Fredagsfeeling med Inredningsinspiration!

Fredagsfeeling, kan det vara veckans överlägset bästa känsla? Förmodligen. Du vet känslan när man vet att något bra väntar och att livet kommer vara lite bättre än normalt. Den där känslan som infinner sig väldigt ofta just på fredagarna. Det är den känslan som är fredagsfeeling och som inte går att komma åt någon annan dag i veckan.

Du kan inte sätta fingret exakt på vad det är när du vaknar på fredag morgon men du känner att det är lite lättare än vanligt att gå upp den här dagen. Helgen närmar sig. Kan det vara sovmorgonen dagen efter som gör att det är lättare att gå upp idag? Eller kanske är det en halvdag på jobbet som väntar? För inte är det väl bubblet som ligger på kylning, middagen med vännerna eller fredagsmyset med familjen ikväll som gör att du studsar upp 05.30 pigg som en lärka och springer sex varv runt huset ”bara för att..”

Jo, förmodligen är det just någon av dem anledningarna som gör att fredagarna är så otroligt mycket lättare att leva på än andra dagar.

Och du har inte blivit galen.

Du har bara fått lite fredagsfeeling.

Enligt BriliantMind är fredagen den dagen på veckan vi är som minst effektiva på jobbet. Det kanske inte är så konstigt när ruset av fredagsfeelingen är starkare än heroin..

5 tips för maxad fredagsfeeling

För att uppnå den där perfekta fredagskänslan finns det några grundläggande knep alla bör känna till. Visst kan någon punkt bytas ut beroende lite på vart du befinner dig i livet just nu.  Men det här är så nära på ett facit du kommer för att hitta rätt fredagsfeeling.

1. Torsdagsstäda

Yes, fram med dammsugaren och skurborsten redan på torsdag kväll. Det är bara att dra av plåstret. Skjut inte upp städningen till helgen. Då är det försent. Fredagskänslan kommer inte vara på topp i ett ostädat hem oavsett om du kommer spendera fredagen hemma eller inte. Du kommer ha en gnagande och obehaglig känsla i kroppen hela dagen eftersom du vet att ditt hem ser ut som ett bombnedslag och det är inte en bra grund att stå på  till den rätta fredagsfeelingen.

Man behöver givetvis inte gå all in varje vecka och skrubba i vartenda hörn, då är risken stor att det inte bli någonting gjort alls istället. Men du behöver åtminstone:

  • Dra en vända med dammsugaren
  • Plocka undan klädhögen på sängen och bädda rent
  • Röj undan disken
  • Ställ  ordning skorna i hallen
  • Vik ihop filten och rätta till kuddarna i soffan

Vad kan det ta? Max 30 minuter om du är själv så se till att göra det bara. Du kommer vara väldigt nöjd när du är klar sen.

2. Unna dig något

Att unna sig något extra och få lite guldkant på dagen gör att fredagen kommer kännas lite speciellt, så vida du inte unnar dig saker varje dag förstås. Det behöver absolut inte vara något märkvärdigt men kanske ett gott vin, en färsk blomma, fin choklad eller tänd dem där dyra doftljusen som är för dyra för att ha tända till vardags men som du kan unna dig att tända på fredagskvällen. Unna dig ett träningspass, hemmaspa eller yoga. Ja, unna dig precis vad du vill. Bara det adderar något som de andra vardagarna inte gör.

Det viktiga är att tidigare i veckan bestämma sig för att ”på fredag ska jag unna mig…”. Då har du något att se fram emot och när du vaknar på fredagen då vet du direkt att idag är det dags för belöning.

3. Laga något gott till middag

Det är ingen högoddsare och se till att äta god mat på fredagskvällen om oj vad viktig den här punkten är. Äta gott ska man givetvis göra alla dagar i veckan, men att stå flera timmar i köket och laga den där extra goda maträtten som hela familjen älskar tillhör helgen, med tjuvstart redan på fredagen. Vissa fredagsmyser med tacos, andra beställer pizza medan några gärna väljer att äta ute på restaurang.

Oavsett om du gillar att laga maten själv, beställa utkörning eller äta ute på någon trevlig restaurang så se till att lyxa till maten på fredagskvällen lite så kommer du ha något mysigt att se fram emot under dagen vilket kommer ge dig lite extra fredagsfeeling.

4. Glöm inte musiken

Det är fler än man tror som går bort sig här. En klassiker är att arbeta upp den där sköna fredagskänslan under hela dagen, komma hem från jobbet ganska sen eftermiddag för att sedan två sekunder efter man klivit innanför ytterdörren slå på tv:n.. Sen låter man tv:n stå på i bakgrunden samtidigt som fredagskänslan sakta men säkert dör minut för minut.

En bättre idé är att lyssna på din favoritmusik istället, då kommer du hålla fredagsfeelingen vid liv betydligt längre. Skulle du sen råka hitta en gammal klassiker du inte hört på flera år, ja då kan det spåra rejält.

Många förknippar fredagskvällar med mys framför tv:n men vänta med att starta tv:n tills det faktiskt är dags att parkera sig i soffan. Förstör inte fredagskänslan alldeles för tidigt med hjälp av en gammal repris på Dr.Phil.

5. Lördagsfrukosten

En underskattad punkt men som är ack så viktig. Vi har tidigare skrivit att fredagsfeelingen bygger mycket på förväntan och att ha något att se fram emot, därför är det viktigt att skjuta fram förväntningarna så dem håller i sig under hela fredagen, ända fram till läggdags. Se till att ha handlat hem lördagsfrukosten så du inte behöver ta dig ut till affären alldeles nyvaken. Förbered kaffebryggaren redan på fredagskvällen så du bara behöver trycka på knappen när du vaknar. Unna dig sen en lång och lyxig frukost, det är verkligen något som inte hör vardagarna till.

Så, där har du nyckeln till framgång för en maxad fredagsfeeling! En bra grund att bygga vidare på och anpassa efter just ditt liv. Det finns inga rätt eller fel (inget facit heller för den delen, vi kanske överdrev lite där) det viktiga är dock att ta tillvara på denna enkla och härliga känsla.

Det bästa av allt? Man får en ny chans varje vecka. Så bryt inte ihop totalt om något oväntat kommer in och förstör känslan ena veckan, då kan du ladda ordentligt till veckan därpå istället.

Fredagsfeeling mitt i veckan

Vi lever i en tid där allt fler jobbar hemifrån nu på grund av covid-19 och förmodligen kommer det vara något som håller i sig även efter pandemin är slut då många arbetsgivare ser att det faktiskt fungerar bra. Jobba hemifrån är däremot inte bra för fredagskänslan, risken är att den smyger sig på alldeles för tidigt.

Att jobba hemifrån eller studera på distans är något som sätter lite käppar i hjulet för den där totala fredagskänslan. Mycket av fredagskänslan bygger på förväntning, till exempel att helgen närmar sig och att du kommer få spendera mer tid hemma. Men jobbar du hemifrån eller studerar på distans har du förmodligen redan väldigt mycket tid i hemma och kanske tvärtom vill ta dig därifrån en stund istället.

Här gäller det att hitta ditt eget sätt att lura dig själv på.

Vara vaken alldeles för länge på kvällarna, glida runt i pyjamasbyxorna hela dagarna, inte göra sig i ordning eller strunta i att borsta tänderna på morgonen är bra exempel på att skjuta sig själv i foten vad gäller fredagsfeeling. Fredagskänslan kommer bytas ut mot ångest istället eftersom du gått runt som ett spöke där hemma hela veckan.

Lyckas du däremot ha precis samma rutiner som i vanliga fall är risken dock att fredagsfeelingen börjar krypa sig på redan på onsdagen. Då gäller det att tygla sig och inte börja tjuvstarta redan här. Känslan kommer inte hålla i sig över flera dagar och det kommer vara värt att vänta in fredagen istället.

Som sagt, spenderar du mycket tid hemma gäller det att hitta ditt eget sätt att verkligen skilja på vardag och helg för att kunna njuta fullt ut. Det kommer inte gå att nå maxad fredagsfeeling med hemmaarbete tyvärr men når du 80% av den normala fredagsfeeling får det ändå anses som godkänt.

Bästa Pizzastålet 2023: 4 Snygga Pizzastål (Bäst i Test)

Bästa Pizzastålet 2023: 4 Snygga Pizzastål (Bäst i Test)

Med hjälp av ett pizzastål kan du göra helt magiska pizzor på hemmaplan! Men vilket är det bästa pizzastålet, hur gör man pizza på pizzastål och vad är bra att tänka på inför ett köp? Det är några av frågorna vi besvarar här samt ger tips på de pizzastål vi tycker är...

läs mer
Matta under matbord – 45 mattor som passar matplatsen

Matta under matbord – 45 mattor som passar matplatsen

Är du på jakt efter en snygg matta att ha under matbordet har du kommit rätt. Här visar vi 45 mattor i olika material och storlek som passar utmärkt att ha under matbordet. Vi går även igenom några värdefulla tips vad gäller storlek, färg och form samt var du kan...

läs mer
Inreda Liten Balkong – 25 Tips Och Massor Av Inspiration!

Inreda Liten Balkong – 25 Tips Och Massor Av Inspiration!

Det är en konst att inreda liten balkong för att att få den både praktisk och mysig. Det gäller att maximera ytan för att få plats men man vill också inreda den med möbler, textil och växter för att få balkongen riktigt mysig. Här hittar du massor av tips och...

läs mer
Spegel Med Ljushållare – 4 Snygga Ljuslampetter!

Spegel Med Ljushållare – 4 Snygga Ljuslampetter!

En spegel med ljushållare är ett vacker väggdekoration som är utmärkt alternativ till tavlor. Tavlor är en klassisk väggdekoration men här vill vi slå ett extra slag för ljuslampetter med levande ljus. Vi visar några fina alternativ och ger tips på hur de kan användas...

läs mer