45 stora och små glasvaser till alla rum

En inredningsdetalj som hör hemma och platsar i precis alla hem är vasen. En vas är inte bara till för att ha vackra blommor i utan är verkligen en given dekoration i sig själv. Idag fokuserar vi på glasvaser – stora som små. Vi visar upp glasvaser i mängder av designer, former och storlekar. Bland annat runda glasvaser och glasvaser på fot. 

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera, Ellos, Nordic Nest, Reforma, Newport, Trendzone, Confident Living, Bagaren och Kocken, Hemtex & Solhem Inredning.)

Det vi idag har grävt ned oss i är alltså stora och små glasvaser . Att bara skriva om vaser i största allmänhet är helt enkelt ett för stort ämne så vi väljer att dela upp det.

Vi börjar med glasvaser i olika färger, former, stilar och storlekar. En glasvas hör väl ändå alla hem till. Det vi vill slå ett extra slag för idag är att inte glömma bort att en vas är en superfin dekoration i sig, även utan blommor i. Så ställ inte undan alla vaser i skåpen där hemma bara för att du inte har färska blommor att stoppa i.

 

LÄS OCKSÅ: 7 SNYGGA KLOTVASER I GLAS OCH KERAMIK

Stora glasvaser i trendiga designer

Klicka på bilden för att göra den större!

Fina runda glasvaser 

Glasvaser med unika karaktärer

Glasvaser på fot

Olika glasvaser till olika användningsområden

Det finns förmodligen olika anledningar till att just du hittat hit idag till vårt blogginlägg om glasvaser. Antingen är du en gedigen och återkommande läsare av Inredningsinspirationsbloggen och isåfall vill vi hälsa dig varmast välkommen tillbaka och passa på att säga att vi verkligen uppskattar att just du läser bloggen. Andra anledningar till att ni är här idag kan vara för att ni helt enkelt är på jakt efter en glasvas till dina blommor. Eller också så är du här för att leta upp en glasvas att ha som dekoration i hemmet. Kanske en glasvas att ha som prydnad på byrån i hallen, på vardagsrumsbordet eller på fönsterbrädan i köket. Eftersom vi förstår att ni förmodligen är ute efter lite olika användningsområden av glasvasen ska vi gå igenom lite kort vilka glasvaser som gör sig helt perfekta som rena inredningsdetaljer och vilken variant på glasvas du bör välja till vilken typ av blomma.

 

LÄS OCKSÅ: 8 SNYGGA KERAMIKVASER

Små och stora glasvaser som dekoration

Som vi tidigare nämnde ska det inte glömmas bort hur fin en glasvas är sin rena ensamma form. Kanske kan inte alla glasvaser bära upp sig själva men många an åtminstone göra det. Det finns några varianter av glasvaser vi tycker gör sig lite extra bra för ändamålet att vara en ren dekoration eller inredningsdetalj i hemmet. Dels tycker vi att glasvasen behöver ha ett eget uttryck. Det bör vara en vas som inte är helt intetsägande, formlös och genomskinlig. Dessa varianter gör sig bäst för att en vacker blomma ska få allt fokus. Satsa istället på en glasvas med en karaktär och personlighet som tillför något till rummet den ska placeras i. Som ni återkommande läsare har koll på så tycker vi alltid att man ska försöka ha en röd tråd i hemmet. Detta är inte ett undantag utan även glasvasen bör med fördel vara genomtänkt för att passa in i hemmet. Det finns två vägar att gå. Antingen har du kanske en plats att fylla på en byrå eller på tv-bänken eller på köksbordet men du vill att vasen ska matcha rummet i övrigt. Då är det inte svårare än att utgå från färger och mönster du redan har. Då kommer inte vasen att ta överdriven fokus men den kommer att passa in fint.
En annan viktig sak att tänka på är formen och storleken på glasvasen. Har du tänkt att den ska stå på ditt köksbord och du kanske har en högt sittande taklampa eller plafond ovanför bordet kan det passa fint med en högre glasvas. Har du ett köksbord med en lågt hängande taklampa vill du kanske istället ha en lägre vas för att skapa utrymme upp till lampan. Självklart behöver du också utgå från hur mycket plats du har där du ska ha din glasvas. Ett stort köksbord bör ha en stor vas och på ett litet köksbord lämpar det sig förmodligen bättre med en liten vas. För att återkomma till formen på glasvasen så är det formen som i första hand ger glasvasen karaktär. En vas med mjuka former kommer ge rummet en helt annan känsla än en kaxig glasvas med raka silhuetter eller en taggig yta. Förutom formen är självfallet färgen avgörande för intrycket.
Som tidigare nämnt kan du antingen gå för en glasvas som går ton i ton med övriga färger i rummet. Det andra alternativet är att använda glasvasen som en inredningsdetalj för att bryta av andra färger i rummet. Bor du i ett hem med mycket vitt till exempel så är glasvasen perfekt att använda för att plocka in en accentfärg. Våga en glasvas i grönt, leopardmönster eller kanske en ståtligt helsvart. Det kommer bli en effektfull detalj i rummet som ger rummet personlighet och karaktär. Plus att just en vas är en väldigt tacksam inredningsdetalj eftersom den är så lätt att byta ut. Blev det inte bra med den där kornblå glasvasen i ditt ljusgrå kök så är det inte mer än att du kan ställa den i ett annat rum, lämna tillbaka den eller ge bort den i present.

Vilken vas till vilka blommor?

Om du ska köpa en glasvas för att den ska nyttjas som det den från allra första början är skapt till, alltså att agera vas åt blommor så finns några tumregler. För det första så finns det vaser som är gjorda för en viss typ av blomma. Det finns tulpanvaser, vaser till liljor och förstås allround-vaser som passar de flesta snittblommorna. Vi ska nu gå igenom lite kort vilken typ av glasvas som passar ihop med vilka blommor. Om vi börjar med en rund glasvas så passar den varianten bäst till fylliga och spretiga buketter. En rund glasvas ger utrymme för stjälkarna att breda ut sig samtidigt som den smala öppningen håller samman buketten och ger en snygg, fyllig bukett upptill.
En cylinderformad glasvas gör sig inte helt oväntat bäst till höga blommor som behöver hållas ihop. Exempel på höga blommor som passar bra i en cylinderformad glasvas är liljor, solrosor, amaryllis eller pampasgräs. En cylinderformad glasvas är verkligen en vas som är bra att ha hemma eftersom det annars blir väldigt svårplacerat om du får en bukett höga blommor någon gång och saknar en sådan vas. Denna vas passar perfekt att ha på golvet.
Näst ut är tulpanvasen som inte helt oväntat passar till Sveriges mest populära blomma, nämligen tulpanerna. Denna vas passar dock till fler blommor än tulpanerna, den passar helt enkelt till de flesta typer av rundbundna buketter. Denna glasvas är bredare nedtill för att sedan smalna av upptill närmare öppningen. Den större botten ger god plats åt stjälkarna. Denna glasvas är verkligen användbar och bra att ha hemma. En allround-vas i form av en glasvas är precis som det låter, en glasvas som passar de flesta blommor. Den är ganska smal vilket innebär att man inte behöver jättemånga stjälkar för att kännas fyllig. Många av dessa vaser har en något smalare botten och en öppning som lutar utåt för en fin spridning av buketten.

Glasvas på fot

Tidigare gick vi igenom olika former på glasvasen och vilken form på vas som gör sig bäst till vilken typ av blomma. Vi gick också igenom glasvasen som ensam inredningsdetalj utan blommor i. Något vi slutligen vill lyfta är glasvaser på fot. Vi har visat ett gäng glasvaser på fot i produktcollaget längst ned. Det är en design på glasvasen som ger ett exklusivt intryck och som passar perfekt i de större rummen eller rum med högt i tak. En glasvas på fot ger verkligen karaktär och lyft åt buketten. Det är en typ av vas som får alldeles för liten uppmärksamhet enligt oss. Därför vill vi slå ett extra slag för denna typ av vas. Glasvaser på fot finns precis som alla andra vaser i olika storlekar och stilar. Den vanligaste varianten av glasvas på fot är den genomskinliga varianten. Då får istället designen stå i fokus och den läckra foten på glasvasen blir i blickfånget. En glasvas på fot gör sig superbra till alla typer av tätare blombuketter för att ge blommorna extra rampljus. En glasvas på fot är också en perfekt present eller julklapp till någon som trodde den hade allt.

LÄS ÄVEN: 12 FINA KRUKOR PÅ FÖTTER

Hoppas ni fått lite inspiration på små och stora glasvaser här idag. Berätta gärna vilken av alla produkter vi visat upp som är just din favorit. Det är alltid roligt att få höra era åsikter!

Missa nu inte heller inläggen om..
Vi hörs inom kort igen, ha en fin fortsatt vecka så länge,