Coffee table böcker: En snygg inredningsdetalj i alla hem

Coffee table-böcker är något som syns i var och varannan inredningstidning och finns i de flesta inredningsintresserades hem. Här går vi igenom vad coffe table böcker egentligen är och ger våra bästa inredningstips och knep för hur du lyckas inreda snyggt med böckerna. Dessutom visar vi upp några av våra favoriter!

Idag ska vi alltså dyka ner i något så roligt som coffee table-böcker. För vissa är det självklart vad en coffe table book är men för andra kanske det är något nytt. Därför börjar vi med att visa våra favoriter så du får en bild om vad det är vi pratar om. Sedan går vi mer in på djupet vad en coffee table book är för någonting, vad de används till och varför.

Coffee table böcker – våra favoriter

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är coffee table böcker?

En fråga att ställa sig är vad en coffee table book ens är för någonting. Det är helt enkelt en bok som används i första hand som inredningsdetalj. Men det går naturligtvis att läsa dom också.

Typiska sådana böcker är ofta tjocka, stora och med ett stilrent utseende. Inte sällan är coffee table böcker svartvita. Nästan alltid står det också ett märke på boken, till exempel Chanel coffee table book. Andra klassiker är Rolex, Dior, Cloé, Gucci eller Kate Moss. Dessa böcker är dock inte enbart inredningsdetaljer utan de är fortfarande vanliga böcker. Dessa ovan nämnda märken har ofta ett innehåll som handlar om dess egna varumärke.

Vi tipsar i det här inlägget om två stycken Chanel Coffee table books där den ena handlar om Chanels tre stora områden som gjort varumärket så känt som det blivit. Dessa tre områden är Chanel Fashion, Chanel Jewelery och Chanel Perfume. Den andra boken handlar om the House of Chanel och ger en beskrivning av och öppnar upp till Chanels privata arkiv från 1920-talet och framåt.

Böckerna är med andra ord inte enbart snygga utan fyller förstås en funktion som just böcker också. Men eftersom hela tanken med coffee table böcker är att de (åtminstone i detta fall) är en riktigt snygg dekorativ detalj i hemmet så ska vi fokusera på böckernas utseende i första hand.

Något vi tycker är extra kul med att använda just såna böcker som dekoration i till inredningen är att det skapar en personlig prägel på hemmet. Böckerna står ju ändå för någonting, i vissa fall mode och i andra fall fotografi, natur eller kanske accessoarer. Oavsett så speglar varje bokomslag en stil som vidare blir att spegla av sig på hela rummet.

Hur placera coffee table books?

För det första så tycker vi att coffee table books kan användas på de flesta ytor i hemmet och i många sammanhang. Det gäller bara att hitta rätt typ av bok för rätt sammanhang och inredning. Ett klassiskt exempel är att placera en eller ett par böcker på vardagsrumsbordet och sedan placera till exempel en vas eller en ljuslykta uppe på böckerna. En bra sak att ha i åtanke är att det inte ska kännas så ”perfekt”, böckerna ska inte kännas så ditplacerade som de faktiskt är. Känslan ska mer vara att det råkar ligga en supersnygg bok på bordet som bara råkat hamna där.

Förutom på vardagsrumsbordet så är det väldigt fint att placera coffee table böcker på tv-bänken bredvid tv:n. För att få lite höjd är det perfekt att placera många böcker ovanpå varandra. Det finns inga rätt eller fel i antal men en grundregel när det kommer till inredning i allmänhet är att udda antal blir mest tilltalande. Tänk då också på att placera den boken med snyggast omslag överst såklart. Och placera gärna böckerna på ett sätt så att man ser bokryggen på böckerna.

Det roliga med böckerna är också att hela rummet får en ny touch om du byter ut den översta boken. Ena dagen kanske du har en hårdare svart/vit bok överst för att nästa dag byta ut den till en färgglad orange bok. Ett lätt sätt att förnya rummet och utan att köpa en massa nya saker.

Nu har vi pratat om att placera dina coffee table books på vardagsrumetbordet eller tv-bänken vilket båda ju är utrymmen i vardagsrummet. Vi vill dock slå ett slag för att coffee table books gör sig bra även i andra rum i hemmet. Exempelvis på byrån i hallen eller på sängbordet blir det också superfint. Då kan du ju också passa på att bläddra lite i boken innan du somnar, två flugor i en smäll helt enkelt!

Sist men inte minst vill vi verkligen slå ett slag för att placera böckerna på fönsterbrädan. Åtminstone om du har en stor fönsterbräda. Det är jättefint att bygga lite höjd i just fönsterbrädor och i det sammanhanget blir det utmärkt att placera en hög ljusstake eller en vas med vackra blommor eller pampasgräs i. Det finns givetvis inget rätt och fel när det kommer till placering men det kan ibland hjälpa lite på traven att få lite konkreta tips och idéer.

Maxa känslan med bokstöd för coffe table books

Vi har ytterligare ett tips för placering av coffee table books och det här är verkligen supersnyggt och ger en medveten och dekorativ känsla till rummet. Det är att placera din favoritbok i ett snyggt bokstöd. Vi har hittat en favorit, nämligen ett transparent bokstöd i akryl – spana in det HÄR. För en kaxigare känsla finns samma bokstöd i svart HÄR. Också väldigt fint och elegant.

Du kan antingen placera din favorit coffee table book öppen men du kan såklart också låta den ligga stängd i bokstödet. Med hjälp av ett bokstöd får du ännu mer fokus på boken och hela den inredningsdetaljen som helhet blir otroligt smakfull och snygg. Perfekt att placera på en byrå, på vardagsrumsbordet eller i den stora fönsterbrädan. Magiskt fint!

Till sist vill vi slå ett slag för att snygga coffe table böcker är en utmärkt present till den inredningsintresserade. Eller det behöver inte ens vara till den inredningsintresserade, en chanel coffee table book blir garanterat en uppskattad present till den modeintresserade också. På samma sätt blir en Rolex coffee table book en suverän present till den klockintresserade. Det går helt enkelt att hitta en bok till alla, ju mer personligt ju bättre!

Hoppas du fått lite inspiration och kunskap när det kommer till coffee table böcker, om dess placering, vad det är och hur du kan använda böckerna i din inredning.