Matta utomhus 2022 – Mattor för balkong, altan och uteplats

Utesäsongen är här och vi förflyttar oss till balkongen, altanen eller uteplatsen. Där ska vi ha det trevligt och fint och vad passar då bättre än att skapa en harmonisk atmosfär med en matta utomhus. En utomhusmatta har lite krav på sig. Den ska tåla väder, vind och behöver vara extra slittålig. Utan att för den sakens skull tumma på design och känsla! Det hjälper vi till med idag. Vi har letat fram ett antal mattor perfekta för utomhusbruk i olika design och storlekar.
Inlägget innehållet annonslänkar.

Matta utomhus 2022

Utomhussäsongen är här och det är dags att inreda balkongen, altanen, uteplatsen och terassen. Idag är det dags att visa upp ett stort antal perfekta mattor utomhus. Alla mattor lämpar sig förstås inte lika bra utomhus och därför kan det vara svårt att hitta en bra matta att ha utomhus.

Matta utomhus kan behövas i alla sammanhang. En mindre utomhusmatta på balkongen eller en större variant på utomhusmatta till den större terrassen eller uteplatsen. Det finns mattor för utomhusbruk i alla möjliga storlekar, former, färger och stilar. Idag visar vi upp ett stort antal riktiga guldkorn bland mattor utomhus 2022!

Matta utomhus 2022 – Mattor med och utan mönster

Matta utomhus 2022 – Unika och simpla mattor

Du kanske också gillar..

Matta utomhus – En slittålig och vädertålig matta

Anledningen till att en matta utomhus är i en egen kategori är förstås på grund av att den är just utomhus. Och därför behöver mattan hålla för just utomhusbruk med allt vad det innebär. Den ska tåla alla typer av väderförhållanden. I detta land vet vi alla att det är en utmaning. Mattan utomhus ska hålla för allt från hårt piskande regn och hagel till snö och starkt lysande sol.

Vissa väljer att ha sin matta utomhus året om. Andra väljer att ta in mattan eller skydda den under vinterhalvåret. Beroende på hur just du tänkt göra så behöver mattan hålla lite olika mycket slitage förstås. Oavsett är mattor som är avsedda för utomhusbruk givetvis gjorda i ett material som tål alla typer av väderförhållanden.

Bra material på mattor utomhus är mattor i plast och jute. Det är mattor som tål. Jutemattor kan komma att luckra upp sig i trådarna av riktigt hårt väderlag medan plastmattan tål mer eller mindre allt. Hur mycket den tål är beroende på tjocklek och kvalitet på plastmattan förstås. Har du tänkt plocka in mattan under den hårda vintern är en jutematta en perfekt matta att ha utomhus. Dessutom är den väldigt trendig och i tiden just nu. Allt som går i naturens tecken och andas jordnära toner och för tankarna till en naturlig utomhusmiljö är helt just nu.

Förutom det blöta vädret är det faktiskt minst lika viktigt att ha solens starka strålar i åtanke vid val av matta utomhus. Solen har en väldig förmåga att bleka alla typer av material. Så även din matta utomhus. Så länge mattan du har utomhus ligger i direkt solljus så kommer den att påverkas mycket av solens strålar och blekas med tiden. Därför är även färgen på mattan viktig att tänka på. En kolsvart matta kommer gå mer åt det grå hållet med tiden och en färgglad sprakande matta kommer att få sina färger att mattas av över tid. Detta har definitivt sin charm och allt behöver inte se helt nytt och butiksfräscht ut. Det finns en charm i att en matta fått bli lite solblekt och att mattan som ligger där ute har varit med om saker och sitter inne på en historia. Men det är trots allt viktigt att ha detta i åtanke när det är dags att bestämma sig för färg på mattan utomhus. För det är inte kul för plånboken att behöva köpa en ny matta utomhus varenda säsong.

Summa summarum, tänk på att mattan du har utomhus tål slitage. Gärna en matta i plast eller jute. Tänk också på att mattan ska tåla solens blekande strålar och att du är okej med att färgen på mattan kommer blekna över tid.

Varför en matta utomhus?

Att ha en matta utomhus har många fördelar. Både praktiska fördelar och mer estetiska fördelar. Vi börjar med de praktiska med att ha en matta utomhus. Oavsett om du ska ha din utomhusmatta på en mindre balkong eller på en stor altan, terrass eller uteplats så skyddar en matta underlaget. Har du en nybyggd trall vill du förmodligen behålla den i sitt fina skick och då är en matta ett perfekt skydd mot yttre slitage. På en balkong kanske du har lagt klick-golv eller en filtmatta. Dessa vill man förstås också skydda och då är en utomhusmatta perfekt. Det är både billigare och enklare att byta ut en sliten matta än en trall eller måttanpassad filtmatta.

Det finns fler orsaker till varför det är perfekt med en slittålig och snygg matta att ha utomhus. Dels så lyfter det hela stället till en ny nivå. Oavsett om vi pratar matta på balkongen eller matta på altanen eller terassen så kommer det bli ett lyft. En matta är en inredningsdetalj som skapar värme och en helhet åt ett rum. En matta utomhus placeras perfekt under en soffgrupp eller cafémöbler på balkongen. Eller under en loungestol. Bara fantasin sätter gränser och det blir sällan fel med en matta. Tvärtom blir uterummet att kännas mer ombonat och hemtrevligt med en matta. Precis som att andra textilier som kuddar, sittdynor och plädar behövs utomhus så behövs även en matta för att få till den där ombonade inbjudande känslan.

En matta kan också användas för att sätta stilen utomhus. Antingen kan mattan utomhus användas för att sy ihop den röda tråden och få en enhetlig känsla. Eller också kan mattan användas för det motsatta syftet. Att bryta av. Ett exempel på detta kan vara en matta i läckra mönster och färger på en balkong med mycket grått, vitt och svart. Eller en havsblå matta på en stor uteplats under en matplats för att skapa en utomlandsoas. En matta kan helt enkelt användas för att skapa en stil eller känsla utomhus på din balkong eller uteplats. Det som är så tacksamt med just en matta är också att den dels går att byta ut utan att det är ett jättestort köp. Det går också bra att få hem en matta och prova och sedan returnera om det inte skulle kännas helt rätt.

Förutom ovan nämnda orsaker till varför en matta utomhus är näst intill ett måste så får vi ju inte missa den sista men kanske viktigaste orsaken till att skaffa en utomhusmatta. För att det helt enkelt är väldigt mycket skönare att gå på än en hård trall eller betong eller vad det än är för material där under. Även en välskapt plastmatta är mjuk och skön att gå på. Vad gäller just plastmattor får man lite vad man betalar för men en lyxigare plastmatta behöver inte heller kosta en förmögenhet. En jutematta som också gör sig jättebra utomhus är givetvis superskön att traska runt på.

Sist men inte minst fungerar en matta ljuddämpande. En matta utomhus kommer med andra ord göra att barn kan springa runt som dårar utan att störa vare sig grannen eller den som ligger inomhus och tar en tupplur. Det är också väldigt fördelaktigt för den som bor i lägenhet och inte vill störa grannen under när man klampar in och ut på balkongen. En vinst för både dig och grannen med andra ord!

Matta utomhus – välj rätt storlek

När du ska bestämma dig för storlek på mattan utomhus finns det några bra saker att tänka på. Om vi börjar med storleken på utomhusmattan till dig som har en balkong eller liten uteplats så finns ett tips som nästan alltid gäller. Det är att ju större mattan är, desto bättre. För har du ett litet begränsat utrymme från början är risken att det känns ännu mindre med en liten matta. Så dra till med antingen en heltäckningsmatta eller en matta som fyller mer eller mindre hela golvytan.

Känslan med en för liten matta är aldrig trevlig. Det känns fel och ihopklämt och gynnar inte alls storleken på uteplatsen eller balkongen på ett positivt sätt. Tvärtom ger det uppfattningen om en ännu mindre balkong eller en ännu mindre uteplats. Vad gäller formen på mattan utomhus till den som har ett begränsat utrymme att jobba med så brukar det vara en fördel att hålla sig till samma form som själva utrymmet har. Det vill säga, har du en liten fyrkantig balkong så satsar du på en fyrkantig matta. Har du en avlång balkong så väljer du istället en matta som har samma form för att inte skapa nya dimensioner som även det kan ge en förminskande känsla.

Till den som är på jakt efter en matta utomhus och har en större altan, uteplats eller terrass är förstår förutsättningarna lite andra. Finns det flera sittplatser, till exempel en matplatsdel och en del med loungemöbler eller en soffgrupp är det perfekt att förstärka dessa olika ”rum” med varsina mattor. Vad gäller storleken på mattorna utomhus så handlar det förstås om i vilket sammanhang mattan är. Ligger utomhusmattan under en matgrupp är det jätteviktigt att mattan är tillräckligt stor. Den ska vara så pass stor att både bord och alla stolar ska ha fötterna på mattan även när stolarna är utdragna. Det är en tumregel att förhålla sig till även till mattan inomhus. Det tar kanske emot och känns fel när man ska beställa en så stor matta men det kommer kännas helt perfekt när du får in en matta i rätt storlek.

Är du på jakt efter en matta som ska ligga under en soffgrupp eller intill loungemöbler så gäller egentligen precis samma regler som för mattan till vardagsrummet. Det absolut viktigaste av allt är samma regel som alltid gäller vid val av mattor som ska ligga under eller ihop med större möbler. Nämligen att välja en matta som är tillräckligt stor. Detta är givetvis inte ett undantag för utomhusmattan under loungegruppen. Se helt enkelt till att mattan är stor nog att kunna skjutas in en liten bit under soffkanten samt sticka ut en bit på varje sida om soffan. Bordet ska givetvis stå helt och hållet på mattan. Eventuella fåtöljer som hör till sittgruppen ska även den rymmas att stå på mattan. Man kan nästan säga att en matta inte kan bli för liten.

Är du ute efter en matta utomhus som inte ska ligga under någon matgrupp eller liknande? Kanske en matta som ska ligga fritt för att mer addera känsla och stil till uteplatsen. Då finns inte lika mycket ”regler” att förhålla sig till. En storlek på mattan i det sammanhanget spelar mindre roll även om den största risken även här är att skaffa sig en för liten matta.

Förvaring av utomhusmattor på vintern

Även om en matta avsedd för utomhusanvändning bör tåla att befinna sig just utomhus så finns stora vinningar i att plocka in mattan på vintern ändå. Förmodligen skulle en plastmatta vara sig lik när den tittar fram när snön smält. En jutematta däremot skulle eventuellt kunna mögla. Oavsett vad så är det lika bra att plocka in mattan i samband med att altanen eller balkongen stänger för säsongen. Den kommer helt enkelt hålla betydligt mycket längre om man förvarar den i ett förråd eller garage när vintern slår som hårdast.

Utomhusmattor är tåliga och kan absolut förvaras i en källare, förråd eller vind. Vad man nu har för förvaringsmöjligheter. Den behöver inte plockas in i hemmet och ta en massa plats i garderober eller liknande utan dessa mattor ska ju ändå vara gjorda för att tåla lite väder och vind.

Använd mattan som rumsindelare

Ett perfekt användningsområde för mattan utomhus är att nyttja den som rumsindelare. Med det menar vi helt enkelt att man skapar som olika rum på altanen med hjälp av just mattor. Då kan en matta ligga vid matplatsen, en vid loungedelen, en där man har alla sina plantor och varför inte en där barnens leksaker finns. Så att det blir som en liten lekhörna.

Detta är ett supertips för att slippa skapa rum med hjälp av rumsindelare i form av skärmväggar eller dylikt. Mattorna hjälper till att behålla den öppna känslan på uteplatsen men bidrar ändå till känslan av olika rum i samma rum. Har man turen att ha så stort så man kan ha en liten grillhörna, en utomhusbar eller poolsoffa så är dessa givna platser för en utomhusmatta också såklart. Det finns inga begränsningar. Det viktiga är att behålla en röd tråd om man ska ha flera mattor på uteplatsen. Det är supersnyggt att ha till exempel samma jutematta men i olika storlekar, det skapar en enhetlighet. Annars är det i alla fall bra om man kan se till att hålla mattorna någorlunda ton i ton så att det inte blir alldeles för spretigt och ogenomtänkt.

Hoppas ni fått lite inspiration till matta utomhus till sommarens härliga utedagar och utekvällar! Missa inte våra andra inlägg om just mattor. Matta till vardagsrummet, matta under matbordet, matta till sovrummet och matta till barnrummet! Glöm inte heller in att spana in inläggen om inredning altan och inredning balkong. Där hittar ni massor av inspiration och härliga produkter i olika stilar. Där finns något som passar alla typer av hem och utemöjligheter.

Vi hörs inom kort,