Inredningstrender 2021

Vi går igenom de hetaste inredningstrenderna för det nya året! Vi går igenom 2021 års inredningstrender där vi bland annat ser mycket naturnära material, blått, minimalistisk design och en känsla av utomhus fast inomhus. Vi tar er igenom inredningstrender 2021 och tipsar om massor av produkter tillhörande trenderna. Vi ser fram emot alla året magiskt fina inredningstrender!

Inredningstrender 2021 och inredningsinspo inför det nya året! 

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nordic Nest, Homeroom, Trendzone, Newport, Ellos, Hulténs, Granit & Cervera).

Hej på er och välkomna in till Inredningsinspirationsbloggen. Hoppas ni mår bra där ute i decembermörkret. Idag satsar vi fullt ut på det stora inlägget om vilka de stora inredningstrenderna 2021 är. Inredningstrender kommer och går som bekant och är man intresserad av inredning och aktuella trender är det roligt att hålla sig uppdaterad. Idag går vi igenom de 7 stora inredningstrenderna 2021. Vår analys är att det är ett inredningsår som kommer präglas av den röriga tid vi lever i. Inredningstrenderna 2021 handlar nämligen mycket om att finna en lugn oas i hemmet. Inredningstrenderna handlar om dova toner, ett inte allt för rörigt hem och att få in naturen i form av både hav och växtlighet. Nu mer än någonsin är våra hem en plats som behöver vara trygg och lugn. De flesta av oss spenderar mer tid än någonsin hemma och därför finns ett behov av att kunna slappna av och finna ro. Det tror vi är den stora anledningen till att vi ser så mycket av enkelhet, minimalism, jordnära toner och en känsla av att utomhus och inomhus närmar sig varandra. Vi går inom 7 inredningstrender 2021 ni bara inte får missa. Det vi kan säga direkt är att inredningsåret 2021 inte kommer lämna någon besviken.

 

Läs om de senaste inredningstrenderna 2022 här!

 

1. Greige är färgen som gäller 2021

En stor inredningstrend som präglade hela inredningsåret 2020 var den beige inredningen. Grått är en färg vi ser i väldigt många hem men under det senaste året började de mer varma tonerna av beige att leta sig in i våra hem. Den beige inredningen syntes på såväl väggar som på möbler och dekorationer. Till kommande år är det fortfarande de varmare tonerna som står i fokus. Den färg som trendar högst till året är greige. En blandning mellan grått och beige helt enkelt. Det är en väldigt tacksam och fin färgton som lämpar sig i precis alla hem. Det är en ton som är lätt att matcha men svår att tröttna på. Du som föredrar grått framför beige kommer tycka om greige och du som föredrar beige framför grått kommer gilla den likaså. Det är helt enkelt en färgton som är ett alldeles perfekt mellanting mellan att vara varm och kall.
Greige kommer synas på såväl väggar och kakel som på köksluckor och möbler. Det är en färgton som lätt kan ta till sig en accentfärg och som inte skär sig med någon annan färg egentligen. För dig som inte är intresserad av att måla om väggar eller köpa nya möbler är greige en perfekt färg på inredningsdetaljer. Kuddfodral, plädar, sängkläder, gardiner eller varför inte tavlor i den behagliga greige tonen kommer göra susen i hemmet. Färgen känns harmonisk, lättsam och naturlig. Precis som det ska kännas att befinna sig i sitt eget hem med andra ord.

2. Organiska material 

Denna stora inredningstrend 2021 har vi sett inslag av redan under året som varit i form av bland annat mycket rotting. Till inredningsåret 2021 fortsätter vi i samma spår. Det kommer synas väldigt mycket organiska material. Organiska material i form av betong, sten, trä, marmor, rotting, torkat gräs, jute och stengods för att nämna några. Det är som sagt material vi redan under slutet av 2020 har sett en hel del av men det är en inredningstrend som definitivt är här för att stanna. Vi tycker det är intressant att fundera över orsaker till att specifika trender hittar sig in i inredningsvärlden. I detta fall är vi övertygade om att denna inredningstrend handlar om att vi vill åt ursprung. Vi vill känna äkthet och grunden i materialen i våra hem. Saker och ting ska helt enkelt inte vara så konstlat. Vi vill åt en känsla av att hemmet ska kännas naturligt och äkta.
Organiska material bidrar verkligen till ovan beskrivna känsla. Det är en inredningstrend vi verkligen tycker mycket om av just den anledningen. Material som sten och betong är material som lämpar sig bra till väldigt mycket i vår inredning. I stort som smått. Att ha ett vardagsrumsbord i betong ger en magiskt naturlig och hemtrevlig känsla. En enkelhet i sin allra renaste form som skapar perfektion i hemmet. Betong eller sten är också material som gör sig perfekt på mindre inredningsdetaljer som skålar, fat, dörrknoppar och krokar. Det är inte material vi är så vana att se på just fat eller skålar och därför väcker de intresse och drar blickar till sig. Och att servera något gott i en stor skål av sten känns ju så enkelt, självklart och smakfullt. Okonstlat och härligt. Precis i linje med det inredningstrenderna 2021 står för.
Vad gäller mjukare organiska material som jute, rotting eller trä så har dessa naturliga jordnära toner som inger harmoni. Jutemattor har vi sett mycket av tidigare så har du införskaffat en sådan tidigare kan du sitta lugnt. Den håller definitivt i sig en lång tid framöver. Jute är också ett material som gör sig superfint i form av korgar och bordstabletter. Rotting är också ett väldigt välbekant material vid det här laget. Rotting har framförallt setts på möbler som fåtöljer och sidobord. Denna inredningstrend är helt klart hållande. Gemensamt för denna inredningstrend 2021 i form av organiska material är att de av naturliga skäl bidrar med naturnära och jordnära toner till våra hem. Det skapar lugn och trygghet och en känsla av äkta ursprung.

3. Marinblått och mellanblått är färgerna att satsa på 2021

Accentfärger är något som kommer och går. Ofta är de säsongsrelaterade där ljusare toner hör vår- och sommaren till medan mörkare toner hör de mörkare årstiderna till. En av de stora inredningstrenderna 2021 är dock en färg som passar året om. Vi pratar om marinblått och/eller mellanblått. Det är en färg vi kommer se väldigt mycket av på inredningen under året. Kanske har ni redan lagt märke till den stora röda tråden i inredningstrenderna 2021. Vi vill till naturen. Dessa härliga blåa nyanser gör oss påminda om livet därute. Havet och himlen är självfallet två starka kopplingar vi gör till just blått. Tankarna för oss till havets lugn och himlens oändlighet. Blått inger en känsla av frihet. Vackert tycker vi.
Denna inredningstrend är otroligt lätt att applicera i alla hem. Den gör sig också otroligt bra ihop med den första trenden vi nämnde här ovan, den greige tonen. Just mellanblått och greige gifter sig helt magiskt fint till och med. Blått är en färg som funkar på allt från porslin och glas till posters och tavlor. Andra bra föremål att byta ut till marin- och mellanblått är kuddarna i soffan eller överkastet på sängen. Badrummet är inte heller att förglömma. Byt ut den tråkiga tvålpumpen till en läcker tvålpump i blått och matcha med en tandborsthållare i samma serie. Det sitter i detaljerna och det är detaljerna som gör det. Det är verkligen en klyscha värd att nämna i detta sammanhang.

4. Inspiration från havet

En riktigt lovande inredningstrend 2021 är djur och föremål från havet. Havet består av mängder av vackra motiv i form av både fiskar, korallrev, snäckor, stenar, sand och allt därtill. Det är alltså hög tid att plocka in dessa och djur och föremål från havet in till våra hem. Det här är en relativt lättapplicerad inredningstrend. En trend lätt att följa i såväl stor som liten utsträckning. Alla föremål och djur kopplade till havet ger hemmet en naturnära känsla. Havet ger oss som bekant ett lugn. Många upplever det meditativt med havsbris och en oändlig horisont. Återigen en trend som kommer att bidra till den harmoniska, trygga och stillsamma känslan vi vill åt i våra hem under kommande år.

Denna inredningstrend i form av havets motiv är som sagt inte speciellt krånglig att anamma. Butikerna kommer krylla av vackra fat formade som snäckor, ostron och korallrev. En annan perfekt mindre inredningsdetalj att nyttja denna inredningstrend på är ljuslyktor formade som fiskar, snäckskal eller varför inte sjögräs. Denna trend går väldigt fint hand i hand med trenden ovanför som handlar om marin- och mellanblått. Gemensamt för de båda inredningstrenderna är givetvis känslan av att få in havet i våra hem. Andra inredningsdetaljer denna havs-trend syns genom är på lampskärmar, bordstabletter och kökshanddukar. Det här är heller inte något som behöver kosta massa pengar. Har du en härlig samling av snäckskal från någon resa är det hög tid att plocka fram dessa och skapa något fint av. Kanske bara ställa fram ett stort ljusfat och hälla upp snäckor på.  

5. Minimalistisk och grafisk konst

En av de stora inredningstrenderna 2021 handlar om minimalism. Det avskalade och enkla. Bland denna trend ser vi bland annat mycket minimalistisk och grafisk konst i olika utföranden. En stor trend som vi redan sett en del av som kommer stort nu är grafisk ansikts- och kroppskonst. Det vill säga skulpturer och statyetter i kroppens och ansiktets former. Ofta utan några närmare detaljer där du snarare bara precis kan se att det är en kropp. Denna trend syns även mycket på tavlor och posters.
Posters är tjockare papper som köps ihoprullade med tryck på som man placerar i en tavelram. Det är ett superenkelt och billigt sätt att förnya hemmet med. Det finns nu för tiden väldigt många återförsäljare av just posters så utbudet är jättestort. Eftersom dessa posters kostar en förhållandevis väldigt liten peng så kan du byta ut motivet i ramen precis så ofta som du vill. Så är du inte så sugen på att köpa massa nya dyra tavlor med grafiska tryck är posters ett perfekt alternativ.
Minimalistisk och grafisk konst är något som passar de allra flesta hemmen. Det skapar lite mystik och inger en känsla av design och ett modernt hem. Ofta är dessa tavlor, posters eller posters inte bara minimalistiska i sin utformning utan även i dess färgskalor. Inte sällan ser vi skulpturer och statyetter i form av grafisk kroppskonst i en dovare ton av beige eller grått. Vi har hittat ett antal såväl skulpturer som posters och andra roligt inredningsdetaljer i collagen här nedan för dig som är sugen på att haka på denna stora inredningstrend 2021.

6. Känslan av utomhus fast inomhus

Detta är en av våra personliga favoriter bland de stora inredningstrenderna 2021. Att få in känslan av utomhus även inomhus. Vi har varit och nosat på detta tidigare med trenderna ovan som handlade om havet och de blå färgskalorna. Nu vill vi åt skog och rå naturkärna. Orsaken till att denna inredningstrend slår så högt i rang hos oss på Inredningsinspiration.com är för att den är vacker och den består. Det här är garanterat en trend som håller i sig över tid. Även om den inte kommer vara en uttalad trend så kan det inte bli fel med stora gröna växter. För det är vad denna trend handlar om.
Få in naturen och utomhuskänslan med hjälp av stora gröna växter. Gröna växter för golvet likväl som vanliga mindre gröna växter. Med mycket gröna växter med maffiga blad och grov struktur skapas liv i hemmet. Det är inte helt oväntat eftersom växter lever. Vill du åt ett levande och exotiskt hem med en tydlig känsla av natur och utomhus så in med mängder av gröna stora växter. Det är faktiskt förvånansvärt få som har mycket växter i sina hem. Det kanske kan kännas svårt med gröna växter och att få de att överleva men faktum är att många av dom är lättskötta. Fråga personalen i butiken eller googla runt så kommer du garanterat få svar på vilken växt som passar just dig och ditt hem allra bäst.
Några av våra favoriter bland gröna växter är bananträd, palmer, bonsaiträd, monstera, fiolfikus, kastanjeträd och andra typer av fikusar. Alla är olika i sin utformning och bidrar till olika känsla och karaktär åt hemmet. De mer spretiga växterna som palmen ger en busigare känsla medan en fiolfikus ger ett mer stilrent intryck. Oavsett vilka gröna växter du plockar in i just ditt hem vågar vi nästan lova att du inte kommer bli besviken. Är det en enda av dessa inredningstrender 2021 vi tycker alla borde satsa på så är det faktiskt just denna simpla variant som gör stordåd för ett rum.

7. Ett större statement piece får stå i fokus 2021

Sist ut bland de hetaste inredningstrenderna 2021 handlar återigen om det enkla. Avskalat, personligt och med rätt saker i fokus. Denna inredningstrend handlar helt enkelt om att satsa på ett större statement piece som får stå i fokus istället för att ha mycket smått. Detta kan kännas enkelt att verkställa. Det handlar egentligen om att exempelvis ha en stor karaktärsfylld lampa på byrån i hallen ensam. Istället för att ha en mindre lampa ihop med ljuslyktor, tavelramar, skålar och andra detaljer. Eller att hänga upp en maffig tavla på väggen och låta den tala för sig själv istället för en tavelvägg fylld av massa små tavlor. Ni förstår poängen!
Det här är en av inredningstrenderna 2021 som för en del kan kännas mest främmande. Vår upplevelse är att det här med prylar hemma är en liten vattendelare. Antingen älskar man inredningsdetaljer och öser på med sådant för att skapa personlighet hemma. Eller så är man på den sidan att ju less is more. Den sistnämnda gruppen kanske alltid lever efter denna inredningstrend med ett större statement piece. Så är det ju med trender, de kommer och går och vissa har man redan i hemmet och andra inte.
Vad är då ett statement piece? Jo det är helt enkelt en detalj, en möbel, en tavla eller inredningsdetalj som är karaktärsfylld och drar blickarna till sig. En utstickande maffig taklampa i hallen eller ett gigantiskt fat i läcker design på köksbordet är två exempel. Eller en designmöbel som drar alla blickar till sig, som en fåtölj i unik design. Värt att understryka är dock att det absolut inte behöver handla om designermärken för att bli ett statement piece. Helt enkelt någonting i hemmet som får folk att reagera och titta dit. Härlig inredningstrend tycker vi!

Missa inte! 50 trendiga inredningsbutiker i stor sammanställning (heminredning, mattor, belysning & köksinredning)

Inredningstrender 2021 – Sammanfattning av trenderna som gäller

  • Greige är färgen som gäller på allt från möbler och väggar till inredning
  • Organiska material som betong, trä, sten, marmor och rotting
  • Satsa på accentfärger i marinblått och mellanblått
  • Vi inspireras av havets föremål och djur
  • Minimalistisk och grafisk konst skapar harmoni
  • Vi vill åt känslan av utomhus fast inomhus med stora gröna växter
  • Ett stort statement-piece får tala istället för massor av smått

Den tveklöst tydligaste röda tråden bland inredningstrenderna 2021 vill vi sammanfatta med tre ord. Inredningen 2021 handlar om naturen, lugnet och det avskalade. Det ska kännas befriande att befinna sig hemma, speciellt i dessa tider. Många av oss går runt med mycket tankar i huvudet och då kan det kännas extra skönt att hemmet är ombonat och personligt men enkelt. Vi på Inrendingsinspiration är i alla fall ganska övertygade om att dessa inredningstrender 2021 har sina tydliga rötter i den svåra tid vi lever i just nu. Det är en tid när det verkligen finns all anledning att satsa extra kärlek på just hemmet och inredning. Därför hoppas vi ni har inspirerats idag och kanske att ni kommer vilja plocka in en och annan av dessa inredningstrender i just era hem under 2021.

Hoppas ni funnit lite härlig inspiration och fått klarhet i vilka inredningstrenderna 2021 är. Vi ser verkligen fram emot kommande år och är övertygade om att butikerna kommer fortsätta fyllas på med härliga produkter att inspireras av. Här på Inredningsinspirationsbloggen kommer vi skriva massor av blogginlägg relaterade till dagens ämne. Några av inredningstrenderna ovan kommer garanterat lyftas fler gånger. Så håll utkik här på bloggen framöver efter mer inredningsinspiration. Glöm inte heller bort att spana in våra produktkategorier där vi tagit ut ett litet urval av våra absoluta favoritprodukter inom specifika produktområden. Där inne kommer produkterna givetvis präglas mycket av de inredningstrender för 2021 som vi pratat om idag.
Ha en fin vecka,