Bästa Köksmaskin 2024 – 8 Köksassistenter! (Bäst i Test)

När det gäller att underlätta matlagning och bakning är en bra köksmaskin helt klart det bästa redskapet. Med dess förmåga att blanda, vispa, knåda och bearbeta ingredienser kan en köksmaskin, eller köksassistent som det också heter, verkligen ta din matlagning till en helt ny nivå!

Här hittar du de bästa köksmaskinerna/köksassistenterna just nu som garanterat kommer underlätta rejält i köket.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 bra hushållsassistenter

Köksmaskin –
Våra favoriter!

1. Bäst i test: Tyst köksassistent från Ankarsrum

köksmaskin-1

Ankarsrum Assistent Original köksmaskin är inte bara extremt hållbar utan också känd för sin förmåga att gå i arv och bibehålla sin överlägsna funktionalitet och mångsidighet genom flera generationer.

En av de mest imponerande funktionerna hos denna köksmaskin är dess låga ljudnivå, vilket gör att du kan njuta av  tyst och ostörd matlagning. Oavsett om du ska blanda, knåda eller vispa, ger köksassistenten steglösa hastighetsregleringen dig fullständig kontroll över bearbetningen.

För att skydda maskinen mot överbelastning och förlänga dess livslängd är den utrustad med ett tillförlitligt överbelastningsskydd. Dessutom har den en inbyggd timer som låter dig ställa in exakta tider för att uppnå perfekta resultat i dina recept.

Ankarsrum Assistent Original levereras också med en 7-liters rostfri kittel och en 3,5-liters vispskål tillverkad av hållbar tritanplast. Dessa tillbehör ger dig tillräckligt med utrymme för att hantera stora mängder samtidigt som de också är enkla att rengöra och underhålla.

 

2. Snygg köksmaskin från SMEG

Lika mycket som den här köksmaskinen blir en fin inredningsdetalj i köket kommer den vara användbar till allt som behöver knådas, blandas eller vispas.

köksmaskin-2

3. KitchenAid Artisan Köksmaskin

KitchenAid är ett klassiskt företag inom kökselektronik som alltid levererar produkter i världsklass. Deras köksmaskin är inget undantag och du kommer garanterat få en ny bästa vän i köket!

köksmaskin-3

4. Hushållsassistent framtagen av norska kocklandslaget

Tillsammans med Wilfa har de norska kocklandslaget här tagit fram en hushållsassistent som inte gör någon besviken. Med unika krokar och dubbla vispar löser den alla tänkbara utmaningar i köket.

köksmaskin-4

5. Komplett köksmaskin från Bosch

Magisk köksmaskin från Bosch som har allt du behöver. Dessutom finns massor av tillbehör så din hushållsassist även kan fungera som glassmaskin, köttkvarn, pastamaskin och mycket mer!

köksmaskin-5

6. Ankarsrum köksassistent + köttkvarn

Slå två flugor i en smäll och kombinera köksmaskinen med en praktiskt köttkvarn. Ankarsrums köksmaskin är en klassikt favorit i de svenska hemmen.

köksmaskin-6

7. Köskmaskin från Electrolux – 1200 w

Med tio olika hastigheter och en kraftfull motor på 1200 w gör denna köksassistent knappast någon besviken.

köksmaskin-7

8. Ljudsvag och kraftfulla köksassistenten Bjørn Teddy

Är du på jakt efter en rejäl men samtidigt tyst köksassistent är Bjørn Teddy det du letar efter. Här får du en dansk kvalitetsmaskin som kommer ta matlagningen och bakningen till nästa nivå.

köksmaskin-8
sopset-1

Vad är bra att göra i en hushållsassistent?

Som vi varit inne på är hushållsassisteneten ett mångsidigt redskap som kan användas till en hel del olika saker både vad gäller matlagning och bakning.

Här är några tips på vad du kan använda hushållsassistenten till:

  • Knåda deg: En av de största fördelarna med en hushållsassistent är dess förmåga att knåda deg, vilket kan vara en tidskrävande och fysiskt krävande uppgift om den görs för hand. Detta gör den perfekt för att göra allt från bröd och pizza till kanelbullar och pasta.
  • Blanda smet: En hushållsassistent är också bra för att blanda olika typer av smet. Vare sig det är kaksmet, muffinssmet, pannkakssmet eller något annat kan maskinen effektivt blanda ingredienserna till rätt konsistens.
  • Vispa: Många hushållsassistenter kommer med visptillbehör som gör det enkelt att vispa ägg, grädde eller andra ingredienser. Detta är särskilt användbart för recept som kräver mycket vispning, som maränger eller vispgrädde.
  • Hacka, riv och skär: Vissa köksassistenter kommer med tillbehör som kan hacka, riva och skära ingredienser. Detta kan vara ett stort tidsbesparande när du förbereder mat, och det gör maskinen mycket användbar för att göra allt från sallader och grytor till bakverk och efterrätter.
  • Puré och mixning: Om din kökssassistent har en mixer eller matberedare tillbehör kan den användas för att göra smoothies, soppor, barnmat, och mer.
  • Tillverka köttfärs eller korv: Vissa hushållsassistenter kommer med köttkvarnar som tillbehör som gör att du kan göra din egen köttfärs eller korv där hemma.

Detta är några bara exempel på vad en hushållsassistent kan göra. Beroende på vilka tillbehör den har kan dess användningsområden vara ännu mer omfattande än så här.

vinglas-bild3

Bra att tänka på när du väljer köksmaskin

Väljer du att skaffa en köksmaskin kommer det förmodligen vara din mest påkostade investering när det kommer till kökselektronik. Det är ett relativt dyrt hjälpmedel men det är också otroligt hjälpsamt.

Här är några saker vi tycker du bör ha i åtanke för att hitta den bästa köksmaskinen för dig. 

Storlek

Beroende på hur mycket utrymme du har i ditt kök, kan storleken på maskinen vara en viktig faktor. Tänk på både storleken på maskinen själv och storleken på skålen, eftersom en större skål kan vara användbar om du ofta lagar mat för flera personer. Den tar också relativt mycket plats så tänk även på vart du ska förvara den.

Effekt

Effekten på maskinens motor kan påverka dess förmåga att hantera tuffare uppgifter, som att knåda tung bröddeg eller mixa hårda ingredienser. En starkare motor kan vara mer hållbar i det långa loppet.

Tillbehör

Ta reda på vilka tillbehör som medföljer maskinen och vilka extra tillbehör du kan köpa till den. Vissa maskiner kommer med en rad olika tillbehör medan andra kanske bara kommer med en grundläggande blandare och degkrok. Fundera på vilka typer av matlagning och bakning du oftast gör för att avgöra vilka tillbehör du behöver.

Användarvänlighet

Maskinen bör vara enkel att använda, med tydliga kontroller och enkla instruktioner. Dessutom bör den vara lätt att rengöra med delar som kan tas isär och eventuellt diskas i diskmaskin.

Varumärke och recensioner

Vissa varumärken är mer pålitliga än andra och har bättre rykte när det gäller kvalitet och funktion. Det kan vara värt att läsa recensioner för att få en känsla för andra användares erfarenheter med en viss maskin.

 

LÄS ÄVEN: PIZZASTEN BÄST I TEST

paraplyställ-bild

Köksmaskiner med olika tillbehör

Som vi tidigare nämnt har olika köksmaskiner olika typer av medföljande tillbehör. Alla maskiner kan heller inte hantera olika typer av tillbehör så där tycker vi att du ska vara extra uppmärksam.

Här är några exempel på de mest vanliga tillbehören:

Degkrok – Denna krokformade tillbehör används för att knåda deg vilket gör den bra för att baka bröd och pizza.

Visp – En visp är perfekt för att vispa ägg, grädde och andra ingredienser till en fluffig konsistens. Den är oerhört användbar när du gör saker som tårtfyllningar, suffléer, och maränger.

Blandare eller Flat Beater – Detta tillbehör används för att blanda ingredienser, vilket gör den idealisk för att göra kaksmet, pannkakssmet, eller någon annan typ av smet.

Skål – Nästan alla köksmaskiner kommer med minst en skål där ingredienserna läggs under bearbetning. Vissa modeller kan ha flera skålar i olika storlekar.

Kvarn – Vissa köksmaskiner har kvarnar som kan användas för att mala kött, kaffe, spannmål, eller andra ingredienser.

Råsaftcentrifug eller Juicer – Detta tillbehör används för att pressa juice från frukt och grönsaker.

Rivjärn eller skivtillbehör – Detta tillbehör kan riva eller skiva grönsaker, ost, och andra ingredienser.

Mixer eller matberedare – Detta tillbehör kan användas för att hacka, mixa, mala, och puréa ingredienser. De är bra för att göra saker som salsa, hummus, smoothies, och soppor.

Pastamaskin – Vissa köksmaskiner har tillbehör för att göra hemlagad pasta.

Som sagt, kom ihåg att inte alla köksmaskiner kommer med alla dessa tillbehör, och vissa kanske erbjuder ytterligare tillbehör som inte nämns här.

paraplyställ-bild

Köksmaskin bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-köksmaskiner har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är köksmaskinen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av köksmaskiner vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa köksmaskinerna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de köksmaskiner vi tycker är bäst i test.