Fruktskål på fot – 8 snygga alternativ!

Här hittar du 8 snygga fruktskålar på fot som blir lika mycket en snygg inredningsdetalj på mat- eller vardagsrumsbordet som en användbar skål till frukt. Fruktskålar och fruktfat har ett stort användingsområde och kan användas till mycket mer än bara frukt. Fruktskålen på fot är ett måste i alla hem!

Fruktskålarna här nedan är i olika storlekar, material, design och prisklasser. Det finns ett stort utbud av fruktskålar men här är några av våra favoriter! Vilken fruktskål passar dig bäst?

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 fruktskålar på fot

Mer om några utvalda favoriter

1. Svart fruktskål på fot av danska Menu

äggkopp-djurmotiv

Svart fruktskål på fot i urban- och lantlig stil tillverkad i glaserad keramik. Fruktskålen är stor och rymlig med sin diamteter på nästan 25 centimeter. Skålem blir lika mycket en snygg inredningsdetalj på matbordet som en användbar skål att förvara frukterna i.

2. Handgjord fruktskål från Mateus

äggkopp-djurmotiv

Riktigt stilig fruktskål från älskvärda Mateus som både är handgjord och handmålad. Fruktskålen är tillverkad av keramik och finns i fler färger.

3. Dekorativt fruktfat på fot

äggkopp-djurmotiv

Supersnyggt fruktfat från Georg Jenson som även blir en fin inredningsdetalj på vardagsrumsbordet. Fruktfatet andas verkligen lyx och elegans och kan med fördel kombineras mot liknande produkter i samma serie.

4. Fin skål/kruka för frukt eller blommor

äggkopp-djurmotiv

Stor kruka som även kan användas som fruktskål, hur bra är inte det? När du tröttnar på att använda krukan till blommor så förvandlar du den bara till en fruktskål på fot för att ge den lite nytt liv. Smart va?

Varför en fruktskål på fot?

En fruktskål på fot kan användas till många olika saker vilket gör att det är en praktisk skål med flera användningsområden. Fruktskålar på fot kan självklart användas till att förvara frukt i, men de går också bra att använda som salladsskål eller bara ha som en snygg inredningsdetalj. 

Att ha en fruktskål på fot inger också en lyxigare och maffigare känsla än fruktskålar som saknar fot vilket ger inredning en liten extra touch i hemmet. 

Det finns med andra ord många anledningar att ha en fruktskål på fot och förutom dess breda användningsområde så kommer frukten upp en bit från bordet vilket även är en fördel av hygieniska skäl. Det är även lättare att torka och göra rent runt fruktskålen när den kommer upp en bit från bordsytan.

LÄS OCKSÅ: ROLIGA EMALJMUGGAR MED TRYCK

Fruktskål på fot – även en snygg inredningsdetalj 

Det finns mycket karaktär i fruktskålar på fot och vissa är mer spektakulära än andra. Bara genom att placera en fruktskål som har fot på köks- eller vardagsrumsbordet så händer det något i rummet. Det spelar ingen roll om skålen är fylld eller inte – bara dess närvaro drar uppmärksamhet till sig. 

En snygg fruktskål är så mycket mer än bara en skål att förvara frukt i. 

Eftersom skålen oftast placeras på en central yta i köket eller i vardagsrummet så syns den väldigt tydligt och blir därför en viktig del av inredningen oavsett i vilket rum den placeras. 

Andra mindre skålar kan användas mer anonymt och går att anpassa efter hur stor del av inredningen man tycker dom ska få. Men den stora fruktskålen på fot är allt annat än anonym. 

Därför är det viktigt att hitta en snygg fruktskål som även matchar inredningen. Skaffar du en fruktskål i en helt annan stil än vad ditt hem är i kommer du ångra dig snabbt. Fruktskålen kommer bli att kännas malplacerad och känslan blir att den hamnat på fel ställe helt enkelt, och det är ju knappast tanken.

LÄS OCKSÅ: 6 FINA GLASERADE KRUKOR

Så hittar du den bästa fruktskålen på fot för dig

Som vi tidigare varit inne på är de stora fruktskålarna en typ av skål som verkligen tar för sig i hemmet. Det är därför viktigt att planera och fundera noga på vilken typ av fruktskål som skulle passa bäst så du verkligen blir nöjd med ditt köp.

Här är några saker som är bra att tänka på för att du ska hitta den bästa fruktskål på fot som passar ditt hem. 

 

Storlek

Storleken på fruktskålen är inte bara avgörande för hur mycket frukt det går att förvara i skålen, storleken avgör också hur mycket plats skålen kommer att ta. Ett stort bord kräver en stor fruktskål och vice versa, annars är det lätt att det blir att se för plottrigt ut. 

Mät alltid innan och försök ställa dit något annat i liknande storlek, det kan egentligen vara vad som helst, för att du ska få en känsla av hur det kommer bli att se ut att ha fruktskålen där.


Material

Trä, metall, marmor eller något annat material, det är frågan. Fruktskålar på fot finns i en mängd olika material och här gäller det att hitta det material du tror passar hemmet bäst. 

Med en stor fruktskål i trä får du genast ett mer naturnära och bohemiskt intryck medan skålar i marmor ofta osar lyx och elegans. Materialet är viktigt att tänka på eftersom det sätter en stor prägel på fruktskålen.  


Form 

Formen på fruktskålar är i nio fall av tio rund. Det är svårt att hitta en fruktskål som inte är rund men det finns åtminstone några alternativ att välja på. 

Den runda formen är en riktig klassiker bland skål så vill du sticka lite extra tycker vi du ska försöka hitta en fruktskål så går lite mer åt det ovala eller fyrkantiga hållet.

 

Färg och mönster 

Att välja rätt färg och mönster på fruktskålen är direkt avgörande för om du skålen kommer passa där det är tänkt och om du kommer trivas tillsammans med fruktskålen under en längre tid. 

Transparant glas, glada färger, matt yta eller massor av mönster och motiv? Det finns mängder av alternativ att ta hänsyn till och återigen så är det bra att se sig om i hemmet och försöka hitta en fruktskål i liknande stil.

LÄS OCKSÅ: 8 SNYGGA OSTBRICKOR MED TILLBEHÖR

Användbar till mer än frukt

Bara för det heter fruktskål så är det inte bara frukt som med fördel kan förvaras i skålen. Den stora fruktskålen på fot är väldigt användbar till betydligt fler saker och här är några exempel: 

Sallad 

Fruktskålen är även perfekt som salladsskål! Det krävs oftast en större skål för sallad och det är precis vad fruktskålen är – en stor skål. En välfylld fruktskål med sallad blir en snygg detalj på middagsbordet och kommer ta dukningen till nästa nivå.

Chips 

Det går även utmärkt att använda fruktskålen som chipsskål. Häll i dina favoriter från OLW och njut av chipsen med stil. Chipsskålar i all ära, men att ha en stor lyxig fruktskål på fot att ha sina chips i är något helt annat. 

Serveringsskål 

När du har middagsbjudning är det alltid bra att med en större skål att servera exempelvis potatisen från. Då är fruktskålen ett bra hjälpmedel. Den kan användas som serveringsskål att ha framme på middagsbordet.

Vi hoppas att du fått lite tips och inspiration vad gäller snygga fruktskålar på fot. Kom ihåg att utbudet av fruktskålar är väldigt stort så hittar du inget passande här så finns det garanterat någon annanstans!