Matta Hall 2024 – 24 Snygga Mattor Till Hallen!

En fin hallmatta kan lyfta hela hallen och skapa en härlig och inbjudande känsla till hemmet! Alla har vi olika förutsättningar för vilken typ av matta som gör sig bäst i just våran hall. I en hall kan en typ av matta bli helt perfekt medan samma matta blir helt fel i en annan hall. Här guidar och inspirerar vi därför till den perfekta hallmattan för just din hall. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

24 snygga hallmattor

kaffemugg-mateus

Stilren beige hallmatta

kaffemugg-mateus

Lång beige matta

kaffemugg-mateus

Lång gråmelerad matta

kaffemugg-mateus

Hallmatta med fransar

kaffemugg-mateus

Grå lång hallmatta

kaffemugg-mateus

Gråbeige matta melerad

kaffemugg-mateus

Svart gångmatta hall

kaffemugg-mateus

Hallmatta enkel design

kaffemugg-mateus

Rund matta med fransar

kaffemugg-mateus

Diamantformad hallmatta

kaffemugg-mateus

Modern svart hallmatta

kaffemugg-mateus

Flerfärgad hallmatta

kaffemugg-mateus

Svartvit randig matta

kaffemugg-mateus

Mörk melerad matta

kaffemugg-mateus

Lång matta Bloomingville

kaffemugg-mateus

Bohemisk hallmatta

kaffemugg-mateus

Grön lång hallmatta

kaffemugg-mateus

Brun randig hallmatta

kaffemugg-mateus

Avlång matta mönstrad

kaffemugg-mateus

Lång hallmatta randig

kaffemugg-mateus

Vit melerad matta

kaffemugg-mateus

Elegant mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Mörkgrön enkel matta

kaffemugg-mateus

Naturfärgad bomullsmatta

Vilken matta är bäst för hallen?

Vilken matta som passar bäst för hallen hänger på hallen den ska placeras i. Vilken storlek hallen har är i sin tur avgörande för storleken på mattan. En för liten matta blir lika fel som en för stor matta. En annan aspekt som är avgörande för valet av hallmatta är hur mycket slitage den behöver tåla. I ett hem med en liten hall där det bor både småbarn och djur är ett hem där det krävs en extra slittålig matta. I en liten hall är risken nämligen större för att hallmattan blir lite utav en dörrmatta. Småbarn och djur säger  sig självt, det skapar extra slitage med barnleksaker och extra mycket spring och leriga kläder. Djur skapar extra slitage i form av pälsfällning och klor som sliter på mattan.

Rent generellt kan man ändå säga att det finns några typer av mattor som lämpar sig extra bra i en hall. Det är mattor med kortare eller ingen lugg alls och mattor som är melerade i färgen. En matta med lång lugg är förstås mysigt och härligt men i en hall kan det bli problematiskt när man drar in grus och smuts som hamnar i den typen av matta. Det blir helt enkelt ganska ohygieniskt till slut och det blir ett himla projekt att hålla efter hallmattan. 

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA HALL: FINA HALLAMPOR TILL TAKET

Bra att tänka på när du väljer hallmatta – 5 tips

1. Storlek

Det viktigaste, och ofta svåraste, med att köpa en matta är att välja rätt storlek. En hallmatta får inte vara varken för stor eller för liten. Det är relativt ovanligt att man köper en för stor matta till hallen. Att däremot köpa en för liten matta är väldigt vanligt. Många struntar att måtta och går på någon slags magkänsla. Det blir sällan rätt om vi ska vara helt ärliga.

Storleken på mattan i din specifika hall beror med andra ord på hur stor just din hall är. Har du en stor hall så brassar du på med en ordentligt stor hallmatta. Har du en liten hall så köper du en mindre variant. Det viktigaste är att mattan inte är för liten för det kommer krympa hela rummet och få hela hallen att upplevas mindre än vad den faktiskt är. Just hallen är redan innan ett rum som i många hem är ganska litet och det sista man vill är förstås att hallen ska upplevas ännu mindre. En för liten hallmatta blir lite samma känsla som för korta byxor eller en för kort tröja. Det känns lite fel och obekvämt helt enkelt.

2. Material

Materialet på hallmattan hänger framförallt på hur stort slitage mattan kommer utsättas för. Vilket i sin tur hänger på storleken på hallen men också hur din vardag och familjesituation ser ut. Som vi var inne på tidigare så skapar både djur och barn extra slitage och då är det värdefullt med en hallmatta i ett material som tål slitage och kan tvättas utan problem. 

Orsaken till att storleken på hallen har betydelse på val av material på hallmattan är för att det också hänger samman med hur mycket slitage den kommer utsättas för. I en väldigt liten hall kommer hallmattan utsättas för nästan lika mycket slitage som dörrmattan gör. När man kommer hem flera personer samtidigt tvingas ju några gå in en bit i hallen och kliver då med stor sannolikhet på hallmattan med skorna på. Kanske efter att ha varit ute i februari slasket. 

I en stor hall kommer hallmattan ligga en längre bit in i rummet och även om man kommer in flera stycken i hallen samtidigt så kommer man inte gå på hallmattan. Slitaget i en större hall hamnar på dörrmattan. 

3. Färg

Med risk för upprepning så handlar även färgvalet på hallmattan mycket på hur stor hall du har och därmed hur stort slitage mattan behöver klara av. En ljus matta är förstås mer känslig för fläckar än vad en mörk hallmatta är. Som tidigare nämnt finns dock ett bra knep om man önskar en ljus matta vilket är att satsa på en melerad eller mönstrad ljus matta. Då kan man helt enkelt missta fläckar för att vara en del av meleringen eller mönstret. Praktiskt!

Om man har en stor hall eller helt enkelt är ordningsam och kanske inte har varken djur eller barn så kan man faktiskt ha precis vilken färg man önskar på hallmattan. Det finns inga rätt eller fel. Antingen väljer man en matta i liknande färg som golvet för att den ska smälta in så mycket som möjligt. Eller också så väljer man en matta i en spexig färg och utnyttjar mattan för att skapa kontraster i hallen. Har du till exempel en färglös hall så kan det vara kul att välja en hallmatta i en färg för att bryta av. En hallmatta är ofta betydligt billigare än vad till exempel en vardagsrumsmatta är. Därför kan du med fördel också byta ut hallmattan med jämna mellanrum när du vill förnya inredningen i hallen.

4. Form

Formen på hallmattan bör anpassas efter formen på hallen. Har man en avlång korridor liknande hall bör man välja en avlång hallmatta som följer den avlånga formen på rummet. Har man en fyrkantig hall blir rummet harmoniskt med en fyrkantig matta. Det funkar också jättebra med en rund matta i en fyrkantig hall. 

Många hallar är avlånga. Därför är det vanligt att man letar efter en lång hallmatta som inte är så bred. Det kan vara svårt att hitta fina långa hallmattor men vi har gjort vårt bästa för att hitta ett bra utbud att tipsa om här ovan.

Har man en hall som är mer rektangulär med en kortsida och en långsida så blir det finast med en rektangulär hallmatta. Att tänka på detta sätt, alltså att välja en hallmatta som följer rummets egna form är en tumregel som är enkel att följa och som aldrig blir fel. Arbeta med de förutsättningar just du har i just din hall helt enkelt.

5. Rengöring

När du köper din hallmatta rekommenderar vi att du samtidigt köper en rengöringsspray till mattan. Se till att köpa en rengöring anpassad efter det materialet just din hallmatta är gjord av. Det finns en uppsjö av olika mattrengöringar så om du är osäker på vilken som passar just din matta rekommenderar vi att du frågar den butik där du köper mattan.

Bra att tänka på är att vissa mattor inte tål vatten alls, däribland viskosmattor. Det kanske är en matta man sällan har som hallmatta av just den anledningen men det är trots allt nämnvärt i sammanhanget. 

Det finns idag många effektiva rengöringar för mattor vilket är toppen och gör att vi kan våga köpa en matta som får bli smutsig. Annars går det alltid att lämna in mattan på kemtvätt, där är de experter på att tvätta mattan och materialet på korrekt sätt. Sammanfattningsvis bör du iallafall ha tänkt igenom hur du löser eventuella fläckar på din nya matta. Speciellt om du väljer en hallmatta i de övre prisklasserna.

Bästa hallmattan för ditt hem

Vilken hallmatta som är den bästa för ditt hem handlar om din livsstil, din inredningsstil och hur förutsättningarna i din hall ser ut. Vi har snuddat vid alla dessa parametrar närmare tidigare i detta inlägg. Men sammanfattningsvis handlar livsstilen om hur mycket din hallmatta behöver tåla. Är det många som går in med skor? Utsätts hallmattan för grus och snö och slask? Eller får hallmattan ligga i fred och klivs endast på med rena fötter och strumpor utan något större slitage alls?

Vad gäller din inredningsstil och kopplingen till valet av hallmatta så är det faktiskt a och o. I hemmet handlar allting om att trivas och må bra. Att med hjälp av inredningen skapa ett hem man vill komma hem till. Med det sagt så är det viktigaste trots allt att välja en hallmatta som passar just din inredningsstil och ditt hem. Eftersom hallen är det första rum du möts av i hemmet så kommer hallmattan även den vara bland det första du ser i hemmet. Gör därför köpet baserat på vad du tycker bäst om.

När det kommer till förutsättningarna i din hall så syftar vi till dels storleken på hallen och dels formen på hallen. Hallmattan bör anpassas efter detta för att skapa en så harmonisk och fin hall som bara möjligt. Fel val av storlek och/eller form på hallmattan kan verkligen förstöra hela rummet så se till att du har detta i åtanke vid val av matta. Det är inte svårt att lyckas med men det är däremot lätt att glömma att tänka på dessa små knep som gör under för helheten.

LÄS OCKSÅ: FINA SITTBÄNKAR MED FÖRVARING TILL HALLEN