Inredning altan 2024: Inspiration och tips för en mysig altan

Här djupdyker vi i något så roligt som inredning för altan 2024. Sommaren närmar sig med stormsteg och det gäller att vara ute i god tid. Vi ger våra mest värdefulla inredningstips till altanen och visar upp massor av fina möbler, dekorationer och textilier till altanen. Spana in tre olika stilar som passar altanen och låt dig inspireras av inredning i mysig, modern och bohemsik stil.

inredning-altan

Här spinner vi vidare på inlägget om Inredning till balkong så har du inte läst det tidigare tycker vi du ska göra det sen. Där finns mycket fina inredningstips att inspireras av!

Det skiljer sig givetvis en hel del åt om man ska inreda en balkong eller en altan. Även om mycket dekorationer så som krukor, plädar och lanternor funkar lika bra på en balkong som på altanen är den stora skillnaden platsen. En altan är oftast större vilket ger fler möjligheter.

Har du en altan tycker vi verkligen att den ska utnyttjas till fullo och bli som ett extra rum under de månader vi har värme i Sverige. En grundläggande faktor för att man faktiskt ska utnyttja sin altan till fullo är att det är en trevlig och mysig plats att vistas på. Något vi ska hjälpa till med här.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA BADEN BADEN-STOL

Inredning altan 2024 – tips att tänka på!

Vi går igenom varje del lite längre i inlägget, men här kommer några snabbtips att tänka på när du ska inreda altanen 2024.

 

  • Utgå från de stora möblerna och vilka typer av sittplatser du vill ha.
  • Fundera över vilken känsla du vill åt på altanen.
  • Dekorera i massor! In med lanternor, textilier och gröna växter.
  • Mycket småbelysning med varma toner.
  • Skissa gärna upp din altan för att veta vad du har att jobba med.

Inredning för en mysigt och naturnära altan

kaffemugg-mateus

Stilig vilstol i trä

kaffemugg-mateus

Du & Jag Duo

kaffemugg-mateus

Eldkorg i rostorange

kaffemugg-mateus

Gotland ullpläd

kaffemugg-mateus

Förvaringskorg handtag

kaffemugg-mateus

Vacker buxbomboll

kaffemugg-mateus

Kruka av rotting

kaffemugg-mateus

Covelo fåtölj

Skandinaviskt och modernt

kaffemugg-mateus

Dekorativ ljusslinga

kaffemugg-mateus

Utomhussoffa

kaffemugg-mateus

Vitt matbord

kaffemugg-mateus

Hammock i vit furu

kaffemugg-mateus

Krukor med ställning

kaffemugg-mateus

Botanic kruka

kaffemugg-mateus

Vattenkanna 1.5L

kaffemugg-mateus

Stor robust golvkruka

Inredning till altanen i bohemsik lyx

kaffemugg-mateus

Hängstol i tyg

kaffemugg-mateus

Bohemiskt bord rotting

kaffemugg-mateus

Hylla med upphängning

kaffemugg-mateus

Kruka Helena

kaffemugg-mateus

Svart flätad hängstol

kaffemugg-mateus

Ribbon fotpall

kaffemugg-mateus

Runt vitt utebord

kaffemugg-mateus

Brickbord Teak

Altaninspiration – Mysigt, stilrent och bohemiskt

Det som gör det så roligt att inreda en altan är om man ser inredningen på altanen som ett helt eget rum där man får chansen att ha en annan stil också. För att lyckas med en helheten på altanen, oavsett om du önskar en altan som speglar övriga hemmet eller om det ska vara något alldeles eget så är det bra att hitta inspiration från annat håll.

Vi har här ovanför delat in collagen i tre olika stilar och hoppas du kan hitta lite inspiration och få en överblicksbild hur inredningen tillsammans i varje collage skapar en härlig känsla.

Den första stilen är altaninspiration för en mysig och ombonad altan som osar värme och elegans men samtidigt är väldigt naturnära i tonerna. Den andra inredningsstilen är en mix av en typiskt modern och skandinavisk inredning till altanen. Den innehåller mycket svart, vitt, enkla raka linjer och tidlös design. Den sista stilen för inredning till altanen är en stil som känns bohemisk och lyxig. Den har en tydlig loungekänsla och ger en utomlands- och strandkänsla med mycket naturliga material och beige toner.

Det här är inspiration på tre olika varianter att inreda altanen med 2024. Men den bästa och mest hållbara stilen är alltid din egen inredningsstil och det du gillar.

 

LÄS ÄVEN: 20 SNYGGA SOLSTOLAR OCH SOLSÄNGAR

LÄS ÄVEN: 12 SNYGGA STRANDSTOLAR

Vilken känsla och stil vill du ge altanen?

Att inreda en altan är något helt annat än hemmets andra rum. Det blir något eget men som gärna ändå får gå i linje med hemmets övriga inredning och stil för att skapa en harmoni och enhetlighet. Ett tips är därför att utgå litegrann från hemmets stil i övrigt och fundera över om du vill ha samma känsla på altanen eller om du vill åt något helt annat.

Kanske vill du ha en modern, stilren altan med tydliga linjer och få färger? Eller är du mer ute efter en mysig plats att hänga på med mängder av tyger, varma färger, ljuslyktor och känslan av ”inne fast ute”? Kanske vill du åt en utomlandskänsla med stora parasoll i bambu och fransar, loungemöbler och mycket gröna växter?

När du kommit på vilken känsla och stil du är ute efter på din altan är det dags att se över rummet du har att utgå från. Det för att se till att utnyttja hela altanens kapacitet och för att du inte ska inse i efterhand att en annan inredning hade varit mer passande. Ett bra tips är att skissa upp altanen på ett papper eller på datorn. Då får du en bra bild av vad du har att jobba med och kan fundera ut var saker och ting kan placeras bäst.

En bra utgångspunkt är att börja med de stora möblerna. Kanske vill du ha en stor härlig matplats eller så är du mer ute efter en mysig loungehörna på altanen. Eller varför inte båda två? Där finns flera valmöjligheter även där. Runt bord, lågt loungebord eller kanske ett högt barbord.

Vad gäller sittmöbler så finns massor av fina fåtöljer för altanen men även bättre anpassade stolar för en matgrupp. Kanske vill du ha en hörna som är som ett soldäck där det ska finnas ett par solstolar under ett lyxigt parasoll. Tänk vitt och brett och måla upp en drömaltan i huvudet innan du börjar inreda altan.

 

Mysigare uteplats med dekorationer och textiler

Förutom de stora möblerna som givetvis blir grundpelarna så spelar dekorationer en jättestor roll för att få till känslan. In med lanternor, vägglampor, ljuslyktor, mattor och stora gröna växter i mängder. Glöm inte heller textilier. Dynor, kuddar, plädar och sittpuffar. Massor av fina prydnadskuddar hittar du här.

Hängmatta och hängstolen är två andra möbler som gör något speciellt med altanen. Det om något kommer ge altanen en lyxig känsla!

Något som är otroligt praktiskt om man har mycket textilier som inte tål regn och rusk är att införskaffa en dynlåda. Det finns superfina sådana som blir lika mycket en del av inredningen som en praktisk förvaring.

Sedan vill vi också slå ett extra slag för belysningen. När det kommer till inredning av altan är det mysig belysning som gäller. Hellre många ljuskällor som ger ett varmt sovt sken än stora starkt lysande lampor. Därför är vägglampor och golvlyktor perfekta alternativ när det gäller inredning av altan. Även ljusslingor som blivit så populärt skapar en otroligt mysig känsla över altanen. Dessa är perfekta att antingen hänga upp längst med husväggen eller bara lägga på bordet eller golvet lite slarvigt.

Och en sista sak.. För att få till den där riktigt härliga känslan till altanen krävs det att du har snyggt i trädgården också. Vid Sågkungen.se hittar du massor av praktiska trädgårdsverktyg, tips och inspiration på  annat som är bra att veta för att få det fint i trädgården till sommaren.

Hoppas att du fått lite inspiration, tips & trix på hur du ska inreda din altan den här säsongen. Nu håller vi tummarna för en riktigt fin vår och sommar så vi kan spendera mycket tid på altanten tillsammans med goda vänner och familj!