Matplatsinspiration

Dagens inredningsinspiration handlar om en väldigt viktig del av hemmet nämligen matplatsen. Det är där vi samlas för att äta gott och bara umgås. Vi delar med oss av inredningstips för att lyckas med en fin matplats. Vi ger er också massor av matplatsinspiration och visar upp några matbord och stolar i olika stil, färg och storlek ni inte vill missa!
(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Reforma, Jotex, Ellos och Urban Living.)

Hej på er! Hoppas ni alla har haft och har en bra vecka. Idag ska vi bjuda på lite ny inredning och inspiration. Idag blir det inredning i form av matplats och matplatsinspiration. Antingen har du kanske flyttat och ska skaffa en ny matplats eller nytt matbord och matstolar. Eller också kanske det bara är dags att byta ut den matplats du har idag. Oavsett hoppas vi idag kunna ge er lite inspiration till matplats. Både i form av matplatstips och produkter men också vad man kan dekorera matplatsen med, underlägg och lite annan rolig matplatsdekoration och inredningsdetaljer till matplatsen.

När man ska köpa ny matplats gäller det att framförallt se över hur mycket plats man har att tillgå. Antingen ska du kanske klämma in en matplats i litet kök eller också kanske du har en stor matsal med oändliga möjligheter. Oavsett hoppas vi kunna bjuda på matplatsinspiration! För satsar man inte på en trevlig och inbjudande matplats finns risken att all mat äts i soffan framför tvn. Det är synd eftersom mat även en social grej och att samlas kring matbordet och äta en god middag och umgås är otroligt betydelsefullt och viktigt. Det tycker i alla fall vi. Och vi tror definitivt att en fin matplats ökar sannolikheten massor för att man faktiskt ska välja att sitta där och äta och inte i soffan.

Läs också: Svarta vägglampor till kök och sovrum

Hur stort matbord och hur många sittplatser? Det är förmodligen den stora frågan när det är dags att byta ut eller köpa matplats. Det finns mängder med härlig inspiration till fina matplatser eftersom det finns så enormt mycket att välja på. Stora matbord eller små matbord. Runt matbord, fyrkantigt eller kanske avlångt. Kanske vill du ha ett matbord med iläggsskiva. Är ni en stor familj där hemma eller ofta har middagsbjudningar kanske det behövs en matplats med sex eller åtta platser. Har du ett litet hem och sällan är många vid matbordet räcker det givetvis med ett mindre bord. När du klurat ut vilken form och storlek som är att föredra på matbordet är det hög tid att fundera över matplatsens material.

Vilket material på matplatsen? När det gäller matplatsens material så vill vi till att börja med slå ett slag för att våga olika material och färger på matbordet och matstolarna. Det finns ju matplatser i färdiga kit att köpa men det blir en betydligt mer personlig touch på matplatsen om du sätter ihop den själv. När det gäller matplats och inspiration till matplats så är detta vårat absolut bästa inredningstips till matplats. Då har du utrymme att vara kreativ, blanda material och färger och på så vis skapa en helt unik matplats som känns ombonad och personlig. Så ett bra tips är att börja med att bestämma dig för storlek och material på matbordet för att sedan fokusera på vilka stolar som gör sig bäst till. När det kommer till material på matbord så finns trä, massivt trä, betong, glas och matbord i marmor. För att nämna några exempel. Många matbord har också olika material och/eller färg på själva bordsskivan och bordets underrede.

Vilket material på stolarna? Så när det då är dags att bestämma sig för några fina matstolar till matbordet så är det definitivt en smaksak. Precis som alltid med inredning! Men som sagt, vårt bästa tips och inspiration till matplats är att satsa på en annan stil på stolarna för att skapa kontraster och personlighet. Vad gäller stolar till matbordet finns även här mängder av färger, material, stilar och storlekar. Några saker att fundera över är om du vill ha färgglada stolar, stolar med stoppning, stolar med armstöd, stolar med hög rygg eller kanske trendiga pinnstolar i trä. För att bara nämna några varianter. Men en grundläggande tanke är i alla fall om du är sugen på stolar med eller utan stoppning. Vill du ha tygstolar med stoppning är sammetsstolar supertrendigt och skapar en lyxig matplats. Vill du ha stolar utan stoppning är loungestolar i form av pinnstolar även det riktigt trendigt och skapar en industriell och modern mix.

Några av våra favoritkombinationer och matplatsinspiration är: mörkt massivt träbord med svarta stolar i sammet, vitt runt bord med svarta trästolar och sist men inte minst svart matbord med stolar i rotting. Här nedan visar vi upp några guldkorn bland både matbord och stolar och förslag för att ni ska få lite härlig matplats inspiration.

Matplats inspiration

(Tryck på bilderna för att göra dom större!)

 

1. Svart trästol HÄR & mörkbrunt runt matbord HÄR

2. Svart stol mjuk HÄR & runt vitt matbord HÄR

3. Ljusgrå tygstol HÄR & Stort brunt matbord HÄR

1. Brun stol HÄR & Svart runt matbord HÄR

2. Stol rotting HÄR & Svart avlångt matbord HÄR

3. Stol svart sammet HÄR & Runt massivt träbord HÄR

1. Svart trästol HÄR & Mörkbrunt träbord HÄR

2. Stol grå sammet HÄR & Runt marmorbord HÄR

3. Brun stol läderimitation HÄR & Rektangulärt brunt matbord HÄR

 

LÄS ÄVEN: SNYGGA TRASMATTOR TILL KÖK 

Hoppas verkligen ni fått matplatsinspiration nu och även lite nya tips och idéer! Kommentera gärna vilken som är just din favorit, matbord, stolar eller hel matplats. 

Ha en fin kväll så hörs vi snart igen,