Runt matbord med iläggsskiva: 12 runda matbord för alla hem

Letar du efter ett runt matbord med iläggsskiva har du hamnat rätt! Det kan vara svårt att hitta just runda matbord med förlängningsmöjligheter i form av iläggsskivor men vi har hittat massor av fina runda matbord med iläggsskivor så du får plats med ännu fler gäster runt middagsbordet!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla har vi olika tycke och smak och framförallt olika inredningsstilar där hemma. Vi har därför försökt fånga en sån stor bredd som möjligt på de runda matborden med iläggsskivor här idag. Vi är alltid ute efter att alla ska hitta något som faller just dom i smaken. Nedan kommer ni hitta allt från runt matbord med iläggsskivor i mörkare rustik trä till ljusa ultramoderna matbord. Alla matborden fyller samma funktion men i olika stilar.

Runda rustika matbord med iläggsskiva 

Runda träbord med iläggsskiva

Enkla och vita runda matbord med iläggsskiva

Runt bord med iläggsskiva – ett praktiskt val

Om du som är inne och läser detta inte är på det klara med varför ett matbord med iläggsskiva är så smart så vill vi få förklara detta genidrag till möbel. Det är alltså ett matbord som går att göra större och mindre. I detta fall ett runt matbord med iläggsskiva. Det vill säga ett runt matbord som i sin grundform har till exempel fyra sittplatser. Detta bord är delat på mitten och går att dra isär. När man dragit isär de två halvcirklarna placerar man en separat iläggsskiva emellan. Plötsligt har ditt runda matbord med plats för fyra blivit ett avlång matbord med plats för sex eller kanske åtta personer. Vad mer kan finnas att önska?!

Förutom runda matbord med iläggsskivor finns förstås också fyrkantiga matbord med samma funktion. Vi har idag helt enkelt valt att fokusera på de runda varianterna men möjligheterna är oändliga.

Visst kan de flesta av oss också känna igen oss i den lite jobbiga situationen när man är på middag hemma hos någon med för få platser vid matbordet. När man får sitta på en hopfällbar campingstol mellan två riktiga köksstolar. Och där man får placera sin tallrik och sitt glas emellan två personer där man egentligen inte får plats. Det är inte trevligt för någon. Det är dels svårt att ordentligt njuta av maten men det är också svårt att få en trevlig stund och samtala ordentligt när man sitter nästan i knät på varandra. Så för att undvika att dina gäster hamnar i denna tighta obekväma situation kan du helt enkelt bara förlänga bordet och skapa ordentligt med plats åt alla gäster.

Läs också: Taklampa till kök 

För dig som inte kan välja

Du som letar efter ett runt matbord med iläggsskiva är smart. Du har förstått att man inte ska behöva välja antingen ett mindre eller ett större matbord. Förmodligen är det så att det runda matbordet passar alldeles utmärkt till vardags. När man är bara familjen som äter vid matbordet. Så som det ser ut de allra flesta dagarna. Men så står man kanske inför den där problematiken att matbordet blir för litet så fort man har middagsgäster över. Eller när barnen har kompisar som sover kvar och allihopa ska äta gemensam frukost på morgonen. 

Då kan man förstås välja att köpa ett större matbord från första början som alltid har rum för fler personer än bara familjen. Men alla kanske inte har den platsen. Eller kanske inte ens vill att matbordet ska ta “onödigt” mycket plats till vardags. Då är ett runt matbord med iläggsskiva det perfekta valet. Då är bordet runt och nätt och alldeles perfekt för familjen när man vill ha det så. Och det är lika perfekt när man har besök eller middagsgäster för då klickar man enkelt i iläggsskivan och alla får plats kring matbordet. Bättre och smartare blir det ju inte. Finess och design i ett!

När paraktiskt möter design

Grundläggande när det är dags att köpa hem nya möbler är förstås utseendet på möblerna. I detta fall om du är ute efter ett matbord har du förstås en hel del preferenser och krav rent utseende- och designmässigt. Det kanske ska vara ett runt matbord som är i en viss diameter. Eller ett runt matbord som är i en viss stil. Till exempel ett runt rustikt matbord. Eller ett runt matbord i helvitt avskalad modern design. Eller kanske ett runt matbord i vitlaserad ek som andas typisk skandinavisk design.

Läs mer om rustik inredning här.

Utöver dessa önskemål kring det runda matbordet har du kanske just det där önskemålet om att att bordet ska kunna förlängas vid behov. Då är det just ett runt matbord med iläggsskiva du söker. Och återigen, inte bara ett runt matbord med iläggsskiva utan också ett riktigt snyggt bord! För om vi ska vara ärliga så är det tyvärr alldeles för ofta så att man tvingas göra ett val mellan praktiskt och designmässigt snyggt. 

Ofta är designmöbler och förvaringsmöjligheter som är skapade av stora designers mer snygga än praktiska. Det är synd! Därför har vi sökt igenom inredningsbutikerna efter snygga runda matbord med iläggsskivor så att ni ska slippa välja helt enkelt. Här går vi lika mycket för det snygga som det praktiska. Hoppas ni hittat ett bord ni tycker om.

Glöm inte extra stolar till de extra sittplatserna

När ett matbord går att förlänga gäller det att ha stolar redo för de extra platserna man dragit fram. Ett alternativ är självklart att köpa likadana stolar som man har till de övriga platserna vid matbordet så att det blir enhetligt och snyggt. Men kanske har man väldigt stora och otympliga matstolar som helt enkelt inte får plats att stå i någon källare eller garage. Då kan det vara perfekt att köpa till några stolar som lätt kan ställas undan och plockas fram. Till exempel hopfällbara stolar eller snygga pallar. 

När det kommer till sådana smarta sittlösningar får man inte heller glömma bort att det finns riktigt snygga varianter. Det behöver inte vara en brassestol i neonrosa med blommor på med en helt annan sitthöjd än övriga stolar. Det finns snarare riktigt snygga stolar som också är smarta och som kommer matcha övriga stolar utan att för den delen vara likadana. Spana gärna in vår sida Inredning online för bra inredningsbutiker online som garanterat har sådana sittlösningar.

Runt matbord med iläggsskiva – bra att tänka på

  • Se till att bordet i “hopfällbart” läge passar antalet personer som oftast sitter vid bordet
  • Fundera över om det behövs ett bord som kan addera två eller fyra fler platser
  • Fastna inte vid att bordet endast ska vara praktiskt, det finns massor av snygga bord också!
  • Ett runt matbord med iläggsskiva är helt klart en investering
  • Runt matbord med iläggsskiva gör sig lika bra i huset som i sommarstugan
  • Alla uppskattar en ordentlig sittplats vid bordet och att slippa trängas

Vissa möbler är mer värda att investera i än andra

Precis som alltid när det kommer till inredning och framför allt större möbler så finns en ekonomisk aspekt med i det hela. Ska man betala massor av extra pengar för ett finare märke eller går det lika bra med en mer budgetvariant? Vi tycker helt klart att det beror på vilken möbel som det är dags att investera i.

En säng är en typisk sådan möbel som behöver fylla sin funktion och där det ofta kan löna sig att lägga några extra tusenlappar på. Där handlar det inte om utseende i första hand utan om ergonomi. Däremot ett par köksstolar eller en hatthylla till hallen kanske är mer sådana möbler där man lika gärna kan lägga en mindre peng och få samma både design och funktion för pengarna som ett designermärke hade erbjudit.

När det kommer till runt matbord med iläggsskiva kan man se det på två sätt. Antingen ser man ett matbord som något man köper endast ett par gånger under sin livstid. Eller så köper man nya matbord så fort man flyttar eller så fort man byter stil i hemmet. Är man lagd mer åt det första hållet att man köper ett matbord för många års tid bör man verkligen investera i ett bra och stabilt matbord med ordentlig konstruktion som inte kärvar. 

Så väljer du rätt material till matbordet.

Ett matbord med iläggsskiva är byggt på skenor som dras in och ut och dessa behöver med fördel glida smidigt in och ut. Det blir ett himla meck om dom där skenorna är dåligt konstruerade och man behöver ta i för kung och fosterland och behöver vara fyra personer för att dra isär bordet. Därför tycker vi att det finns ett värde i att investera i ett bra och hållbart runt matbord med iläggsskiva som kommer stå år efter år utan att gå sönder.

I bildkollagen här ovan har ni förhoppningsvis fått inspiration till runda matbord med iläggsskivor som passar just er stil. Det är bord i olika storlekar och olika prisklasser. Kom ihåg att många av borden vi visat upp finns i flera färger så in och kika runt efter det som passar just ert hem allra bäst! 

Hoppas ni fått inspo och tips på runda matbord med iläggsskivor och att ni fått någon hjälp till att hitta det där perfekta matbordet. Vi vet av egen erfarenhet att det inte är helt lätt att hitta möbler online och än mindre ute i butik. Det finns nästan för mycket att välja på! Glöm inte att slänga iväg ett mail till oss om ni har önskemål på framtida ämnen eller produkter ni vill att vi skriver mer om. 

Ha det så gott,