Välj rätt hallmatta: 24 snygga mattor till hallen!

En fin hallmatta kan lyfta hela hallen och skapa en härlig och inbjudande känsla till hemmet! Alla har vi olika förutsättningar för vilken typ av matta som gör sig bäst i just våran hall. I en hall kan en typ av matta bli helt perfekt medan samma matta blir helt fel i en annan hall. Här guidar och inspirerar vi därför till den perfekta hallmattan för just din hall. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

24 snygga hallmattor

kaffemugg-mateus

Stilren beige hallmatta

kaffemugg-mateus

Lång beige matta

kaffemugg-mateus

Lång gråmelerad matta

kaffemugg-mateus

Hallmatta med fransar

kaffemugg-mateus

Grå lång hallmatta

kaffemugg-mateus

Gråbeige matta melerad

kaffemugg-mateus

Svart gångmatta hall

kaffemugg-mateus

Hallmatta enkel design

kaffemugg-mateus

Rund matta med fransar

kaffemugg-mateus

Diamantformad hallmatta

kaffemugg-mateus

Modern svart hallmatta

kaffemugg-mateus

Flerfärgad hallmatta

kaffemugg-mateus

Svartvit randig matta

kaffemugg-mateus

Mörk melerad matta

kaffemugg-mateus

Lång matta Bloomingville

kaffemugg-mateus

Bohemisk hallmatta

kaffemugg-mateus

Grön lång hallmatta

kaffemugg-mateus

Brun randig hallmatta

kaffemugg-mateus

Avlång matta mönstrad

kaffemugg-mateus

Lång hallmatta randig

kaffemugg-mateus

Vit melerad matta

kaffemugg-mateus

Elegant mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Mörkgrön enkel matta

kaffemugg-mateus

Naturfärgad bomullsmatta

Vilken matta är bäst för hallen?

Vilken matta som passar bäst för hallen hänger på hallen den ska placeras i. Vilken storlek hallen har är i sin tur avgörande för storleken på mattan. En för liten matta blir lika fel som en för stor matta. En annan aspekt som är avgörande för valet av hallmatta är hur mycket slitage den behöver tåla. I ett hem med en liten hall där det bor både småbarn och djur är ett hem där det krävs en extra slittålig matta. I en liten hall är risken nämligen större för att hallmattan blir lite utav en dörrmatta. Småbarn och djur säger  sig självt, det skapar extra slitage med barnleksaker och extra mycket spring och leriga kläder. Djur skapar extra slitage i form av pälsfällning och klor som sliter på mattan.

Rent generellt kan man ändå säga att det finns några typer av mattor som lämpar sig extra bra i en hall. Det är mattor med kortare eller ingen lugg alls och mattor som är melerade i färgen. En matta med lång lugg är förstås mysigt och härligt men i en hall kan det bli problematiskt när man drar in grus och smuts som hamnar i den typen av matta. Det blir helt enkelt ganska ohygieniskt till slut och det blir ett himla projekt att hålla efter hallmattan. 

Mattor som är melerade i färgen är praktiskt i alla rum där mattan riskerar att få fläckar i större utsträckning. En hall utsätts för väder och vind, i Sverige med det väder vi har här på vinterhalvåret är det helt enkelt opraktiskt med en helt enfärgad matta. Om den inte är väldigt mörk givetvis. Men önskar du en ljus matta i vitt, grått, beige eller en annan ljusare färg så tipsar vi om att satsa på en melerad variant. Du kommer tacka dig själv den dagen den blir fläckig och inser att fläcken smälter in i meleringen.

Normalt sätt förespråkar vi alltid att man ska köpa det man vill ha till hemmet och inte det som är mest praktiskt. Det gör vi nu också, vill du ha en vit matta i hallen ska du självfallet ha det. Men för enkelhetens skull kan du ändå överväga en melerad vit matta.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA HALL: FINA HALLAMPOR TILL TAKET

Varför ska man ha en hallmatta?

Orsakerna till att man bör ha en hallmatta är flera. Det finns både praktiska och estetiskt tilltalande orsaker till varför man ska ha en matta i hallen. Många väljer att inte ha någon hallmatta alls och det behöver givetvis inte heller vara fel. Alla hem har olika förutsättningar för vad som blir finast i just det hemmet.

De estetiska orsakerna till varför man bör ha en hallmatta är helt enkelt för att det är så fint! En hallmatta skapar en trygg och inbjudande känsla till rummet. Eftersom hallen är det första rummet vi möts av i alla hem så är det också rummet som helt ensamt står för hela hemmets första intryck. Det är när man stiger in i hallen man får den direkta uppenbarelsen och smakprovet på vad hemmet har att erbjuda. Det är ett stort uppdrag att vara hall och därför väldigt viktigt att hallen är fin och lever upp till den övriga stilen i hemmet.

Den praktiska delen med hallmattor

Det finns som sagt även praktiska orsaker till varför en hallmatta är bra att investera i. Det är framförallt på grund av de ljuddämpande egenskaperna som en matta har men också att en matta skyddar golvet. Alla tyger i ett rum bidrar till att dämpa ljud. Allt från gardiner och kuddar till mattor och jackorna på klädhängaren. Att dämpa ett rum från ljud skapar en mer behaglig och ombonad känsla. Alla har nog varit i ett tomt hem eller tomt rum utan möbler någon gång. Det ekar när man talar och hela upplevelsen är att rummet är både kalt och kallt. Allt annat än den känsla man vill åt i ett hem. Se därför till att köpa en fin och lämplig hallmatta för att skapa en värmande hall.

En ytterligare praktisk fördel med hallmattan är som bekant att den skyddar golvet. Oavsett om du har ett fint trägolv, ett plastgolv eller kanske klinkers så vill man behålla skicket på golvet i hallen över tid. Hallen är ett av de rum i hemmet som utsätts för mest slitage eftersom man går med skor inomhus och drar med sig både slask och grus in i hallen. Det är oundvikligt och speciellt för barnfamiljer. Man måste kunna leva och slappna av i ett hem och ibland har man bråttom och behöver springa in i hallen med skorna på. Därför behöver golvet skyddas och det kan en hallmatta lösa alldeles utmärkt. 

Det kan kännas trist att täcka över stora delar av ett fint golv i hallen men då finns ett bra tips att tänka på. Det är att du hittar en hallmatta i en färg som är så lik golvet som bara möjligt. Har du till exempel ett gråmelerat klinkersgolv i hallen kan du köpa en enkel melerad hallmatta i samma grå nyans. Har du istället ett trägolv i ek till exempel så kan du istället välja en ofärgad jutematta som gifter sig bra med trägolv. Har du ett mörkt trägolv så finns det också mörkbruna jutemattor som gör sig bra i kombination med dessa golv.

Har du tvärtom ett golv du inte tycker om i hallen så kan du istället utnyttja hallmattan för att förnya och fräscha upp känslan i hallen. Köp då en stor hallmatta som täcker så mycket som möjligt av golvytan och i en fräsch färgskala och vips så har du en helt ny hall.

LÄS ÄVEN: 8 SNYGGA PARAPLYSTÄLL

Bra att tänka på när du väljer hallmatta – 5 tips

1. Storlek

Det viktigaste, och ofta svåraste, med att köpa en matta är att välja rätt storlek. En hallmatta får inte vara varken för stor eller för liten. Det är relativt ovanligt att man köper en för stor matta till hallen. Att däremot köpa en för liten matta är väldigt vanligt. Många struntar att måtta och går på någon slags magkänsla. Det blir sällan rätt om vi ska vara helt ärliga.

Storleken på mattan i din specifika hall beror med andra ord på hur stor just din hall är. Har du en stor hall så brassar du på med en ordentligt stor hallmatta. Har du en liten hall så köper du en mindre variant. Det viktigaste är att mattan inte är för liten för det kommer krympa hela rummet och få hela hallen att upplevas mindre än vad den faktiskt är. Just hallen är redan innan ett rum som i många hem är ganska litet och det sista man vill är förstås att hallen ska upplevas ännu mindre. En för liten hallmatta blir lite samma känsla som för korta byxor eller en för kort tröja. Det känns lite fel och obekvämt helt enkelt.

2. Material

Materialet på hallmattan hänger framförallt på hur stort slitage mattan kommer utsättas för. Vilket i sin tur hänger på storleken på hallen men också hur din vardag och familjesituation ser ut. Som vi var inne på tidigare så skapar både djur och barn extra slitage och då är det värdefullt med en hallmatta i ett material som tål slitage och kan tvättas utan problem. 

Orsaken till att storleken på hallen har betydelse på val av material på hallmattan är för att det också hänger samman med hur mycket slitage den kommer utsättas för. I en väldigt liten hall kommer hallmattan utsättas för nästan lika mycket slitage som dörrmattan gör. När man kommer hem flera personer samtidigt tvingas ju några gå in en bit i hallen och kliver då med stor sannolikhet på hallmattan med skorna på. Kanske efter att ha varit ute i februari slasket. 

I en stor hall kommer hallmattan ligga en längre bit in i rummet och även om man kommer in flera stycken i hallen samtidigt så kommer man inte gå på hallmattan. Slitaget i en större hall hamnar på dörrmattan. 

3. Färg

Med risk för upprepning så handlar även färgvalet på hallmattan mycket på hur stor hall du har och därmed hur stort slitage mattan behöver klara av. En ljus matta är förstås mer känslig för fläckar än vad en mörk hallmatta är. Som tidigare nämnt finns dock ett bra knep om man önskar en ljus matta vilket är att satsa på en melerad eller mönstrad ljus matta. Då kan man helt enkelt missta fläckar för att vara en del av meleringen eller mönstret. Praktiskt!

Om man har en stor hall eller helt enkelt är ordningsam och kanske inte har varken djur eller barn så kan man faktiskt ha precis vilken färg man önskar på hallmattan. Det finns inga rätt eller fel. Antingen väljer man en matta i liknande färg som golvet för att den ska smälta in så mycket som möjligt. Eller också så väljer man en matta i en spexig färg och utnyttjar mattan för att skapa kontraster i hallen. Har du till exempel en färglös hall så kan det vara kul att välja en hallmatta i en färg för att bryta av. En hallmatta är ofta betydligt billigare än vad till exempel en vardagsrumsmatta är. Därför kan du med fördel också byta ut hallmattan med jämna mellanrum när du vill förnya inredningen i hallen.

4. Form

Formen på hallmattan bör anpassas efter formen på hallen. Har man en avlång korridor liknande hall bör man välja en avlång hallmatta som följer den avlånga formen på rummet. Har man en fyrkantig hall blir rummet harmoniskt med en fyrkantig matta. Det funkar också jättebra med en rund matta i en fyrkantig hall. 

Många hallar är avlånga. Därför är det vanligt att man letar efter en lång hallmatta som inte är så bred. Det kan vara svårt att hitta fina långa hallmattor men vi har gjort vårt bästa för att hitta ett bra utbud att tipsa om här ovan.

Har man en hall som är mer rektangulär med en kortsida och en långsida så blir det finast med en rektangulär hallmatta. Att tänka på detta sätt, alltså att välja en hallmatta som följer rummets egna form är en tumregel som är enkel att följa och som aldrig blir fel. Arbeta med de förutsättningar just du har i just din hall helt enkelt.

5. Rengöring

När du köper din hallmatta rekommenderar vi att du samtidigt köper en rengöringsspray till mattan. Se till att köpa en rengöring anpassad efter det materialet just din hallmatta är gjord av. Det finns en uppsjö av olika mattrengöringar så om du är osäker på vilken som passar just din matta rekommenderar vi att du frågar den butik där du köper mattan.

Bra att tänka på är att vissa mattor inte tål vatten alls, däribland viskosmattor. Det kanske är en matta man sällan har som hallmatta av just den anledningen men det är trots allt nämnvärt i sammanhanget. 

Det finns idag många effektiva rengöringar för mattor vilket är toppen och gör att vi kan våga köpa en matta som får bli smutsig. Annars går det alltid att lämna in mattan på kemtvätt, där är de experter på att tvätta mattan och materialet på korrekt sätt. Sammanfattningsvis bör du iallafall ha tänkt igenom hur du löser eventuella fläckar på din nya matta. Speciellt om du väljer en hallmatta i de övre prisklasserna.

Bästa hallmattan för ditt hem

Vilken hallmatta som är den bästa för ditt hem handlar om din livsstil, din inredningsstil och hur förutsättningarna i din hall ser ut. Vi har snuddat vid alla dessa parametrar närmare tidigare i detta inlägg. Men sammanfattningsvis handlar livsstilen om hur mycket din hallmatta behöver tåla. Är det många som går in med skor? Utsätts hallmattan för grus och snö och slask? Eller får hallmattan ligga i fred och klivs endast på med rena fötter och strumpor utan något större slitage alls?

Vad gäller din inredningsstil och kopplingen till valet av hallmatta så är det faktiskt a och o. I hemmet handlar allting om att trivas och må bra. Att med hjälp av inredningen skapa ett hem man vill komma hem till. Med det sagt så är det viktigaste trots allt att välja en hallmatta som passar just din inredningsstil och ditt hem. Eftersom hallen är det första rum du möts av i hemmet så kommer hallmattan även den vara bland det första du ser i hemmet. Gör därför köpet baserat på vad du tycker bäst om.

När det kommer till förutsättningarna i din hall så syftar vi till dels storleken på hallen och dels formen på hallen. Hallmattan bör anpassas efter detta för att skapa en så harmonisk och fin hall som bara möjligt. Fel val av storlek och/eller form på hallmattan kan verkligen förstöra hela rummet så se till att du har detta i åtanke vid val av matta. Det är inte svårt att lyckas med men det är däremot lätt att glömma att tänka på dessa små knep som gör under för helheten.

LÄS OCKSÅ: FINA SITTBÄNKAR MED FÖRVARING TILL HALLEN

Slittåliga hallmattor som tål vatten – bra för dig med små barn

Att välja en slittålig hallmatta som tål vatten och fukt är ett bra val för dig med små barn. Några material att leta efter i den kategorin är egentligen alla typer av material förutom jute och viskos.

Jutemattor tål vatten men bör inte utsättas för blötläggning utan tvättas bäst med bara dammsugning och skakning. Därför kan en ljus jutematta kan vara svår att få bort mörkare och ihärdiga fläckar från. En mörk jutematta är isåfall ett bättre alternativ, inte för att fläcken då försvinner utan för att den inte syns. Det är inte optimalt eftersom man gärna vill att hallmattan ska vara ren på riktigt och inte bara se ren ut.

En viskosmatta är ett dåligt val av hallmatta eftersom materialet inte tål vatten. Den blir missfärgad och det går inte att rädda upp. Har du små barn eller djur eller själv älskar att gå in med skorna på efter att ha varit ute i slask så bör du undvika en viskosmatta helt just i hallen. Tycker du mycket om viskosmattor så köp en sån till ett annat rum i hemmet som utsätts för mindre slitage helt enkelt, det kan vara en bra matta för sovrummet till exempel.

Lång eller kort lugg på mattan till hallen, vad ska jag välja?

Mattor finns i olika utföranden vad gäller själva luggen. Det finns mattor med lång lugg, så som klassiska ryamattor. Det finns också mattor med kort lugg, som slätvävda mattor. Sen finns givetvis mattor helt utan lugg, till exempel jutemattor. Slutligen finns också massor av stilar däremellan, mattor med medellång lugg eller mattor med olika längd på luggen som skapar ett mönster i mattan.

Vad som är det bästa valet av längd på luggen för en hallmatta är upp till dig. I en liten trång hall är det dock inte att rekommendera en matta med lång lugg. Dels är det opraktiskt men det känns också fel. Det kommer göra att man inte kan röra sig fritt i hallen utan försöker parera för att inte råka förstöra den fina långluggade mattan. En matta med lång lugg känns ofta mer elegant och exklusiv och hör bättre hemma i ett sovrum eller vardagsrum.

Är hallmattor och dörrmattor samma sak?

Avslutningvis behöver vi reda ut skillnaden mellan hallmattor och dörrmattor. För det är absolut inte samma sak. För vissa är det självklart men för andra är det ny information. Så låt oss därför reda ut skillnaden. 

En hallmatta är en matta som ligger i hallen. En matta precis som vilken matta som helst i hemmet men som råkar ligga på golvet i hallen. Den mattan kan vara i vilket material som helst och vilken storlek som helst. Fördelaktiga material och material att undvika på en hallmatta har vi gått igenom tidigare i inlägget. Samma sak gäller storleken på hallmattan men det är bara riktlinjer och tips. Annars finns egentligen inte någon skillnad på en hallmatta och en sovrumsmatta eller en vardagsrumsmatta eller en matta i köket. En hallmatta ligger placerad mitt i hallen och inte i direkt anslutning till ytterdörren.

En dörrmatta däremot är den matta som ligger i direkt anslutning till ytterdörren. Den matta du trampar på när du kliver in hemma hos någon. De flesta har dörrmatta på insidan av dörren, andra har en dörrmatta på utsidan av dörren och en del har både och. Sen finns givetvis de som inte har någon dörrmatta alls. 

Syftet med en dörrmatta är att den fångar upp grus, sand, skräp och smuts som sitter under skorna. Helt enkelt för att man inte ska dra med sig smutsen in i hemmet. Därför är en dörrmatta i ett hårdare material som verkligen tål både slitage och smuts men förstås också fukt från regn och snö. En dörrmatta är av förklarliga skäl aldrig vit eller ljus utan är i en färg där smuts inte märkbart syns. 

Det finns olika material på en dörrmatta men några klassiska material är kokosfiber, sisal, plast, nylon eller polyester. Det är alla material som har en hårdare yta som fångar upp smuts och grus på ett bra sätt. Rengöring av en dörrmatta görs bäst genom att skaka av den utomhus och därefter dammsuga mattan. En dörrmatta är, till skillnad från en hallmatta, till för att smutsas ned.

LÄS OCKSÅ: KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT DÖRRMATTA

Hoppas du fått lite värdefulla tips och inspiration till en hallmatta som passar i just ditt hem. Det finns förstås inte en hallmatta som passar alla hallar utan det är verkligen individuellt. Det beror på storlek på hall och behovet som just du och ditt hem har. Därför har vi här ovan tipsat om flera olika hallmattor i olika storlekar, former och material. Långa hallmattor för den avlånga hallen, runda hallmattor och fyrkantiga hallmattor som passar andra former av hallar. Förhoppningsvis finns en hallmatta att inspireras av för alla!