Industriell inredning: Så inreder du snyggt med trendig industristil

Den industriella inredningen har tagit våra hem med storm och är förmodligen här för att stanna. Det är en inredningsstil som går att anamma i stort som smått och som även passar perfekt att mixa tillsammans med andra inredningsstilar. Här går vi igenom tips och trix för att få till den där härliga industrikänslan samt visar några inredningstips för vardagsrum, kök, hall och sovrum.

industriell-inredning

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är industriell inredning?

Industriell inredning är en inredningsstil där den rustika och råa känslan möter den avskalade och hårda charmen. Den industriella inredningen karaktäriseras av metall, betong, koppar, tegel och material som är hårda och råa med träer i mörkare toner. Stilen kan liknas lite med en lagerlokal, verkstad eller äldre fabrik. Det är allt annat än perfekthet och en polerad yta. 

Den industriella inredningen passar dig som önskar inslag av rustikhet och robusta möbler och inredningsdetaljer. Det är en inredningsstil som är perfekt att blanda in tillsammans med en mjukare inredningsstil. De tuffa inslagen i industristilen gifter sig fint med till exempel en mer romantiskt lantlig inredning. Den industriella inredningen passar lika bra utomhus som inomhus. Faktum är att det är en väldigt bra stil att anamma både inne och ute just för att den innehåller mycket slittåliga material som klarar väder och vind.

Så inreder du med trendig industristil

Det finns några möbler och inredningsdetaljer som förekommer frekvens bland den industriella inredningen. Vi har samlat några “måsten” till respektive rum i hemmet för att få en tydligare bild av hur du faktiskt inreder med den industriella stilen. Det är alltid att föredra att hålla en röd tråd i inredningen i hemmet för att undvika spretighet. Önskar du få in industriella inslag i hemmet rekommenderar vi därför att plocka in något från stilen i alla rum i hemmet.

Industriell inredning – Vardagsrum

I vardagsrummet kan du verkligen välja själv hur mycket du vill ha in av den industriella stilen. Antingen går du all-in med såväl tv-bänk som soffbord och fåtöljer i den rustika stilen. Eller också så plockar du in den industriella stilen i mindre skala i form av lampor, ljusstakar och serveringsfat. 

Soffbord i den industriella stilen är ofta gjorda av både trä och metall. En klassiker är soffbordet med ett svart underrede i metall med en massiv bordsskiva i mörkt trä. Eller 

Just i vardagsrummet kan den industriella stilen verkligen hitta hem. Stilen präglas som sagt av de lite mörkare tonerna som i sin tur skapar en mysig atmosfär och känsla i vardagsrummet.

Inredningstips till vardagsrummet!

Industriell blomvas

Svart lanterna 

Soffbord industristil

Bordslampa industri

Elegant brun fåtölj

Stilrent vinställ

Lampa industristil

Dekorationer Artwood

Industriell inredning – Kök

Köket är definitivt ett av de rum där den industriella inredningen gör sig som absolut bäst. I köket får du till den industriella känslan genom att låta dina köksredskap och kokkärl hänga framme. Häng upp kastruller och stekpannor i en öppen tak- eller vägghängd hylla. Eller häng helt enkelt kastrullerna på krokar på väggen. Köksredskapen som slevar, knivar, stekspadar och stekspadar får gärna stå framme i en rustik förvaringsburk eller hänga på väggen. 

Känslan av ett industriellt kök är helt enkelt lite samma som känslan i ett äkta kockkök på en restaurang. Förutom att detta är en otroligt läcker stil i ett kök så är det också mycket praktiskt att ha saker synliga och lättillgängliga. Det underlättar en hel del vid matlagningen. Dessutom hjälper dessa öppna ytor till att skapa inspiration till matlagning och en äkta restaurangkänsla. 

Här ovan tipsar vi om massor av fina industriella detaljer och förvaringar till köket. Allt från vägghyllor och sidoskåp till förvaringsdetaljer, skålar, fat och upphängningslösningar.

inredningstips till köket!

Pall industristil

Industriell taklampa

Runt matbord

Matstol industristil

Förvaringshylla industri

Industriell ljuskrona

Klassisk äppellåda

Enkel takpendel kök

Industriell inredning – Hall

I hallen kanske den industriella inredningen inte känns riktigt lika given. Men i hallen är det perfekt att satsa på belysningen, speglar och väggförvaring i industriell stil. Som vi varit inne på tidigare är belysning ett av de bästa och mest lättillgängliga sätten att få in industristil hemma. Väggförvaring är också ett bra tips att satsa på. Väggförvaring i industriell stil är ofta öppen med hyllplan i rustik och opolerad massivt trä. Ofta förekommer detaljer och upphängningar i svart metall. 

Vad gäller speglar så kan du satsa på en spegel med ram för att få in industrikänslan. En bredare ram i mörkt trä blir perfekt för en industriell känsla. Ett annat exempel på en spegel i industriell stil är denna från Newport.

inredningstips till hallen!

Skohylla industristil

Justerbar klädhängare

Industriell takplafond

Vägglampa mässing

Öppen byrå/hylla

Klassisk industrilampa

Unik väggförvaring

Förvaringskorg metall

Industriell inredning – Sovrum

För att lyckas med den industriella inredningen i sovrummet behöver man tänka till lite extra. Orsaken till det är att industristilen är lite ruff, kall och hård. Det är kanske inte den känslan man vill ha i sitt sovrum. Det betyder förstås inte att den industriella stilen inte passar i sovrummet, det gäller bara att tänka till lite extra på vilka industridetaljer man väljer till sovrummet. Och att möta upp den kallare och kaxigare stilen med extra textilier för att få in värme till sovrummet.

Några detaljer i industristil perfekta för sovrummet är en sänggavel i metall eller tegel. Den i sig kan göra hela stilen i sovrummet. Andra bra detaljer för sovrummet är sänglampor och mindre taklampor eller dekorationsbelysning. En spegel passar förstås också väldigt bra i ett sovrum och finns i olika utföranden i industristil.

Textilier som passar bra för att “mjuka upp” sovrummet är textilier i tung sammet. Just sammet gifter sig fint med den kaxigare stilen. Alldeles för skira och tunna tyger kan skära sig lite mot industristilen. Färger på textilierna i sovrummet som passar extra bra är rostrött och brända toner som orange, brunt och senapsgult. 

inredningstips till sovrummet!

Svart läslampa industri

Antik väggspegel

Vägghylla industristil

Industriell sänglampa

Vägghylla tre plan

Antikt luffarschack

Mysig golvlampa

Industriellt tidningsställ

Industriell inredning – Badrum

I badrummet kan det också vara lite klurigt att få till den industriella stilen. Vårat bästa tips för att lyckas med industristilen i badrummet på ett smakfullt sätt är att hålla det enkelt. I badrummet räcker det med få detaljer i industriell stil för att få till känslan. Det kan vara badrumsdetaljer som tvålpumpen, toapappershållaren eller förvaringskorgar. Framför allt förvaringskorgar finns det massor av i industriell stil som är perfekta för badrummet.

I badrummet är just förvaring toppen för att hålla reda på alla småprylar man kan tänkas ha i ett badrum. Till exempel kan du placera en större förvaringskorg i metall på golvet och fylla den med toapappersrullar. Det skapar helt rätt industrikänsla.

LÄS OCKSÅ: BADRUMSINSPO – SÅ INREDER DU MYSIGT BADRUM!

Vad är klassiska inslag i den industriella inredningen?

Några klassiska inredningsdetaljer och möbler som förekommer i den industriella stilen är bord, lampor och stolar. Bland dekorationer ser vi mycket ljusstakar, muggar, skålar och fat. Några välkända varumärken och designers som skapar denna typ av inredning är Muubs, House Doctor och PR Home.

Muubs har allt från möbler till belysning och mindre inredningsdetaljer i klassisk industriell stil. House Doctor har ett brett utbud av porslin och glas i industristil medan PR Home har framför allt belysning i helt rätt industriell stil. Den industriella inredningen går att hitta i alla prisklasser och finns i allt från dyrare designmärken till budgetkedjor. Det är med andra ord en inredningsstil för alla.

Industriella möbler och lampor – två viktiga faktorer för rätt känsla

Det finns några klassiker bland den industriella inredningen som verkligen behövs för att skapa den rätta känslan. Det är industriella möbler och industriella lampor. Bland möblerna är det framför allt tv-bänken, soffbordet, fåtöljen, matbordet, matstolar och byråar och annan förvaring. Bland dessa nämnda finns mängder av varianter i industristil.

Det du ska hålla utkik efter för att hamna rätt i stilen är återigen mörkt trä, metalldetaljer och allt som för tankarna till en lagerlokal. Betong och tegel är riktiga klassiker inom stilen så hittar du en byrå eller ett sidobord i betong är du rätt ute. Faktum är att det är perfekt att handla industriell inredning på second hand. Hela känslan ska vara lite vintage och “återanvänt” så då kan du få in tre flugor i en smäll. Hållbart miljötänk, schysst mot plånboken och trendigt.

En tidlös design som ständigt känns aktuell

Eftersom den industriella inredningen handlar mycket om “back to basic” så är det en trend som håller i sig. Det är tidlöst och går aldrig riktigt ur tiden. Industriell inredning passar till det mesta och dessutom är det i de allra flesta fall väldigt bra kvalitet tack vare den robusta designen. Den industriella inredningen kännetecknas av just den slitstarka och hållbara designen. Materialen som är typiska för industristilen är också bland de mest hållbara materialen. Som tidigare nämnt är det mycket metall, trä, betong och tegel. Material som står sig år efter år och som i många fall blir finare med åren. Den industriella inredningen är ett hållbart, miljövänligt och tidlöst val för alla hem helt enkelt.

Hoppas ni fått inspiration till att applicera den industriella inredningen i just ditt hem!