Rustik inredning 2022

Rustik inredning är ämnet! Rustik inredning passar verkligen att plocka in delar av i alla hem och stilar. Rustik inredning skapar en personlig och naturnära känsla som alldeles garanterat kommer lyfta hemmet. Vi visar upp typsiskt rustika inredningsdetaljer, rustik belysning och möbler i rätt rustika känsla.

Välkommen till Inredningsinspirationsbloggen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Här bjuder vi på allt inom rustik inredning, inspo, produkttips och hur du får in stilen i just ditt hem!

Den som gillar rustik inredning kommer att älska dagens inlägg. Vi gräver oss ner i allt vad den rustika inredningen har att göra med. Rustik inredning i allt från mindre inredningsdetaljer till belysning och möbler i rustik känsla. Hoppas ni ska hitta inspiration till att fylla era hem med denna fantastiskt fina stil.

Den rustika inredningen innebär säkert olika saker för olika människor. Gemensamt är nog i alla fall känslan av det robusta, rejäla och murriga i allt från inredningsdekorationer till möbler. Det som rustikt står för är inredning i mörkare trä, svarta smidesdetaljer, rejäla designer och inte så mycket plotter. Ett robust bord är allt annat än vingligt och vitt. Det är rejält och står där det står. Vanligast förknippat är det i en mörkare träfärg som helst ska vara lite skadad i kanterna och inte så perfekt. En rustik hylla är gärna lite ojämn och tilltufsad i kanterna och har stora rejäla väggfästen. Ni förstår, det är rejält och det är inte en massa små detaljer. Det är inredning i all sin enkelhet med en design som är otroligt i ögon fallande.

Rustik inredning – Sammanfattad inspo

  • Rejäl och robust är två ord som kännetecknar den rustika inredningen
  • Personligt, inbjudande och jordnära
  • Mörkt trä, sten och smidesdetaljer
  • Snarare få och stor inredning än mycket småplotter
  • Rustik inredning är perfekt att mixa med andra inredningsstilar
  • Rustik inredning finns i allt från möbler till belysning och mindre detaljer

Rustika inredningsdetaljer

Klicka på bilden för att göra den större.

Rustik belysning är ett måste

Klicka på bilden för att göra den större.

Rustik inredning – Rustika sittmöjligheter

Klicka på bilden för att göra den större.

Rustik inredning och rustika möbler

Klicka på bilden för att göra den större.

Rustik inredning – Rustika inredningsdetaljer

Tycker du om rustika inredningsdetaljer lever du på helt rätt tid kan man säga. Butikerna kryllar av magiskt fina rustika dekorationer i stort som smått just nu. Oavsett om du vill ha ett fullt ut rustikt hem eller om du har en annan stil i grunden så kommer rustika inredningsdetaljer ge en fantastisk känsla åt hemmet. Rustika inredningsdetaljer ger en personlig, levande och jordnära känsla till hemmets alla rum.

Rustika inredningsdetaljer är ett måste för dig som gillar den rustika känslan. Det finns allt från belysning och förvaringslösningar till dekorationer, tavelramar, krukor och allt där emellan. För att inte glömma rustika inredningsdetaljer till köket som skålar, fat, muggar och koppar. Det var svårt att plocka ut guldkornen i denna kategori eftersom det finns så otroligt mycket fint. Vi vill gärna inspirera till att inte heller fastna i enbart de mer klassiska inredningsdetaljerna som just skålar och belysning. Det finns ju så otroligt mycket mer än så. Bland annat vaser i unika designer, dekorationer till köksförvaringen, knoppar att fästa på väggen, hallförvaring, skohyllor eller varför inte äggkoppar. Faktum är att mer eller mindre allt nu för tiden finns i den rustika stilen och varenda liten pryl vi har framme hemma bidrar till stilen i hemmet. Så välj den med omsorg!

Vad gäller rustik inredning till köket och mer specifikt rustika inredningsdetaljer har vi några måsten.  Missa inte att spana in allt från äggkoppar i sten till dekorationsfat i rustikt trä. Glöm inte heller bort de mindre inredningsdetaljerna i köket som gör så mycket för helheten. Som hushållsrullehållare, timer, förvaring till köksredskapen, kökshandduken, grytvanten, skärbrädan och brödlådan. För att nämna några exempel på saker som ofta hamnar i andra hand om ens det. Se till att dessa också är i samma rustika stil. Det finns hushållsrullehållare i trä med läderdetaljer, grytvantar i slitet läder och brödlådor i robust mörkt trä. Glöm inte bort det så uttjatade med värdefulla ordspråket att ”det sitter i detaljerna”. ?

 

Missa inte: Massor av snygga bordslampor i läcker design

 

Rustik inredning i hemmets alla rum

Om vi går över till de rustika inredningsdetaljerna till andra rum i hemmet så vill vi slå ett extra slag för badrummet och inredningen i badrummet. Få saker är så trevligt som att komma in i ett riktigt fint och ombonat badrum. Badrummet är ju ändå ett rum för privatliv och egen-tid. Oavsett om man har möjlighet till att från spa och bubbelbad eller om man snarare bara har en liten toalett och ett vägghängt handfat. Kanske är det till och med ännu viktigare att få till de små inredningsdetaljerna och se till att de är väl genomtänkta i ett mindre badrum med lägre grundstandard.

Vill man åt den rustika känslan och rustika inredningsdetaljer till badrummet finns förstås några klassiska detaljer att satsa på. I badrummet behöver det faktiskt inte vara ju mer desto bättre. Snarare tvärtom. Saker att satsa på är en rustik tvålpump, helst med en matchande tandborstmugg i samma serie. Inte sällan säljs både tandborstmugg och tvålpumpar ihop så det brukar inte vara några svårigheter att hitta båda två i samma stil. Förutom det är en toaborste i robust stil något man inte får missa. Och både när vi pratar tandborstmuggen, tvålpumpen och toaborsten är det gärna en robust design i sten som passar sig extra bra till våtutrymmen.

Förutom dessa robusta inredningsdetaljer till badrummet får man inte heller glömma toapappershållaren och förvaringsmöjligheterna. Det är två saker som är perfekta att satsa på att ha i den magiskt fina robusta stilen. På tal om förvaring så är det något som finns i all oändlighet för den som tycker om robust inredning. Det finns allt från grovt flätade jutekorgar till askar och boxar i massivt trä till öppen förvaring av sten. Vackert som få och passar otroligt bra i badrum. Vad gäller toapappershållare så vill vi slå ett slag för att ha era toapappersrullar i en öppen snygg förvaring. Antingen en rejäl korg i smide eller kanske en variant i jute eller helt enkelt trä. Vi visar upp en toapappershållare i jute här idag som verkligen är i perfekt robust stil så spana in den om du gillar det du hör!

Ett annat rum vi vill ta upp som är kanske det viktigaste rummet av alla i hemmet det är hallen. I hallen ger vi alla våra gäster hemmets hela första intryck. Där sätts ribban för resterande delar av hemmet och det är ju hallen som först välkomnar oss. I precis alla hem är det så. Det finns helt enkelt inga hem utan hall och därför är de lika viktiga i alla hem. Oavsett om man har en gigantisk hall eller en liten minimal och supertrång hall som man knappt får plats ensam i. En hall är en hall och den fyller sitt syfte att välkomna dig in i hemmet. Klart som sjutton det är en viktig del av hemmet då! Så vill du att hemmet ska upplevas rustikt, mysigt, härligt, omfamnande så gäller det att sätta stilen redan i hallen. Perfekta rustika inredningsdetaljer att satsa på i hallen är skohyllan, hatthyllan, krokar, galgar, förvaringskorgar, dörrmattan, knoppar på eventuella garderober, spegelramen och självklart belysningen. Finns det möjligheter till en sittyta i hallen är det perfekt att se till att ha en fåtölj i rotting, massivt trä eller varför inte tung sammet.

Som ni har finns inga begränsningar. Allt från små detaljer som just knopparna till garderobsdörrarna eller byrålådorna till korgen du slänger nycklarna i finns i rustik stil. Återigen, det sitter i detaljerna så glöm inte bort dom.

Nu har vi nämnt några specifika rum och hur man lyckas med den rustika inredningen i dessa rum. Självklart är det viktigt att hålla en röd tråd i hemmet så det känns enhetligt och inte alltför spretigt. Därför är det viktigt att ha något i denna rustika stil i hemmets alla rum. Oavsett om du vill gå all in för den rustika inredningen eller bara plocka små inredningsdetaljer i denna stil så gäller det att se till att stilen återkommer i alla rum som en röd tråd. Risken annars är att hemmets känns inrett av olika personer och att hela helhetskänslan tappas bort. Detta gäller givetvis vilken inredningsstil man än anammar.

Rustika möbler

Rustika möbler är perfekt för den som vill åt den rustika stilen i hela hemmet. Då finns inga begränsningar. Den rustika inredningen finns i alla typer av möbler. Allt från sänggavlar, matbord och stolar till soffbord, vägghyllor och vitrinskåp finns i rustik stil. Självklart också precis allting däremellan. Till sovrummet är just en rustik sänggavel helt perfekt för att få till den där rätta rustikt mysiga känslan. En typiskt sådan är mörkbrun med kanske guldfärgade eller svarta knappar. En spegel med ram i samma rustika känsla och du är en god bit på vägen. Andra möbler i rustik stil till just sovrummet är vägghyllor, golvlampor, sänglampor, sängbord och självklart en byrå. Allt detta finns givetvis i den perfekt rustika känslan. Vi visar ett gäng exempel här idag!

För att lyckas med den rustika känslan i vardagsrummet gäller det att satsa på de stora möblerna. Ett soffbord i härligt mörkt trä med svart underrede. Ett stort soffbord som står stadigt på jorden. Till det ett lyxigt och rejält vitrinskåp med mysig varm integrerad belysning. Och när vi pratar vardagsrum får man inte glömma bort tv bänken. Just rustika tv-bänkar finns i mängder av utföranden, storlekar och former. Vi har letat fram ett gäng guldkorn här idag! Något vi heller inte får glömma när vi tänker på rustika vardagsrum är en robust och maffig lampa. Antingen en rustik taklampa eller en golvlampa i samma rustika känsla. Tänk stort, maffigt och allt annat än en blyg och intetsägande design. Varför inte en golvlampa med ställning i form av en spretig gren? Med ett lamphuvud som inte lämnas obemärkt. Rustika lampor visar vi upp massor av här ovanför. Hoppas ni ska hitta någon som faller just er i smaken.

Ett annat rum vi inte får glömma att lyfta när vi pratar rustik inredning är matplatsen. Oavsett om du har en helt egen matsal till din matplats eller om matplatsen är i samma rum som köket så är det ett måste att satsa på just detta om du vill in med den rustika stilen hemma. Något vi vill slå ett extra slag för när vi pratar just matplats är att inte köpa en färdig matplats med bord och stolar. Våga istället mixa ihop din egen perfekta matplats med ett läckert bord och stolar som passar bra till. Då får du garanterat en matplats som ingen annan har. Dessutom blir du så begränsad om du bara letar färdiga matgrupper. Det finns ju så otroligt mycket snygga båda matbord och stolar som gör sig alldeles perfekta ihop. Våga gå på din egen stil och magkänsla här!

Hur får man då till den perfekta rustika matgruppen? A och o när det kommer till rustik inredning är som vi tidigare nämnt alltid stabilitet och robusthet. Det kommer inte på frågan med ett bord som är rangligt eller stolar som är sköra. Allt är rejält och tåligt. Med andra ord ett matbord med tung och tjock bordsskiva som vilar på ett par rejäla bordsben. Vad gäller stil och färg är det allt från mörkare brun till svart. Helst av allt när vi pratar rustik inredning och rustik stil på matbordet så är det ett bord i nött trä som är lite kantstött och med liv i strukturen. Ett bord med liv! Vad gäller stolarna så ska känslan förstås vara densamma. Antingen ett par rejäla trästolar i samma nyans och stil som bordet eller också kanske ett par köksstolar i tyg. Allt från mörkare sammet till vanligt bomulls- eller linnetyg funkar fint. Så länge trästolen där bakom inte är vit eller ännu värre, i plast. Robust trä ska det vara för den rätta rustika känslan! Även rustika stolar visar vi upp ett antal här idag. Det finns massor av läckra varianter i butikerna eftersom denna stil är så trendig just nu.

Blanda stilen med andra inredningsstilar

En otroligt härlig sak värd att nämna med just den rustika inredningen är hur otroligt väl den passar med mer eller mindre alla andra inredningsstilar. Därför är det perfekt att blanda in lite rustik inredning i hemmet oavsett utgångsläge. Har du en lantlig stil passar det självklart bra med rustik stil. Har man en modern, skandinavisk stil med mycket avskalad och vit grund vill vi faktiskt slå ett alldeles extra slag för att blanda in detaljer i rustik stil. Dessa stilar gifter sig otroligt bra. Den vita inredningen värms upp och får personlighet med hjälp av rustika inslag på allt från belysning till ljuslyktor, krukor och dekorationsfat. Många som har anammat den skandinaviska eller den moderna stilen känner att något saknas hemma, speciellt efter ett tag. Det blir lite muséum-känsla där allt känns väldigt perfekt och tillrättalagt. Få saker kommer då liva upp så bra som den rustika inredningen. Den tillför heller inte massa färg och mönster utan snarare bara personlighet. Eftersom den rustika inredningen handlar om mörkare levande trä, sten och jute kommer det bara addera personlighet och värme åt en kallare och mer identitetslös stil. Och kom ihåg, det går alltid bra att testa sig fram. Ta in en kruka i rustik stil till ditt vita hem till att börja med. Känn på det. Byt sedan kanske ut en frostvit lampa till en lampa gjord av grenar som är mer operfekt i form och stil. Och så vips har du skapat liv och ett unikt hem.

Läs också: Beige inredning

Rustik inredning – Passar såväl i storstan som på landet

Förutom alla ovan nämnda fördelar med den rustika inredningen finns en sista grej som måste nämnas. Det är det faktum att den rustika inredningen passar precis lika bra i en lägenhet mitt i storstan som i den mysiga lummiga villan på landet. Och radhuset i orten, sommarstugan i idyllen.. Ni fattar. Det är verkligen en stil på inredning som passar oavsett. Den är bara mysig, varm, genuin, personlig, harmonisk och välkomnande. Vem vill inte ha det så hemma? 😊

Så roligt att ni tittade in här och hoppas ni fått inspo till den rustika inredningen. Vi har försökt fånga inspiration på produkter i allt från möbler till mindre inredningsdetaljer. Allt för att just du ska hitta något som faller dig i smaken.