Lantlig inredning: Inspiration och inredningstips i lantlig stil

Lantlig inredning för tankarna till naturen och skapar ett hem i geniun och romantisk känsla. Den lantliga inredningen har funnits länge och går aldrig ur tiden. Inredningsstilen dyker upp i olika tappning genom åren men det finns ändå vissa specifika detaljer, mönster, färger och material som är starkt förknippade med den lantliga inredningen även 2022. Idag vill vi inspirera till den lantliga inredningsstilen och visar upp massor av fin inredning i lantlig stil online.

Inlägget innehåller annonslänkar från Nordic Nest, Cervera, Bagaren och Kocken, Åhlens, Hemtex, Trendrum, Jotex & Newport.

Hej och välkomna in till Inredningsinspirationsbloggen. Här skriver vi om inredning i stort som smått och försöker lyfta aktuella ämnen inom inredning. Vi skriver om allt från smala ämnen i form av specifika produkter men också bredare ämnen som hela inredningsstilar eller rådande inredningstrender. Idag är en sådan dag där vi skriver om något större och bredare, nämligen lantlig inredningsstil. En stil förknippad med landet, blommor, romantiska detaljer, slitet, välanvänt och i allra högsta grad inbjudande och välkomnande. Ett hem som doftar nybakade hallongrottor och kokkaffe. Häng med in i denna kärleksfulla inredningsbubbla!

 

Lantlig inredning – Nycklarna för att lyckas

  • Tänk romantiskt, använt och hemtrevligt
  • Rustika möbler i vitt eller trä
  • Storblommigt mönster på textilier
  • Dova pasteller i rosa, grått, grönt, gult och blått
  • Småförvaring är både praktiskt och helt rätt i denna stil
  • Känslan är ett mysigt kärleksfullt hus på landet

Den lantliga inredningens ursprung

Den lantliga inredningen och den lantliga stilen på hem är något som förmodligen förknippas med olika saker för de flesta man skulle fråga. Självfallet finns dock vissa klassiska inslag som är starkt förknippade med inredningsstilen. Spännande är att fråga sig var den lantliga inredningen härstammar från och hur länge den varit populär. För faktum är att det är en inredningsstil som funnit med väldigt länge och som aldrig går ur tiden. Det är helt enkelt en hållbar inredningsstil att lita på över tid. När och hur den lantliga inredningen växte fram är inte helt klart. Något som däremot är klart är att det är en stil förknippad med små hus på landet med en känsla av ombonat och naturnära. Att den heter just lantlig inredning handlar förstås om att det är en stil starkt förknippad med känslan ute på landet. Enkelheten och den friska naturliga känslan som lyser med sin frånvaro i storstäderna.

Den lantlig inredningsstilen är definitivt inte ett nytt inslag i våra hem, till skillnad från många andra stilar. Istället har den funnits med länge och det är svårt att missa när man går på djupet i vad stilen faktiskt kännetecknas av. Inte sällan ser vi blommiga mönster på såväl tapeter som dukar, sittdynor, gardiner och fåtöljer. Ofta i härligt pudriga toner som smälter in i varandra i en perfekt symmetri. Dessa inslag av mönster och pastelliga toner står i stor kontrast till det vi mer ofta ser i de nyare inredningsstilarna. Där handlar det sällan om varken mycket färg eller mönster. Kanske är det därför den lantliga inredningen är så härlig och varm, för att vi behöver det i kontrast till det stilrena och ”perfekta”. Många börjar kanske tröttna på de mer opersonliga stilarna och vill åt mer personlig och varm känsla i hemmet.

Läs även: Soffor i magisk howardstil

Lantlig inredning online – textilier i rätta känslan

Lantlig inredning online – glöm inte bort den viktiga belysningen

Nu för tiden finns en mängd olika varianter, nytappningar och kombinationer på alla inredningsstilar. Likaså den lantliga inredningen. Den kommer i ett stort antal olika tappningar och dyker upp med olika namn för något som egentligen återspeglar samma stil. Kanske har ni hört talas om ”shabby chic”, gårdsromantik, fransk lantlig inredning, gammeldags inredning eller modern lantlig inredning. Uttrycken är många men alla speglar den lantliga inredningen vi porträtterar här idag. Vi beskriver helt enkelt den lantliga inredningen som de flesta av oss förknippar med stilen och som stilen ser ut i sitt esse.

Den klassiska lantliga inredningen, om vi nu tillåter oss benämna det så, har några riktigt typiska inslag. Det handlar om blommiga mönster, pudriga toner, slitet och använt, rustika möbler och allt annat än känslan av nyinköpt. Även om så skulle vara fallet så är man ute efter möbler och inredningsdetaljer som känns använda och har några år på nacken. Det är som att lantlig inredning står för möbler och inredning som varit med och levt och har en historia att berätta. Förmodligen är det därför en lantlig inredning känns så hemtrevlig och omfamnande. Det är operfekt och tillåtande i all sin enkelhet.

En vanlig missuppfattning om lantlig inredning som många har är att det alltid innebär plottriga hem med väldigt mycket saker i varje vrå. Saker som ligger framme och letar man en tom yta får man leta länge. Det är verkligen en myt vi vill slå hål på här idag. För det första finns det egentligen ingen direkt koppling mellan en inredningsstil och mängden saker man har framme. Samma sak gäller självklart den lantliga inredningsstilen. Det är absolut inte en stil direkt kopplad med väldigt mycket saker som står framme. Det handlar istället om en viss känsla och vissa karaktäristiska prylar och möbler. Orsaken till denna myt kan ligga i att det finns mycket småsaker att hitta inom denna inredningsstil. Det finns mycket ljuslyktor, krukor, askar, boxar, bordstabletter, dukar, skyltar och annat smått att hitta i denna stil. Det finns ju dock ingenting som säger att alla dessa saker ska in i hemmet på samma gång. Men självklart är det så att mönster, snirkliga detaljer, spetsdetaljer och färg lättare upplevs som mycket och plottrigt. Så vill man undvika det är det inte den lantliga inredningsstilen det är fel på, det är bara valet av saker du har framme du behöver se över.

Som vi nu nämnt ser vi mycket av blommiga tyger i pastelliga färger. Möbler är ofta i trä, antingen obehandlat trä eller vita träslag. Glöm inte bort att det gärna får vara lite slitet här och där. Raka linjer och perfekta silhuetter är sällan något vi ser bland den lantliga inredningen. Istället handlar det om snirkliga vackra detaljer på till exempel matbordets ben. Vad gäller inredningsdetaljer handlar det även här om dekorativa, genomtänkta detaljer med mycket karaktär. Till exempel vackra ramar runt speglar och tavelramar. En annan klassiker är knoppar på gardinstängerna i en fin design. Det är helt enkelt så att mycket sitter i just detaljerna i denna inredningsstil. Detta i kontrast till de mer moderna inredningsstilarna där små detaljer är näst intill obefintliga.

När det kommer till tyger är spets och girlanger ett riktigt måste i den lantliga inredningen. Det gäller på allt från kuddfodral och bordsdukar till kökshanddukar och påslakanset. Det är lite som att det ligger extra mycket kärlek och tanke bakom varenda inredningsdetalj i den lantliga inredningen. Gediget, genuint, romantiskt, personligt, slitet och äkta är några väl valda ord för att beskriva känslan i den lantliga inredningen. Något som är så bra med att sakerna i hemmet gärna får kännas lite slitna är att second hand och vintage är perfekt för att uppnå denna stil. Då gör man dessutom något bra för miljön och plånboken på köpet. Faktum är att om man köper inredning, såväl möbler som mindre dekorationer i lantlig stil i butik, så är de ändå skapta med skavanker. Lite som att köpa byxor med hål i.

I kombination till spets och girlanger på tyger i stort som smått handlar det som sagt om mönster. Storblommigt blir aldrig fel i den lantliga inredningen. Men vill man hålla hemmet utan alltför mycket mönster så innehåller denna inredningsstil väldigt mycket enfärgade textilier också. Stolsdynor i vitt med en spetskant eller ljusrosa kuddfodral är också det helt rätt. Med andra ord är detta en inredningsstil perfekt att anpassa efter vad just du tycker om. Tycker du om mönster, färger och saker är detta en supertillåtande stil för det. Föredrar du mer avskalat och färre mönster är detta en stil som passar dig precis lika mycket. Det handlar som alltid om att anpassa och plocka in de delar du själv uppskattar och tycker om.

När det gäller mindre inredningsdetaljer, det som sätter hela prägeln och personligheten i ett hem, så finns även här vissa klassiker i den lantliga inredningen. Vi ser mycket av gulliga förvaringsaskar, burkar med fina tryck i gammeldags stil och skyltar på alla hemmets innerdörrar. Ni kanske är bekanta med plåtburkar där det står ”kaffe”, ”kakor” eller kanske ”bröd” på. Där har ni några typiska inslag i den lantliga inredningen. Mer kärleksfullt och hemtrevligt blir det ju bara inte!

Lantlig inredning utanför landet

Precis som namnet ”lantlig inredning” avslöjar så handlar det om en inredningsstil som för tankarna till landet. Ett litet trähus med lågt i tak som ligger långt från stadspuls och shoppinggator. Ett litet hus med en tomt fylld av äppelträd, rosenbuskar och välfyllda rabatter. En plats där man bara kan vara. Det är åtminstone lantlig inredning för oss och det är därför det direkt förknippas med en känsla av romantisk, ombonad värme. Okonstlat och i all sin enkelhet.

Denna känsla vi just beskrev här ovan är väl något många av oss vill få in i våra hem. Därför har den lantliga inredningsstilen slagit stort i många hem även långt utanför landet. Den lantliga inredningen handlar helt enkelt mer om en känsla än en strikt inredningsstil med regler och tillrättavisningar. Kanske just en sådan känsla även folk i stan vill få in i hemmen. Och det bästa av allt, den lantliga inredningen är helt perfekt att blanda in ihop med andra inredningsstilar för att få just så mycket just du önskar av den. Det är en perfekt inredningsstil att använda för att just blanda upp en mer strikt inredningsstil med.

Generellt för alla inredningsstilar tycker vi att man ska se dessa som inspiration snarare än en stil att kopiera rakt av. Det finns inget som säger att man ska hålla sig till en stil och köra på den stilen rakt av. Plocka delar av alla de inredningsstilar du tycker om och skapa din unika stil. Detta gäller självklart även den lantliga inredningen vi pratar om idag. Kanske är det bara de mindre detaljerna från denna stil du gillar. Eller tvärtom är det bara de rustika möblerna du uppskattar.

Lantlig inredning i kombination med andra inredningsstilar

Precis som vi snuddade vid här ovan så vill vi verkligen slå ett slag för att våga blanda in den lantliga inredningsstilen i ditt hem. Oavsett om du har ett hem i mer modern tappning i form av minimalistisk, modern eller skandinavisk stil så kommer inslag från den lantliga stilen göra stordåd. Det som är så bra med alla inredningsstilar är att de faktiskt blir som allra bäst i kombination med varandra och med en stor dos av personlig touch. Har du en inredningsstil du gillar där hemma men som kanske saknar lite personlighet och värme kommer små inslag från den lantliga inredningen förändra det helt. Det räcker med någon mindre inredningsdetalj eller kanske en möbel i den stilen för att det ska börja hända saker.

Så är du inte helt såld på den lantliga inredningen själv så våga tänk lite utanför din ordinarie box och testa att leka med inredningsstilar. Det finns inga hem som är så fina som de personliga hemmen. Det har sagts för och är värt att sägas igen. Så kanske gillar du endast färgpaletten i den lantliga inredningen. Eller känslan av det rustika, använda och harmoniska. Eller kanske fastnar du för det romantiskt blommiga. En inredningsstil innehåller alltid ett gäng olika element och har flera olika karaktärsdrag så det är bara att välja och vraka. Mixa, matcha och hitta din grej. Att ha ett hem som ser ut som ett muséum eller direkt från ett magasin är faktiskt inte alltid helt eftersträvansvärt.

Den lantliga inredningsstilen är självklart bara en av väldigt många stilar. Tidigare har vi skrivit om Bohemisk inredning och det kommer garanterat fler blogginlägg framöver om andra stilar. Har ni några önskemål på specifika stilar ni vill att vi skriver om så får ni gärna slänga in en kommentar här nedan. Det går också bra att kontakta oss via mail.

Ni får gärna kommentera vad ni tycker om den lantliga inredningen och om det är något ni har inslag av i just era hem. Om det är något dessa pandemitider gjort så är det att få oss alla att stanna upp och inse vad vi har. Många spenderar mer tid hemma och börjar naturligt se över hemmet. Kanske är du här just för att du är sugen på lite renovering och vill få in mer av andra stilar i hemmet. Vi hoppas i alla fall ni fått lite ny inspiration till den lantliga inredningen!

Ha en fin dag,