Matta vardagsrum 2022 – Fina mattor till alla vardagsrum

Idag djupdyker vi i något så härligt som matta till vardagsrum 2022. Det finns så otroligt mycket fina mattor i butikerna att det är svårt att hitta i djungeln. Idag visar vi upp mängder av snygga vardagsrumsmattor att inspireras av. Vi delar också med oss av våra bästa och viktigaste inredningtips när det gäller bland annat storlek och placering av vardagsrumsmattan.
Inlägget innehåller annonslänkar.

Att hitta den perfekta mattan till vardagsrummet är av erfarenhet definitivt inte det lättaste uppdraget. Dels på grund av att utbudet bland mattor till vardagsrum är helt enormt. Också för att valet av matta till vardagsrummet är enormt viktigt och en väldigt stor del av hela känslan i vardagsrummet. Den ska skapa just den känsla du är ute efter, ha den perfekta nyansen, materialet ska lira och inte minst passa just din typ av slitage. Kanske behöver en småbarnsfamilj eller hundägarna tänka mer praktiskt än vad ett äldre par behöver göra när det gäller val av matta till vardagsrum. Eller också så investerar du i en riktigt bra fläckborttagning och problemet är löst. Det finns dock andra bra knep att tänka på om du till exempel vill ha en ljus matta men är orolig för just fläckar. Läs mer om det nedan. Hoppas ni får lite inspiration till matta till vardagsrum 202 idag. De fyra typerna av mattor vi fokuserat extra på idag och grävt fram massa snygga produkter av är: Långluggade mattor, Ullmattor, Viskosmattor och Jutemattor. Dessa ser ni i collagen nedan 🙂

Matta vardagsrum 2022 – Långluggade mattor

Unika och eleganta mattor

Matta vardagsrum 2022 – Viskosmattor

Stilrena favoriter

Smakfulla vardagsrumsmattor

Matta vardagsrum 2022 – Jutemattor

Du kanske också gillar..

Matta till vardagsrum 2022 – Storlek på matta

När det gäller matta till vardagsrum så finns två saker att ha i åtanke som kanske är det viktigaste av allt. Det handlar om storlek på mattan samt formen på mattan. Det här är nämligen två saker du egentligen inte själv kan bestämma. Det finns nämligen riktlinjer och tumregler för vilken storlek på mattan du bör ha för att utnyttja rummets rymd på bästa sätt. Det tveklöst vanligaste misstaget när det gäller val av storlek på matta till vardagsrum är att välja en för liten matta. Det ser man i var och vartannat hem och misstaget är lätt att begå. Dels på grund av att en matta alltid känns otroligt mycket större när man ser den i butik eller visualiserar storleken på mattan när man börjar måtta i vardagsrummet. Dels för att en större matta förstås har en högre prislapp. Men är det något vi kan lova er så är det att ni inte kommer ångra er om ni köper en matta till ditt vardagsrum i rätt storlek för just ditt rum. Så lägg den där extra slanten och omsorgen på att måtta och lita på att en större matta kommer ge en helt annan känsla åt vardagsrummet.
Vi tänkte dela med oss av ett gäng riktlinjer vad gäller storlek på matta i vardagsrummet. Dels gäller det att mattan ska vara MINST lika bred som din soffa. Dels gäller att soffan ska placeras PÅ mattan för att hela soffgruppen ihop med mattan får ett harmoniskt intryck och en enhetlig känsla. Har du ett mellanrum mellan mattkanten och soffan blir helhetsintrycket inte alls lika smooth utan istället mer stolpigt och ogenomtänkt. En typisk känsla att komma in i ett rum där mattan inte är ett med soff- eller sittgruppen är att man inte kan sätta fingret på vad som känns fel. Det är bara en känsla av att något behöver göras men man vet kanske inte exakt vad. Utöver att mattan ska vara minst lika bred som soffan och att soffan ska placeras på mattan så är ett ytterligare inredningstips att alla möbler som tillhör soffgruppen ska stå på mattan. Såväl soffbord som fåtölj eller fåtöljer ska även dessa rymmas på din matta i vardagsrummet. Det kan funka att placera de främsta benen på fåtöljen på mattan och att bakdelen står på golvet. Men det är inte helt säkert och det beror både på typ av fåtölj och hur hela rummet ser ut. Men att placera hela fåtöljen utanför mattan blir galet.

Missa inte! 50 trendiga inredningsbutiker i stor sammanställning (heminredning, mattor, belysning & köksinredning)

Det finns ytterligare en sak som är bra att ha i åtanke också om du står och väger mellan en matta av större eller mindre variant och båda två skulle funka. Det är att mattan alltid kan skjutas in helt och hållet under soffan om du upplever mattan lite för stor. Skjuter du in mattan helt under soffan äter den ju upp en bra bit av mattan. Givetvis gäller även det omvända. Du kan dra ut mattan så att soffan bara precis står på mattan för att utnyttja hela mattans storlek. Men det viktigaste av allt – välj en matta till vardagsrummet som är tillräckligt stor.

Sätt prägel på rummet med mattan

Är det dags att skaffa ny matta till vardagsrum är det också viktigt att inse hur otroligt mycket just mattan gör för hela ditt vardagsrum. Visualisera dig ett vardagsrum med vita krispiga möbler och en enfärgad, svart matta med kort lugg i rummet. Visualisera dig samma vardagsrum med vita krispiga möbler och en lurvig, långluggad matta i vitt. Det första exemplet ger ett rum med kaxigt, modernt intryck. Det andra exemplet ger ett rum med mjuk, snäll och harmonisk känsla. Så trots att du har identiska vardagsrum så kommer mattan tveklöst vara helt avgörande för känslan. Med det sagt vill vi verkligen slå ett slag för att göra ditt val av matta till vardagsrum med god eftertanke. Vi är dock medvetna om att en matta inte limmas fast i golvet. Det är självklart ”bara” att byta ut mattan om du inte blir nöjd. Men det är ju just dessa felköp vi vill hjälpa till med att undvika här idag 😊

Färgvalet är avgörande

När det gäller val av matta till vardagsrum är färgen på mattan av yttersta vikt för den totala känslan. Det kan kännas självklart. Men det vi vill slå ett extra slag för idag är att du verkligen ska välja den färg på matta du vill ha och inte bara utgå från vad som är mest praktiskt. Vill du ha en ljus matta, kanske till och med en vit matta så är det självklart det du ska ha. Allt annat kommer mest troligt göra dig lite besviken för att du tagit ditt andrahandsval. Därför vill vi dela med oss av ett supertips när det kommer till ljusa mattor i mindre praktiska färger. Det är att antingen välja en matta som är melerad och/eller välja en matta med längre lugg och mindre perfekt yta. Det finns nämligen mängder av ljusa mattor som fortfarande är ljust beige, ljust grå eller vita som trots det har en liten melerad finish. Det är verkligen ett kanontips för att våga köpa den där ljusa färgen. En matta som går i flera toner ger dessutom rummet mer personlighet och liv. Vi vill också belysa vikten av att välja rätt ton på mattan. Är du ute efter en mer varm känsla bör du leta efter de mer beige, bruna, mossgröna eller cremevita nyanserna. Är du ute efter en kallare känsla är det till exempel vitt eller grått du ska leta efter. Snyggast är givetvis att titta på rummet i övrigt och följa dessa färgtoner. Har du en kall grå soffa blir det snyggast att följa den stilen. Har du en varmare beige soffa följer du istället det spåret. Enhetlighet är alltid snyggast. Att välja en matta med längre lugg är också ett tips för att våga ta den där färgen du verkligen vill ha. En matta med lång lugg är nämligen väldigt tacksam när du (eller barnen! Eller hunden! Eller farmor!) spillt. En matta med lång lugg ger naturliga färgskiftningar tack vare att luggen ligger åt olika håll och då blir en eventuell fläck betydligt lättare att dölja.

En oändlig variation av material

När du ska köpa matta till vardagsrum kommer du säkert snabbt bli varse om det enorma utbud av material på mattor. För bara några år sedan hade man antingen en matta med kort, tjock lugg eller en ryamatta med längre lugg. Idag är variationen av material betydligt större än så. Några material som alla blir succé för just matta till vardagsrum ska vi gå igenom nu. När det gäller mer kortluggade mattor till vardagsrum så finns bland annat mattor i akryl, bomull, frisé, bomullschenille, viskos, akryl, ull och polyester. För att bara nämna ett gäng av de mer vanliga varianterna. En av dessa material vi vill slå ett extra slag för som är magiskt snyggt som just matta i vardagsrum är att satsa på en viskosmatta. Det är ett material som ser otroligt lyxigt ut, är lätt skött tack vare sina färgskiftningar och dessutom finns den i oändliga färgval. Utöver det är det dessutom en trendig matta som är helt i tiden när det gäller matta till vardagsrum 2022. Det är en matta till vardagsrummet att inte tröttna på i första taget vill vi lova. En mängd snygga viskosmattor visar vi mer av nedan men några exempel har ni HÄR, HÄR och HÄR.

Mattor i helt andra, mindre mjuka men minst lika härliga material bland de kortluggade mattorna är bland annat jutematta och plastmattor. Även jutemattor ger vi massor av tips på längre ned men ett exempel på en magiskt fin jutematta kan du hitta HÄR. Det som är så härligt med jutemattor är att de ger en så naturlig, jordnära och hemtrevlig känsla. Trots att mattan inte har den där klassiska mjuka finishen så är det trots det helt klart en matta att ha med i åtanke när man letar matta till vardagsrum 2022. Jutemattan känns kanske inte som den självklara mattan till vardagsrummet utan kopplas möjligen mer till matsalen, köket eller hallen. Men vi vill slå ett slag för jutemattan som vardagsrumsmatta. Sist ut har vi långluggade mattor och där har vi de där riktigt lurviga mattorna man bara vill gå barfota på och gosa ner tårna i. Långluggade mattor skapar direkt en hög mysfaktor och ett omfamnande och inbjudande vardagsrum. Är du på jakt efter matta till vardagsrum 2022 är en långluggad matta både trendig och hållbar i längden. En långluggad matta är utmärkt till just vardagsrummet men passar förstås minst lika bra i sovrummet eller barnrummet. Precis som med viskosmattan och jutemattan så kommer vi tipsa om mängder av långluggade mattor nedan men ett par exempel redan nu har ni HÄR och HÄR.

Placering av mattan

När du ska välja matta till vardagsrum är placering av mattan a och o. Vi nämnde tidigare vikten av att välja rätt storlek på mattan och det är väl steg ett kan man säga. Steg två är att fundera ut placeringen av mattan. Detta beror givetvis på formen på vardagsrumsmattan. Antingen har du en fyrkantig, rund eller den vanligaste formen som är rektangulär. Oavsett är det viktigt att tänka på hur du placerar mattan, hur långt mattan går ut i rummet, vilket håll du placerar mattan på och hur du placerar möblerna på mattan. Det finns några tumregler även här som vi tänkte gå igenom. Dels som vi nämnde tidigare, var noga med att alla möbler står placerade på mattan i vardagsrummet. Var också noga med att mattan går in under soffan så att det inte blir någon kant. Se också till att mattan går ut utanför soffans sidor. Vad gäller eventuella fåtöljer, fotpallar och soffbord ska dessa med fördel också placeras på mattan. Ännu viktigare är det att även soffans och fåtöljens alla fyra ben står på mattan i de fall du har en vardagsrumsgrupp placerad mitt i rummet. För att visualisera och tydligare förklara både storlek på matta och placering av matta, se nedan bild.

Matta vardagsrum 2022 – tips att tänka på!

  • Var noggrann med att inte välja en för liten matta
  • Välj matta med omsorg, mattan sätter prägel på vardagsrummet
  • Se över färgvalet och våga välj en ljus matta om det är vad du vill ha
  • Ha koll på utbudet bland alla material på mattor, utbudet är enormt!
  • Se till att placera alla möbler PÅ mattan
Missa inte inlägget om Coffee Table books HÄR!

Vi på inredningsinspiration hoppas att du fått någon ny inspiration, lite inredningstips eller till och med hittat en ny matta till vardagsrummet. Släng gärna iväg en kommentar här nedanför om du har någon fråga eller bara berätta om du hittade någon favorit bland alla fina vardagsrumsmattor ovan. Som alltid är vi tillbaka inom kort med nya inredningsämnen, ny inredning och inspiration 2022. Är du ute efter att förnya ditt vardagsrum eller behöver vardagsrumsinspo – kolla då gärna in våra produktsidor om soffor och soffbord. Ha en fortsatt härlig sommar och semester (vi tar ingen semester så kika in här under sommaren!),