Lampa design 2024 – 33 trendiga designlampor

Är du på jakt efter en ny designlampa har du hittat rätt! Vi tar här ett rejält tag om trendiga designlampor, tipsar om några av våra designfavoriter samt går igenom några av de populäraste tillverkarna just nu. En lampa i unik design är en investering man sällan ångrar, den tar verkligen för sig i hemmet och blir en viktig del av inredningen i ett rum.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vägglampor i unik design

kaffemugg-mateus

Vägglampa Seletti apa

kaffemugg-mateus

Vägglampa med hylla

kaffemugg-mateus

Modern vägglampa svart

kaffemugg-mateus

Stilren vägglampa Belid

kaffemugg-mateus

Bohemlampa PR Home

kaffemugg-mateus

Charmig lampa apa

kaffemugg-mateus

By Rydéns vägglampa

kaffemugg-mateus

Lampa Watt & Veke

Taklampor i snygg design

kaffemugg-mateus

Taklampa Globen Lighting

kaffemugg-mateus

Watt&Veke tyglampa

kaffemugg-mateus

Co Bankeryd taklampa

kaffemugg-mateus

Taklampa glasbollar

kaffemugg-mateus

Marockansk taklampa

kaffemugg-mateus

By Rydéns mysig lampa

kaffemugg-mateus

Elegant taklampa kulor

kaffemugg-mateus

Co Bankeryd takplafond

Golv- och bordslampor i unik design

kaffemugg-mateus

Olsson & Jensen lampa

kaffemugg-mateus

Beige bordslampa design

kaffemugg-mateus

Herstal designlampa

kaffemugg-mateus

Lampa sittande gubbe

kaffemugg-mateus

By Rydéns golvlampa

kaffemugg-mateus

Golvlampa med hyllplan

kaffemugg-mateus

Golvlampa från Markslöjd

kaffemugg-mateus

Modern golvlampa LED

Exklusiva och trendiga lampdesigners just nu

Precis som med allt annat i inredningsvärlden så trendar olika typer av lampor och designers under en viss period för att det sedan kommer nya uppstickare och tar över.

Just nu finns det ett några lampdesigners, i den övre prisklassen, som trendar väldigt mycket i alla inredningsbutiker, tidningar och sociala medier. Det är bland annat: 

För dig som verkligen vill ha en unik och trendig designlampa är dessa designers och varumärken absolut något att kika på. Det är lampor som är unika i sitt slag och inte någon belsyning du ser hemma hos vem som helst. Priset är som sagt relativt högt men då får du en designlampa av riktigt hög kvalité.

Du hittar dessa lampor och varumärken på på Lampemesteren och Lamp24.

LÄS ÄVEN: 16 SNYGGASTE GOLVLAMPORNA

Det finns designlampor och designlampor

Det går att prata om designlampor i olika typer av skalor. Antingen de riktigt exklusivt designade lamporna, som vi nämnde ovan, från kreddiga designers som ofta ligger väldigt högt i pris. Eller så kan man prata om designlampor från de mer välkända varumärkena för gemenman. Lamporna finns i ”vanliga” inredningsbutiker och ligger lägre i pris vilket gör att fler kan köpa dessa och på så vis känner till dem. Den kategorin av tillverkare vi menar syns ofta i sociala medier, i de stora magasinen och i inredningsbloggar.

Där har vi namn som:

Listan kan göras lång. Men det här är ytterligare några av de stora namnen som just nu florerar när man pratar designlampor.

Flera av dessa märken hittar du på Lampgallerian och Nordic Nest.

  Vilka är då dessa tillverkare? Vilka storsäljare har dom och vad är dess historia? Vi har tagit en närmare titt på tre favoriter.

   

  By Rydéns – Svensk lampdesign i världsklass

  By Rydéns är ett familjeägt företag från Gnosjö som grundades redan 1958. De hade dock sitt stora genomslag betydligt senare än så och nu vet alla som är intresserade av design, inredning och framför allt belysning vilket märke detta är. Ofta har de större designers några serier eller produkter som slagit igenom stort och därigenom gjort sig kända. By Rydéns tydligaste kännetecken är serien Gross som numera finns i båda taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor. 

  Herstal – Lekfull och tidlös design

  Ett annat stort varumärke värt att nämna extra är Herstal. Där pratar vi ett designermärke av dansk design som grundades år 1988 men även dessa fått sitt stora genombrott på senare år. Något som karaktäriserar Herstal som varumärke är en lekfull, tidlös men elegant design med en exklusiv framtoning. Om vi här ska peka ut en serie som lyft hela varumärket och fått det att synas så måste definitivt ljuskronan Manola ligga i absoluta framkant. Det är en ljuskrona med en modern tvist som känns både elegant, lyxig, avskalad och funkis på samma gång. Manola ljuskronan finns också den i flera färger och utföranden. Det är verkligen en lampa som passar lika bra i sovrummet eller vardagsrummet som i köket eller hallen. En riktig investering till designerlampa!

  Umage – Tillverkare av ”fjäderlampan”

  En annan stor lampdesigner som på samma sätt gjort sig stor på en specifik produktserie är Umage. Många av er känner nog till den så kallade “fjäderlampan” som egentligen heter Eos och är designad av Umage. Denna lampa sågs i vart och vartannat hem för ett antal år sedan och står sig även idag. Till en början var det framför allt taklampan som gjorde sig bekant i människors hem men nu finns den även som bordslampa och golvlampa. Även Eos finns i flera färger och storlekar. Egentligen är Umage ett fantastiskt designervarumärke med andra fina lampserier som vi visar upp några exempel av här idag. Umage är ett danskt varumärke med klassisk dansk design i all sin enkelhet och avskalade utformning. När det gäller Umage kan man räkna med vacker lampdesign med hög trendfaktor.

  LÄS ÄVEN: 8 SNYGGA SVAMPLAMPOR

  Lampor i unik design spelar huvudrollen

  Att designlampor blivit så pass stort på senaste tiden är nog för att många insett hur mycket mer en lampa är än bara belysning och ljuskälla. Förr sågs nog lampor mer som ett måste för att skapa såväl ljus som mer dekorationsbelysning i olika hörn i hemmet. Nu för tiden är en lampa så mycket mer än bara det.

  En lampa kan verkligen förändra känslan i ett helt rum. Tänk ett avskalat, något tråkigt och opersonligt vardagsrum till exempel. Släng in en stor läcker taklampa i en tuff design och plötsligt förändrades hela rummet till något helt annat.

  Något vi vill slå ett extra slag för här idag är att våga tänka utanför boxen när det gäller val av lampa. Ofta fastnar man i en tanke om att man vill ha en taklampa till exempel. Men kanske hade det i det rummet varit läckrare att låta en stor golvlampa agera huvudrollsinnehavare bland lamporna i det rummet. För ofta har man just en huvudrollsinnehavare bland belysningen i ett rum och inte sällan är detta en taklampa. Sedan får bordslampor, vägglampor och golvlampor agera biroller. Det behöver inte vara fel alls. Men det är bra att våga tänka annorlunda för att förnya och ändra sin inrednngsstil lite då och då.

  Kanske ska en stor vägglampa ha huvudrollen i just ditt vardagsrum snarare än taklampan? Eller kanske ska en stor taklampa med många armar och unik design vara huvudroll i köket. Det hade definitivt väckt folks intressen och setts som vågat och modernt snarare än att ha en blyg plafond i köket med lite spotlights under köksskåpen.

  Mycket inom inredning handlar om just detta för att få ett unikt och personligt hem – att våga tänka utanför boxen och gå sin egen väg. Magasin, bloggar och instagramkonton är till för inspiration, inte till för att kopiera. 

  Det som är så bra med att använda just designlampor för att addera något och skapa djup i inredningen är att de är så enkla att byta ut och förändra. Självklart kommer ett vardagsrum få en helt ny stil med en ny soffa. Och självklart kommer matplatsen ändras helt med ett nytt matbord. Men det är ju inte saker man kanske varken vill eller byter ut så ofta.

  En designlampa däremot är fullt möjlig att både byta ut med enkelhet och att flytta runt och testa på lite olika ställen i hemmet. Faktum är att de allra flesta design lampor gör sig bra i de flesta rum i hemmet. En stor läcker taklampa i fräck design kommer bli snygg i vardagsrummet. Men tröttnar du på den kan du räkna med att den blir minst lika bra att ha ovanför matplatsen eller i en större hall. Därför blir en designlampa en investering. Tröttnar du – testa bara byt plats på lampan!

  Var hittar man designlampor?

  Om du är sugen på att addera lite design och uttryck till hemmet med en designlampa kanske frågan uppstår – Var hittar man den? Förutom att vi här i dag länkat till en mängd olika design lampor och återförsäljare av dessa så går dessa att hitta i mer eller mindre alla välsorterade lampbutiker.

  De flesta lampbutiker och inredningsbutiker online i stort har förstått efterfrågan och trenden med såna typer av lampor och därför är de inte speciellt svåra att få tag i. Men självklart är det absolut enklaste att hitta sin favoritlampa på nätet eftersom utbudet är tveklöst störst där.

  Där finns också alla produktspecifikationer kring lamporna så som storlek, ljuskälla och om lampan har medföljande sladd eller inte. Det är för övrigt en bra sak att tänka på när du ska köpa en designlampa. Det är inte alla lampor där det ingår en sladd. Ibland kan man luras lite av bilderna och tro att det gör det. Men dubbelkolla i texten om det står att en sladd ingår. Annars är det bara att köpa till en sån för en mindre peng, de brukar alltid säljas på samma hemsida som själva lampan. Ofta kan man själv också välja såväl färg som sladdlängd på en separat sladd. En taklampa med lampskärm är en typisk sådan lampa där du bara får hem själva lampskärmen men inte någon sladd. Så för att undvika besvikelse när du får hem din efterlängtade lampa, kolla upp detta redan innan.

   

  Lampa design 2024 – Avslutande tips och inspo

  • En design lampa är en investering som står år efter år
  • Tröttnar du på en lampa är det bara byta plats på den i hemmet
  • En designlampa kan lyfta ett helt rum till nya nivåer
  • En designlampa kan vara allt från en taklampa eller golvlampa till vägglampa och bordslampa
  • Våga inreda med en unikt designad lampa i utstickande design som drar blickarna till sig
  • Kom ihåg att kolla om sladdar och ljuskällor ingår när du köper din lampa

  Hoppas du fått lite inspiration och tips på designlampor och att du hittar någon som passar ditt hem. Det är väldigt kul med belysningsdesign och något som påverkar inredningen i alla rum.