Fina barnlampor 2024 – Gulliga lampor till barnrummet

Med lekfulla och fina barnlampor till barnrum går det att göra barnrummet till husets mysigaste rum! Det finns massor av fina barnlampor som passar både pojkar och flickor i alla åldrar så det går verkligen att hitta något som både du och ditt barn kommer gilla. Vi har här hittat några riktiga favoriter bland barnlampor 2022.  

Inlägget innehåller annonslänkar.

Fina barnlampor – Tak- vägg och bordslampor

Här är några fina barnlampor som passar alla olika typer av barnrum. 

Fina barnlampor i djur- moln och ballongmotiv är riktiga klassiker

Nya typer av roliga barnlampor dyker upp titt som tätt med det finns några varianter som är riktiga klassiker bland barnlampor och det är lampor i djur- moln och ballongmotiv. Vi tittar lite närmare på dom varianterna här:

Barnlampa i djurmotiv
Barnlampor i djurmotiv är förmodligen den mest klassiska barnlampan av dom alla. Barn älskar djur och således även lampor med djurmotiv. Det bästa med lampor i djurmotiv är att det finns så otroligt många olika varianter och välja på. Då och då snöar barnen in på olika typer av djur. Ibland är det dom svenska bondgårdsdjuren som gäller och ibland djuren som lever på savannen. Det spelar mindre roll vad gäller barnlampor i djurmotiv – det finns något för alla. Kaninlampan är dock den vanligaste barnlampan så vill du ha en riktig klassiker så är det något att kika efter.

Barnlampa med molnmotiv
Sol, himmel och moln är också något som fascinerar barnen. Det är spännande att fundera på vad moln är och vad som finns där uppe i himlen egentligen. En taklampa till barnrummet i form av ett moln är en kul lampa för barnen och också en fin inredningsdetalj då dom lamporna passar väldigt bra in i de flesta barnrum.

Barnlampa med ballongmotiv
Ballonger är lika med kalas och födelsedagar för barnen. Ballongen är förknippat med fest och glädje vilket gör att barn älskar ballonger. Det finns några riktigt fina barnlampor i ballongmotiv som har allt det där vi tyckte en modern och fin barnlampa 2022 ska ha – stilig form, motiv, funktion och färg.

3 viktiga belysningar i barnrummet

En bra belysning i barnrummet är viktigt så han eller hon kan läsa läxor, serietidningar, måla eller leka med sina kompisar på ett bra vis. Här är 3 viktiga belysningar i barnrummet.

1. Taklampan
Taklampan får vi väl ändå säga är grunden av belysning som absolut bör finnas i alla barnrum. Taklampan ger en bra allmän belysning som gör att det inte blir mörkt så fort solen går i moln. Barn leker ofta mitt på golvet med bilar, dockor eller andra leksaker och är då placerade mitt under taklampan som i regel sitter mitt i rummet. Ett tips är att skaffa dimmer på taklampan så barnet själv kan välja hur starkt eller svag ljuset ska vara. Ibland vill man inte ha det för ljust och ibland behövs det maxbelysning för att kunna se vad man gör. Där fyller dimmern en bra funktion.

2. Läsbelysning
En mysig läsbelysning vid sängen eller i myshörnan är alltid bra att ha – både när du ska läsa för ditt barn eller när barnet själv ska läsa. En läslampa vid sängen är perfekt för godnattsagor och ger ett betydligt bättre ljus för läsning än till exempel taklampan. En justerbar läslampa är att föredra så man kan rikta lampan mot boken eller tidning och få precis det ljuset man behöver för att kunna läsa på ett behagligt vis.

3. Skrivbordsbelysning
Den sista viktiga belysningen som är bra att ha i barnrummet är skrivbordsbelysningen. En bra belysning för att kunna läsa läxor eller måla teckningar är A & O för att kunna genomföra det på ett bra vis. Du kanske själv arbetar på kontor om dagarna och vet då hur viktig belysningen är för att kunna genomföra ett bra jobb.

Här kan du läsa mer om varför rätt typ av belysning är viktig. 

Låt barnen vara med att bestämma lampa

För att hitta en barnlampa som både du och framför allt ditt barn tycker om så behöver man så klart göra barnet delaktigt i val av lampa. Barn älskar att få vara med och bestämma hur deras rum ska ut och det gäller allt från möbler till lampor och inredning. Även om det så klart är kul att ha en fin barnlampa som smälter in med övrig inredning så är det viktigaste att barnet tycker om lampan. Det är ändå han eller hon som kommer vara i rummet mest och kan också då stolt visa upp lampan som barnet själv valt för vänner och släktingar.

Som förälder kan det dock vara bra att vara med och vägleda barnen lite så det blir bra på lite längre sikt och inte enbart just för stunden. Ibland vet man som förälder om att en viss typ av leksak eller liknande kommer vara kul där och då, men om någon månad har barnet antingen vuxit ifrån det eller hittat andra intressen.

 

LÄS OCKSÅ: 16 LAMPOR ATT HA I FÖNSTER

 

Stjärnhimmeln förtrollar barnrummet 

Ytterligare en rolig variant på fina barnlampor är stjärnhimmeln som kan förvandla barnrummet och ge en riktig rymdkänsla. Stjärnhimmeln, som många gånger är rörlig, är väldigt spännande för barnen att ligga och titta på. Den är också väldigt avkopplande och kan vara skönt att somna till. Rymden är något fascinerar många barn och att då få ha en egen stjärnhimmel i sovrummet är något som uppskattas hos alla barn.

Barnlamporna som ger en vacker stjärnhimmel är som sagt ofta rörlig och kan visa stjärnor både på väggar och tak. Det finns även varianter som spelar en avkopplande visa under tiden som bidrar till en skön och avkopplande stämning för barnen. Det brukar också vara en inbyggd timer vilket gör att om barnet somnar så riskerar det inte att vakna på grund av melodin. Stjärnhimlen är ett kul komplement till övriga barnlampor för även om den kanske inte alltid fungerar bra som lampa så är det en rolig belysning för barnen att titta på.

Fina barnlampor – glöm inte nattlampan

Att barn är mörkrädda är inget ovanligt och då kan många gånger nattlampan för barn vara räddningen för en tryggare sömn. Du kanske själv hade en nattlampa när du var liten, eller har nu också, och vet vilket lugn den kan ge när man vaknar mitt i natten och det inte är kolsvart runt i kring sig. Nattlampa också göra så barnet somnar mycket lättare. Vissa gillar när det är helt mörkt i rummet medan andra föredrar lite svag belysning och där är nattlampan ett utmärkt hjälpmedel.

Glöm alltså inte bort nattlampan när du är på jakt efter fina barnlampor. Det finns massor av nattlampor till barnen som är precis lika fina och lekfulla som de vanliga lamporna.

Vi hoppas att du hittat någon riktigt fin barnlampa som passar där hemma i barnrummet. För mer inspiration till barnrum, läs också inlägget om mattor till barnrum och barnrumsinredning.