Matta utomhus 2024 – Mattor för balkong, altan och uteplats

Utesäsongen är här och vi förflyttar oss till balkongen, altanen eller uteplatsen. Där ska vi ha det trevligt och fint och vad passar då bättre än att skapa en harmonisk atmosfär med en matta utomhus. En utomhusmatta har lite krav på sig. Den ska tåla väder, vind och behöver vara extra slittålig. Utan att för den sakens skull tumma på design och känsla! Det hjälper vi till med idag. Vi har letat fram ett antal mattor perfekta för utomhusbruk i olika design och storlekar.
Inlägget innehållet annonslänkar.

Matta utomhus 2024

Utomhussäsongen är här och det är dags att inreda balkongen, altanen, uteplatsen och terassen. Idag är det dags att visa upp ett stort antal perfekta mattor utomhus. Alla mattor lämpar sig förstås inte lika bra utomhus och därför kan det vara svårt att hitta en bra matta att ha utomhus.

Matta utomhus kan behövas i alla sammanhang. En mindre utomhusmatta på balkongen eller en större variant på utomhusmatta till den större terrassen eller uteplatsen. Det finns mattor för utomhusbruk i alla möjliga storlekar, former, färger och stilar. Idag visar vi upp ett stort antal riktiga guldkorn bland mattor utomhus 2024.

Matta utomhus 2024 – Mattor med och utan mönster

Matta utomhus 2024 – Unika och simpla mattor

Du kanske också gillar..

Matta utomhus – En slittålig och vädertålig matta

Anledningen till att en matta utomhus är i en egen kategori är förstås på grund av att den är just utomhus. Och därför behöver mattan hålla för just utomhusbruk med allt vad det innebär. Den ska tåla alla typer av väderförhållanden. I detta land vet vi alla att det är en utmaning. Mattan utomhus ska hålla för allt från hårt piskande regn och hagel till snö och starkt lysande sol.

Vissa väljer att ha sin matta utomhus året om. Andra väljer att ta in mattan eller skydda den under vinterhalvåret. Beroende på hur just du tänkt göra så behöver mattan hålla lite olika mycket slitage förstås. Oavsett är mattor som är avsedda för utomhusbruk givetvis gjorda i ett material som tål alla typer av väderförhållanden.

Bra material på mattor utomhus är mattor i plast och jute. Det är mattor som tål. Jutemattor kan komma att luckra upp sig i trådarna av riktigt hårt väderlag medan plastmattan tål mer eller mindre allt. Hur mycket den tål är beroende på tjocklek och kvalitet på plastmattan förstås. Har du tänkt plocka in mattan under den hårda vintern är en jutematta en perfekt matta att ha utomhus. Dessutom är den väldigt trendig och i tiden just nu. Allt som går i naturens tecken och andas jordnära toner och för tankarna till en naturlig utomhusmiljö är helt just nu.

Förutom det blöta vädret är det faktiskt minst lika viktigt att ha solens starka strålar i åtanke vid val av matta utomhus. Solen har en väldig förmåga att bleka alla typer av material. Så även din matta utomhus. Så länge mattan du har utomhus ligger i direkt solljus så kommer den att påverkas mycket av solens strålar och blekas med tiden. Därför är även färgen på mattan viktig att tänka på. En kolsvart matta kommer gå mer åt det grå hållet med tiden och en färgglad sprakande matta kommer att få sina färger att mattas av över tid. Detta har definitivt sin charm och allt behöver inte se helt nytt och butiksfräscht ut. Det finns en charm i att en matta fått bli lite solblekt och att mattan som ligger där ute har varit med om saker och sitter inne på en historia. Men det är trots allt viktigt att ha detta i åtanke när det är dags att bestämma sig för färg på mattan utomhus. För det är inte kul för plånboken att behöva köpa en ny matta utomhus varenda säsong.

Summa summarum, tänk på att mattan du har utomhus tål slitage. Gärna en matta i plast eller jute. Tänk också på att mattan ska tåla solens blekande strålar och att du är okej med att färgen på mattan kommer blekna över tid.

Förvaring av utomhusmattor på vintern

Även om en matta avsedd för utomhusanvändning bör tåla att befinna sig just utomhus så finns stora vinningar i att plocka in mattan på vintern ändå. Förmodligen skulle en plastmatta vara sig lik när den tittar fram när snön smält. En jutematta däremot skulle eventuellt kunna mögla. Oavsett vad så är det lika bra att plocka in mattan i samband med att altanen eller balkongen stänger för säsongen. Den kommer helt enkelt hålla betydligt mycket längre om man förvarar den i ett förråd eller garage när vintern slår som hårdast.

Utomhusmattor är tåliga och kan absolut förvaras i en källare, förråd eller vind. Vad man nu har för förvaringsmöjligheter. Den behöver inte plockas in i hemmet och ta en massa plats i garderober eller liknande utan dessa mattor ska ju ändå vara gjorda för att tåla lite väder och vind.

Använd mattan som rumsindelare

Ett perfekt användningsområde för mattan utomhus är att nyttja den som rumsindelare. Med det menar vi helt enkelt att man skapar som olika rum på altanen med hjälp av just mattor. Då kan en matta ligga vid matplatsen, en vid loungedelen, en där man har alla sina plantor och varför inte en där barnens leksaker finns. Så att det blir som en liten lekhörna.

Detta är ett supertips för att slippa skapa rum med hjälp av rumsindelare i form av skärmväggar eller dylikt. Mattorna hjälper till att behålla den öppna känslan på uteplatsen men bidrar ändå till känslan av olika rum i samma rum. Har man turen att ha så stort så man kan ha en liten grillhörna, en utomhusbar eller poolsoffa så är dessa givna platser för en utomhusmatta också såklart. Det finns inga begränsningar. Det viktiga är att behålla en röd tråd om man ska ha flera mattor på uteplatsen. Det är supersnyggt att ha till exempel samma jutematta men i olika storlekar, det skapar en enhetlighet. Annars är det i alla fall bra om man kan se till att hålla mattorna någorlunda ton i ton så att det inte blir alldeles för spretigt och ogenomtänkt.

Hoppas ni fått lite inspiration till matta utomhus till sommarens härliga utedagar och utekvällar! Missa inte våra andra inlägg om just mattor. Matta till vardagsrummet, matta under matbordet, matta till sovrummet och matta till barnrummet! Glöm inte heller in att spana in inläggen om inredning altan och inredning balkong. Där hittar ni massor av inspiration och härliga produkter i olika stilar. Där finns något som passar alla typer av hem och utemöjligheter.