Lampa design 2022 – 33 trendiga designlampor

Hoppas ni är sugna på lite härlig inspiration på fina designlampor! Idag visar vi upp massor av fina designlampor 2022 och designnyheter på massor av häftiga lampor. Är du ute efter en ny designlampa har du med andra ord hittat helt rätt. Eftersom utbudet på designlampor är helt enormt och det lätt kan kännas övermäktigt att hitta en lampa har vi letat runt bland inredningsbutikerna online efter de absoluta guldkornen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi kommer i dagens visa upp massor av snygga designlampor. Det är lampor från både mindre och större varumärken och designers. Lampor i allt från modern stilren design till lampor med mer karaktär och uttryck. Allt för att just ni ska hitta den design lampan som kommer göra sig bäst efter era behov.

En designlampa kommer sätta personlighet, karaktär och stil åt ett rum och bör därför väljas med omsorg. Designerlampor kostar ofta en lite större peng dels på grund av hög kvalitet på material och konstruktion. Men också för att man givetvis betalar för märket. En designerlampa från en riktigt trendig designer 2022 kommer som alla förstår ligga högre i prisklass än vad en lampa från IKEA eller andra kedjor gör

Designlampa 2022 – Design vägglampa

Designlampa 2022 – Designer taklampor

Designlampor 2022 – Design bordslampor

Designlampor 2022 – Design golvlampa

Du kanske också gillar..

Vilka designers håller i taktpinnen just nu?

Vi på Inredningsinspirationsbloggen älskar det faktum att inredning är ett så brett ämne som passar precis alla stilar och plånböcker. Idag är vi inne på design lampor som ofta kan ses som en investering med högt andrahandsvärde och framför allt lång livstid. En riktigt snygg design lampa sätter helt klart prägel på ett helt rum. En lampa kan också vara så olika. Allt från en stor taklampa eller en iögonfallande golvlampa till en diskret bordlampa eller maffig vägglampa. Och allt däremellan. 

Om vi ska prata om designerlampor kan vi självfallet inte låta bli att nämna vilka som idag är de absolut största och kreddigaste lamp designerna. Prisspannet är stort men för att börja högt bland de riktigt exklusiva designers av lampor har vi några namn som bara måste nämnas. Där i toppen har vi Louis Poulsen, Bocci, Roll & Hill, Martinelli Luce och Moooi. Där har vi lampor som verkligen inte alla kan köpa men som däremot alla kan inspireras av. Det är inte sällan vi ser billigare kopior av dessa exklusiva lampor bara månader efter att de släppts i butik. Så måste du inte ha ett original är det bara invänta kedjornas budgetvarianter som ofta är väldigt fina de också.

Vad är en designlampa?

På ett sätt kan det kännas lite skumt och skevt att prata om designlampor eftersom alla lampor ju har en design. Alla lampor, även de riktiga budgetlamporna från lågprisvaruhusen har ju en design. Det är dock förstås inte dessa lampor vi syftar till när vi här i inredningsbloggen pratar om just designerlampor. Det är ju inte heller det ni som är ute efter designlampor menar. 

Istället menar vi med designlampor snarare lampor som är designade av en designer, ritat och konstruerad av någon som kan sitt ämne. En designlampa är sällan massproducerad (även om det finns en enorm gråzon här) utan finns ofta i mindre upplagor. För den sakens skull behöver designerlampor inte vara svåra att få tag i eller beställningsvaror. Tvärtom finns många designlampor att få tag i lite överallt hos flertalet återförsäljare.

Det går givetvis också att prata om designlampor i olika skalor. Antingen de riktigt exklusivt designade lamporna från italienska eller danska designers som sällan finns i fler än ett femtiotal exemplar i världen. Eller också kan man prata om designlampor som de betydligt större men ändå exklusiva varumärkena som vi nämnde tidigare. Däribland lampor designade av Louis Poulsen, Flos, Luceplan, Örsjö Belysning eller Jonathan Adler. För att bara nämna några av de lampdesigners som finns i större antal men som fortfarande ligger högt i prisklass och definitivt klassas som prestigefyllda och kreddiga designers i inredningsvärlden. Oftast när det gäller trendiga varumärken och designers i inredningsvärlden så är märken kvar för att stanna. De stora och duktiga designermärkena är experter på att följa trender och årstider och hela tiden komma med nya spännande produkter och serier. 

Det finns som sagt en stor gråzon kring lamp designers och vilka som anses vara just lampdesigners som ett känt namn. Men låt oss hoppa till den prisklass och det kluster vi kommer inspireras av och visa upp designlampor från här idag. Det är varumärken och designers som de flesta inredningsintresserade kommer ha hört och sett många gånger förut. Ofta är det designers som syns i många influencers hem och i de stora magasinen och inredningsbloggar. Där har vi stora namn som Herstal, By Rydéns, PR Home, Globen Lighting, Watt&Veke, Markslöjd, Gubi, Georg Jensen, Normann Copenhagen och Menu. Den här listan av lampdesigners kan verkligen göras lång. Men det är några av de stora namnen som just nu florerar när man pratar lamp designers och design lampor.

Vilka är då dessa stora lampdesigners? By Rydéns till exempel är ett familjeägt företag från Gnosjö som grundades redan 1958. De hade dock sitt stora genomslag betydligt senare än så och nu vet alla som är intresserade av design, inredning och framför allt belysning vilket märke detta är. Ofta har de större designers några serier eller produkter som slagit igenom stort och därigenom gjort sig kända. By Rydéns tydligaste kännetecken är serien Gross som numera finns i båda taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor. Och i olika färger och storlekar.

Ett annat stort varumärke värt att nämna extra är Herstal. Där pratar vi ännu ett designermärke av dansk design som grundades år 1988 men även dessa fått sitt stora genombrott på senare år. Något som karaktäriserar Herstal som varumärke är en lekfull, tidlös men elegant design med en exklusiv framtoning. Om vi här ska peka ut en serie som lyft hela varumärket och fått det att synas så måste definitivt ljuskronan Manola ligga i absoluta framkant. Det är en ljuskrona med en modern tvist som känns både elegant, lyxig, avskalad och funkis på samma gång. Manola ljuskronan finns också den i flera färger och utföranden. Det är verkligen en lampa som passar lika bra i sovrummet eller vardagsrummet som i köket eller hallen. En riktig investering till designerlampa!

En annan stor lampdesigner som på samma sätt gjort sig stor på en specifik produktserie är Umage. Många av er känner nog till den så kallade “fjäderlampan” som egentligen heter Eos och är designad av Umage. Denna lampa sågs i vart och vartannat hem för ett antal år sedan och står sig även idag. Till en början var det framför allt taklampan som gjorde sig bekant i människors hem men nu finns den även som bordslampa och golvlampa. Även Eos finns i flera färger och storlekar. Egentligen är Umage ett fantastiskt designervarumärke med andra fina lampserier som vi visar upp några exempel av här idag. Umage är ett danskt varumärke med klassisk dansk design i all sin enkelhet och avskalade utformning. När det gäller Umage kan man räkna med vacker lamp design med hög trendfaktor.

Det finns en designlampa för alla stilar och smaker – Hitta just din stil!

Självklart är dessa olika ovan nämnda designers helt olika i sina uttryck och i sitt formskapande. En del fokuserar mer på design och formgivning och andra mer på själva funktionen av lampan. Något alla dessa lamp designers dock har gemensamt är just de unika designerna. Alla skapar lampor som säger något. Lampor som tillför något till hela inredningen i ett rum. Det kan antingen vara lampor som är väldigt stora, väldigt stora uttrycksfulla taklampor till exempel. Det kan också vara mindre lampor men som har en helt unik och personlig design med fjädrar eller där man jobbat med olika material för att skapa ett uttryck och en personlig prägel.

Alla kan verkligen hitta en designlampa man tycker om. Dessa lampdesigners fångar in ett så pass stort spektra av olika stilar, storlekar, färger, former och uttryck. Det var svårt för oss att skala ner antalet designlampor att tipsa om här idag av just den anledningen. Det finns så otroligt mycket olika designlampor och vi är alltid måna om att fånga en så bred läsarskala som möjligt och kunna inspirera så många som möjligt. Hoppas ni alla hittar någon inspiration eller något tips på en läcker design lampa till just erat hem.

Lampa design 2022 – Varför är lampor så viktiga inredningsdetaljer

Att designlampor blivit så pass stort på senaste tiden är nog för att många insett hur mycket mer en lampa är än bara belysning och ljuskälla. Förr sågs nog lampor mer som ett måste för att skapa såväl ljus som mer dekorationsbelysning i olika hörn i hemmet. Nu för tiden är en lampa så mycket mer än bara det. En lampa kan verkligen förändra ett rum och känslan i ett rum. Tänk ett avskalat, något tråkigt och opersonligt vardagsrum till exempel. Släng in en stor läcker taklampa i en tuff design och plötsligt förändrades hela rummet. 

Något vi vill slå ett extra slag för här idag är att våga tänka utanför boxen när det gäller val av lampa. Ofta fastnar man i en tanke om att man vill ha en taklampa till exempel. Men kanske hade det i det rummet varit läckrare att låta en stor golvlampa agera huvudrollsinnehavare bland lamporna i det rummet. För ofta har man just en huvudrollsinnehavare bland belysningen i ett rum. Inte sällan är detta en enkel taklampa. Sedan är bordslampor, vägglampor och golvlampor mer biroller. Dekorationsbelysningar. Och det behöver inte vara fel alls. Men det är bra att våga tänka annorlunda för att få annorlunda resultat. Kanske ska en stor vägglampa ha huvudrollen i just ditt vardagsrum snarare än taklampan? Eller kanske ska en stor taklampa med många armar och unik design vara huvudroll i köket. Det hade definitivt väckt folks intressen och setts som vågat och modernt. Snarare än att ha en blyg plafond i köket med lite spotlights under köksskåpen. Mycket inom inredning handlar om just detta för att få ett unikt och personligt hem – att våga tänka utanför boxen och gå sin egen väg. Magasin, bloggar och instagramkonton är till för inspiration inte till för att kopiera. 

Det som är så bra med att använda just designlampor för att addera något och skapa djup i inredningen är att de är så enkla att byta ut och förändra. Självklart kommer ett vardagsrum få en helt ny stil med en ny soffa. Och självklart kommer matplatsen ändras helt med ett nytt matbord. Men det är ju inte saker man kanske varken vill eller har möjlighet att byta ut speciellt ofta. En designlampa däremot är fullt möjlig att både byta ut med enkelhet och att flytta runt. Faktum är att de allra flesta design lampor gör sig bra i de flesta rum i hemmet. En stor läcker taklampa i fräck design kommer bli snygg i vardagsrummet. Men tröttnar du på den kan du räkna med att den blir minst lika bra att ha ovanför matplatsen eller i en större hall. Därför blir en designlampa en investering, tröttnar du – byt plats på den!

Lampa design 2022 – Var hittar jag designlampor?

Om det är någon av er där ute som nu är sugen på addera lite design och uttryck till hemmet med en designlampa kanske frågan uppstår – Var hittar man den då? Förutom att vi här i dag länkat till en mängd olika design lampor och återförsäljare av dessa så går dessa att hitta i mer eller mindre alla välsorterade lampbutiker. De flesta lampbutiker och inredningsbutiker i stort har förstått efterfrågan och trenden med såna typer av lampor och därför är de inte speciellt svåra att få tag i. Men självklart är det absolut enklaste att hitta sin favoritlampa på internet eftersom utbudet är tveklöst störst där. Där finns också alla produktspecifikationer kring lamporna så som storlek, ljuskälla och om lampan har medföljande sladd eller inte. 

Det är för övrigt en bra sak att tänka på när du ska köpa en designlampa. Det är inte alla lampor där det ingår en sladd. Ibland kan man luras lite av bilderna och tro att det gör det. Men dubbelkolla i texten om det står att en sladd ingår. Annars är det bara att köpa till en sån för en mindre peng, de brukar alltid säljas på samma hemsida som själva lampan. OFta kan man själv också välja såväl färg som sladdlängd på en separat sladd. En taklampa med lampskärm är en typisk sådan lampa där du bara får hem själva lampskärmen men inte någon sladd. Så för att undvika besvikelse när du får hem din efterlängtade lampa, kolla upp detta redan innan.

 

Tips och inspo att ta med sig

  • En design lampa är en investering som står år efter år
  • Tröttnar du på en lampa är det bara byta plats på den i hemmet
  • En designlampa kan lyfta ett helt rum till nya nivåer
  • En designlampa kan vara allt från en taklampa eller golvlampa till vägglampa och bordslampa
  • Våga inreda med en unikt designad lampa i utstickande design som drar blickarna till sig
  • Kom ihåg att kolla om sladdar och ljuskällor ingår när du köper din lampa

Hoppas ni idag funnit lite tips på snygga designlampor eller bara inspirerats till att våga testa nya saker i hemmet. Inredning ska vara kul och något som passar alla!