24 fina prydnadskuddar för ett mysigare hem!

Fina prydnadskuddar är något som mer eller mindre alla har i sina hem. Vanligast är att prydnadskuddarna pryder soffan eller fåtöljen i vardagsrummet eller sängen i sovrummet. Prydnadskuddarna är och kommer alltid vara en del av våra hem och utseendet och designen på kuddarna förändras i takt med rådande inredningstrender. Vi har letat igenom mängder av prydnadskuddar för att hitta våra absoluta favoriter som vi hoppas du kan inspireras av!

Vad är en prydnadskudde?

En prydnadskudde är egentligen precis som det låter. En kudde som har sitt huvudsakliga syfte i att vara en prydnad och inte en kudde att sova på om nätterna. Det är en kudde som med andra ord fyller ett dekorativt syfte i våra hem. En inredningsdetalj helt enkelt. En inredningsdetalj som också fyller syftet att kunna användas som kudde att luta huvudet på i soffan eller fåtöljen. 

Prydnadskudden är verkligen något som finns i en hel uppsjö av olika utföranden, storlekar, designer, former och inte minst stilar. Om vi börjar med storleken så finns allt från små prydnadskuddar till stora varianter. Vanligast är att de minsta prydnadskuddarna pryder en fåtölj och de riktigt stora varianterna syns ofta i en lyxig sängbäddning. Alla dessa varianter samt alla storlekar däremellan syns ofta i våra kära soffor. Där kan man ha antingen stora, små eller klassiska prydnadskuddar, helt efter tycke och smak. När vi här säger “klassisk” så menar vi storleken 50x50cm som tveklöst är den vanligaste storleken på en prydnadskudde och som går att få tag på överallt. 

Utöver de klassiskt fyrkantiga och rektangulära prydnadskuddorna så finns också andra unika former. Däribland det klassiska knot-kudden från Design House Stockholm. Att med jämna mellanrum byta ut sina prydnadskuddar hemma är ett perfekt sätt att snabbt och billigt förnya hemmet med små medel. Det är roligt att både följa trender men också årstider med hjälp av just nya kuddar, filtar, gardiner och andra textilier. 

Prydnadskuddar säljs antingen som hel kudde där stoppningen kommer med kudden alternativt bara som ett löst kuddfodral. Det vanligaste är att prydnadskudden säljs som endast ett fodral där du helt enkelt själv får köpa till innerkudden. Fördelen med det är att du själv kan välja om du vill ha fjädrar eller ett veganskt alternativ i form av en fyllning i  polyester till exempel. Förutom det självklart positiva att ett kuddfodral i polyester inte innehåller äkta fjädrar så är det också bra för att det inte prasslar lika högt som en äkta fjäderkudde gör. Fördelen med en innerkudde av fjädrar är dock att den ofta håller formen längre och är tjockare och fylligare vilket gör att den inte säckar ihop så snabbt. Ett exempel på ett kuddfodral av polyesterfibrer är det här och ett exempel på en innerkudde i äkta dun av ankfjädrar är detta.

Kuddfodralen till prydnadskuddarna brukar vanligtvis stängas med hjälp av dragkedja, knappar eller snörning. Fördelen med dragkedja är att den inte syns. Fördelen med knappar och snörning är att det blir en dekorativ detalj till hela prydnadskudden vilket också skapar karaktär och blir en del av designen. Mycket av helheten sitter i detaljerna!

24 fina prydnadskuddar

Inlägget innehåller annonslänkar.

Lekfull kudde fluffy

Extra stor kudde med fransar

Svart fårskinnskudde Shepherd

Kudde i fuskpäls

Offwhite kudde pom pom

Brun flätad sammetskudde

Urtvättat kuddfodral i lin

Kuddfodral Chhatwal&Jonsson

Kuddfodral i skogsgrön linne

Kuddfodral grafiskt mönster

Lurvig kudde Classic Collection

Kuddfodral från Marimekko

Kuddfodral blått zebramönster

Denim kuddfodral Ceannis

Kuddfodral egg från Ceannis

Kuddfodral avlång sammet

Kuddfodral med tofsar

Elegant kudde svart/guld

Kudde i svart sammet

Kuddfodral med bläckfisk

Beige kuddfodral flamingos

Kudde House of Hackney

Lila kuddfodral sammet

Lila linnekudde med fransar

Hittade du inget som passade?
Här hittar du massor av fler fina prydnadskuddar!

Så inreder du bäst med fina prydnadskuddar – 5 värdefulla tips

Många köper en prydnadskudde bara för att den är fin och tänker inte igenom huruvida färg, storlek, detaljer och framförallt form passar platsen där den ska ligga. Vi ger därför här några värdefulla tips att tänka på som rent inredningsmässigt skapar harmoni i rummet. Allt från formen på kudden till antalet kuddar, färgvalet och det otippade men viktiga tipset att se över innerkudden och byta ut den med jämna mellanrum.

1. Anpassa formen på kudden efter formen på soffan

Detta är ett tips som verkligen gör stor skillnad för harmonin och linjerna i rummet. Poängen är att anpassa formen på prydnadskudden efter formen på den möbel där kudden ska ligga. Har du till exempel tänkt köpa prydnadskuddar till soffan och har en klassisk soffa utan hörn eller divan så blir det snyggast att ha avlånga kuddar. Anledningen till det är att då går formen på soffan och formen på prydnadskudden i linje med varandra vilket skapar en enhetlighet och ett harmoniskt intryck. Har du istället tänkt köpa prydnadskuddar till soffhörnet i en hörnsoffa så passar extra stora kuddar bäst där. Alltså 65x65cm eller ännu större. Mindre kuddar tenderar nämligen att kännas lite fjuttiga och malplacerade i ett stort soffhörn. Dessutom vill man ju att ett soffhörn ska kännas inbjudande och härligt och den känsla skapar man bäst genom att slänga dit ett par stora mjuka prydnadskuddar.

Är det istället till en fåtölj du vill köpa en prydnadskudde så kan du med fördel titta på både storlek och bredd på fåtöljen men också höjden på ryggstödet. Samma tumregel gäller här som det vi beskrev för soffan fast istället så följer du formen på ryggstödet och använder den formen på prydnadskudden. Självklart gör man som man vill men om man behöver vägledning och är osäker så är detta är superknep för att lyckas skapa en bra symbios mellan möbel och prydnadskudde utan att någon av dessa tar uppmärksamhet från den andra utan att de istället smälter samman på ett snyggt sätt.

2. Välj rätt antal prydnadskuddar

När det kommer till prydnadskuddar så är det lätt att få feeling. Kanske lite för mycket feeling till och med. Två kuddar i soffan blir till tre som blir till fyra och plötsligt en dag har man så många prydnadskuddar i soffan att man får leta efter ett ledigt utrymme att sätta sig på mellan alla kuddar. Många känner säkert igen sig och det lätt hänt att hamna där eftersom det finns så mycket fina kuddar. Håll nere antalet prydnadskuddar och byt hellre ut dom ofta. Det räcker med ett par kuddar i soffhörnet och eventuellt någon i ändarna på soffan. Detta är förstås en smaksak men ju färre prydnadskuddar du har, ju stilrenare känsla i rummet. Och ju färre prydnadskuddar, ju mer uppmärksamhet på de kuddarna som faktiskt ligger i soffan eller på sängen.

3. Matcha färgerna på prydnadskuddarna

Att använda prydnadskuddar som ett sätt att få in en accentfärg i ett i övrigt neutralt rum är klockrent! Dock kan det räcka med en färg på kuddarna och inte blanda en massa olika färger (om man inte älskar den bohemiska känslan förstås!). Här är istället tipset att välja olika nyanser av samma färg. Om du till exempel vill gå på årets stora trendfärg lila så kan du med fördel plocka in kuddar i flera olika lila nyanser för att skapa en färgklick men ändå undvika att det blir plottrigt. 

4. Plocka upp delar av rummet i kuddarna

Här kommer verkligen ett supertips som många kanske inte tänker på. Innan du klickar hem en ny prydnadskudde till exempelvis soffan så se dig omkring i ditt vardagsrum efter vilka detaljer och färger som präglar rummet. Kanske har du gardiner i sammet, mycket gröna växter, lerkrukor i värmande toner eller en tavla med ett djurmotiv. Plocka delar från detta och välj kuddar som går i samma linje. Till exempel en kudde i sammet för att matcha sammetsgardinerna, gröna kuddar för att matcha växterna, kuddar i brända orange/bruna toner för att matcha dina lerkrukor eller varför inte en prydnadskudde med samma djur som du har på din vackra tavla. Tänker man på det här sättet när man inreder så skapas en genomgående och genomtänkt känsla där allt faller på plats och hela rummet känns rätt!

5. Byt ut innerkudden med jämna mellanrum

Detta kan kännas som ett udda tips men faktum är att en kudde är som finast när den håller sin fasta form och inte säckar ihop. Dessvärre säckar alla kuddar ihop med tiden, speciellt om man lutar sig mycket på kuddarna så att de utsätts för mycket slitage. Som vi nämnde tidigare så har innerkuddar i äkta fjädrar längre “livslängd” än en kudde i polyester. Men det är många som inte vill ha äkta fjädrar utan istället de veganska alternativen som finns. Då är det ännu viktigare att byta ut innerkudden med jämna mellanrum. Det gör att kudden får nytt liv och rycker upp sig lite igen. Det i sin tur gör att hela rummet känns lite piggare och fräschare än om det ligger massa ihopsäckade prydnadskuddar i soffan eller sängen.

Fler tips hur du inreder med kuddar hittar du här.

Snygga prydnadskuddar i linne, sammet och teddy – populära val för alla hem

Det finns många olika material att välja bland på prydnadskuddar. Några vanliga material är linne, sammet och teddy. Dessa går att hitta i alla butiker som säljer prydnadskuddar, såväl online som i fysisk butik. Det är också material som, precis som klassiska bomullskuddar, inte går ur tiden i första taget. 

Sammet är som bekant ett material som verkligen tagit hela inredningen med storm de senaste åren. Det eleganta och robusta materialet syns inte bara på prydnadskuddar utan också på bland annat gardiner och överkast. Det som är härligt med kuddar i sammet är att de hjälper till att skapa en lyxig och ombonad känsla tack vare det tjocka och tunga tyget. Det är med andra ord det perfekta valet för dig som vill åt en ombonad och  inbjudande känsla med inslag av lyx och elegans. Sammetskuddar går att hitta i alla möjliga färger och är därför lätt att anpassa i takt med att nya årstider kommer. 

 

Prydnadskuddar i linne skapar till skillnad från sammetskuddar en lättare känsla. Linne är ett material som andas och släpper igenom ljus. Det är ett tunt tyg men ändå väldigt slitstarkt vilket passar perfekt för en prydnadskudde. Det tål att tvättas om och om igen och tappar inte sitt utseende för det. Förutom som prydnadskuddar syns linne vanligtvis på gardiner, överkast, påslakan, filtar, dukar och servetter. Ett vanligt material med andra ord. Linne syns ofta med benämningen lin och det är lika bra att vi förklarar skillnaden mellan dessa när vi ändå är igång. Faktum är att det är samma sak men hänvisar till olika delar av förädlingskedjan. Linne är själva tyget, dvs slutprodukten, och lin är själva fibern. Linne är med andra ord ett tyg som är vävt och tillverkat av växtfibrer från lin. Med andra ord, när du ser beskrivningen lin eller linne i jakten på en sådan prydnadskudde så vet vi alla nu att det helt enkelt är samma sak. 

Teddy är ett material som kommit in och tagit en välförtjänt plats bland trendiga material de senaste åren. Teddy förknippas med materialet på teddybjörnar och andra gosedjur vilket också är anledningen till att materialet upplevs så gosigt. Teddy förekommer i första hand i benvitt men vanligt är också teddy i grått och brunt. Prydnadskuddar i teddy blir ett superfint och mysigt inslag i såväl soffan som i sängen. Självklart passar det också vid bäddning av en barnsäng. Teddykudden kommer bidra med en mjuk och allt annat än kaxig approach till din inredning. Här nedan visar vi några förslag på fina prydnadskuddar i sammet, linne och teddy.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SIDENÖRNGOTTET

Matcha kuddarna med soffan och övrig inredning

Vi var inne lite på detta tidigare men ett bra inredningstips är att matcha kuddarna med den övriga inredningen i rummet. Prydnadskuddar som ska placeras på sängen för en lyxig bäddning kan med fördel väljas i en färg som matchar till exempel gardinerna. Eller som matchar överkastet eller till och med välja prydnadskuddar som matchar mönstret på mattan i sovrummet.

Att matcha textilier med varandra är ett klassiskt och välbeprövat inredningstips som inte kan gå fel. Är du osäker på vilken färg du ska välja på dina prydnadskuddar är det därför ett säkert kort att jobba med de färger och mönster du redan har i rummet.

Exklusiva prydnadskuddar för ett lyxigare hem

Många stora designers skapar magiskt vackra prydnadskuddar. Några välkända namn som skapar design kuddar är Classic Collection, By On, Chhatwal & Jonsson, Marimekko, Bloomingville & House Doctor. För att bara nämna några. Alla dessa gör förstås annat inom inredning, möbler och design men har också valt att satsa på unika och fina prydnadskuddar. Alla designers har ett karaktäristiskt utseende på sina prydnadskuddar som direkt går att känna igen.

Det typiska utseendet för en prydnadskudde från Classic Collection är en kudde i naturfärger. Det är mycket krämvitt, beige, brunt och grått och de flesta kuddar finns att välja på i alla dess färger. Typiskt för detta märke är också kuddar med tofsar och/eller broderier vilket gör kuddarna unika och gedigna. Classic Collection har också plädar som matchar deras prydnadskuddar. Chhatwal & Jonsson var tidiga in bland prydnadskuddar och de har verkligen skapat sig ett unikt uttryck som är lätt att känna igen. En klassisk prydnadskudde från detta märke är i sammet och har ett grafiskt mönster eller ett djurmönster. En av deras mest klassiska kuddar är den med rutmönster i sammet som finns i både flera färger och storlekar. Väljer man att ha flera prydnadskuddar tillsammans från samma varumärke bland dessa designklassiker så är man garanterad att kuddarna gör sig fina ihop eftersom de håller en röd tråd i alla sina kollektioner.

Gemensamt för design prydnadskuddar är att de håller en god kvalitet som syns på långa vägar. Just när det gäller prydnadskuddar så går det verkligen att se skillnad på en i bra och en i sämre kvalitet. Det syns på bland annat sömmar, broderier, färger och hur tyget faller sig. Självklart är design kuddarna dyrare än att köpa en kudde på någon kedja men du får verkligen vad du betalar för i många fall.

Svarta, vita, beige eller färgglada prydnadskuddar – Välj rätt kudde för ditt hem

Många föredrar ett hem i neutrala toner. Det är både behagligt, trendigt och ger ett mjukt intryck. Bland de mest klassiska tonerna är svart, vitt och beige. Många har endast en av dessa färger genomgående i sitt hem medan andra mixar och jobbar mer med kontraster.

Hur man än vill göra så kommer det inte vara ett problem att hitta mysiga och snygga prydnadskuddar i svart, vitt eller beige. Det finns att få tag i mer eller mindre överallt, både online och i fysisk butik. Det finns också mängder av material, mönster och storlekar på prydnadskuddar i dessa färger. Allt från kuddar med broderier, tofsar, fransar och kontrastmaterial till helt enfärgade kuddar. Och faktum är att dessa skapar helt olika uttryck och känsla.

En kudde med mycket tofsar och påsydda fransar ger ett mindre strikt uttryck än en helfärgad kudde utan några detaljer. Det tål att tänkas på när man väljer sin svarta, vita eller beige prydnadskudde vilken känsla man vill åt! Här ovan tipsar vi om alla möjliga sorters prydnadskuddar i dessa färger med olika uttryck.

Tofsar, fransar eller djurmotiv ger hemmet mer liv

Prydnadskuddar finns som sagt i allt från helt enfärgade varianter till varianter med både tofsar, fransar och djurmotiv. Förutom att man ska välja den prydnadskudde man helt enkelt tycker om och kommer trivas med så finns en poäng i att ändå fundera över hur man vill att rummet i helhet ska uppfattas när man kliver in. Vill man till exempel ha ett minimalistiskt vardagsrum med raka linjer och få detaljer där var sak har sin plats så bör man undvika prydnadskuddar med påsydda dekorationer. Vill man istället ha ett vardagsrum med en extra inbjudande och varm känsla där man bara vill slänga sig på soffan så är dessa dekorativa detaljer helt perfekta att använda sig av för att uppnå den känslan. Prydnadskuddar med fransar eller tofsar skapar en mjuk känsla till följd av de mjuka och icke-perfekta linjerna dessa kuddarna för med sig.

Fina prydnadskuddar med djurmönster är verkligen trendigt och helt rätt i tiden. Det finns kuddar med allt från hundar, katter och kaniner till giraffer, elefanter och fåglar. För att bara nämna några. Djur är kul och att ha djurmönster på sin prydnadskudde i soffan eller sängen ger liv och personlighet till hemmet. Gillar du denna trend så passa på att välja ett motiv av ett djur du tycker extra mycket om. Eller bara ett djur du tycker är fint. Chhatwal & Jonsson är ett av alla designmärken som är experter på snygga djurmönster på sina prydnadskuddar.

Anpassa kuddfodral efter årstid

När nya årstider kommer och går vill många av oss följa dessa i våra hem. Det känns naturligt och uppiggande att på våren byta ut de mörka tonerna till mer ljusa pastellfärger. Till sommaren vill man gärna in med ännu mer ljust och mindre tjocka tyger. Sen kommer hösten och man vill inget annat än att få in de där mörka och mysiga tonerna igen. Under vintern är det mycket julpynt men också rött och grönt och ännu mer ombonat och hemtrevligt i form av mörka toner och tjocka sammetstyger. Det gäller allt från gardiner, plädar, dukar, sängkläder och inte minst prydnadskuddarna. Att byta ut just textilier och framför allt prydnadskuddar allt eftersom nya årstider kommer och går är ett alldeles perfekt sätt att förnya hemmet. Dessutom till en billig peng. 

När den ljusa våren kommer efter en lång mörk vinter vill man inget annat än att köpa nytt och byta ut saker i hemmet. Samma känsla infinner sig för många av oss efter en lång semester när det är dags att komma tillbaka in i rutiner när den mysiga hösten tågar in. Men det är varken schysst mot plånboken eller miljön att köpa nya saker hela tiden och då är verkligen nya prydnadskuddar ett bra inredningstips för det gör betydligt större skillnad än man kan tro! Testa att byta färg till en helt ny färg på kuddarna i soffan och sängen och ge det en ärlig chans. Du kommer säkert bli överraskad över hur effektfullt det blir och hur hela rummet får sig en ny känsla!