Matbord

Matbord i alla möjliga storlekar, former och material

Matbordet är en plats där vi spenderar mycket tid med folk vi tycker om. Låt det bli en plats att trivas vid. Det finns mängder av fina matbord i alla färger, former och material. Välj det som du föredrar och som passar dina behov. Bjud in till härliga middagar med mysiga dukningar vid ett vackert matbord!

Runt rejält matbord

Avlångt svart matbord

Runt svart matbord

Robust matbord

Lantligt runt matbord

Matbord med kontrastfärg

Rustikt runt matbord

Runt glasbord med guld

Matbord av betong

Stort avlångt matbord

Svart elegant matbord

Runt matbord i trä

Matbord av mangoträ

Svart matbord avlångt

Matbord i ljust trä

Avlångt matbord i trä

Matbord med glasskiva

Runt matbord med vit skiva 

Svart nätt matbord

Matbord från Artwood

Rektangulärt matbord i trä

Matbord fot i mässing

Enkelt helsvart matbord

Fyrkantigt svart matbord

Matbordets skapande av umgänge och tid för varandra

 Matbord är en möbel som är superviktig eftersom det är vid matbordet vi samlas. Det är där vi umgås, pratar med varandra och äter gott. Att samlas kring matbordet ska vara trivsamt, mysigt och inbjudande. Ett ställe där mobiltelefoner läggs bort och fokus istället ska ligga på varandra och på den goda maten. Så tycker i alla fall vi på Inredningsinspiration. Därför är matplatsen en viktig del av hemmet att fokusera och lägga ner kärlek på. Och vid en matplats är givetvis matbordet stommen och grunden.

Vilket matbord gör sig bäst?

Det går självklart inte att sticka under stolen med att det första avgörande beslutet när det ska väljas matbord är hur mycket plats du har att tillgå. Har du en stor matsal har du givetvis andra förutsättningar än om matplatsen ska in i ett litet kök. Oavsett just dina förutsättningar tycker vi att matbordet ska få ta så mycket plats som möjligt och inte kännas trångt. För det leder förmodligen till att vi istället väljer att sätta oss vid tv:n och äta. Ett matbord får gärna ta plats, ha plats för många personer, mycket mat och vackra dukningar. När det är dags att köpa matbord är valmöjligheterna många. Det finns fyrkantiga, rektangulära, runda och ovala matbord. Men också matbord i mer udda former än så. Vi tycker att det finns några viktiga saker att ta hänsyn till när du ska göra ditt val. Dels hur många du önskar ska få plats vid bordet, är ni en stor familj eller har mycket middagsbjudningar är det såklart ett stort härligt bord du ska ha. Lever du ensam eller är ni bara två och sällan har bjudningar behövs inte ett lika stort bord.

Något värt att tänka på är att ett rektangulärt matbord passar perfekt i ett rum som är just rektangulärt i formen. Det är vacker att följa de former som redan finns. Likadant blir ett fyrkantigt eller runt bort fint i ett fyrkantigt rum. Är rummet väldigt stort spelar dessa riktlinjer mindre roll men det blir ofta ett fint resultat när du tänker i dessa banor. Runda matbord är ofta väldigt fint och framförallt skapar det en fin gemenskap när alla vid bordet kan prata och inte hamnar för långt ifrån varandra. Dock är det oftast så att runda bord bara har plats för 4 stolar så vill du rymmas med 6 platser eller fler passar det bättre med antingen annan form på matbordet eller ett rund matbord med iläggsskiva.

Stilen på matbordet sätter prägel på matplatsen

 Det finns ett tips vi vill slå ett slag för och dela med oss av när det kommer till val av matbord. Det är att köpa matbordet och stolarna separat. Genom att göra det kan du skapa din helt egen stil på matplatsen. I färdiga matsalsmöbler är alltid bordet och stolarna i samma material och färg. Köper du matbordet och stolarna separat har du istället möjlighet att mixa material och stilar och skapa en unik matplats. Det kan till exempel vara superfint att ha ett vitt enkelt matbord ihop med stolar i plexiglas. Eller ett stort robust matbord i massivt trä ihop med stolar i sammet i någon härligt mörkgrön färg. Eller varför inte ett marmorbord ihop med enkla trästolar som du slänger en härlig pläd över ryggstöden på.

Vi hoppas ni med den här sidan får tips på vackra, udda, eleganta och snygga matbord. Eller att ni får inspiration till en ny stil ni inte tidigare tänkt på som kan bli fin hemma hos just dig. Inspireras också gärna av att skapa en fin dukning på ditt matbord bland våra dukningar.