Fåtölj med fotpall – 15 sköna fåtöljer med fotpall

En fåtölj med fotpall är en sittmöbel som speglar såväl lyx och elegans som avkoppling och en stund för sig själv. En soffa i all ära men en fåtölj med fotpall är mer omslutande och dessutom får man sitta i den alldeles själv. Dessvärre kan det vara svårt att hitta de där perfekta fåtöljerna med fotpall. Dels för att utbudet är stort och därför kan upplevas rörigt och övermäktigt men också för att fåtöljer och fotpallar inte alltid säljs i par och då kan det kännas svårt att hitta matchande delar som passar bra tillsammans. Vi visar här upp massor av fina fåtöljer med fotpall samt ger några värdefulla tips på vägen. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I dagens inlägg kommer vi tipsa, inspirera och visa upp såväl färdiga par med fåtöljer och fotpall som fåtöljer och fotpallar som inte egentligen “hör ihop” men som vi tycker passar riktigt bra tillsammans. En del i att skapa ett personligt hem med en helt egen inredningsstil handlar om att kunna göra just detta. Hitta sin egen stil i en sådan sak som en fåtölj och lyckas få till en snygg, unik och personlig kombination tillsammans med en fotpall. Det behöver inte vara mer än så men det kan räcka för att skapa underverk i hemmet.

Fåtölj med fotpall – Stilrena varianter i basfärger

Fåtölj med fotpall – bekvämlighet och design

Fåtölj med fotpall – Sammet och fluff

Fåtölj med fotpall – Våga mixa och matcha

Fåtölj med fotpall – Accentfärger och mixade material

Fåtöljen och fotpallen behöver inte vara likadana

Det som till en början kan låsa sig när man kollar efter fåtöljer med fotpall är att dessa måste köpas i par. Så är det absolut inte. Det kan givetvis vara supersnyggt och fördelaktigt att köpa dessa i par men vi vill understryka att inte fastna i den tanken. Det går nämligen jättebra att mixa en fåtölj med en fotpall i en annan färg eller stil. Dock är det ju viktigt att dessa ändå smälter ihop och passar bra tillsammans. Har man svårt att känna av och se om en fåtölj och en fotpall passar bra ihop kan det förstås av den anledningen vara fördelaktigt att köpa dessa i färdiga par. 

Matcha hemmet eller bryt av

Det finns vissa möbler och inredningsprylar som gör sig extra bra att använda för att bryta av en befintlig genomgående stil. En fåtölj och/eller en fotpall är helt perfekta möbler att använda för just detta ändamål. Säg till exempel att du har ett vardagsrum i genomgående gråa toner med vita möbler. En relativt klassisk färgskala i ett vardagsrum som ofta syns i många moderna hem idag. Och i sommarstugor för den delen. Ett sådant vardagsrum kan behöva lite hjälp på traven för att det ska kännas att det händer något när man kliver in i rummet. Det kan annars upplevas ganska avskalat, opersonligt och kalt. Då är det ett ypperligt tillfälle att placera en fåtölj med fotpall i en färg som bryter av det gråa och vita. En fåtölj med fotpall i mörkgrönt eller marinblått för den mer försiktige. Eller senapsgult, blommigt, rutigt eller ljusgrönt för den mer våghalsige inredaren. 

Anledningarna till att just fotpallen med fåtölj är bra att använda för att bryta av en inredningsstil eller färgskala är flera. Dels för att en fåtölj och en fotpall är tillräckligt stora för att göra skillnad till rummet. Att endast använda mindre inredning för att bryta av, till exempel vaser eller ljuslyktor, kan vara lite otillräckligt för att riktigt ordentligt bryta av. Men också för att fåtöljen är utbytbar och flyttbar. Det kan kännas lite väl vågat att skaffa en hel hörnsoffa i gult eller en blommig flerfärgad stor matta till vardagsrummet. En fåtölj hamnar någonstans mittemellan att vara en stor möbel och en liten möbel. Just därför är den alldeles ypperlig för ändamålet att bryta av.

Förutom att bryta av med en ny färgskala i vardagsrummet är det förstås också ett givet tillfälle att bryta av med en helt annan stil. Säg att du har ett vardagsrum i väldigt klassisk skandinavisk och avskalad stil med mycket vitt och möbler med rena silhuetter och raka kanter. Att i ett sådant vardagsrum ställa in en maffig, mysig fåtölj i till exempel rotting med stor tjock härlig dyna och en fotpall som du slarvigt slängt en fårfäll över kommer verkligen att addera något. Det kommer ge det där opersonliga vardagsrummet en varmare, mer välkomnande känsla och dessutom skapa ett betydligt mer unikt vardagsrum. 

Självklart ska vi också nämna det något självklara. Att en fåtölj med fotpall givetvis inte heller behöver fungera som en accentfärg i vardagsrummet. Det finns massor av superfina fåtöljer för dig som bara vill att fåtöljen följer samma stil som vardagsrummet redan har. Det är absolut inte alla vardagsrum som är i behov av en möbel som bryter av. Vi har därför bland våra produkttips fångat båda dessa stilar. Både de mer utstickande och unika men givetvis också de mer diskreta som bara ska smälta in riktigt snyggt med övrig inredning och färgskala.

Se också: Fina fåtöljer till barnrummet

En fotpall med förvaring för dig med platsbrist

För din som har dåligt med förvaring hemma, för mycket saker eller bor trångt finns ett riktigt guldläge att fånga vid köp av fåtölj med fotpall. Det är att leta rätt på en fotpall med förvaringsmöjligheter. Det är inte alltid helt lätt att hitta men vi tipsar om några fina varianter här idag. Bor man litet eller bara har dåligt med förvaring gäller det att hitta dessa små finesser och fånga möjligheter till förvaring i allt från snygga korgar till just förvaring i möbler du ändå hade haft där. Fotpallen är ett typiskt exempel på en sådan möbel så missa inte denna guldchans till extra förvaring. Där blir perfekt att kasta ned kuddfodral till prydnadskuddarna, extra plädar eller varför inte fula spelkonsoler eller laddningssladdar som bara är i vägen.

Fåtölj med fotpall – En möbel många missar

Faktum är att en fåtölj inte är en given möbel i mångas hem. Alla har en soffa, en stor eller en liten soffa. Alla har ett soffbord och en tv-bänk. Dessa är mer eller mindre helt givna delar av ett komplett vardagsrum. Fåtöljen däremot, och speciellt fåtöljen med fotpall, har inte blivit en självklar del av ett vardagsrum. Det är något vi önskar ändra på eller åtminstone att fler ska få upp ögonen för. Det är verkligen en guldmöbel som skapar elegans och harmoni till vardagsrummet. 

Anledningarna till att många inte har någon fåtölj med fotpall i sitt vardagsrum är garanterat flera. Många kan nog tycka att en fåtölj tar alldeles för mycket plats och att det bara är en möbel som hemma i stora vardagsrum med stora golvytor. Andra kanske tycker att det känns trevligare att samlas i en soffa så att man inte kommer så långt från varandra. Gissningsvis är det första argumentet det absolut vanligaste. Att man helt enkelt inte tycker sig ha plats för en fåtölj med fotpall i sitt vardagsrum. I vissa fall är det självklart precis så det är. I ett väldigt litet vardagsrum platsar det inte med en fåtölj och man kanske behöver prioritera möbler som kan placeras längst väggen och där fler än en person kan sitta. 

Vi tror dock att många med medelstora till stora vardagsrum visst hade fått plats med en fåtölj och att man måste våga in med en sådan typ av möbel. En fåtölj placeras med fördel mitt i rummet och står helt för sig själv, inte i direkt anslutning till soffan. Tack vare just detta är möjligheterna stora till att placera fåtöljen just där den faktiskt får plats. Så länge det utan problem går att komma förbi och runt i vardagsrummet utan att det upplevs för trångt så kommer en fåtölj med fotpall bara göra gott!

Varianterna är oändliga

För att fortsätta lite på samma spår som ovan gällande hur mycket yta och plats en fåtölj med fotpall faktiskt behöver så behöver vi gå igenom de oändliga varianter av fåtöljer med fotpallar som faktiskt finns. Det finns de riktigt stora bumlingarna som verkligen kräver sitt stora vardagsrum med mycket golvyta. Det finns tvärtom också små nätta fåtöljer med en liten fotpall som inte alls kräver samma yta. Det gäller som alltid att se till just sitt eget vardagsrum och sina egna förutsättningar. En för stor fåtölj i ett för litet vardagsrum blir lika fel som en för liten fåtölj i ett för stort vardagsrum. 

Fåtöljer med fotpall finns som sagt i mängder av storlekar. De finns också i alla möjliga färgskalor och mönster. Därtill finns de också i alla möjliga tänkbara material. Allt från naturnära material som rotting och jute till rustika material i trä och metall. En del fåtöljer är helt klädda i tyg medan andra bara har tyg på själva sittdynorna. Dessa två skapar helt olika känsla där den som är helt i tyg ger ett mjukare intryck medan en fåtölj i trä blir mer robust och tung i sin framtoning. En fåtölj i naturnära material är något vi vill slå ett extra slag för. Dels för att det är supertrendigt just nu men också för att det är en stil som passar i de flesta hem. Allt från den moderna villan till den lantliga sommarstugan kommer må bra av en härlig fåtölj med fotpall i rotting, sjögräs, trä eller jute. 

Vad gäller inredningsstilar och vilken stil man bör välja på sin fåtölj med fotpall så vill vi börja med att säga att det inte finns något rätt eller fel. Känns det rätt så är det rätt. Det handlar bara om att våga testa något nytt och våga in med en annan stil än den stil som rummet i övrigt har. Men kom ihåg att varenda liten detalj på både fåtöljen och fotpallen kommer vara avgörande och tillföra något till rummet den placeras i. Allt från tjockleken på sittkuddarna till om fåtöljen har synliga ben och stilen på dessa. Eller om det finns andra dekorativa detaljer på fåtöljen eller fotpallen som nitar, mönster, broderier eller annat. Allt sådant säger något. En broderi skapar en romantisk stil, nitar upplevs hårdare och kaxigare och stora mjuka kuddar känns mjukt och inbjudande. Allt beror helt enkelt på vilken känsla du vill åt.

Var passar en fåtölj med fotpall?

Nu har vi fokuserat mycket på att en fåtölj med fotpall står i ett vardagsrum. Ofta är det just där den är placerad också och det är också därför vi fokuserat mycket på det. Vi vill dock belysa det faktum att en fåtölj med fotpall likväl kan stå i andra delar av hemmet. Det andra vanligaste är sovrummet eller hallen. Eller om man har lyxen att ha ett avkopplingsrum med en läshörna så passar det helt perfekt med en fåtölj med fotpall i den miljön. Sist men inte minst finns det få ställen en fåtölj med fotpall gör sig så bra som framför en öppen brasa. Framför en öppen brasa finns möjligheter till avkoppling, goda samtal, läsa en bok eller bara återhämtning och meditation. Vad gör sig så bra i en sådan miljö som en riktigt maffig, lyxig och inbjudande fåtölj med fotpall frågar vi oss.

Vi hoppas att ni genom detta inlägg fått inspiration, tips och idéer kring att köpa en fåtölj med fotpall. Och att fler inser charmen och lyckan i att kunna krypa upp i denna lyxiga möbel. Har man en gång skaffat sig en fåtölj med fotpall blir man nog aldrig utan igen, det är ett som är säkert. Så se till att investera i en du kommer trivas i. År efter år.

Ha det gott!