Badrumsinspo 2023: 5 bästa tipsen för att inreda mysigt badrum!

Här bjuder vi på lite härlig badrumsinspo 2023, närmare bestämt våra 5 bästa tips för att inreda ett mysigt badrum. Vi går även igenom vad som är bra att tänka på när du inreder ett litet och stort badrum samt svarar på lite frågor angående badrumsinredning över lag. Mycket av vår tid spendras i badrummet när vi duschar, borstar tänderna, smörjer in oss eller bara gör sig snygg för en dag på jobbet. Därför tycker vi det är superviktigt med ett badrum att trivas i!

sovrum-inspiration

Inlägget innehåller annonslänkar.

Så inreder du mysigt badrum 2023 – 5 inspotips

1. Välj rätt textilier

textilier-badrum

Textilier är en viktig del av ett badrum och har därför en given plats på listan över mysiga inredningstips till badrummet. Textilier som hör hemma i ett badrum är bland annat handdukar, badrumsmattor och duschdraperier. Många tänker nog att dessa textilier behöver fylla sin funktion och inte så mycket mer därtill. Men faktum är att valet av material, storlek, färg och form på dessa badrumstextilier är totalt avgörande för hur badrummet kommer upplevas.

Valet av textilier kan vara det som gör skillnaden på om badrummet känns mysigt eller inte. Låt oss börja med handdukarna.

Alla har nästan alltid minst två typer av handdukar i badrummet, en duschhandduk och en handduk att torka händerna med. En del har även gästhanddukar och tvättlappar. Det material man väljer på sina handdukar i badrummet är verkligen avgörande för såväl komfort som design och uttryck. En tunn handduk i bomullsmix med tafflig kvalitét och ännu sämre uppsugningsförmåga blir snabbt ful. Handduken tappar sin form och blir hängandes som en sur trasa och så småning om börjar lukta illa. Känner du igen det? Den tillför allt annat än en mysig känsla till badrummet. Ett bra alternativ på en mysig, värmande handduk med bra uppsugningsförmåga är en tjock handduk i 100% bomull eller bomullsfrotté. Ett exempel på det hittar du här.

Samma sak gäller med badrumsmattan. En tunn badrumsmatta utan stadga skänker badrummet en sliten och allt annat än mysig känsla. Den typen av badrumsmatta kommer förmodligen rulla upp sig i hörnen, ha svårt att torka ordentligt och dessutom glida fram och tillbaka över golvet som en vante. Det är inte trevligt och ingenting som hör hemma i ett mysigt badrum. Satsa istället på en tjock badrumsmatta, gärna med underdel i ett glidfritt material. 

Precis samma princip gäller för duschdraperiet som för handdukarna och badrumsmattan. Nämligen att se till att köpa ett duschdraperi med god kvalitet. Ett duschdraperi med dålig kvalitet går inte att rädda upp, hela badrummet dras ner i känslan. Ett sånt duschdraperi prasslar högt, är allt annat än följsamt och både låter som och ser ut som papper. Det finns betydligt bättre alternativ på riktigt fina duschdraperier som är följsamma och snygga utan att för den sakens skull kosta en förmögenhet. Här är ett tips på ett prisvärt duschdraperi som finns i flera färger.

mysiga textilier till badrum

Handdukar Lexington

Matta med tofsar

Handduk från Marimekko

Ekologisk matta

Mindre gästhandduk

Elegant matta till badrum

Handdukar god kvalitet

Lyxigt badlakan

2. Matcha detaljerna i badrummet

matchade-detaljer-badrum

Eftersom ett badrum ofta är ett relativt litet rum så krävs inte mycket för att rummet ska kännas stökigt och plottrigt. Ett bra tips för att undvika detta, och istället behålla den mysiga känslan, är att matcha inredningsdetaljer och textilier i badrummet. Håll dig med andra ord till en och samma färgnyans på textilier likt mattor, duschdraperi och handdukar. Och vad gäller andra detaljer i badrummet som tandborstmuggar, förvaringslådor och hyllor bör du även där matcha materialet.

Gillar du till exempel trä så välj ett träslag, förslagsvis valnöt, och så håller du det materialet på så många detaljer du kan. Detta gäller även material som marmor, plexiglas eller jute. Poängen är att matcha för att behålla en röd tråd för att skapa ett enhetligt, stilrent och mysigt badrum. Letar du runt på nätet eller sociala medier på inspo till badrum kommer du se att ett enhetligt material kommer vara återkommande på många inspirationsbilder till badrum. 

matcha detaljerna för ett harmoniskt badrum

Svart tvålpump

Svart toalettborste

Svart randig handduk

Svart pedalhink

Beige duschdraperi

Mugg till tandborstar

Beige tvålpump

Beige tvålbricka

3. Fokus på badrumstillbehör

badrumstillbehör

Något som inte får glömmas bort är detaljerna i badrummet. Ett badrum innehåller fler små detaljer än vad man tror och varenda liten detalj säger något till inredningen i stort. Typiska detaljer som finns i var och vartannat badrum är tvålpump, tandborstmugg, tvålkopp, toalettborste och toalettrullehållare. De flesta har också några typer av förvaringslösningar i form av korgar, skålar, fat eller liknande.

Allt detta hör hemma i badrummet och gör det såväl praktiskt som hemtrevligt. Men kom ihåg att inte bara köpa vilken tandborstmugg eller toalettpappershållare som helst. Det kommer att bli en stor skillnad i badrummet om du faktiskt lägger tid på dessa detaljer. Det är inte heller saker man byter ut speciellt ofta så de kan få kosta en hundralapp extra för att liva upp badrummet lite.

lägg krut på vackra badrumsdetaljer

Tandborstmugg marmor

Toalettrullehållare design

Flätad tvättkorg

Grön melerad tvålpump

Stilren hållare för handduk

Lyxig tvålpump

Förvaring för bomull

Tvättkorg Ferm Living

Svart mugg för tandborstar

Svart toaborste och hållare

Hållare för toarullar

Tvåldispenser Eva Solo

4. Se till att badrummet är väldoftande

Ett badrum är sällan förknippat med god doft i första skedet. Men det tycker vi att det borde bli ändring på. Badrummet kommer genast kännas mysigare och trevligare om det doftar gott. Det finns flera sätt att lyckas med detta som passar perfekt för badrummet.

För att få badrummet att dofta gott finns några små knep. Dels är det bra att ha doftljus i badrummet, dessa behöver inte nödvändigtvis vara tända jämt för de ger ändå ifrån sig en subtil och fräsch doft. Ett annat bra knep är att ha en rumsspray i badrummet som man kan gå och spruta med ett par gånger om dagen. En trevlig rumsdoft perfekt för badrummet är denna från Rituals.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA DOFTPINNARNA FÖR ALLA HEM

skapa fräschör med goda dofter

Doftpinnar white linen

Doftljus marmor

Rumsspray Rituals

Doftpinnar Humdakin

5. Glöm inte bort gröna växter i badrummet

gröna-växter-badrum

Många satsar stort på gröna växter och andra blommor i hemmet men ofta glöms badrummet bort här. Gröna växter passar alldeles perfekt i ett badrum och är verkligen något man ser alldeles för sällan. Många är säkerligen rädda för att fukten i badrummet ska ha ihjäl växterna. Det finns dock många typer av växter som klarar detta alldeles utmärkt. Bland annat fredskalla, svärmorstunga och filodendron för att nämna några. Är du osäker kan du alltid fråga personalen i blomsteraffären. Annars finns idag också många bra alternativ på fejkväxter/konstväxter som gör sig bra i badrummet. 

bjud in naturen med gröna växter

Äkta monstera 

Konstgjord murgröna

Stor strelizia 170cm

Konstväxt fiolfikus

Konstgjord palm

Konstväxt kaktus

Konstväxt Aloe vera

Lagerblad på stam

Vad är bra att tänka på när man inreder litet badrum?

Håll en röd tråd
Att hålla en tydlig röd tråd så att inredningen inte blir så spretig är extra viktigt i ett litet badrum. Orsaken till det är att ett litet badrum lätt blir stökigt av minsta lilla sak som ligger på fel plats. För att lyckas få ett litet badrum att inte upplevas plottrigt har man stor hjälp av att hålla en röd tråd i inredningen. Håll dig till en och samma färgskala och gärna samma serie eller material på badrumsmattor, duschdraperi och handdukar. Då minskar du risken för en spretig inredning i badrummet.

Använd dig av förvaringsmöjligheter
Något som är absolut nödvändigt i alla badrum men ännu viktigare i små badrum är att plocka bort överflödiga saker. Använd dig istället av alla fina förvaringsmöjligheter som finns. Korgar, askar, burkar och små hyllor och hurtsar är perfekta förvaringsmöjligheter till ett mindre badrum. Då kan du få bort tandkrämstuber, ansiktskrämer, kroppslotion och deodoranter och istället lägga de i fina förvaringsboxar. 

Alla dessa små tuber och krämer ökar nämligen känslan av det stökiga och plottriga. Undan med så mycket lösa saker som möjligt så kommer du känna att badrummet direkt upplevs större och rymligare. Dessutom är det mycket smidigare och enklare att städa ett litet badrum där du inte behöver flytta på en massa små prylar i alla hörn.

Smart badrumshylla

Snyggt väggskåp

Förvaringsask spegel

Smart väggförvaring

Speglar för större känsla
Ett välkänt inredningstips är det faktum att speglar ”förstorar” ett rum. Använd dig därför av just speglar i ett litet badrum för att ge illusionen av att badrummet är större än det faktiskt är. Det finns allt från väggspeglar till hyllor med spegeldörrar, bordsspeglar och sminkspeglar. Hitta det som passar just ditt badrum och köp gärna en så stor spegel som bara får plats och passar, det ska mycket till för att den ska kännas för stor.

Bordsspegel med ekram

Spegel med förvaring

Spegel marmor

Rund väggspegel

Vad är bra att tänka på när man inreder stort badrum?

Gröna växter
Något vi var inne på tidigare var gröna växter i badrummet. Det kanske inte är prio ett i ett litet badrum men har du ett större badrum är det otroligt fint att lyfta in ett par gröna växter. Antingen tåliga äkta gröna växter från blomsterhandeln eller också en konstväxt i god kvalitet. Gröna växter i badrummet kommer ge känslan av naturen och det fria. Dessutom mår luften i rummet bra av gröna växter eftersom många växter förbättrar inomhusklimatet tack vare att de renar luften. 

LÄS ÄVEN: 12 SNYGGA TANDBORSTMUGGAR

Belysning i flera dimensioner
I ett större badrum finns ett behov av flera ljuskällor. Utöver taklampan i badrummet som ger ordentligt med starkt ljus så behövs även annan belysning för att badrummet ska bli mysigt. Det är inte alltid man vill eller behöver tända i taket i badrummet. Därför behövs dekorationsbelysning i badrummet, speciellt i ett större badrum. 

Beroende på hur stort badrummet är och hur mycket plats man har kan man ha mängder av ljuskällor. Allt från en dekorativ diskret vägglampa till en iögonfallande golvlampa som tar mer utrymme. Det viktiga här är att ett stort badrum behöver flera ljuskällor för att lysa upp flera delar av badrummet. Det kommer garanterat skapa ett mysigt badrum som känns trevligt att kliva in i.

Justerbar vägglampa

Elegant vägglampa

Vägg/takplafond marmor

Sminkspegel belysning

Välj en stor badrumsmatta
Det största och vanligaste felet man gör när man ska köpa en matta är att köpa en som är för liten. Det gäller i såväl vardagsrummet som sovrummet och badrummet. Har du ett stort badrum blir det inte snyggt att lägga en liten 60x60cm matta i mitten av rummet. Den kommer förminska rummet och kännas malplacerad och töntig i sammanhanget.

Våga in med en stor badrumsmatta och du kommer direkt förstå vad vi menar. Det känns lyxigt och blir otroligt fint och inbjudande. Perfekt för att uppnå ett mysigt badrum. En stor badrumsmatta kan dock vara svår att få tag på, man kan behöva leta lite extra. En fin stor badrumsmatta som finns i flera olika färger hittar du här.

Badrumsmatta zickzack

Stor rund badrumsmatta

Badrumsmatta 70x110cm

Badrumsmatta 80x150cm

Badrumsmatta bollar

Snygg gul badrumsmatta

Badrumsmatta fransar

Badrumsmatta 80x120cm

Badrumsinspo för att inreda mysigt badrum – frågor och svar

Vilket är det bästa tipset för ett mysigt badrum?

Plocka bort lösa prylar och förvara de istället i en fin förvaringskorg eller ask. Gärna med lock så blir det som mest stilrent och fräscht.

Vilken inredning måste man ha i badrummet?

Matchande inredningsdetaljer i form av tandborstmugg, toalettborste, toalettrullehållare och förvaring till tandborstarna.

Hur dekorera i badrum?

Gröna växter, dekorativ belysning och speglar lyfter vilket badrum som helst. Men håll dekorationerna i badrummet avskalat, ett badrum ska inte kännas stökigt.

Vilka växter passar bra i badrummet?

Stora gröna golvväxter för dig som har ett stort badrum. Annars hängande gröna växter i en väggkruka. Växter som passar bra i badrummet behöver tåla fukt och vara slitstarka. Bra exempel på sådana växter är bromelia, fredskalla, ampellilja och filodendron. Eller helt enkelt konstväxter i god kvalitet.

Vilka färger passar bra i badrum?

Badrum får gärna gå i jordnära toner av beige, grått, vitt och svart. Mörkare toner passar bra i badrum för den som vill åt ett mysigt badrum. Ljusare toner passar bra för den som vill åt ett fräscht och stilrent badrum. Vad gäller accentfärger finns inga rätt och fel mer än att hålla sig till en och samma accentfärg.

Vilken inredning är trendig i badrum just nu?

En stor trend bland inredningen i badrum är de mörka träslagen. De tar sig in i alla hemmets delar men framförallt i badrummet. Det kan vara allt från en panelvägg i valnöt till en kommod eller hylla i mörkare trä. Ett enkelt sätt att få in denna trend i badrummet är att addera förvaringsaskar eller korgar i mörkare trä.

Förutom det är också färg på väg in i våra badrum. Vi är vana vid de jordnära badrummen och de håller definitivt i sig framöver men vi ser allt mer inslag av färg i badrummen. Anamma denna inredningstrend i badrummet genom att satsa på en utstickande accentfärg. Kanske på badrumsmattan, handdukarna eller på någon mindre inredningsdetalj till att börja med.