Matta design 2022 – Designmattor för alla rum

Välkomna till det stora inlägget om designmattor 2022! Här visar vi upp massor av fina designmattor till hemmets alla rum, går igenom vad en designmatta är och ger några andra bra tips som kan vara bra att ha med sig när man är på jakt efter den där perfekta mattan. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi ska här ta ett rejält tag om desigmattorna 2022, men det långt ifrån det första inlägget om mattor vi gör. Vi har bland annat skrivit om matta under matbord, mattor till vardagsrummet, mattor till sovrummet och matta under säng. Alla våra ”matt-inlägg” hittar du under collagen här nedan.

Anledningarna till att vi berört ämnet mattor så många gånger är flera. Dels för att vi vet hur stor påverkan valet av matta har på ett rum. Rätt matta har förmågan att lyfta ett rum till nya nivåer likväl som att fel val av matta har en tendens att göra ett rum helt fruktansvärt om vi ska vara ärliga. En annan anledning till att vi skrivit mycket om mattor är helt enkelt för att det är en fantastisk inredningsdetalj med massor av valmöjligheter. Det finns varianter i precis alla stilar, former, storlekar och prisklasser. Det finns något för alla med andra ord.

Idag fokuserar vi på designmattor och kommer här nedan att visa upp massor av snygga, lyxiga, eleganta designmattor från olika märken och designers. Hoppas du hittar en matta som passar just ditt hem och din personliga inredningsstil.

Matta design 2022 – Mjuka designmattor med stil

Mattor i stilrent utförande med designkänsla

Matta design 2022 – Designmattor med färg och mönster

Vad är en designmatta?

Det kan tyckas otydligt när vi här pratar om designmattor. Alla mattor har en design på ett eller annat sätt. Det vi syftar till när vi pratar om designmattor är likt det vi tidigare varit inne på i inlägget om designlampor. Att det i detta fall helt enkelt handlar om mattor designade av ett välkänt designermärke som håller god kvalitet och satsar på en unik design. Några exempel på välkända designers av mattor är Linie Design, Layered, Classic Collection, Scandi Living, Hay, Design House Stockholm, Chhatwal & Jonsson, och Muuto för att nämna några stora namn som ni säkert är många där hemma som känner igen. 

Alla dessa varumärken och designers har sin helt egna prägel och stil på mattorna de designar. Det är inget varumärke som är det andra likt och även det är en sak som kännetecknar designmattor. Det är mattor som är unika i sin design och där personen eller personerna som designat mattan har tänkt igenom varenda liten detalj. Det leder oss till en ytterligare aspekt av varför en designmatta är sån tillgång till inredningen hemma. Att det skapar ett unikt och personligt hem för dessa mattor upplevs allt annat än massproducerade och kommer inte synas i var och vartannat hem som en IKEA-matta i större utsträckning gör.

Läs även: 5 tips och inspiration för ett mysigare sovrum!

Varför en designmatta?

Anledningen till att man vill investera i en designmatta kan vara många och vi ska ta upp några skäl här. Dels är en designmatta i väldigt god kvalitet och tillverkad i material som håller år efter år. Faktum är att just när det kommer till mattor så spelar pris en viss roll. Inte nödvändigtvis vad gäller utseende men däremot kvalitet. Det finns ju ingen stor designer eller något välkänt varumärke med stil som vill stå bakom massa varor med bristande kvalitet. De har helt enkelt ett större egenintresse av att hålla god kvalitet för att upprätthålla ett trovärdigt varumärke. De stora kedjorna som inte har ett tydligt namn bakom sig har inte samma intresse och förlorar inte på att massproducera massor av mattor med lägre kvalitet till ett lägre pris. Detta är förstås inte unikt för just mattor, det gäller även kläder, skor, smycken, väskor och annan inredning. 

Så att välja en designmatta är helt enkelt en investering för att det oftast är högkvalitativa varor med lång livstid. Sitter du nu och tänker att “vad tråkigt, jag kanske inte vill ha samma matta år efter år” så vill vi slå ett slag för det hållbara, miljövänliga valet att byta plats på mattan. Skulle du tröttna på din designmatta i vardagsrummet kanske den mattan skulle passa alldeles perfekt i sovrummet och skapa en helt ny känsla i det rummet! Även det är ett tips som går att applicera på allt från gardiner och lampor till textilier och inredningsdetaljer. Flytta runt på sakerna i hemmet så behöver du inte alltid köpa nytt.

Var passar en designmatta?

Det som är så roligt med designmattor och mattor överlag är att de finns i alla tänkbara storlekar och former. Är du ute efter en matta till en smal, avlång hall finns det avlånga mattor som gör sig perfekt där. Är du ute efter en stor rund matta att placera under ett stort runt matbord kommer du hitta det. Är du ute efter en supermysig lurvig matta att sätta ner fötterna i när du kliver upp på morgonen kan du såklart hitta det. Alla dessa typer av mattor, och en oändlig mängd till, finns i form av designmattor. Med andra ord, en designmatta passar överallt. I alla rum i hemmet. Det handlar bara om att hitta rätt matta för rätt rum och framförallt rätt storlek och form på mattan. 

I ett vardagsrum passar en designmatta alldeles perfekt. Antingen väljer du en utstickande matta i en helt unik design för att sätta lite krydda till ett vardagsrum som kanske är lite alldagligt innan. Det kommer definitivt göra under! Eller så väljer du en mer neutral designmatta som bara tillför designkänsla och stil till rummet utan att väcka för mycket uppmärksamhet. Allt handlar om vilket utgångsläge du har i rummet du ska placera mattan i. Ska du istället köpa en designmatta till sovrummet kanske en mer lurvig eller långhårig variant på matta lämpar sig bättre. Det finns förstås många såna varianter bland utbudet av designmattor. Det som är så roligt om du är ute efter en matta med längre lugg eller en matta som helt enkelt är en mysigare variant av matta är att designmattor ofta gör sådana mattor riktigt bra. Det finns många unika och personliga varianter att välja bland.

En designmatta kan lika gärna vara en dörrmatta. Ett designermärke som gör snygga dörrmattor med fina, både neutrala och unika designer, är Classic Collection. Vi har här ovanför tagit med ett gäng mattor från det varumärket så spana in det! Det är, ihop med flera andra, även ett varumärke som gör snygga badrumsmattor. Just badrumsmattor är även det något man inte får glömma bort bland alla mattor till hemmet. Rätt badrumsmatta för just ditt badrum kommer göra susen för helhetskänslan.

LÄS OCKSÅ: 16 SNYGGA PLASTMATTOR TILL KÖKET

Hur stor ska mattan vara?

Storlek på en matta och vilken som är den perfekta storleken att välja är givetvis beroende på var mattan ska placeras. Det finns sedan en del tumregler som faktiskt är väldigt lätta att greppa och förhålla sig till för att med enkelhet välja rätt storlek på mattan. Är det en matta som ska ligga under matplatsen ska man se till att mattan täcker alla stolsben, även då stolarna är utdragna och man sitter ned. Vad gäller en matta till vardagsrummet ska hela soffgruppen, soffbordet och eventuella fåtöljer ha alla fötter stående på mattan, annars är den för liten. Mattan ska med andra ord skjutas in så pass långt in under soffan att det inte finns någon synlig glipa mellan mattkanten och golvet under soffan. 

Vad gäller en matta till sovrummet finns några olika vägar att ta. Läs gärna mer om placering av mattan i sovrummet eller placering av matta under sängen här. Men det handlar i korta drag även i sovrummet om att mattan ska skjutas in under sängen så pass långt att det inte syns var mattan slutar och med en god marginal utanför sängen så att mattan inte upplevs för kort. En för liten matta är verkligen en av de största inredningsmissarna man kan begå. Och en av de vanligaste inredningsmissarna tyvärr. Många gånger är man rädd att en matta ska ta upp hela rummet men det blir i princip aldrig ett problem. Däremot tvärtom är en för liten matta verkligen inte snygg och förstör hela rummet. Så se till att ta i från tårna när du ska beställa en ny matta. Oavsett om mattan ska in i sovrummet, ligga under matgruppen, i badrummet eller i vardagsrummet.

Vilken form på matta ska man ha?

När det kommer till form på din designmatta är valen flera. Det är nästan svårt att göra helt fel här för så länge du köpt en tillräckligt stor matta kommer det spela mindre roll om den är rektangulär, rund, oval eller fyrkantig. Eller oregelbunden i formen. Det kommer bli snyggt så länge du inte köpt en för liten matta i de allra flesta fallen.

En bra tumregel här är ändå att välja en matta som har samma form som rummet eller som möbeln du ska placera mattan under. Låt oss förklara detta närmare. Har du ett runt matbord kommer det bli absolut snyggast och mest estetiskt tilltalande med en stor rund matta under matgruppen. Har du en hörnsoffa med ett avlångt soffbord kommer en avlång matta göra sig allra bäst. Har du ett stort fyrkantigt badrum kommer en stor fyrkantig badrumsmatta bli snyggast. Så utgå med andra ord från vad du har att jobba med när du väljer form på din designmatta. Alla alternativ kommer finnas att hitta. Utbudet är enormt. Vi har i kollagen här ovanför tagit med mattor i flera olika former just för att inspirera till så många hem som möjligt.

Måste man välja mellan en snygg och en praktisk matta?

Rent intuitivt tänker många som ska köpa matta att den måste vara praktisk, slittålig och i ett material eller färg där smuts inte syns. Det är en tråkig inställning att börja med vid valet av matta tycker vi, även om vi förstår tanken till fullo. Låt istället den tanken komma lite senare i processen. Vi tycker helt enkelt att man ska börja sitt matt-inköp med att hitta en matta man verkligen vill ha och tycker är den finaste mattan man kan hitta. Skulle den sedan råka vara kritvit och ska ligga under matbordet där småbarn sitter och äter köttfärssås så kanske man får tänka på alternativ. Antingen i form av att lägga en skyddsplast på mattan, eller i form av att hitta en liknande matta men som kanske är melerad. Eller en matta som är i ett material som är lättskött.

Det vi vill komma fram till helt enkelt är att man inte måste välja mellan en snygg matta och en praktisk matta. Det går att få både och. Gå in med inställningen att hitta en snygg matta så löser sig oftast det praktiska. Det är ju så tråkigt att gå hela livet och göra praktiska val hela tiden och sluta upp med att ha ett hem fullt av andrahandsval för att man tänker praktiskt hela tiden. 

Det finns massor av bra sprayer idag som är gjorda för just effektiv fläckborttagning av svåra fläckar. Investera i en sån istället för i en halvfin matta. Den där mattan du helst av allt vill ha, som kanske råkar vara vit eller långhårig, kommer förmodligen bringa dig lycka varje dag när du ser den och går på den. Den där mattan du tog som andrahandsalternativ kommer istället irritera dig lite varje dag för att det inte mattan du helst vill ha.

 

Matta design 2022 – Sammanfattning

  • Tänk inte bara praktiskt, köp den matta du vill ha istället!
  • En designmatta håller hög kvalitet och står sig år efter år
  • Placera mattan i ett annat rum om du tröttnar efter år av samma matta
  • En designmatta skapar personlighet och unikitet till hemmet
  • Designmattor finns för alla hemmets rum!
  • Köp inte en för liten matta, det är a och o
  • Se över rummet och dess form för att välja rätt form på mattan


Vi håller tummarna för att du fått lite ny inspiration till ditt matt-inköp. Designmattor är roligt att kika runt bland och kommer verkligen addera något till ditt hem. Men gör valet av matta med omsorg och kika runt bland de mattor vi tipsat om här idag så ska du se att det finns en designmatta för precis alla stilar och smaker.