Inreda liten lägenhet

Inreda liten lägenhet eller ett litet rum kan kännas svårt att lyckas med, framförallt kan det vara svårt att få det både snyggt och praktiskt. Här delar vi med oss av ett gäng användbara tips för hur du får till en snygg inredning som samtidigt är praktisk. Just eftersom det krävs lite extra tanke gällande till exempel smart förvaring och ljusinläpp i ett mindre hem. Vi ger våra sex bästa tips och tricks för hur du lyckas skapa ett mysigt, fint och genomtänkt litet hem!
(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhléns, Ellos, Confident Living, Urban Living och Granit.)

Hej! Dagens inredningsämne vi ska grotta ner oss i är hur man på bästa sätt inreder en liten lägenhet. Eller ett litet rum för dig som till exempel bor i studentrum. Det behöver naturligtvis inte vara tråkigt med inredning bara för att du inte har massor av plats hemma. Det kan till och med bli extra roligt att inreda på liten yta för att varenda detalj, förvaring och möbel behöver vara genomtänkt för bästa resultat. Vi delar med oss av några generella tips för dig som ska inreda på liten yta eller inreda en liten lägenhet. Vi ger också några specifika tips på passande produkter som både fyller funktionen vi är ute efter men också är snygga!

 

Läs också: Så inreder du snyggt med prydnadskuddar

 1. Speglar hjälper till att skapa rymd

 

Att speglar hjälper till att få ett rum att kännas större är för de flesta inte någon nyhet. Dock är det inte mindre viktigt att påpeka för det. Vi vill också slå ett extra slag för stora speglar med nätt design. Investera i stora speglar utan någon maffig stor spegelram så att spegeln tar minsta möjliga plats. Det är också extremt snyggt med runda stora speglar. Dessa kan du använda istället för en tavla ovanför en byrå eller ovanför soffan. Spegelns reflektioner hjälper verkligen att skapa ett mycket mer rymligt intryck. Ett extra bra tips är att placera spegeln mitt emot ett fönster. Gör du det reflekteras ljuset från fönstret och känslan blir ännu mer ljus och en illusion av att du har ytterligare ett fönster. Ett annat bra tips när det gäller spegelns sammanhang är att placera spegeln bakom en lampa. Det som händer är att lampans ljus reflekteras in i rummet och känslan blir att rummet känns större. Perfekt är att ha en golvlampa framför en väggspegel eller en bordslampa framför en spegel som är placerad ovanför en byrå.

2. Smart förvaring!

 

Det här kan inte understrykas nog när du ska inreda en liten lägenhet. Bara för att du bor mindre behöver det givetvis inte betyda att du sitter inne på mindre saker än en person som bor mycket större. Det är klart det kan vara skönt att inte ha en massa överflödiga saker, för såna saker tvingas man sortera bort i en liten lägenhet. Däremot har ju de flesta personer ändå en hel del prylar som behöver förvaras någonstans. Det är ju allt från säsongens ytterkläder och skor till porslin, köksapparater, sängkläder, handdukar, julpynt, städsaker och gud vet vad. Det absolut viktigaste när du bor litet är därför att tänka på smart förvaring. Med det menar vi att du köper möbler med inbyggd förvaring. Möbler du ändå skulle behövt men som får dubbelt användningsområde. Exempel på möbler som kan utnyttjas för detta är soffan, fotpallen, bänken i hallen, tv-bänken och sängbordet. Sen finns också mycket smarta tilläggsprodukter som förvaringslådor du kan skjuta in under sängen, vägghyllor som tar så liten plats som möjligt, snygga korgar som blir lika mycket en snygg inredningsdetalj.

3. Inred på höjden

 

Det här är ett tips som alla egentligen borde tänka på. Däremot blir det förstås extra viktigt om du ska inreda en liten lägenhet. Det är att inreda på höjden och inte bara i golvhöjd. Jobba med vägghyllor som går hela vägen upp till taket. Hatthyllan i hallen kan med fördel ha vägghyllor ovanför. Garderober och byråer får gärna vara mer höga än breda. Det ger lika mycket plats men skapar mer rymd och plats i hemmet. Dessutom är det väldigt snyggt att använda hela takhöjden och omfamna hela rymden i rummet.

Missa inte! Åtta värdefulla heminredningstips för hela hemmet här i inredningsinspirationsbloggen.

4. Skapa små indelningar i lägenheten

 

Ett bra sätt att skapa lite avgränsningar i ett rum som egentligen har öppen planlösning är ett bra tips för att ge intrycket av olika miljöer. Det kan enkelt göras genom att till exempel skärma av mot köket med en liten bänk eller att ställa en stor golvblomma mellan sängen och resten av rummet om du ska inreda en etta.

Här hittar du 5 snygga industriväggar i glas för inomhusbruk.

5. Släpp in ljuset och framhäv dina fönster

 

Alla fönster leder till både ljusinsläpp och en mer öppen känsla i hemmet. Har du stora härliga fönster är halva jobbet gjort och har du mindre fönster behöver du bara låta de ta plats. Det bästa tipset för att framhäva fönstren är att inte täcka de med en massa tjocka tyger som minskar ljusinsläppet. Köp gärna skira gardiner (förutom i sovrummet för där kan det självklart vara mysigt med tjocka tunga gardiner!) som släpper igenom ljuset. Ett annat tips är att tänka på gardinlängden och hur du placerar gardinerna. Välj med fördel takhängda gardiner eller placera tyget så högt upp mot taket som möjligt. Utöver det så bör du även placera tyget så långt ut åt sidorna av fönstret som möjligt, istället för framför fönstret. Dessa små knep gör att fönstren ger skenet av att vara större än vad de egentligen är och dessutom slipper du täcka fönstret med massa tyg i onödan.

6. Var sparsmakad i dina färgval

 

Det är alltid snyggt att vara enhetlig i sina färgval i hemmet men det är extra viktigt att tänka på när det handlar om ett litet hem. Satsa på samma färgval och nyanser för att lättare hålla en städad känsla. För det krävs väldigt lite för att en liten lägenhet ska kännas stökig. Då hjälper det till och ger ett mer tillåtande hem om du har satsat på en och samma nyans för att skapa lugn och harmoni. Det är klart du ska ha accentfärger om du vill men att hålla en enkel bas i alla stora möbler, väggar och textilier är den mest tillåtande grunden.

Hoppas ni hittat några tips att ta med er hem och kom ihåg att dessa tips självklart även kan tillämpas i ett stort boende och inte bara när man ska inreda liten lägenhet. Kom gärna med tips och önskemål om inredningsrelaterade saker vi ska skriva om framöver! Ni kan nå oss via kommentarsfältet nedan eller släng iväg ett mail.

 

Ha en härlig dag så hörs vi snart igen,