Inredning 2022 – 7 heta inredningstrender att inspireras av!

Nytt år innebär ny inredning och nya inredningstrender! Här går vi in på djupet bland inredning 2022, vilka inredningstrender som gäller samt några tips och trix som är bra att tänka på för att få till inredningsstilen under 2022.

Inredningstrender 2022 – 7 förväntande trender

Det finns en tydlig röd tråd inom inredningstrender 2022 och den stavas balans och opolerat. Den avskalade stilen med mycket trä och naturmaterial lever kvar men det balanseras upp av mer lekfulla inredningstrender. Vi ser bland annat mer färg och pasteller. En av de två stora färger som kommer synas allt mer är rött och röda nyanser som plockas upp i metaller och brända toner åt det orange hållet. Den andra är lila. Lila i allt från ljusa till mörka nyanser.

En annan inredningstrend vi definitivt inte kommer behöva leta efter under inredningsåret 2022 är speglar. Speglar i alla möjliga lekfulla former och storlekar som blir typiska inredningsdetaljer. Vad gäller textilier och material så kommer vi se mycket quiltat och lappmönstrat. Både de lappmönstrade och det quiltade skapar liv och personlighet med sina härliga strukturer. Innan vi går vidare kan vi inte missa att nämna hållbarhet och hur det verkligen hamnar i fokus i inredningsvärlden. Många såväl erfarna som nya designers tar in hållbara och återvunna material och aldrig förr har vintage förespråkats i så stor utsträckning som nu.

Läs också: Inspiration till sovrummet: 5 tips för ett mysigt sovrum!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det som är så bra med inredningstrender är att de, till skillnad från till exempel modetrender, håller i sig över en lång tid. Det är inte sällan som inredningstrender står sig flera år. Det är förstås positivt för såväl plånboken som miljön. Sen ska vi också tillägga att även om inredningstrender kommer och går så är trender inom inredning sällan speciellt extrema. Det handlar snarare om detaljer, färger och mönster som man själv väljer hur mycket man vill ta in av i hemmet. Det kan kännas ovant och läskigt att byta stil i hemmet men vårt bästa tips är alltid att börja smått och känna efter och därefter addera mer allt eftersom. På så vis undviker man också felköp.

Bland de inredningstrender som vi sett mycket av under året som gått har vi sett mycket naturnära material och trä. Vanligt förekommande har varit rotting, bambu och sjögräs. Färgtonerna har gått mycket i beige och vitt. Vi återkommer mer till vilka inredningstrender som följer med in i nya året och vilka vi helt enkelt gör bäst i att lämna bakom oss nu. Men värt att nämna är att en förflyttning i trender och speciellt inredningstrender sker över tid. Sakta börjar vi ser mer och mer av ett nytt material eller nya färgtoner och mönster i butikerna. Det går verkligen inte från en vecka till en annan så man har all tid att ta in de nya inredningstrenderna i hemmet i sin egen takt utan att behöva vara rädd att trenderna går ur tiden.

7 inredningstrender som kommer vara en stor del av butikernas inredning 2022:

1. Transparant inredning – en stor del av inredningen 2022

Den första av sju inredningstrender 2022 vi vill nämna är transparant inredning. Det är en inredningstrend som innefattar allt från större möbler till dekorationer likt vaser och krukor men också mindre inredningsdetaljer. Det är med andra ord en trend som du själv kan välja hur mycket du vill ta in av i ditt hem. Med transparent inredning menar vi alltså inredning i transparenta material som glas, plast och plexiglas till exempel. Det kan vara en taklampa i transparent glas, en förvaringskorg i transparent plexiglas eller kanske en snygg kaffeburk genomskinligt glas. Eller varför inte ett sidobord, soffbord eller sängbord i tåligt plexiglas. 

Transparent inredning ger en direkt tuff och modern känsla till hemmet. Det är också praktiskt i ett mindre hem eftersom transparent inredning ger en illusion av att det tar upp mindre yta än ett vanligt bord i trä till exempel. Dessutom är det väldigt läckert att med hjälp av transparent inredning få fram innehållet i saker på ett nytt sätt. Ta ett tidningsställ i plexiglas som exempel, helt plötsligt ser man alla tidsskrifter igenom och tidningarna du har i tidningsstället blir en del av hela stilen. På så sätt kan du skapa en personlig och unik inredningsdetalj.

Vad gäller belysning så finns massor av olika transparenta lampor. Allt från taklampor och vägglampor till bordslampor, golvlampor och dekorationsbelysning. Förutom att det är väldigt snyggt med lampor i transparent design så är det också väldigt praktiskt om du vill åt mycket ljus av din lampa. En taklampa med lampskärm i genomskinligt glas till exempel, släpper igenom mycket mer ljus än vad en taklampa i linnetyg eller tät bambu gör.

Den transparenta inredningen är med andra ord en trend att älska både för att den är snygg och stilren men också för att den är praktiskt och ger möjlighet till ett personligt uttryck!

Inspireras av trendig transparant inredning

Transparant vas

Transparent lampa

Akrylåda med flip-lock

Muggar i glas 2-p

Transparent bordslampa

Soffbord av härdat glas

Glasburk med lock/vas

Vitrinskåp transparent

2. Färg och pasteller

En annan av de stora inredningstrenderna 2022 är något iallafall vi sett fram emot och längtat efter. Det är nämligen hög tid att plocka in färg och pasteller i våra hem igen. Efter en lång tid av dova naturtoner (som i och för sig fortfarande håller i sig!) så välkomnar vi nu mer färg till hemmen. Trots att det är smakfullt och lätt att inreda snyggt med naturtoner så går det inte komma ifrån att färg gör oss glada. Färg ger hemmet liv och personlighet! 

De stora färgtrenderna 2022 är färg i alla möjliga skalor men också pasteller. Pasteller är dova toner av till exempel rosa, blått, grönt, gult eller lila. Pasteller är tacksamma just för att de smälter in på ett väldigt fint sätt tillsammans med övrig inredning utan att ta för mycket uppmärksamhet. Dessutom är färg och pasteller starkt förknippat med vår, sommar och varmare temperaturer. Vilket passar alldeles perfekt när vi går in i ett nytt år och snart är redo att lämna de kallare månaderna bakom oss.

Pasteller är också en inredningstrend där du själv kan välja hur mycket du vill ta in i just ditt hem. Antingen slår du på stort och byter ut den beige eller grå mattan i vardagsrummet till en pastellgrön. Eller så tar du in denna trend lite mer blygsamt genom att byta ut lampskärmar, gardiner, kuddfodral, ljushållare, filtar, påslakan eller bordsduken till en härligt vårig pastellfärg. Valet är ditt och är det första gången du plockar in pastellfärger i hemmet är det en god idé att börja så smått för att känna efter vilka färger just du tycker om och vilka som passar i just ditt hem.

inredning 2022 – massor av färg och pasteller

Pastellfärgad kryddkvarn

Pastellblå brödrost

Ljuslyktor Skultuna Kin

Pastellfärgad ullpläd

3. Brända toner – populärt bland inredning 2022

 

En färgtrend som slår stort under inredningsåret är brända toner. Brända toner i orange, gult, rött, brunt och allt däremellan. Tänk värme! Detta är en trend som passar i alla delar av hemmet och en trend som skapar harmoni och framför allt en känsla av värme. Tänk öken och vilka färger saker skulle ha fått om de stått under gassande sol i öknen under en längre tid. Där har vi denna trend! Det skapar en känsla av det operfekta, opolerade och oregelbundna. Vilket är tre ledord vi inte sett speciellt mycket av i de svenska hemmen de senaste åren, där det snarare handlat om den raka motsatsen. Det har handlat om det polerade, perfekta och de raka linjerna. Denna inredningstrend är dock här för att röra om lite i den perfekta grytan och ge hemmen en lite mer opolerad yta! En perfekt inredningstrend att blanda in i din övriga inredning tycker vi.

Brända toner hittar du på inredning i framförallt dekorationer som vaser, krukor, burkar, ljuslyktor och lampor. Men det är en trend som visar sig allt mer på även möbler och textilier så håll utkik i butikerna så kommer det definitivt dyka upp inslag av brända toner både här och där under året!

inred med brända toner i år

Bruna gardiner

Köksstol i valnöt

Serveringsskål i trä

Bordslampa i natursten

Terrakotta kruka Muubs

Rostfärgad takpendel

Bordslampa i mässing

Vacker coffee table book

4. Lila – en av årets stora färger 

En het potatis varje år när det pratas inredningstrender är frågan kring vilka färger man ska satsa på. Året som var handlade mycket om blåa toner och framöver går vi mer åt det lila hållet. Lila är helt klart en av årets hetaste inredningstrender och färgen att satsa på! Lila är faktiskt känt för att inge lugn och harmoni. Det är en färg som osar lika mycket maskulint som feminint, lite beroende på vilka bottenfärger den är uppbyggd av. Det finns kallare lila toner och varmare lila toner. Det härliga och okrångliga är att alla nyanser av lila är lika rätt när vi pratar inredning.

Lila är en färg som för många är förknippad med extravagans och lyx. Men också en färg som inger värme och trygghet. Förr i tiden var lila en färg som ofta bars av kungligheter. Idag använder många företag lila för att lyfta premiumtjänster. I övrigt sägs den lila färgen stå för kunskap och intelligens. Sammantaget kan man verkligen säga att lila väcker känslor, känslor av elegans och någon som vet vad den pratar om. Härlig färg att lyfta in i sitt hem med andra ord! 

Lila kanske inte är den första färgen man normalt sätt letar efter när man söker inredning till hemmet. Det tror vi handlar mest om att utbudet inte varit speciellt stort. De flesta inredningsdetaljer och textilier ses i de mer klassiska färgerna som blått och grönt. Vi tror dock att lila kommer synas allt mer i såväl onlinehandeln som i våra fysiska inredningsbutiker. Själva tycker vi att lila framför allt passar på textilier och mindre inredningsdetaljer. Välj en ljusare lila för ett snällare och mildare intryck och en mörkare lila om du vill åt en känsla av ett majestätiskt och exklusivt hem.

Lila, lila, lila!

Lila ljuslykta By On

Ljuslila påslakanset

Härlig lila glasskål

Mörklila kuddfodral

Uppläggningsfat

Vacker sittpall i lila sammet

Skruvade ljus ljuslila

Lila noshörning

5. Inredning 2022 – Klimatsmart med ett tydligt miljötänk

Inte helt otippat är en av inredningstrenderna 2022 något så brett som den klimatsmarta och hållbara inredningen. En trend som egentligen börjar bli mer en livsstil än en fluga. Det är dock något som tål att tjatas om och upprepa. Det finns flera alternativ på hur man tänker klimatsmart och miljömässigt i sitt val av inredning. Antingen handlar man second hand via fysiska second hand butiker eller online alternativ. Eller också så söker man efter inredning som är tillverkad av återvunnet material. Det är något vi ser mer och mer av i våra butiker och ett gott alternativ för dig som vill ha nytt men ändå miljösmart.

Läs även: Så inreder du klimatsmart och hållbart

Det som är så bra med den växande hållbarhetstrenden är att utbudet växer därefter. Idag går verkligen att hitta allt från second hand till återvunna material i allt från möbler som bord och fåtöljer till mindre dekorationer till hemmet. Även porslin och husgeråd finns i mycket bra hållbara alternativ. Förr var utbudet sämre och kvaliteten kunde i många fall vara bristande men med den ökade efterfrågan så har kraven också ökat på kvalitetsaspekterna. Toppen tycker vi! En inredningstrend som är här för att stanna.

inred klimatsmart och med miljötänk

Hylla av återvunnen teak

Dörrmatta återvunnen plast

Soffbord återvunnen teak

Matta av återvunnen ull

6. Speglar och ännu fler speglar!

En trend inom inredningen kommande året är speglar. Speglar i alla hemmets rum i olika utföranden. Spegeln är helt klart en sådan typ av dekoration som gått från att vara nästan enbart en praktisk pryl till en dekorativ inredningsdetalj som får rum att växa. 

Det går att göra otroligt mycket med speglar förutom att spegla sig i dom. Det går att få ett trångt rum att kännas mer rymligt. Det går också att få en trött vägg att få ett nytt liv. Dessutom finns speglar både med och utan ram. Speglarna utan ram blir som en del av väggen och smälter fint in i rummet utan att i sig ta en massa uppmärksamhet. En spegel med ram å andra sidan, blir i sig en dekorativ inredningsdetalj beroende på hur ramen ser ut och hur den är designad. Det finns tunna ramar i till exempel guld eller silver som bara ger en lyxig detalj till spegeln. Men det finns också speglar med maffiga ramar i eleganta utformningar där själva ramen är ett hantverk i sig. I det senare fallet blir verkligen spegeln en häftig inredningsdetalj som sätter prägel på ett rum.

 

Läs även: Stora och små runda speglar – med och utan ram

Ett klassikt inredningstips vi måste nämna när vi pratar om speglar är att placera spegeln tillsammans med en lampa. När ljuset från lampan reflekteras i spegeln uppstår ett djup som skapar rymd och liv till hela rummet. Om du till exempel placerar en väggspegel ovanför en byrå kan du med fördel placera en bordslampa framför spegeln så kommer en effektfull känsla uppstå. Alternativt en golvlampa framför eller intill en väggspegel. Ett inredningstips värt att nämna igen och igen!

inred med speglar för att skapa djup och liv

Spegel med ram i ek

Väggspegel oregelbunden

Oval spegel svart ram

Rund stilren spegel

7. Lapptäcken – en av inredningstrenderna 2022

Lapptäcken är en annan inredningstrend 2022. Ganska otippat tycker vi och verkligen en trend som fått nytt liv från förr. Hoppas ni inte slängt era gamla lapptäcken från förr för isåfall är det dags att plocka fram dom på nytt! Lapptäcken börjar dyka upp allt mer i butikerna och under året är vi övertygade om att de kommer finnas i var och varannans hem. En härlig inredningstrend som också är perfekt som DIY-projekt (Do It Yourself). Sitter du inne på en massa gamla lakan, gardiner eller kanske tröjor som inte längre används är det ett kul projekt och miljövänligt alternativ att skapa ett lapptäcke av alltihopa. En dos kreativitet och kunskap i hur man syr kanske också behövs men sy-kunskaper kan alltid internet hjälpa oss med!

Lapptäcken som man gör själv får dessutom en helt personlig design och det i sig är alltid väldigt fint. Annars finns självklart alternativ i butikerna för dig som inte är så pysslig av dig. Där är mycket quiltade varianter av lapptäcken. Quiltade överkast var för övrigt en stor inredningstrend under året som varit och som med andra ord lever kvar men i något annorlunda tappning.

LÄS OCKSÅ: SÅ INREDER DU I TRENDIG INDUSTRIELL STIL

Vilka inredningstrender lever kvar in i 2022?

Inredningstrenderna som präglade förra året var mycket naturnära material i rotting, sten, bambu och trä. Det handlade mycket om övergången från de kallare grå hemmen till de något varmare beige hemmen. Stilrent och avskalat präglade mångas hem och så även trenderna i inredningsbutikerna. Mycket gröna växter var det som gällde och känslan av ute fast inne är kanske en av de mest karaktäristiska dragen för inredningen under året som gått. Kanske hade det med rådande situation i världen att göra. Många har tvingats vara hemma mer än önskat och hemmen har blivit en frizon och ett ställe där man måste trivas eftersom vi varit hemma så mycket. 

Mycket av detta lever kvar in i inredningsåret 2022. Vi lever fortsatt i en tid där många är hemma väldigt mycket mer än för några år sedan. Livet är mer begränsat och många har skaffat sig ett hemmakontor. Det är inte längre ovanligt att inte behöva lämna hemmet på flera dagar och familjemedlemmarna har nästan blivit våra kollegor. I och med allt detta är det inte konstigt att hemmet behöver vara en trygghet och en plats att kunna slappna av till fullo. Det är iallafall vad vi tror är anledningen till att de naturnära tonerna och känslan av jorden fortsatt kommer prägla inredningen i våra hem. Även om vi kommer se mer färg och framförallt pasteller så är det ett fortsatt intresse för den jordnära inredningen. Tacksamt och hållbart att vi kan leva kvar i den trygga inredningsstilen!

Förutom den naturnära inredningen så ser vi ett fortsatt intresse för de stora gröna växterna i våra hem. Det är inte alls omöjligt att det kommer bli andra typer av växter som trendar under året men det är iallafall en trend som även den lever kvar.

Vilka inredningstrender lämnar vi bakom oss?

Om vi istället ska fokusera på de inredningstrender vi lämnar bakom oss så har vi några typiska trender som sjunger på sista refrängen. Däribland stora “statement pieces” som var en av trendspaningarna under förra året. Faktum är att det var en trend som aldrig riktigt lyfte bland den stora publiken men spaningen i början av förra året var tydlig. Alla hem, eller alla rum till och med, skulle ha ett iögonfallande statement piece. Det är något som iallafall inte följer med in i inredningen 2022. Vi ser mer av en helhet i inredningen framåt och inte enskilda delar som tar all uppmärksamhet.

En annan inredningstrend vi såg en hel del av under året som varit är den havsinspirerade inredningen. Allt från kuddfodral och ljusstakar med inspiration av bläckfiskens armar till ljushållare formade som snäckor. Det tydligaste var faktiskt just bläckfisken och den delen av “havstrenden”. Bläckfiskens armar sågs i alla möjliga utformningar. Skålar, fat, ljushållare, ljusstakar, motiv på textilier för att bara nämna några. Detta var en inredningstrend som passade fint i många hem och skapade liv men det är en trend vi ser kommer försvinna under kommande år. Möjligen ser vi inredning inspirerad av andra djur men just bläckfiskarna har haft sin tid i rampljuset tror vi!

Inredning 2022 – Sammanfattning

  • Färg och pasteller trendar
  • Transparent inredning
  • Lapptäcken och quiltade material
  • Miljötänk och återvunna material
  • Lila är en av årets färger
  • In med brända toner av rött, gult och orange
  • Speglar i hemmets alla rum
  • Naturtoner och det jordnära lever kvar

Det är alltid roligt att kliva in i ett nytt inredningsår och ta spaning på vilka trender som kommer prägla det kommande året. Som vi var inne på tidigare så handlar inredning och trender inom inredning om en långsam förflyttning. Därför behöver man inte vara rädd att saker man investerar i kommer tappa sin charm inom kort. Det är viktigt att understryka eftersom miljötänket och de klimatsmarta valen alltid bör prägla våra val. Så även när det kommer till inredningen i våra hem. 

Hoppas detta inlägg om inredning 2022 gett dig inspiration och tips på hur du kan fräscha upp hemmet under det nya året. Vi kommer givetvis fortsätta visa upp nya trender och massor av mer inredning du inte får missa. 

På återseende!