Matta vardagsrum 2022 – Fina mattor till alla vardagsrum!

Att hitta en fin matta till vardagsrummet som passar bra in med övrig inredning är inte alltid det lättaste. Vi går här igenom några bra saker att tänka på när du ska investera i en ny vardagsrumsmatta. Hur stor ska mattan vara? Vilka färger ska man satsa på och hur ska mattan i vardagsrummet placeras? Vi går igenom frågorna är nedan samt visar några av våra favoritmattor till vardagsrummet. 

matta-vardagsrum

Inlägget innehåller annonslänkar.

Konsten att välja rätt matta till vardagsrummet

Att hitta den perfekta mattan till vardagsrummet är definitivt inte det lättaste uppdraget. Dels på grund av det stora utbudet av vardagsrumsmattor, men också för att valet av matta till vardagsrummet är viktigt eftersom mattan bidrar väldigt mycket till känslan i hela vardagsrummet.

Mattan ska hjälpa till att skapa just den känsla du är ute efter, nyansen och materialet måste lira. Hur slittålig mattan behöver vara ska också tas med i beräkningen. Kanske behöver småbarnsfamiljen eller hundägarna tänka lite mer praktiskt än vad det äldre paret behöver göra när det gäller val av matta till vardagsrum.

Det finns mycket man behöver tänka på i och vi kommer i det här inlägget gå igenom några viktiga delar som är bra att tänka på när du ska skaffa en ny vardagsrumsmatta: 

  • Storleken på mattan 
  • Vikten av rätt färgval
  • Olika typer av material 
  • Rätt placering av matten i vardagsrummet

 

Vi visar här även några av våra favoriter och de fyra typerna vi fokuserat på är: Långluggade mattor, ullmattor, viskosmattor och jutemattor.

Långluggade mattor till vardagsrum

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta fransar

kaffemugg-mateus

Benvit ryamatta

kaffemugg-mateus

Champagnefärgad matta

kaffemugg-mateus

Strukturerad matta benvit

kaffemugg-mateus

Vit matta Layered

kaffemugg-mateus

Supermjuk brun matta

kaffemugg-mateus

Rund beige ullmatta

kaffemugg-mateus

Ljusbrun matta vävd ull

Unika och eleganta mattor till vardagsrummet

kaffemugg-mateus

Dekorativ renfäll

kaffemugg-mateus

Flätad beige matta

kaffemugg-mateus

Färgglad matta Layered

kaffemugg-mateus

Stilrent mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Blockfärgad matta 

kaffemugg-mateus

Elegant beige matta

kaffemugg-mateus

Unik mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Senapsgul randig matta

Vardagsrumsmattor i lyxig viskos

kaffemugg-mateus

Mönstrad viskosmatta

kaffemugg-mateus

Pärlgrå matta fransar

kaffemugg-mateus

Elegant grå matta

kaffemugg-mateus

Blåspräcklig viskosmatta

kaffemugg-mateus

Layered viskosmatta

kaffemugg-mateus

Viskosmatta olika färger

kaffemugg-mateus

Grå stilren viskosmatta

kaffemugg-mateus

Orientalisk viskosmatta

Stilrena vardagsrumsmattor i modern design

kaffemugg-mateus

Classic Collection matta

kaffemugg-mateus

Beige matta med tofsar

kaffemugg-mateus

Återvunnen matta

kaffemugg-mateus

Vit bomullsmatta mönster

kaffemugg-mateus

Beige handvävd matta

kaffemugg-mateus

Mörkgrå ullmatta

kaffemugg-mateus

Matta ojämnt mönster

kaffemugg-mateus

Matta tuftat mönster

Vilken storlek ska vardagsrumsmattan ha?

När det gäller valet av matta till vardagsrum så finns det två saker som kanske är det viktigaste av allt – storlek och form. Det finns särskilda riktlinjer och tumregler för vilken storlek på mattan du bör ha för att utnyttja rummets rymd på bästa sätt.

Det tveklöst vanligaste misstaget när det kommer till storleken på vardagsrumsmattan är att välja en för liten modell. Man ser det tyvärr i var och vartannat hem men misstaget är lätt att begå. Dels på grund av att en matta alltid känns otroligt mycket större när man ser den i butik eller visualiserar storleken på mattan när man börjar måtta i vardagsrummet. Dels för att en större matta förstås har en högre prislapp. Men är det något vi kan lova er så är det att ni inte kommer ångra er om ni köper en matta till vardagsrummet i rätt storlek för just ditt rum. Så lägg den där extra slanten och omsorgen på att måtta och lita på att en större matta kommer ge en helt annan känsla åt vardagsrummet!

Så vilka riktlinjer ska man förhålla sig till?

De två första riktlinjerna är att mattan alltid ska vara minst lika bred som soffan du har i vardagsrummet och att soffan delvis ska kunna placeras mattan. Detta för att hela soffgruppen tillsammans med mattan då får ett harmoniskt intryck och en enhetlig känsla. Har du ett mellanrum mellan mattkanten och soffan blir helhetsintrycket inte alls lika bra utan  känns mer stolpigt och ogenomtänkt. En typisk känsla när man kommer in i ett rum där mattan inte är ”ett” med soff- eller sittgruppen är att man inte direkt kan sätta fingret på vad som känns fel. Det är bara en känsla av att något behöver fixas men man vet inte först vad. Sedan ser man mellanrummet..

Den tredje riktlinjen är att inte bara soffan, utan alla möbler som tillhör soffgruppen ska stå mattan. Såväl soffbord som fåtölj eller fåtöljer ska även dessa rymmas på din matta i vardagsrummet. Det kan funka att placera de främsta benen på fåtöljen på mattan och att bakdelen står på golvet. Men det är inte alltid helt säkert och det beror både på typ av fåtölj och hur hela rummet ser ut i övrigt. Men att placera hela fåtöljen utanför mattan blir galet.

Det finns ytterligare en sak som är bra att ha i åtanke om du står och väger mellan en matta av större eller mindre storlek men att båda två skulle fungera i vardagsrummet enligt riktlinjerna ovan. Det är att mattan alltid kan skjutas in helt och hållet under soffan om du upplever mattan lite för stor. Skjuter du in mattan helt under soffan äter den ju upp en bra bit av mattan. Givetvis gäller även det omvända. Du kan dra ut mattan så att soffan bara precis står på mattan för att kunna utnyttja hela mattans storlek.

Men det viktigaste av allt – välj hellre en matta som är lite för stor (till en viss gräns så klart) än en matta som är för liten.

vardagsrumsmatta

Färgvalet är avgörande

Färgen på mattan i vardagsrummet är av yttersta vikt för att skapa den där härliga känslan! Det kan kanske kännas självklart. Men det vi vill slå ett extra slag för idag är att du verkligen ska välja den färg på matta du vill ha och inte utgå från vad som är mest praktiskt.

Vill du ha en ljus vit vardagsrumsmatta är det självklart det du ska ha! Allt annat kommer göra dig lite besviken för att du tagit det praktiska valet, som många gånger är de mörka varianterna. Här ska du få ett tips när det kommer till ljusa mattor i mindre praktiska färger:

Välj en matta som är melerad och/eller en matta med längre lugg och ”mindre” perfekt yta. Det finns nämligen mängder av ljusa mattor som fortfarande är ljust beige, ljust grå eller vita som trots det har en liten melerad finish. Det är verkligen ett kanontips för att våga köpa den där ljusa färgen.

En matta som går i flera toner ger dessutom rummet mer personlighet och liv. Vi vill också belysa vikten av att välja rätt ton på mattan. Är du ute efter en mer varm känsla bör du leta efter de mer beige, bruna, mossgröna eller cremevita nyanserna. Är du ute efter en kallare känsla är det till exempel vitt eller grått du ska leta efter. Snyggast är givetvis att titta på rummet i övrigt och följa dessa färgtoner. Har du en kall grå soffa blir det snyggast att följa den stilen. Har du en varmare beige soffa följer du istället det spåret. Enhetlighet är alltid snyggast!

Så placerar du mattan i vardagsrummet

Placeringen av mattan är A och O för rummets helhetsintryck. Vi nämnde tidigare vikten av att välja rätt storlek på mattan och det är väl steg ett kan man säga. Steg två är att fundera ut placeringen.

Formen på mattan avgör placeringen. Antingen väljer du förmodligen på en fyrkantig, rund eller rektangulär modell. Oavsett vad är det viktigt att tänka på hur du placerar mattan. Hur långt mattan går ut i rummet, vilket håll du placerar mattan på och hur du placerar möblerna på mattan.

Det finns några tumregler även här. Dels det som vi nämnde tidigare, var noga med att alla möbler står placerade på mattan i vardagsrummet. Åtminstone delvis. Var också noga med att mattan går in under soffan så att det inte blir någon kant. Se också till att mattan går ut utanför soffans sidor.

Vad gäller eventuella fåtöljer, fotpallar och soffbord ska dessa med fördel också placeras på mattan. Ännu viktigare är det att soffans och fåtöljens alla fyra ben står på mattan i de fall du har en vardagsrumsgrupp placerad mitt i rummet. För att visualisera och tydligare förklara både storlek på matta och placering av matta, se nedan bild.

En oändlig variation av material

När du kikar på nya vardagsrumsmattor kommer du snabbt bli varse om det enorma utbud av olika material på mattor man kan välja på. För ett antal år sedan hade man antingen en matta med kort, tjock lugg eller en ryamatta med längre lugg. Idag är variationen av material betydligt större än så.

Några material som alla passar bra till mattor i vardagsrum ska vi gå igenom här.

Kortluggade mattor som passar till vardagsrum finns bland annat i akryl, bomull, frisé, bomullschenille, viskos, ull och polyester. Vi vill dock slå ett extra slag för viskosmattor. Det är ett material som ser otroligt lyxigt ut, är lättskött tack vare sina färgskiftningar och dessutom finns den i oändliga färgval. Utöver det är det dessutom en trendig matta som är helt i tiden. Viskosmattan är en snygg och trendig matta som man inte tröttnar på i första taget.

Mattor i ett helt annat, mindre mjukt men minst lika härligt material bland de kortluggade mattorna är jutemattorna. Det som är så härligt med jutemattor är att de ger en så naturlig, jordnära och hemtrevlig känsla. Trots att mattan inte har den där klassiska mjuka finishen så är det trots det helt klart en matta att ha med i åtanke när man letar matta till vardagsrum. Jutemattan känns kanske inte som den självklara mattan till vardagsrummet utan kopplas möjligen mer till matsalen, köket eller hallen. Men vi vill slå ett extra slag för jutemattan till vardagsrummet!

Sist ut har vi långluggade mattor och där har vi de där riktigt lurviga mattorna man bara vill gå barfota på och gosa ner tårna i. Långluggade mattor skapar direkt en hög mysfaktor och ett omfamnande och inbjudande vardagsrum. Långluggade mattor är både trendigt och hållbara i längden. En långluggad matta är utmärkt till just vardagsrummet men passar förstås minst lika bra i sovrummet eller barnrummet. 

Låt mattan sätta prägel på vardagsrummet

Är det dags att skaffa ny matta till vardagsrum är det också viktigt att inse hur otroligt mycket just mattan gör för hela ditt vardagsrum. Visualisera dig ett vardagsrum med vita krispiga möbler och en enfärgad, svart matta med kort lugg i rummet. Visualisera dig samma vardagsrum med vita krispiga möbler och en lurvig, långluggad matta i vitt.

Det första exemplet ger ett rum med kaxigt, modernt intryck. Det andra exemplet ger ett rum med mjuk, snäll och harmonisk känsla. Så trots att du har identiska vardagsrum så kommer mattan tveklöst vara helt avgörande för känslan.

Med det sagt vill vi verkligen slå ett slag för att göra ditt val av matta till vardagsrum med god eftertanke. Vi är dock medvetna om att en matta inte limmas fast i golvet. Det är självklart ”bara” att byta ut mattan om du inte blir nöjd. Men det är ju just dessa felköp vi vill hjälpa till med att undvika här idag.

grå-vardagsrumsmatta

Matta vardagsrum 2022 – Sammanfattning

  • Var noggrann med att inte välja en för liten matta
  • Välj matta med omsorg, mattan sätter prägel på vardagsrummet
  • Se över färgvalet och våga välj en ljus matta om det är vad du vill ha
  • Var noga med placeringen för rätt helhetskänsla.
  • Fundera på vilket material du vill ha – utbudet är enormt.
  • Se till att placera alla möbler helt eller delvis mattan

Vi hoppas att du fått lite inspiration och inredningstips som underlättar ditt val av ny matta till vardagsrummet. Vardagsrumsmattan byter vi inte ut särskilt ofta, det är en investering som vi ska trivas med i flera år så den är väl värd lite extra omtanke och ett impuslköp av vardagsrumsmatta blir sällan bra.