24 små och stora runda speglar – Runda speglar med och utan ram

Är det en inredningsdetalj som alla har i sitt hem i någon variant så är det en spegel. En spegel fyller inte bara den uppenbara funktionen att vi kan spegla oss i den. En spegel är så mycket mer. Det är en inredningsdetalj, dekoration och dessutom har speglar förmågan att förstora och fördjupa ett rum på ett väldigt effektivt sätt. Idag är det runda speglar vi har riktat in oss på – stora som små runda speglar både med- och utan ram.

Så placerar du bäst runda speglar

Placeringen av en rund spegel är avgörande för effekten. Ett vanligt misstag rent generellt när man ska hänga upp saker på väggen är att många tenderar att hänga saker alldeles för högt upp. Det ser märkligt ut när det är väldigt mycket vägg under en spegel eller tavla men väldigt lite vägg kvar ovanför. Tänk därför en gång extra på höjden innan du hänger upp din runda spegel. Prova att sänka den lite extra från vad du tänkt från början så kommer du alldeles säkert hamna mer rätt. Självklart är det helt beroende på hur högt man har i tak men det handlar mer om förhållandet mellan golv, tak och spegeln man ska hänga upp. Annars riskerar man få lite samma känsla som när man kommer hem till någon som hängt sin tv på tok för högt upp. Hela rummet känns fel på något vis.

Förutom att tänka igenom hur högt du placerar din spegel så finns andra bra saker att tänka på. En sådan sak är att gärna placera din runda spegel ihop med en ljuskälla av något slag. Det kan vara intill en vägglampa eller bakom en större golvlampa. Det har att göra med att när ljuset reflekteras i spegeln får spegeln helt enkelt dubbel effekt. Dessutom är det väldigt fint och elegant att lysa upp en spegel med en lampa. Det är verkligen två inredningsdetaljer som gifter sig fint med varandra.

En sista sak att tänka på vid placering av din spegel är ändamålet. Är syftet med spegeln att vara en dekoration i första hand eller är det mer av praktiska skäl du hänger upp den? Handlar det om att spegeln ska fylla en funktion att agera spegel att spegla sig i ska placeringen givetvis anpassas så att den hänger i rätt höjd för att man ska se sig själv helt enkelt. Är spegeln istället en dekoration i första hand är det viktigt att den hängs upp i samband med andra saker, en lampa eller en växt förslagsvis. En rund spegel som hänger alldeles ensam på en kal vägg kan kännas malplacerad så kom ihåg att placera den intill andra saker eller ovanför en byrå exempelvis.

Små och stora runda speglar – med och utan ram

Inlägget innehåller annonslänkar.

Väggspegel utan ram

Rund spegel med mörk ram

Rund spegel Gynning Design

Rund spegel med guldlöv

Tre runda speglar guldram

Spegel med antik finish i mässing

Spegel oregelbunden rundad form

Rund spegel med läderdetalj

Enkel rund spegel 80cm

Spegel med upphängningskedja

Rund spegel med hylla

Rund spegel med ram i rotting

Rund spegel med blå ram

Dekorativ spegel i guld

Unik rund spegel grön ram

Väggspegel med tonad yta

Rund spegel med upphängning

Rund spegel med vacker ram

Rund spegel med antik känsla

Rund spegel rostfritt stål

Rund spegel med bred svart ram

Effektfull rund spegel silverram

Rund spegel med upphängning

Stor rund spegel 130cm

Hittade du inget som passade?
Här hittar du massor av fler fina runda speglar!

Stora runda speglar – perfekt till vardagsrum eller den stora hallen

En stor rund spegel är otroligt vackert och effektfullt. Det är någonting med den runda formen ihop med att man låter spegeln ta ordentligt med plats som skapar en magiskt fin väggdekoration och dessutom förstorar och fördjupar rummet den placeras i. Vad som räknas som en stor rund spegel är förstås en definitionsfråga. En spegel i ett visst mått kan ju förstås kännas gigantisk i en liten hall medan samma spegel kan kännas relativt liten i ett stort vardagsrum. Det vi här menar med en stor rund spegel är en spegel med ett mått på åtminstone ca 80 cm i diameter.

En stor rund spegel kan egentligen passa i såväl en hall eller ett kök som i en matsal, ett sovrum eller ett vardagsrum. Det som i huvudsak är avgörande är snarare storleken på rummet och hur stor fri väggyta man har att tillgå. Så länge spegeln inte upplevs inklämd och för stor så kommer en stor rund spegel att passa bra. Så mycket vill vi lova. En rund spegel skapar en illusion av att ett rum är större än vad det egentligen är. Det gäller förstås alla sorters speglar men just en stor rund spegel förstorar dessa effekt ännu mer. Orsaken till det är för att rummet speglas i själva spegeln och därför upplevs rummet större än om du bara hade mötts av en vägg med en tavla till exempel.

I ett vardagsrum passar en större rund spegel bra att placera till exempel ovanför soffan eller på en annan tom vägg. Bredvid tv:n finns sällan ett behov av en spegel just för att själva tv-skärmen också reflekterar rummet och fungerar lite som en (dålig) spegel. Ett vardagsrum som upplevs lite trångt kommer att få helt nytt liv med en spegel. Detsamma gäller om du placerar den stora runda spegeln i en trång hall till exempel.

Små runda speglar – ett bra val till köket eller den mindre hallen

Små runda speglar passar förstås bra i mindre rum. Något som är fint och dekorativt är att placera flera små runda speglar tillsammans på väggen, förslagsvis tre stycken i olika storlekar. Det kommer bli lika mycket en väggdekoration som en praktisk spegel. De små runda speglarna passar bra i ett mindre kök eller i en hall med lite mindre utrymme. Bra att tänka på är vad själva huvudsyftet med spegeln är. Är det att den ska vara fin eller är det för att man ska kunna spegla sig så bra som möjligt i den. Eller är det för att rummet ska upplevas lite större? 

Handlar det om att spegeln endast ska fylla funktionen att vara en dekoration så spelar det ingen större roll vilken storlek på spegel du väljer eller om du placerar en eller flera speglar ihop. Är du däremot ute efter att kunna spegla dig så är en så stor spegel som möjligt att föredra. Då kan det också vara praktiskt att placera ett gäng små speglar tätt ihop så fyller de en liknande funktion som en stor spegel.

Läs också: Så lyckas du med spegeltrenden

Små och stora runda speglar – med eller utan ram?

Runda speglar, både stora och små, finns både i varianter med ram och utan ram. Faktum är att ramen på din runda spegel är helt avgörande för om spegeln upplevs modern, antik, gammaldags, skandinavisk eller kanske bohemisk. En ram har helt enkelt förmågan att sätta prägel på en rund spegel och göra den unik och personlig. En rund spegel utan ram är stilrent och smakfullt och smälter snyggt in i väggen utan att för den sakens skull addera extra detaljer till inredningen. Vi visar idag upp runda speglar med ram och runda speglar utan ram, spana in produkt tipsen ovan för att hitta just din stil!

Både små och stora runda speglar finns med och utan ram. Desto mindre den runda spegeln är ju mer kommer ramen ha betydelse för hela spegelns utseende. En stor rund spegel med ram har så mycket spegel innanför ramen att den inte har en riktigt lika avgörande roll. Dock finns förstås ramar som är av bredare variant och smala ramar. Vad gäller de breda ramarna finns allt från metallramar till ramar i naturmaterial som rotting eller sjögräs. Det finns också tunna ramar som mer bara liknar en dekorativ kant, ofta i guld, silver, mässing eller trä. Beroende på vilken känsla och effekt du vill uppnå väljer du en mer eller mindre diskret ram. Saknar du dekorativa detaljer i ett rum kan en rund spegel med ram verkligen fylla det tomrummet!

Förutom det faktum att runda speglar finns både med och utan ram så finns också andra valmöjligheter att ta ställning till. Det finns nämligen olika färg eller toner på själva spegelglaset också. Sällan några utstickande färger men däremot finns tonade spegelglas. En rund spegel med tonat glas är det perfekta valet för dig som inte vill ha full effekt av en spegelbild och istället dämpa den effekten något. Det passar bra i rum med mycket prylar eller mindre rum där det kanske kan upplevas stökigt om man ser allting dubbelt i spegelglaset.

En annan fin detalj som finns på många både stora och små runda speglar är någon typ av dekorativ upphängning. Det kan vara en hängare i läder likt denna eller en spegel med vacker upphängningsdetalj som denna variant.

Sammanfattningsvis önskar vi att du från detta inlägg om små och stora runda speglar får med dig inspiration, tips och nya idéer. En rund spegel, såväl en stor som en liten, är så mycket mer än bara en spegel. Det är en dekorativ och effektfull inredningsdetalj som skapar liv åt alla rum. En spegel kan placeras i alla rum i hemmet. Och kom ihåg att gärna lysa upp din runda spegel med hjälp av en intillhängande belysning av något slag. Sen är du hemma!