Bohemisk inredning 2022

Idag omfamnar vi den ombonade bohemiska inredningsstilen. Bohemisk inredning 2022 präglas av kreativitet, oväntade inslag och mixade material och färger. Vi visar upp massor av produkter i typisk bohemisk stil och ger våra bästa inredningstips för hur du lyckas med denna magiska inredningsstil.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bohemisk inredning är för det första en inredningsstil många har inslag av i sina hem utan att ens veta om att de tillhör den bohemiska inredningen. Det är också en inredningsstil som slagit stort det senaste året.

Idag ska vi berätta massor om vad bohemisk inredning är och var den härstammar från. Vi ska även ge våra bästa inredningstips på hur du lyckas med den bohemiska inredningen i just ditt hem. Oavsett om du bara är ute efter lite bohemiska inslag eller om du vill gå ”all in” i den bohemiska stilen.

Vi visar självklart också upp massor av fina produkter i typisk bohemisk stil. Inredningsbutikerna online fullkomligt kryllar av produkter i helt rätt bohemiska stil så att plocka ut ett litet urval var extra svårt idag. Men vi har samlat ihop ett gäng riktiga guldkorn till er här nedan som ni bara inte får missa! Det är allt från bohemisk inredning i form av typiska inredningsdetaljer till textilier och annan snygg inredning. 

Bohemisk inredning 2022 – Detaljerna med rätt bohemisk känsla

kaffemugg-mateus

Boho vas terrakotta

kaffemugg-mateus

Dubbel ampel tyg

kaffemugg-mateus

Pappers/förvaringskorg

kaffemugg-mateus

Porslinsset terrakotta

kaffemugg-mateus

Bohemisk sittdyna jute

kaffemugg-mateus

Växthylla i rotting

kaffemugg-mateus

Spegel hex rotting

kaffemugg-mateus

Boho lampa och spegel

De viktiga textilierna

kaffemugg-mateus

Bohemiskt kuddfodral

kaffemugg-mateus

Brun luftig pläd

kaffemugg-mateus

Boho bordstablett

kaffemugg-mateus

Stor golvdyna tofsar

kaffemugg-mateus

Pläd bohemisk känsla

kaffemugg-mateus

Fluffig vit kudde

kaffemugg-mateus

Jutematta med fransar

kaffemugg-mateus

Handvirkat överkast

Bohemisk inredning – Terrakotta, rotting och jute

kaffemugg-mateus

Bordslampa bohemisk

kaffemugg-mateus

Terrakottakruka med fat

kaffemugg-mateus

Stor tekopp med fat

kaffemugg-mateus

Lampskärm Bali

kaffemugg-mateus

Hemtrevlig bordslampa

kaffemugg-mateus

Lampa med terrakottafot

kaffemugg-mateus

Bohemisk skål/fat

kaffemugg-mateus

Bordstablett natur

Den bohemiska inredningens ursprung

Bohemisk inredning och dess ursprung letar sig bort till varmare och mer exotiska breddgrader. Den bohemiska inredningsstilen går hand i hand med den bohemiska stilen på kläder. Med andra ord en stil som osar nonchalans, värme och kontraster mellan det moderna och det mer lantliga.

Den bohemiska inredningen fick sig ett riktigt uppsving de senaste åren och stilen går att finna i var och varannan butik. Ursprungligen lär den bohemiska inredningen präglats av bohemer. Bohemer är ju personer utan speciellt många fasta åtaganden. De förknippas inte sällan med folk på resande fot och äventyrare.

Idag har den bohemiska stilen tagit sig uttryck kopplade till detta ursprung i form av rustikhet, romantik och icke-till fixat. Längre ned går vi igenom mer konkret hur den bohemiska inredningen tar sig uttryck idag. För det har nämligen kommit en rad varianter på denna inredningsstil i form av till exempel lyxbohemisk, nordisk bohemisk och lantligt bohemiskt.

Typiska färger och inslag

Bohemisk inredning har som tidigare nämnt förgrenat sig i olika varianter av inredningsstilen. Men inledningsvis går vi igenom vad den klassiska bohemiska inredningen står för och karaktäriseras av.

Den bohemiska inredningsstilen tar sig tydliga uttryck från den bohemiska stilen vi nämnde ovan. Den är rustik, romantisk, oväntad och känns inte tillfixad. Klassiska färger i bohemisk stil är å ena sidan naturnära, beige toner men också mörka varma färger i rostrött/rödbrunt, mörkgrönt, brons och blått. En annan typisk färg förknippad med bohemstilen är senapsgult eller mörkgult. Det mest typiska är att dessa olika färger mixas i en härlig blandning. Det är perfekt att plocka in dessa färger som accentfärger i hemmet. Plocka till exempel in kuddfodral i soffhörnet i brunrött, senapsgult och mörkgrönt.

När det kommer till mönster finns ett typiskt bohemiskt mönster som ni alla alldeles säkert sett en massa gånger men kanske inte vet att det är kopplat till den bohemiska stilen. Detta mönster är grafiskt i olika färger som kontrasterar fint mot varandra. Den klassiska varianten ser ut som en blomma i formen men lika vanligt är olika grafiska mönster i form av zick-zack-mönster och trekanter. Vad gäller detaljer är den bohemiska inredningen starkt förknippad med fransar och tofsar. Fransar och tofsar förekommer på allt från kuddfodral, plädar, mattor, handdukar och överkast. Och givetvis allt däremellan.

Materialval och måsten i den bohemiska inredningen

När det kommer till material typiska för den bohemiska stilen är det mycket naturmaterial. Rotting, keramik, terrakotta och bambu är riktiga måsten för den som vill åt den bohemiska inredningen hemma. Dessa material går att finna i allt från möbler till korgar, pallar, ljuslyktor, lanternor, porslin, vaser och allt däremellan. När det gäller gardiner är de skira linnegardinerna med stort ljusinsläpp klassiker. Ett bohemiskt hem är sällan mörkt och dunkelt. Tvärtom får det gärna ha ordentligt med ljusinsläpp. Därför är skira gardiner ett perfekt val då de är luftiga men ändå fyller sitt syfte. När det gäller material på textilier är det mycket tyger i slappare material som gäller. Det är ofta mycket extra detaljer på alla olika textilier också. Fransar, tofsar, brodyrer och andra påsydda detaljer är väldigt vanligt förekommande.
Lyktor är en annan klassisk detalj som hör ihop med den bohemiska inredningen. Lyktor skapar stämningsfullt ljus och en nostalgisk känsla i hemmet. Nostalgi är verkligen ett annat nyckelord för den bohemiska stilen. I allmänhet ligger stor vikt och fokus på detaljerna och estetiken. Mycket tunga tyger tillsammans är också ett bra tips för att få till känslan av ett bohemiskt hem. En annan otroligt viktig inredningsdetalj för att få till känslan är stora gröna växter. Inget bohemiskt hem utan dessa gröna exotiska växter! Dessa går att finna i alla blomsterbutiker.
Ni vet den där känslan av att något bara är perfekt utan att det ligger någon vidare ansträngning bakom. Just det är lite av den röda tråden i den bohemiska inredningen. Det ligger tanke och kärlek bakom men det känns bara sådär perfekt icke-till fixat. Underbar känsla i ett hem med andra ord. Det är inte sådär perfekt tillrättalagt som i de minimalistiska skandinaviska hemmen men behöver absolut inte heller vara plottrigt och kaosartat. Precis som med alla andra inredningsstilar väljer man ju också själv hur mycket man vill ta in av den bohemiska inredningen i hemmet. Kanske älskar du den totala bohemiska känslan och vill gå all in i de rätta färgerna, materialen och mönstren som förknippas med bohemstilen. Eller kanske vill du bara blanda in den bohemiska inredningen i en annan stil.

En stil som gör sig väldigt bra ihop med den bohemiska är den skandinaviska stilen. Med hjälp av bohemisk inredning får hemmet då mer personlighet, värme och naturinslag. Det finns givetvis också grader av bohemisk stil. Alltifrån mattor i de mest klassiska zick-zack mönster, färgexplosioner, tofsar och fransar. Men det finns ju också mindre inredningsdetaljer i form av kuddfodral, ljusstakar eller korgar i bohemisk stil. Du väljer helt själv i hur stor utsträckning du vill få in bohemiska inslag. Ett bra tips är att börja med något mindre och känna på känslan. Därefter kan du addera fler inslag från den bohemiska inredningen om det känns rätt. Alla inredningsdetaljer, textilier och möbler separat i den bohemiska stilen är inte superextrema i sitt uttryck heller så det blir sällan helt fel.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA VEDKORGAR I ROTTING, SMIDE OCH LÄDER

En perfekt inredningsstil att mixa med andra stilar

Något vi snuddat på tidigare i dagens inlägg om bohemisk inredning är det faktum att det är en stil perfekt att mixa med andra stilar. En del av charmen med just bohemisk inredning är ju det icke-perfekta och mixandet av färger, former och material. Att bohemisk inredning blivit så otroligt populärt den senaste tiden har alldeles säkert också att göra med att det finns stora inslag av naturmaterial som rotting och bambu i den bohemiska inredningen. Naturmaterial likt dessa har varit en av de stora inredningstrenderna senaste åren och därför har säkert många fått upp ögonen för dessa material.

I takt med att trenden blivit större och folk förstått att den trenden härstammar i mångt och mycket från just den bohemiska inredningsstilen så har intresset väckts för att upptäcka mer av vad denna magiska inredningsstil har att bjuda på. För även om naturmaterial och att få in naturen i hemmet är helt otroligt vackert så är det långt ifrån allt vad den bohemiska inredningen har att bidra med i våra hem.

Så även om du är en person som föredrar ett avskalat och minimalistiskt hem så tycker vi att ni ska testa med några inslag från den bohemiska inredningen. Ett kuddfodral med fransar, en pläd i rostgult och en stor golvkorg i rotting eller bambu och du är en bra bit på vägen. Det är ju också så att det är genom att blanda olika inredningsstilar som man skapar sin egna personliga inredningsstil. Ingen vill väl ha ett hem identiskt med alla andras hem eller helt utan personlig prägel.

Vårt avslutande tips idag är definitivt att våga blanda inredningsstilar för att hitta din personliga inredningsstil. Oavsett om det är inslag av bohemisk inredning du fastnat för eller kanske en helt annan inredningsstil så handlar det bara om att våga! Det är roligt att leka med inredning och olika stilar och det som är så tacksamt är att inte mycket kan gå fel 😊

Bohemisk inredning 2022 – Karaktärsdrag och ledord

  • Naturmaterial som rotting och bambu
  • In med väggdekorationer med bohemiskt uttryck
  • Lyktor, skira gardiner, korgar och många kuddar
  • Textilier med tofsar, fransar och brodyrer
  • Glöm inte de stora exotiska gröna växterna
  • Bohemiskt grafiskt mönster
  • Rödbrunt, mörkgult, mossgrönt och brons. Helst i en härlig mix!
  • Bohemisk inredning är en stil perfekt att mixa med andra inredningsstilar

Hoppas att ni fått lite inspiration till inredning i den bohemiska stilen idag. Antingen kanske ni för första gången fått upp ögonen lite extra för denna inredningsstil eller också så är ni välbekanta med denna stil från tidigare.