Bästa Köksmaskin 2023 – 8 Köksassistenter! (Bäst i Test)

När det gäller att underlätta matlagning och bakning är en bra köksmaskin helt klart det bästa redskapet. Med dess förmåga att blanda, vispa, knåda och bearbeta ingredienser kan en köksmaskin, eller köksassistent som det också heter, verkligen ta din matlagning till en helt ny nivå!

Här hittar du de bästa köksmaskinerna/köksassistenterna just nu som garanterat kommer underlätta rejält i köket.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en köksassistent?

En köksassistent, även känd som en köksmaskin eller hushållsassistent, är en multifunktionell elektrisk apparat som används för att underlätta olika matlagningsuppgifter i köket. Denna maskin kan utföra en rad olika uppgifter som till exempel blandning, vispning, hackning, knådning och rörning, vilket gör den extremt användbar för många typer av matlagning och bakning.

Köksassistenten är konstruerad för att spara tid och energi vilket gör det möjligt för användaren att multitaska effektivt eller bara minska belastningen av mer arbetsintensiva köksuppgifter. Olika modeller kommer med olika typer av tillbehör och tillval, vilket gör dem ännu mer mångsidiga och anpassningsbara till olika behov.

Bästa Köksmaskiner – Sammanfattning Topp 4

 

8 snygga hushållsassistenter

Köksmaskin Bäst i Test –
Våra favoriter!

1. Bäst i test: Tyst köksassistent från Ankarsrum

köksmaskin-1

Ankarsrum Assistent Original köksmaskin är inte bara extremt hållbar utan också känd för sin förmåga att gå i arv och bibehålla sin överlägsna funktionalitet och mångsidighet genom flera generationer.

En av de mest imponerande funktionerna hos denna köksmaskin är dess låga ljudnivå, vilket gör att du kan njuta av  tyst och ostörd matlagning. Oavsett om du ska blanda, knåda eller vispa, ger köksassistenten steglösa hastighetsregleringen dig fullständig kontroll över bearbetningen.

För att skydda maskinen mot överbelastning och förlänga dess livslängd är den utrustad med ett tillförlitligt överbelastningsskydd. Dessutom har den en inbyggd timer som låter dig ställa in exakta tider för att uppnå perfekta resultat i dina recept.

Ankarsrum Assistent Original levereras också med en 7-liters rostfri kittel och en 3,5-liters vispskål tillverkad av hållbar tritanplast. Dessa tillbehör ger dig tillräckligt med utrymme för att hantera stora mängder samtidigt som de också är enkla att rengöra och underhålla.

 

2. Snygg köksmaskin från SMEG

Lika mycket som den här köksmaskinen blir en fin inredningsdetalj i köket kommer den vara användbar till allt som behöver knådas, blandas eller vispas.

köksmaskin-2

3. KitchenAid Artisan Köksmaskin

KitchenAid är ett klassiskt företag inom kökselektronik som alltid levererar produkter i världsklass. Deras köksmaskin är inget undantag och du kommer garanterat få en ny bästa vän i köket!

köksmaskin-3

4. Hushållsassistent framtagen av norska kocklandslaget

Tillsammans med Wilfa har de norska kocklandslaget här tagit fram en hushållsassistent som inte gör någon besviken. Med unika krokar och dubbla vispar löser den alla tänkbara utmaningar i köket.

köksmaskin-4

5. Komplett köksmaskin från Bosch

Magisk köksmaskin från Bosch som har allt du behöver. Dessutom finns massor av tillbehör så din hushållsassist även kan fungera som glassmaskin, köttkvarn, pastamaskin och mycket mer!

köksmaskin-5

6. Ankarsrum köksassistent + köttkvarn

Slå två flugor i en smäll och kombinera köksmaskinen med en praktiskt köttkvarn. Ankarsrums köksmaskin är en klassikt favorit i de svenska hemmen.

köksmaskin-6

7. Köskmaskin från Electrolux – 1200 w

Med tio olika hastigheter och en kraftfull motor på 1200 w gör denna köksassistent knappast någon besviken.

köksmaskin-7

8. Ljudsvag och kraftfulla köksassistenten Bjørn Teddy

Är du på jakt efter en rejäl men samtidigt tyst köksassistent är Bjørn Teddy det du letar efter. Här får du en dansk kvalitetsmaskin som kommer ta matlagningen och bakningen till nästa nivå.

köksmaskin-8
sopset-1

Hur fungerar köksmaskinen?

En köksmaskin är en mycket mångsidig apparat som fungerar genom att använda elektrisk energi för att driva en motor. Denna motor driver i sin tur olika tillbehör som kan utföra en rad olika köksuppgifter. 

Här är en allmän översikt över hur den fungerar:

Motor och transmission

I hjärtat av en köksmaskin sitter en motor. När du slår på maskinen börjar motorn att rotera. Den är kopplad till en transmission som omvandlar motorns rotation till rörelse som kan användas av de olika tillbehören.

Hastighetskontroll

Köksmaskiner har en kontrollmekanism som låter dig justera hastigheten på motorns rotation. Detta kan vara en ratt, knapp eller reglage som du kan vrida eller trycka på för att öka eller minska hastigheten.

Tillbehör

De olika tillbehören som kommer med en köksmaskin är utformade för att utföra olika uppgifter. Till exempel kan en visp användas för att vispa ägg eller grädde, en degkrok kan användas för att knåda brödded och en blandare kan användas för att blanda ingredienser. Dessa tillbehör kopplas till maskinen och drivs av motorn.

Skål

De flesta köksmaskiner har en medföljande skål där ingredienserna läggs. När du startar maskinen, jobbar de olika tillbehören i skålen för att blanda, vispa, knåda eller utföra andra uppgifter på ingredienserna.

Genom att kombinera olika tillbehör och justera hastigheten kan du använda en köksmaskin för att göra allt från att knåda bröddeg till att vispa grädde till att blanda en kaka-smet. Denna mångsidighet gör köksmaskinen till ett mycket värdefullt verktyg i köket.

 

LÄS OCKSÅ: AIRFRYER BÄST I TEST

Vad är bra att göra i en hushållsassistent?

Som vi varit inne på är hushållsassisteneten ett mångsidigt redskap som kan användas till en hel del olika saker både vad gäller matlagning och bakning.

Här är några tips på vad du kan använda hushållsassistenten till:

  • Knåda deg: En av de största fördelarna med en hushållsassistent är dess förmåga att knåda deg, vilket kan vara en tidskrävande och fysiskt krävande uppgift om den görs för hand. Detta gör den perfekt för att göra allt från bröd och pizza till kanelbullar och pasta.
  • Blanda smet: En hushållsassistent är också bra för att blanda olika typer av smet. Vare sig det är kaksmet, muffinssmet, pannkakssmet eller något annat kan maskinen effektivt blanda ingredienserna till rätt konsistens.
  • Vispa: Många hushållsassistenter kommer med visptillbehör som gör det enkelt att vispa ägg, grädde eller andra ingredienser. Detta är särskilt användbart för recept som kräver mycket vispning, som maränger eller vispgrädde.
  • Hacka, riv och skär: Vissa köksassistenter kommer med tillbehör som kan hacka, riva och skära ingredienser. Detta kan vara ett stort tidsbesparande när du förbereder mat, och det gör maskinen mycket användbar för att göra allt från sallader och grytor till bakverk och efterrätter.
  • Puré och mixning: Om din kökssassistent har en mixer eller matberedare tillbehör kan den användas för att göra smoothies, soppor, barnmat, och mer.
  • Tillverka köttfärs eller korv: Vissa hushållsassistenter kommer med köttkvarnar som tillbehör som gör att du kan göra din egen köttfärs eller korv där hemma.

Detta är några bara exempel på vad en hushållsassistent kan göra. Beroende på vilka tillbehör den har kan dess användningsområden vara ännu mer omfattande än så här.

vinglas-bild3

Bra att tänka på när du väljer köksmaskin

Väljer du att skaffa en köksmaskin kommer det förmodligen vara din mest påkostade investering när det kommer till kökselektronik. Det är ett relativt dyrt hjälpmedel men det är också otroligt hjälpsamt.

Här är några saker vi tycker du bör ha i åtanke för att hitta den bästa köksmaskinen för dig. 

Storlek

Beroende på hur mycket utrymme du har i ditt kök, kan storleken på maskinen vara en viktig faktor. Tänk på både storleken på maskinen själv och storleken på skålen, eftersom en större skål kan vara användbar om du ofta lagar mat för flera personer. Den tar också relativt mycket plats så tänk även på vart du ska förvara den.

Effekt

Effekten på maskinens motor kan påverka dess förmåga att hantera tuffare uppgifter, som att knåda tung bröddeg eller mixa hårda ingredienser. En starkare motor kan vara mer hållbar i det långa loppet.

Tillbehör

Ta reda på vilka tillbehör som medföljer maskinen och vilka extra tillbehör du kan köpa till den. Vissa maskiner kommer med en rad olika tillbehör medan andra kanske bara kommer med en grundläggande blandare och degkrok. Fundera på vilka typer av matlagning och bakning du oftast gör för att avgöra vilka tillbehör du behöver.

Användarvänlighet

Maskinen bör vara enkel att använda, med tydliga kontroller och enkla instruktioner. Dessutom bör den vara lätt att rengöra med delar som kan tas isär och eventuellt diskas i diskmaskin.

Varumärke och recensioner

Vissa varumärken är mer pålitliga än andra och har bättre rykte när det gäller kvalitet och funktion. Det kan vara värt att läsa recensioner för att få en känsla för andra användares erfarenheter med en viss maskin.

 

LÄS ÄVEN: PIZZASTEN BÄST I TEST

paraplyställ-bild

Köksmaskiner med olika tillbehör

Som vi tidigare nämnt har olika köksmaskiner olika typer av medföljande tillbehör. Alla maskiner kan heller inte hantera olika typer av tillbehör så där tycker vi att du ska vara extra uppmärksam.

Här är några exempel på de mest vanliga tillbehören:

Degkrok – Denna krokformade tillbehör används för att knåda deg vilket gör den bra för att baka bröd och pizza.

Visp – En visp är perfekt för att vispa ägg, grädde och andra ingredienser till en fluffig konsistens. Den är oerhört användbar när du gör saker som tårtfyllningar, suffléer, och maränger.

Blandare eller Flat Beater – Detta tillbehör används för att blanda ingredienser, vilket gör den idealisk för att göra kaksmet, pannkakssmet, eller någon annan typ av smet.

Skål – Nästan alla köksmaskiner kommer med minst en skål där ingredienserna läggs under bearbetning. Vissa modeller kan ha flera skålar i olika storlekar.

Kvarn – Vissa köksmaskiner har kvarnar som kan användas för att mala kött, kaffe, spannmål, eller andra ingredienser.

Råsaftcentrifug eller Juicer – Detta tillbehör används för att pressa juice från frukt och grönsaker.

Rivjärn eller skivtillbehör – Detta tillbehör kan riva eller skiva grönsaker, ost, och andra ingredienser.

Mixer eller matberedare – Detta tillbehör kan användas för att hacka, mixa, mala, och puréa ingredienser. De är bra för att göra saker som salsa, hummus, smoothies, och soppor.

Pastamaskin – Vissa köksmaskiner har tillbehör för att göra hemlagad pasta.

Som sagt, kom ihåg att inte alla köksmaskiner kommer med alla dessa tillbehör, och vissa kanske erbjuder ytterligare tillbehör som inte nämns här.

Vikten av en bra motor

Motorn är hjärtat i all kökselektronik och så gäller även hushållsassistenter. Det är en förutsättning att motorn är bra för att maskinen ska underlätta så som det är tänkt.

En bra motor är avgörande för flera skäl:

Effekt

En stark motor kommer att klara av att hantera mer krävande uppgifter, som att knåda tjock deg eller mala hårdare ingredienser. Detta kan vara särskilt viktigt för mer komplexa recept som kräver en hög nivå av finhackning, blandning eller purébildning.

Livslängd

En motor av hög kvalitet kommer generellt att vara mer hållbar och pålitlig över tid. Billigare motorer kan bränna ut snabbare, vilket resulterar i en kortare livslängd för apparaten.

Prestanda

En bra motor kommer att kunna upprätthålla en konsekvent hastighet, även när den hanterar större volymer eller hårdare ingredienser. Detta är viktigt för att säkerställa jämn bearbetning och optimala resultat.

Ljudnivå

Starkare motorer tenderar att vara tystare än svagare motorer. Om du ofta använder din apparat och ljudnivån är en fråga för dig, kan det vara värt att investera i en modell med en tystare, men kraftfull motor.

Energiförbrukning

Motorer med hög effektivitet kommer att använda mindre energi för att utföra samma uppgifter jämfört med ineffektiva motorer, vilket kan hjälpa till att minska energiförbrukningen och spara på elräkningar.

Watt

Watt-talet för en köksassistent kan variera beroende på modellen och tillverkaren. Generellt sett har köksassistenter en effekt mellan 250 till 1000 watt.

Här är några riktlinjer gällande watt:

Lågeffekt (250-300 watt): Lågeffektsmodeller kan fungera bra för lätta uppgifter som att vispa ägg eller blanda tunna kaksmetar. Dock kanske de inte klarar av att hantera tjockare degar eller mixa hårda ingredienser effektivt.

Medeleffekt (500-600 watt): Dessa modeller kan hantera de flesta matlagningsuppgifter, inklusive att mixa tjocka smetar och knåda lättare bröddegar.

Högeffekt (800-1000 watt): Dessa kraftfulla modeller kan hantera alla typer av uppgifter, från att vispa till att knåda tunga degar. De kommer också att ge jämnare resultat och varar generellt längre.

Det är viktigt att notera att en högre wattstyrka inte nödvändigtvis betyder bättre prestanda. Kvaliteten på motorn och maskinens konstruktion spelar också en stor roll. Dessutom bör du överväga dina specifika behov när du väljer en köksassistent. Om du till exempel ofta bakar bröd med tung deg kan en högre wattstyrka vara fördelaktig. Men om du mestadels gör lättare uppgifter, kanske en lägre eller medelhög wattstyrka är mer än tillräcklig.

 

köksmaskin-bild

Köksmaskin som inredningsdetalj – tänk på designen

En köksmaskin är mer än bara ett praktiskt verktyg, den har även blivit en viktig del av inredningen i många kök. Att välja rätt köksmaskin kan bidra till kökets känsla och även agera som en fin inredningsdetalj på köksbänken. 

Färgen på köksmaskinen är ett viktigt element att överväga. Många köksmaskiner kommer idag i en mängd olika färger och nyanser som gör att du kan välja en färg som matchar eller kompletterar din köksinredning. Till exempel, om ditt kök har en mer neutral färgpalett med vita och gråa toner kan en ljusfärgad köksmaskin lägga till en behaglig kontrast och fungera som blickfång.

Utöver färgen är även stilen på köksmaskinen väsentlig. Du kan hitta köksmaskiner i allt från klassisk till modern design. En retrostilad köksmaskin kan till exempel ge ditt kök en nostalgisk känsla medan en mer minimalistisk och modern design kan passa i ett mer samtida kök.

Det är även viktigt att tänka på storleken och formen på köksmaskinen. Du vill att den ska vara proportionerlig mot resten av ditt kök och inte ta upp för mycket utrymme på bänken. En för stor köksmaskin kan vara obekväm att använda och göra köket mindre effektivt, medan en maskin som är för liten kanske inte uppfyller dina behov.

Till sist, överväg också material och finish. Rostfritt stål eller krom kan ge en mer professionell känsla. En blank finish kan ge ett elegant utseende, medan en matt finish kan ge en mer sofistikerad känsla.

Vi tycker helt klart att design är lika viktigt som funktion så välj en snygg köksmaskin som du mer än gärna låter stå framme även när den inte används. 

Rengöring och underhåll

Rätt rengöring och underhåll av din köksmaskin är viktigt för att säkerställa dess livslängd och optimala prestanda.

Här är några av våra bästa rengöringstips:

1. Läs bruksanvisningen: Innan du börjar rengöra din köksmaskin bör du läsa igenom tillverkarens anvisningar. Där står ofta vilka delar som kan diskas i diskmaskin och vilka som bör handdiskas.

2. Rengör efter varje användning: Oavsett vilken typ av mat du har bearbetat bör du alltid rengöra din köksmaskin direkt efter användning. Matrester som lämnas kvar kan torka och bli svårare att ta bort senare.

3. Demontera för rengöring: De flesta köksmaskiner kan demonteras för rengöring. Ta bort alla löstagbara delar som skålar, blad och vispar, och tvätta dem separat. Använd en mjuk borste eller svamp för att rengöra hårtillgängliga områden.

4. Torka alltid maskinen ordentligt: Efter att du har tvättat din köksmaskin, se till att torka alla delar noggrant innan du sätter ihop den igen. Kvarvarande fukt kan leda till mögel eller rost.

5. Underhåll: Se till att inspektera din köksmaskin regelbundet för tecken på slitage. Om du upptäcker något problem, som ett slött blad eller en lös skruv, åtgärda det så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.

6. Förvaring: När du inte använder din köksmaskin, förvara den på ett rent, torrt ställe för att skydda den från damm och smuts. Om din maskin har löstagbara delar, se till att de förvaras säkert så att de inte går sönder.

Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att din köksmaskin håller sig i bästa möjliga skick gång efter gång, år efter år. Du maximerar maskinens livslängd och får således ut så mycket som möjligt av din investering. 

 

paraplyställ-bild

Mer om några populära tillverkare 

Ankarsrum

Ankarsrum är en svensk tillverkare av bland annat hushållsassistenter och köksmaskiner. Företaget grundades 1940 och är mest känt för sin Ankarsrum Assistent Original, en ikonisk köksmaskin som har blivit populär över hela världen. Ankarsrum Assistent Original är känd för sin robusta konstruktion, kraftfulla motor och mångsidiga användning. Den erbjuder olika tillbehör och funktioner såsom degkrok, visp och köttkvarn vilket gör den till en mångsidig hjälpreda i köket. 

Smeg

Smeg är en italiensk tillverkare som har blivit känd för sin retroinspirerade design och stilfulla hushållsassistenter. Företaget grundades 1948 och erbjuder ett brett utbud av köksmaskiner, inklusive hushållsassistenter. Smegs hushållsassistenter utmärker sig genom sina färgglada och retrodesignade skal, som har blivit deras signatur. 

KitchenAid

KitchenAid är en amerikansk tillverkare som har blivit synonymt med hushållsassistenter av hög kvalitet. Företaget grundades 1919 och är känt för att ha revolutionerat köksmaskinsindustrin med sin ikoniska KitchenAid Stand Mixer. KitchenAid Stand Mixer är känd för sin robusta konstruktion, kraftfulla motor och planetära rörelse vilket ger jämn blandning och knådning av ingredienser. 

Köksmaskin bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-köksmaskiner har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är köksmaskinen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av köksmaskiner vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa köksmaskinerna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de köksmaskiner vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar