Industrilampa: 20 snygga lampor i industriell stil

Här hittar du 20 snygga industrilampor som kommer ge hemmet lite extra industrikänsla. Lampor i industriell stil i form av taklampor, golvlampor, bordslampor och vägglampor. Den industriella lampan kännetecknas mycket av sina rustika detaljer av skruvar och kedjor samt design som gärna innefattar lite rost och slitage. Precis som det såg ut i de gamla industrierna förr!

Industrilamporna vi visar här nedan är ett axplock från några av våra favoriter. Lamporna är i olika storlekar, design och prisklasser. Industrilampor finns det gott om och utbudet är stort så att endast välja ut ett par fåtal är svårt. Hur som helst hoppas vi du hittar något passande tips här. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en industrilampa?

Industrilampor tillhör den industriella stilen och har ofta ett rustikt uttryck med detaljer av skruvar, rör eller spikar – allt för att ge lampan en nostalgisk fabrikskänsla. 

Lampor i industriell stil får gärna se lite slitna och använda ut. Rostfläckar, stötta kanter eller flagnande färg hör industrilampor till. Vad gäller färgen så är svart eller matt svart vanligt förekommande men den svarta färgen kan gärna blandas upp med mer kulörta färger. 

Industrilampan används bäst genom att ha en ljuskälla som sprider ett varmvitt ljus och inte ett kallt blått ljus och för många lampor i industriell stil är ljuskällan väldigt framhävande och en stor del av lampans design. 

Det finns både taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor i industristil så det går att hitta den lamptyp man söker. Nuförtiden finns det även massor av moderna tappningar på den klassiska industrilampan vilket gjort att utbudet är ökat.

20 snygga industrilampor

Mer om några utvalda favoriter

1. Grön industrilampa i retrostil

äggkopp-djurmotiv

Brittisk designklassiker som tar oss tillbaka till år 1933, det var nämligen då lampan tillverkades första gången. Idag är den gröna industrilampan i retrostil lika populär som den var då och med den avskalade och stilrena designen passar den lika bra över köksbordet som i hemmakontoret.

2. Svart taklampa i industriell stil

äggkopp-djurmotiv

Superfin takpendel i industriell stil som är tillverkad av metall. Den svarta ytan tillsammans med den guldfärgade insidan blir en snygg kombo som ger lampan en elegant touch. Den rustika upphängningskedjan bidrar också till extra mycket industrikänsla.

3. Unik golvlampa med industrikänsla

äggkopp-djurmotiv

Frågan är om en golvlampa kan få mer industriell känsla än så här? Golvlampan sprider ett varmt och härligt sken som passar utmärkt bredvid soffan eller i sovrummet.

4. Industrilampa för bord

äggkopp-djurmotiv

Snygg bordslampa i järn som garanterat kommer ge hemmet lite extra industrikänsla. Bordslampan är från House Doctor och ger ifrån sig ett mjukt och bländfritt sken.

4. Modern vägglampa med industriell touch

äggkopp-djurmotiv

Vit industrilampa för väggen med en modern touch. Lampan har en munblåst skärm av opalglas vilket skapar ett mjukt och behagligt sken när lampan är tänd.

Varför en lampa i industriell stil?

Den industriella inredningsstilen uppstod förr i tiden när man gjorde om gamla fabrikslokaler till hem. Nuförtiden är det istället tvärtom. Vi tar industrin till hemmen istället. Varför gör vi det kan man undra?

Svaret är enkelt. 

Lampor, möbler och annan inredning i industriell stil har förmågan att göra det väldigt trivsamt och hemtrevligt!

Den rustika och hårda framtoningen tillsammans med den varma ljuskällan är en del. När sedan metall, betong och järn möter trä och textil uppstår en magiska känsla. 

Industrilampor kan på egen hand förvandla ett helt rum och det är även en lampa som passar in i nästan alla andra inredningsstilar också. Med sina tydliga detaljer och enkla design bryter den av och livar upp vilket rum som helst. 

Som du märker finns det flera anledningar till att ha lampor i industriell stil men lampans främsta egenskap är ändå förmågan att skapa trivsel i alla rum. 

LÄS OCKSÅ: 16 FINA SKOMAKARLAMPOR

Olika typer av industriella lampor

Om du gått all in med den industriella inredningsstilen där hemma så är självklart en kombination av taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor i industristil ett måste även om inte exakt alla lampor i hemmet inte måste vara i samma stil. 

Har du däremot en annan typ av inredning men vill bryta av med något mer rustikt från den industriella inredningen så låter det som en klok idé. Frågan är bara – vilken lampa ska jag välja? 

Här är några saker som kännetecknar de olika lamporna:

Taklampa 

Taklampor i industristil kan verkligen sätta känslan för ett helt rum. Här kan designen skilja rätt mycket åt från lampa till lampa. Allt från stora lampskärmar till små lampskärmar eller ingen skärm alls är vanligt och det får gärna vara flera ljuskällor på en och samma taklampa. 

Skruvar, rör och rosiga fläckar är detaljer som ofta syns på taklampor i industriell stil och bli inte förvånad om taklampan fäst med hjälp av en kedja. 

Vägglampa

Vägglampor med industrikänsla finns för både inomhus- och utomhusbruk. Här är ljuskällan ofta framhävande och en stor del av vägglampans design. En annan sak som kännetecknar vägglampor i industristil är den långa armen som är användbar i flera sammanhang. 

Bordslampa

Den industriinspirerade bordslampan har många gånger en enkel design med tydliga detaljer och ett rustikt uttryck. En stor lampskärm och lång arm eller ingen lampskärm och ingen arm. Ungefär så kan man sammanfatta de olika typerna av bordslampor i industri. 

Golvlampa

Golvlampor i industriell stil är inte rädda för att ta för sig. Här är det ofta stora lamphuvuden tillsammans med breda ben och en hel del finess. Metall och/eller järn möter ofta trä vilket skapar en väldigt tilltalande och läcker design.

Bra att tänka på när du köper industrilampa

Att hitta rätt industrilampa för sitt hem är inte det lättaste när det finns så mycket olika lampor att välja på. Vilken storlek ska lampan ha? Är det en klassisk eller modern industrilampa som passar bäst? Frågorna är många, men här är några saker som är bra att tänka på för att hitta rätt i industridjungeln.

Storlek 

Storleken på lampan är alltid väldigt avgörande för helhetsintrycket och hur väl den kommer att passa i hemmet. Storleken på lampan bör nästan alltid vara i lagom proportion till platsen där lampan ska placeras. 

En stor golvlampa i ditt lilla trånga vardagsrummet kommer göra att rummet känns ännu mindre. Var därför noga med att mäta utrymmet innan du bestämmer lampa för att veta vad du har att spela med. På så vis kan du sålla bort industrilamporna som inte är i rätt storlek. 

En eller flera ljuskällor

I den industriella belysningen är det vanligt med både en eller flera ljuskällor tillhörande samma lampa. Det kan exempelvis vara fler lampor eller fler skärmar på en och samma lampstomme. Men det kan också vara en enda ljuskälla som dessutom saknar skärm. 

Det här är en smaksak om vad man tycker om bäst. Men det är bra att väga dom olika alternativen mot varandra för att hitta den bästa industrilampan för ditt hem.

Design

Det roligaste av allt är att bestämma design! Ska det vara en stor lampa med mycket detaljer av skruvar och rör eller en mer stilren lampa med snygg finish? Ska man välja en lampa med eller utan skärm? Lång eller kort arm på vägglampan osv osv. Det finns mycket att väga in när det kommer till lampans design. Försök hitta så mycket tips och inspiration som möjligt för att se vad som finns att välja på.

Material

Metall, järn och betong är de vanligaste grundmaterialen på industriella lampor, sedan kan de med fördel kombineras med trädetaljer eller textil. Betong är ett robust material som kräver sin plats för att skina medan järn och metall är mer lättplacerade.

Fabrikskänsla i metall och betong – med inslag av trä och textil

Det som gör den industriella inredningsstilen så spännande är den rustika och nostalgiska fabrikskänslan med mycket charm som stilen för med sig. Att ta den inspirationen från gamla fabriker och industrier till hemmet och kombinera det med en modern touch är en superfin kombo.  

De robusta, slitna och ibland lite skitiga detaljerna gör att den industriella stilen hela tiden känns levande. Det gäller så klart även de industriella lamporna. 

När den mattsvarta metallen eller slitna betongen sedan möter trä eller textil uppstår en trivsam känsla och det blir direkt väldigt harmoniskt och hemtrevligt. 

Hemligheten i den industriella inredningsstilens popularitet tror vi ligger mycket i enkelheten, detaljerna och att inredningen hela tiden känns levande. Det har varit en framgångsfaktor sedan fabrikerna och industrierna blomstrade som mest och är så än idag.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA SOVRUM: FINA SOVRUMSLAMPOR I OLIKA STILAR

Rustika detaljer och fler ljuskällor

Om vi återigen fokuserar helt och hållet på industrilampan och varför vi tror den gör sådan succé år efter år så är det först och främst designen. Det är en design som är lätt att tycka om – och som dessutom funkar bra med annan typ av inredning. 

Vi återkommer även gång på gång till detaljerna med det är lite dem som utmärker industriella lampor mot andra typer av lampor. På många andra lampor vill man dölja skruvar, spikar och sladdar medan det är tvärtom på industrilampor. Här får detaljerna verkligen ta plats och det är något som onekligen verkar uppskattas.

Att kombinera flera ljuskällor på samma lampstomme är inget unikt för industrilampor. Men att göra det tillsammans med industrilampornas övriga egenskapar och dess varma ljus är förmodligen också en av framgångsfaktorerna. 

Industrilampan är älskvärd på många sätt och är det en sak som är säker är det att lampor i industriell stil kommer vara aktuella under många år framöver.