Fönsterlampa Hängande: 16 fina lampor att ha i fönster

Är du på jakt efter en hängande fönsterlampa har du hittat rätt! Här visar vi 16 snygga lampor som passar utmärkt att hänga i fönster. Fönsterlampan är en viktig del av inredningen och syns tydligt både inifrån och utifrån vilket gör att hemmet blir att kännas mer ombonat och hemtrevligt.

Hängande fönsterlampor finns i en mängd olika storlekar, designer och prisklasser. Vi har här försökt hittat en mix mellan lite allt möjligt för att påvisa vilka olika alternativ det finns att välja på. Det som kan vara bra att tänka på är att flera av lamporna finns i fler färgval.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför hängande fönsterlampor?

Hängande lampor i fönster sprider ljus i rummet och ger hemmet en mer ombonad känsla. Det ser trevligt och inbjudande ut från utsidan samtidigt som det blir mysigare och mer hemtrevligt på insidan. 

Hängande fönsterlampor har med andra ord en stor påverkan på hur hemmet upplevs – både inifrån och utifrån. Att sakna belysning i alla sina fönster kan ge hemmet en kall och tom känsla som man självklart vill undvika. 

Det är extra viktigt den mörka tiden på året att ha hängande fönsterlampor eller någon annan typ av belysning, exempelvis en ljusstake, i fönstret för att lysa upp hemmet och göra det mer inbjudande.

Fönsterlampor av olika slag fyller även en viktig funktion inredningsmässigt. Lamporna i fönstret bidrar till rummets helhetskänsla och är en viktig del i att lyckas med inredningen. Kala och tråkiga fönster passar ingen inredningsstil. 

Som du märker behövs de hängande fönsterlamporna av flera anledningar för att göra hemmet till den lugna och harmoniska plats man vill ha och även för att visa grannarna att man bryr sig om hemmet på bästa sätt.

16 hängande fönsterlampor

Mer om några utvalda favoriter

1. Hängande fönsterlampa med kruka

äggkopp-djurmotiv

Uptown är en hängade fönsterlampa som både kan ge användbar belysning och en dekorativ kruka. Lampan och krukan hänger i en kedja vilket ger lampan en rustik och industriell känsla. Fönsterlampan passar i såväl kök som vardagsrum eller sovrum.

2. Dekorativ fönsterlampa med rökfärgat glas

äggkopp-djurmotiv

Mycket fin och dekorativ fönsterlampa med varmt sken och rökfärgat glas. Takpendeln bidrar till en lyxig och elegant känsla oavsett i vilket rum den används.

3. Picasso Fönsterpendel LED – Fler färger

äggkopp-djurmotiv

Storfavoriten Picasso finns nu även som fönsterpendel och dessutom i många olika färgväl. Här har du en riktig designklassiker som kommer lyfta både fönstret och hemmet i helhet!

4. Takpendel i modern design

äggkopp-djurmotiv

Snygg takpendel i modern design som passar det moderna hemmet. Hylsan är i oljad valnöt och inger den där lyxiga känslan av exklusivitet. Lampan finns i färgerna svart, vit och grå och kan med fördel kombineras tillsammans med varandra.

5. Fönsterlampa hängande i mässing/guld

äggkopp-djurmotiv

Klassisk hängande fönsterlampa i mässing som passar alla olika hem och inredningsstilar. Lampan har två stycken skärmar som man själv kan anpassa efter tycke och smak. Enkel och stilren pendel som får ett läckert intryck med hjälp av sin färg i mässing/guld.

Hängande fönsterlampor i olika design

Genom att välja en viss stil på sin hängande fönsterlampa kan man förändra hela känslan i rummet. Lampor som hänger i fönstret blir en central del av inredningen och tar mycket uppmärksamhet, på så vis påverkar lampan rummet i övrigt.

Lantliga fönsterlampor 

Fönsterlampor i lantlig stil är populärt och något som passar just den lantliga inredningsstilen. De är ofta ganska enkla lampor med raka linjer men med ett lantligt och dekorativt uttryck.

Hängande fönsterlampor i retro

Retrostilen är ständigt aktuell och det är inget undantag när det kommer till lampor att ha fönstret. En klassisk pendellampa eller en skomakarlampa är två exempel på fönsterlampor i retro som är väldigt populära.

Fönsterlampor i mässing 

Fönsterlampor i mässing och andra guldfärgade lampor är populärt i såväl det moderna hemmet som i hemmet med mer gammaldags inredningsstil. Mässing är ett material som utstrålar elegans samtidigt som det inger både ett modernt och antikt uttryck.

Moderna hängande fönsterlampor

Fönsterlampor i modern stil har en stilren design som passar hem med skandinavisk eller annan modern inredningsstil. Moderna fönsterlampor känns väldigt lyxiga och blir en snygg inredningsdetalj att stoltsera med i fönstret.

LÄS OCKSÅ: SNYGGA TAKLAMPOR FÖR ALLA KÖK

Pendellampor till fönster är riktiga klassiker

Den vanligaste fönsterlampa hängande är pendellampan som finns i en mängd olika färger, former och design. Pendellampor till fönstret kan du hitta både i modern, klassisk och enkel design. 

Det bästa med pendellampor är deras breda användningsområde och att de ofta passar någon annanstans i hemmet om man skulle tröttna på deras ursprungliga plats. 

Om du tycker att pendellampan i fönstret gjort sitt så passar den förmodligen i ett annat fönster, över matbordet eller som taklampa i sovrum eller vardagsrum. 

När du börjar kika efter en lampa som du vill ska hänga ner från fönstret kommer du genast komma i kontakt med pendellampan och förmodligen landa i en sådan tillslut också. Ett tips är då, om du har ett tillräckligt stort fönster, är att hänga två pendellampor bredvid varandra. Gärna med lite nivåskillnad.

Bra att tänka på när du köper hängande fönsterlampa

Storlek

Storleken på lampan bör bestämmas mycket utifrån storleken och djupet på fönstret. Självklart är det många gånger finast att hitta en lampa som är proportionerlig till fönstret men ibland kan det vara effektfullt att placera en för liten lampa i fönstret för att få fönstret att se större ut. 

Dimbar eller ej 

Vi förespråkar nästa alltid att de hängande fönsterlampor ska vara dimbara då det ger dig alternativ till att bestämma styrkan på belysningen. Väljer du dock att skaffa en lampa som inte är dimbar är det bra att innan bestämma hur starkt eller svagt ljus du vill att lampan ska sprida. 

Design 

Det roligaste av allt är att bestämma design. Vilken stil ska lampan ha? Färg? Form? Designen på lampan kommer på många vis avgöra känslan i hela rummet. Fundera därför noga på vilken typ av design fönsterlampan bör ha för att passa bäst hemma hos dig. 

En eller flera 

Fönsterlampor är snyggt att hänga i par, gärna med lite nivåskillnad. Självklart bara om fönstret är stort nog för att tillåta två lampor. Är det ett större fönster du letar lampor till så ha i åtanke att det kan vara ett alternativ med två fönsterlampor istället för en.

Vikten av rätt glödlampa

Skärmen på fönsterlampor i all ära, men vill du verkligen hitta en fönsterlampa hängande som sticker ut så är valet av glödlampa A och O. 

Den klassiska glödlampan är, om vi ska vara ärligt, ganska enkel och tråkig. Det är svårt att få till något unikt med en sådan typ av glödlampa men som tur är finns det bättre alternativ.

Här hittar du snygga ljuskällor.

Dekorationsbelysning med LED-lampor är en otroligt vacker ljuskälla som kommer ta fönstret till nästa nivå. 

Har du en hängande fönsterlampa med liten lampskärm där ljuskällan blir väldigt framhävande är valet av glödlampa ännu viktigare. 

Med rätt ljuskälla kan även en enkel och klassisk fönsterlampa bli spännande. Men på samma vis kan en tråkig glödlampa ta udden av vilken häftig designlampa som helst.

Vikten av att välja rätt glödlampa är med andra ord oerhört viktigt och inte något som ska underskattas.

Hängande fönsterlampor som är dimbara – ett tips för maxad myskänsla

Vill du få ut så mycket som möjligt av din hängande fönsterlampa är dimmer något som du absolut bör ta med i beräkningarna. En dimbar fönsterlampa gör det möjligt att bestämma belysning och du kan snabbt växla mellan mysbelysning eller dagsljus. 

Oavsett om lampan hänger i köksfönstret, vardagsrummet, sovrummet eller i hallen så är flexibiliteten av att kunna välja styrka på belysningen bra att ha. I sovrummet vill man exempelvis nästan alltid ha lite mer mysbelysning men det är också bra att kunna tända upp lampan ordentligt vid behov. 

Även i köket är det bra att kunna använda fönsterlampan som en mer dov och lugnare belysning än vad taklampan brukar vara. När vintermörkret kryper sig på är det mysigt att använda lite svagare ljuskällor som skapar stämning i hemmet tillsammans med mörkret på utsidan.

sovrumslampa-vägg

Hur hänger man upp en fönsterlampa?

Hur fönsterlampan hängs upp kan skilja sig lite från vilken typ av lampa du väljer att ha i fönstret men överlag är det inga särskilda konstigheter. 

I korthet gör du såhär: 

1. Börja med att läs instruktionerna som medföljer. Det är alltid bra att läsa igenom vad som gäller för den specifika lampan.

2. Se till så att all ström är avstängd. 

3. Fäst monteringsbeslaget i taket eller i fönsterkarmen.

4. Koppla in kablarna för att kunna ge lampan ström. 

5. Haka på eller montera fast lampan fästet. 

6. Skruva till sist på glödlampan. 

Svårare än så behöver det inte vara! Men som sagt, det kan skilja sig från lampa till lampa så läs instruktionen noga.

Hur långt ner ska en fönsterlampa hänga?

Hur långt ner en fönsterlampa ska hänga är lite av en smaksak, men det finns vissa riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig till. 

Större fönsterlampor bör hänga ca 60-70 cm ovanför fönsterbrädan. 

Mindre fönsterlampor bör hänga ca 55-65 cm ovanför fönsterbrädan.

Det som också kan avgöra hur långt ner fönsterlampan ska hänga är om det finns någon annan inredning eller dekoration att ta hänsyn till i fönstret. En tumregel är också att det är bättre hänga lampan lite för högt än för lågt om du är osäker på hur du vill ha det. 

Men som sagt, hur långt ner fönsterlampan ska hänga är mycket en smaksak och det finns inget som är rätt eller fel. Ta hjälp av någon i din närhet som kan hjälpa till att måtta för att hitta den perfekta längden för ditt fönster.

Inspiration och tips för att hitta rätt lampa till fönstret

Att lyckas med inredningen i hemmet handlar mycket om att hitta tips och inspiration från andra. Det är alltid bra att visuellt få se lampan, matbordet eller soffan i en hemmamiljö och inte bara i butik eller på bild. 

För att hitta den bästa inspirationen på hängande fönsterlampor är sociala medier, inredningsbutiker eller google bra alternativ att leta på. 

Sociala medier som Pinterest eller Instagram är utmärkta kanaler för inredningsinspiration. Sök på hashtags eller efter inredningskonton. Se hur hon eller han har placerat sin fönsterlampa och låt inspireras om du gillar vad du ser. 

Inredningsbutikerna är nuförtiden duktiga på att lägga ut bilder där produkten visas i hemmamiljö och inte bara en produktbild med vit bakgrund. Kolla runt bland lite olika inredningsbutiker för att hitta massor av inspiration! 

Google är också en bra källa för inspiration, framför allt bildsök. Sök exempelvis på lampan namn och välj “bilder” för att hitta massor av tips och inspiration om just den produkt du söker.