Inredning vardagsrum 2022

Inspiration och inredning till vardagsrum 2022 är dagens ämne. Vi går igenom inredningstips, viktiga delar för att få ihop en helhet i vardagsrummet och visar självklart upp en massa fin inredning till vardagsrummet. Allt från belysning, dekorationer, möbler, fåtöljer och textilier. Allt för att få till det perfekta vardagsrummet oavsett stil och smak!

Välkommen till Inredningsinspirationsbloggen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Här bjuder vi på inredningsrelaterade ämnen i stort som smått och idag handlar det om inspiration och inredning till vardagsrum 2022.

Så letar du efter inspiration och inredning till vardagsrummet 2022 har du hamnat rätt! Dagens inlägg kommer handla om all typ av inredning kopplad till våra kära vardagsrum. Allt från färgsättning, möbler, textilier, matta till vardagsrummet, växter, belysning och allt därtill. De flesta av oss spenderar väldigt mycket av vår lediga tid i just vardagsrummet. Det är också i det rummet man ofta samlas när man har nära och kära över på besök. Med andra ord är vardagsrummet ett rum där man har all anledning att vilja ha lite extra fint! Det är ett rum både vi och våra gäster ser och som alla i familjen utnyttjar varenda dag. Året om.

Det finns mycket att ta hänsyn till vid inredning av vardagsrum. Det har att göra med att det är ett rum där det dels bör få plats en stor soffgrupp och/eller fåtöljer och utöver det även en stor tv. Just soffgruppen och tv:n är ofta de två grundpelarna i ett vardagsrum och de två saker som hela den övriga inredningen sedan behöver anpassa sig efter. Därför blir inredning i vardagsrummet lite speciellt och i vissa fall lite klurigt. Kanske har man inte så mycket att välja på utan har bara ett ställe att placera soffgruppen på och en speciell plats där tv:n ska sitta eller stå.  I ett annat vardagsrum kanske man har alla möjligheter att placera soffgruppen på lite olika ställen och även tv:n kanske gör sig bra på flera ställen i rummet. Oavsett hur just ditt vardagsrum ser ut så är det en bra grund att börja med att bestämma var i rummet soffan ska stå och var i rummet tv:n och tv-bänken ska stå. Sedan får då dessa utgöra grunden för den övriga inredningen i vardagsrummet.

Inredning vardagsrum 2022 – De viktigaste tipsen

  • Glöm inte bort detaljerna! Varenda liten ljusstake säger någonting för helheten
  • Ha många små ljuskällor och dekorativa lampor
  • Mindre inredningsdetaljer är lätta att byta ut för att förnya känslan
  • De stora gröna golvväxterna får inte glömmas bort. De ger liv åt vardagsrummet!
  • Låt basen vara enkel och lek istället med detaljerna som är lätta att byta ut
  • En eller två accentfärger är lagom
  • Glöm inte bort konsten eller dekorationerna på väggarna

Fina möbler i vardagsrummet är A och O

Klicka på bilden för att göra den större.

Bestäm en ton och känsla som ska prägla rummet

En bra ände att börja i när du ska inreda vardagsrummet 2022 är att fundera över vilken känsla rummet ska ha. Det är ett bra inredningstips till alla rum som ska inredas om eller göras om från start. Så fundera över om du till exempel vill ha ett vardagsrum som är modernt och avskalat, lantligt och personligt, bohemiskt tillåtande, skandinaviskt fräscht eller kanske ha en känsla av lodge och engelsk inbjudande stil. För att bara nämna några exempel. Fokuset behöver inte vara att hitta en inredningsstil med ett visst namn utan snarare tänka på en känsla. Sterilt, modernt, avskalat, personligt, inbjudande, ljust och fräscht eller kanske mörkt och murrigt. All inredning till vardagsrummet du sedan väljer bör gå i linje med denna känsla så uppnår du en enhetlig stil i vardagsrummet.

Är du inte säker på vilken känsla du vill att vardagsrummet ska ha utan mer fokuserar på vilka saker du tycker är fina är det bra nog. All inredning till vardagsrummet som du tycker om och dras till står ju för en stil och känsla. Antagligen dras du till antingen en ljus tygsoffa och vit tv-bänk eller också så kikar du med på den där mörka stora soffan och den valnötsfärgade tv-bänken. Utgå med andra ord från det du dras till så kommer du hitta din egen stil och känsla. Vet du med dig att du är en person som snabbt tröttnar på inredningen därhemma och vill förnya dig med jämna mellanrum är en simpel bas att föredra. Då kanske en soffa, matta, soffbord och tv-bänk bör hållas i en och samma färgton som håller över tid.

Läs också: 8 snygga bäddsoffor med divan

Ingen detalj är oviktig

Det är lätt att tänka att det viktigaste när det gäller inredning vardagsrum 2022 är soffan, soffbordet och tv-bänken. Och det är klart att dessa möbler sätter prägel för rummets totala känsla men glöm inte bort den enorma vikten av inredningsdetaljerna. Allt spelar roll! Materialet på mattan i vardagsrummet ger en unik känsla. Likväl som att placeringen av belysningen i vardagsrummet är avgörande. Många gröna växter i vardagsrummet ger en helt annan känsla än samma rum utan dessa gröna växter. Färgen på krukorna till dina blommor är av stor vikt likväl som att färgen och materialet på soffkuddarna är helt avgörande för helheten. Det går verkligen inte att nog betona vikten av att lägga tid och kärlek på inredningen i vardagsrummet och då även de mindre inredningsdetaljerna. Förutom de nyss nämnda så är även vad man har på väggarna i vardagsrummet totalt avgörande för vilken känsla rummet kommer ge. Faktum är att till och med vilka ljusstakar eller ljuslyktor som står på soffbordet är en dealbreaker i hur hela vardagsrummet kommer att upplevas.

Vi vill inte med detta göra inredning vardagsrum 2022 alldeles för allvarsam och livsavgörande. Det är ju självklart enkelt att byta ut stora delar av den mindre inredningen i vardagsrummet över tid. Det är ju inte skrivet i sten att den där gula krukan med den gröna växten behöver stå på fönsterbrädan i vardagsrummet om tio år. Samma sak gäller ljuslyktan på soffbordet, den är självfallet enkel att byta ut både en och två gånger i veckan. Poängen är snarare att varenda detalj spelar roll och det bästa sättet att veta vad som blir bra just i ditt vardagsrum är att testa sig fram! Prova soffkuddar i allt från samma färg som soffan till en utstickande accentfärg. Våga testa hänga upp en färgglad stor tavla i rummet. Köp den där pläden i ett annat material än du brukar. Det är då det kommer börja hända roliga saker med inredningen i vardagsrummet! När du inser vikten av de små detaljerna och vågar testa dig fram och utforska ny mark inom inredningen.

Belysningen avgör känslan

Något som verkligen inte får glömmas bort i något av hemmets alla rum är belysningen. Belysningen i vardagsrummet är minst lika viktig som i andra rum. Läs gärna vårt inlägg om taklampa till vardagsrummet här. Ett otroligt vanligt misstag när man inreder är att underskatta vikten av belysningen. Närmare bestämt antalet ljuskällor i ett rum. När det gäller just vardagsrum som vi pratar om idag är det vanligt att ha en taklampa och en lampa i fönstret eller på fönsterbrädan. Men det räcker inte! Inte om man vill uppnå det där perfekt inbjudande vardagsrummet som vi är ute efter idag.

Hur ska man då tänka kring just belysningen i vardagsrummet då? Självklart hänger det på storleken på rummet till att börja med. Däremot finns en bra tumregel som går att applicera på alla typer av vardagsrum, stora som små. Det är att se till att ha någon typ av belysning i alla rummets hörn (förutom öppningen till vardagsrummet då ljus naturligt kommer från rummet intill där). Följer man den regeln har man kommit en väldigt bra bit på vägen. För om man låter ett hörn i vardagsrummet stå helt utan ljuskälla blir det ingenting annat än just ett mörkt hörn som ingen tittar åt. Med hjälp av belysning i olika former, styrka och design gör man att rummet blir levande och otroligt mycket mysigare än ett vardagsrum utan massa små ljuskällor.

Värt att nämna är dock att vi inte pratar om några 80W lampor med tandläkarljus bara för att vi pratar belysning. Vi menar snarare svagt lysande belysning som snarare är dekorativ och mjuk. Förutom tumregeln med en belysning i alla hörn i vardagsrummet är en annan bra riktlinje att lysa upp de saker du vill ska få ta fokus. Har du en extra fin tavla, en härlig grön växt eller en dekorativ inredningsdetalj är det helt perfekt att låta dessa få stå i ljuset av en lampa. På så sätt dras blickarna ditåt och vacker inredning får den uppmärksamhet den förtjänar och man riskerar inte att vackra saker hamnar i skymundan.

Förutom att använda belysning när man ska inreda vardagsrummet för att det ska bli djup och en mysig och hemtrevlig genomtänkt känsla finns fler fördelar med belysning som inredning i vardagsrummet 2022. Det är att det idag finns makalöst fin belysning som faktiskt blir en inredningsdetalj i sig. Med andra ord behöver inte belysningen längre bara fylla en funktion att just ljusa upp. Det finns så pass snygg och iögonfallande belysning idag att den kan få stå i rampljuset av sig själv. Exempel på sådan typ av belysning perfekt för vardagsrummet är en vägglampa i form av ett djur eller en golvlampa i någon utstickande design. Det finns också mängder av otroligt snygga taklampor till vardagsrummet som blir en stor del av hela inredningen i vardagsrummet oavsett om lampan är tänd eller inte.

Saker som är enkla att byta ut för att förnya känslan

Inredningen i vardagsrummet består som vi tidigare var inne på ofta av några ”måsten” som tar mycket plats. Dessa måsten är i de allra flesta hem just soffan, soffbordet, tv:n och tv bänken. Dessa möbler utgör grunden för inredningen i vardagsrummet. Men det som är så härligt är att sen är det fritt fram att leka runt med den övriga inredningen! Så även om dessa större möbler inte så gärna förnyas var och vartannat år så finns det mängder av mindre inredning i vardagsrummet går att förnya precis så ofta man själv vill.

Mindre inredning i vardagsrummet 2022 är allt från gardiner, prydnadskuddar och vaser till växter, plädar och ljuslyktor eller ljusstakar. Vardagsrummet är ett rum där all typ av dekorativa inredningsdetaljer gör sig jättebra. Och den typen av inredning är enkel att byta ut vilket gör att du kan byta ut känslan på inredningen i vardagsrummet i väldigt tvära kast från en dag till en annan! Hur roligt är inte det! Vårat tips är att man väljer en mer neutral och dov färg på de större möblerna man inte byter ut så ofta och istället lägger krutet på detaljerna. Då har du utrymme att testa dig fram med gardiner i olika material, kuddfodral i djurmotiv eller en utstickande accentfärg. Eller varför inte ljusstakar eller ljuslyktor i udda design. När inredningen i vardagsrummet är lätt att byta ut är det också lätt att våga testa nya saker man kanske inte vågar testa på saker i hemmet som är mer permanenta.

Textilier är en typisk sådan inredning som är enkel att byta ut. Antingen följer man årets gång och går för dova pasteller på våren, följt av färgsprakande toner till sommaren för att sen övergå till mörkare och tyngre material och färger på höst och vinter. Eller också så följer man rådande inredningstrender. Alltid är det ju någon accentfärg som är lite extra trendig. Eller så går du helt enkelt bara på egen känsla, tycke och smak. Ingenting är rätt eller fel när det kommer till inredning och det enda sättet att trivas maximalt i sitt eget hem är att få det personligt och på ett sätt som just du tycker om.

En ytterligare detalj perfekt för att få liv i inredningen i vardagsrummet är färska blommor. Så istället för att byta ut vasen på soffbordet med jämna mellanrum kan du satsa på en vas som passar till alla färger och istället unna dig en ny vacker bukett med snittblommor att fylla vasen med. Med hjälp av blommor i olika färger får du faktiskt en helt unik känsla i vardagsrummet varje gång du byter ut blommorna. En färgstark bukett skapar en modern känsla medan en bukett i dova toner ger ett mjukare mer lantligt intryck. Vita blommor ger en fräsch och krispig känsla till rummet. Det är dock inte bara färgerna på buketten som spelar roll utan även typen av blommor. På samma sätt som färgskalorna vi just nämnde finns typer av blommor som skapar olika känsla. Rosor känns lantligt och gammeldags, lite landet-känsla. Tulpaner är typiskt för den skandinaviskt avskalade inredningen. Eukalyptus och liljor är en mer modern typ av blomma som ger ett stilrent intryck. Ni hör ju – Ett enklare sätt att förnya sitt vardagsrum får man leta efter!

Läs också: Beige inredning

Glöm inte bort de gröna golvväxterna

Förutom att satsa på belysningen finns det givetvis fler nycklar för att lyckas med inredning till vardagsrum 2022. En sådan grej är att plocka in stora gröna växter i inredningen. Att råka ha för många gröna växter i ett och samma rum är väldigt ovanligt. Det är snarare tvärtom att man tror det blir för mycket men istället hade man tveklöst kunna ha både en och två till gröna växter. Förutom att det är otroligt snyggt och skapar liv i inredningen så är det också bra för att ge en skönare och friskare luft i hemmet. Gröna växter finns i en uppsjö av storlekar och stilar. Givetvis med olika skötsel också så innan du ska införskaffa dig en grön växt bör du rannsaka hur pass gröna fingrar du har och utgå från det. Det är så tråkigt att lägga pengar på en stor växt som sen dör efter en vecka för att man inte vet hur man ska ta hand om den.

Som sagt, in med gröna växter i ditt vardagsrum och du kommer uppleva en helt annan känsla. Växter är ju levande ting och det är just den känslan en växt också förmedlar – liv! Det händer något i rummet helt enkelt. Som sagt finns gröna växter såklart i mängder av storlekar men vi vill verkligen slå ett extra slag för att plocka in minst en stor grön golvväxt i vardagsrummet. Små krukväxter till fönsterbrädan i all ära men det är något mäktigt och designmässigt över att våga in med en maxad stor golvväxt i vardagsrummet. Det känns lyxigt och naturnära och blir faktiskt aldrig fel. En stor grön golvväxt passar precis alla inredningsstilar och grönt går ihop med alla färger!

Vilken sorts grön växt man ska välja beror som sagt till att börja med på hur pass gröna fingrar man har. Men om vi struntar i den aspekten och tittar på hur de olika växterna ser ut och förmedlar för känsla så har vi några grundläggande tips. Bland de vanligaste gröna växterna som syns idag har vi monstera samt palmer och fikusar av olika sorter. Alla dessa växter passar i alla typer av hem och alla inredningsstilar. Monstera är en växt med stora blanka gröna blad som kan bli väldigt stor och vildvuxen om man planterar om den. Den tar den plats den får helt enkelt. Det är en lättskött växt som finns att köpa i flera olika storlekar. Monsteran är tacksam att ha var som helst i vardagsrummet eftersom den trivs bra i halvskugga till skugga. Denna gröna växt känns modern och livfull!

Palmen är en grön växt som finns i ett gäng arter. Däribland guldpalm, bergpalm, japansk kottepalm, kokospalm, kanariepalm, yuccapalm och förmakspalm för att nämna några av de populäraste. Dessa skiljer sig åt framför allt genom formen och storleken på bladen. Förmakspalmen och guldpalmen liknar varandra med sina smala långa blad som växter nästan ända nerifrån jorden. Varianter på dessa finns på allt från blomsterhandeln till stora varuhuskedjor. Yuccapalmen har en ganska tjock stam där bladen kommer först högre upp på stammen och dessa blad är lite bredare och kraftigare.  Gemensamt för alla palmer är att de för tankarna till varmare och mer exotiska breddgrader och vem vill inte ha in lite sådan känsla i hemmet!

Vad gäller fikusen så är det en grön växt som verkligen slagit stort de senaste åren. Det är en trendig växt som ofta syns i olika inredningssammanhang. Den finns, precis som palmen, i olika sorter. Bland de vanligare sorterna har vi fiolfikus, citronfikus, fönsterfikus, bonsaifikus och benjaminfikus. Alla dessa förutom fönsterfikusen är stora gröna växter perfekta som golvblommor i vardagsrummet. Fikusens trendiga utseende passar bra i det moderna medvetna hemmet likväl som i det skandinaviska eller bohemiska hemmet.

En grön golvväxt tycker vi ska placeras intill eller tillsammans med någon typ av ljuskälla. Det ger ett otroligt behagligt, genomtänkt och snyggt intryck att låta en stor maffig golvväxt bli upplyst av en dekorativ lampa. Antingen i form av en golvlampa eller kanske en vägglampa. Vill du maxa känslan blir det magiskt fint att även placera en spegel bakom hela arrangemanget!

Läs också: Lantlig inredning

Fokusera på en eller ett par accentfärger

Som vi var inne på tidigare tycker vi att man ska låta basen i inredning vardagsrum 2022 vara i en mer neutral färgskala. Just för att man inte ska tröttna och för att vi tycker att man istället kan satsa på att få in färg, mönster och det personliga med hjälp av accentfärger i den övriga inredningen. Om man inte är ute efter ett totalt färgsprakande vardagsrum i världens alla färger så tycker vi att man ska hålla sig till en eller två accentfärger. Vill man ha två så är det läckert att ha dessa i samma färg men olika toner. Till exempel två accentfärger i form av marinblått och ljusblått. Eller mossgrönt och dovt ljugrönt. Risken om man har massor av olika accentfärger är att man tappar helheten i inredningen i vardagsrummet. Så gillar man att ha en enhetlig och genomtänkt inredning så kan man med fördel hålla sig till detta tips.

Läs också inlägget om snygga prydnadskuddar att fixa vardagsrummet med!

En supertrendig färg till rådande inredningsår är mellanblått. Det är också en perfekt färg att använda som just accentfärg i vardagsrummet. Plocka in denna härliga färg på förslagsvis kuddfodral, pläden, vaser eller ljusen. Ett tips inte att förglömma är att långa stearinljus faktiskt finns i väldigt många olika färger och om man inte vill gå och köpa en ny ljusstake så är det läckert att våga sig på ljus i någon roligare färg än de klassiskt vita. Annars finns det i många butiker ljushållare som man kan komma undan med för en väldigt billig peng. Det är inte alltid man vill betala en förmögenhet bara för att få in lite färg i vardagsrummet. Ett annat bra sätt att få in en accentfärg i hemmet är genom konsten på väggarna. Det är lätt att glömma bort väggarna i vardagsrummet och kanske har man hängt upp en tavla på väggen en gång som fått hänga där oifrågasatt sedan urminnes tider. Kanske är det dags att börja ifrågasätta den och se över alternativ till andra tavlor eller väggdekorationer. Det är ett jättebra sätt att få in färg på ett naturligt sätt när det gäller inredning vardagsrum 2022.

Inredning vardagsrum 2022 är verkligen viktig och vi hoppas ni fått inspiration och tips för hur ni ska lyckas med just era vardagsrum! Hör gärna av er om det var något ni fastnade extra för eller om ni kanske har önskemål om framtida ämnen till Inredningsinspirationsbloggen. Annars får ni ha en magisk vecka så hoppas vi att ni kikar in här snart igen för ny inredning och inspiration.

Må så gott,