Rustikt matbord: 17 snygga matbord i rustik stil!

Ett rustikt matbord i tidlös design är en möbel för alla hem och inredningsstilar. Matbordet i rustik stil är unikt i sitt slag och skapar en härlig och mysig känsla i rummet. Rustika matbord finns både i runda och rektangulära former, ljust och mörkt trä. Det finns något för alla helt enkelt! Här visar vi 17 fina rustika matbord som kommer göra middagarna ännu trevligare framöver!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett rustikt matbord?

Ett rustikt matbord är ett stabilt bord i trä som skapar värme och myskänsla i rummet. Det rustika matbordet har ofta träplankor som bordsskiva kombinerat med svarta eller träfärgade bordsben. Bordsbenen är antingen raka eller kryssformade. 

Matbord i rustik stil får gärna vara lite slitna för att inge den där extra robusta och rejäla känslan till bordet. Det är ett matbord som passar lika bra i köket som i vardagsrummet och skapar den där hemtrevliga miljön som alltid är väldigt uppskattad.

17 fina rustika matbord

Runt rustikt matbord i mangoträ

Ett snyggt runt matbord i rustik stil som kommer förgylla många middagar framöver. Bordet är tillverkat av massiv mangoträ och har ett snyggt snidat träben i mitten. Bordet är handgjort, så viss avvikelse kan förekomma.

Matbord i massiv rustik ek från Artwood

Riktigt läckert rustikt matbord från populära Artwood. Ett maffigt matbord i elegant rustik design som verkligen kommer dra åt sig uppmärksamheten. Passar lika bra att ha i köket som i vardagsrummet.

Runt rustikt matbord från Artwood

Matbord tillverkat i åldrad alm med naturliga inslag som gör varje bord unikt. Lika mycket ett användbart matbord som en snygg inredningsdetalj! 

Matbord i brunoljad ek

Stiligt matbord i brunoljad ek med en klassisk stil. Här finns det plats för 6 platser, men bordet finns även i en mindre storlek som passar bra till det lilla köket eller vardagsrummet. 

Bord från älskvärda Muubs och Says Who

Det här snygga runda matbordet är ett resultat av samarbete mellan de danska inredningstillverkarna Muubs och Says Who. Bordet har både en rustik och modern touch vilket gör att de passar de allra flesta hem och inredningsstilar.

Gediget hantverk skapat av drivved

Ett helt unikt matbord tillverkat av drivved! Det här spektakulära och handtillverkade matbordet har färgskiftningar, gropar, sprickor och ojämnheter vilket skapar karaktär och ett helt unikt utseende. 

Bord i trendig rustik stil

Stilrent matbord i klassikt utförande från populära Artwood. Bordet har verkligen en rustik stil som kommer ta hemmet till en helt ny nivå!

Josh matbord silver back

Stort robust och runt matbord för hela familjen. Bordet har en kall brun nyans, är tillverkat i massiv ek och har en parkettmönstrad bordsskiva av ekfanér.

Norfolk matbord

Matbord robust design

Gammaldags rustik stil

Bord i antikgrå

Runt bord i mangoträ

Matbord i vintage-stil

Bord i naturträ

Matbord i rustik alm

Edward matbord vit/brun

Hittade du inget som passade?
Här hittar du massor av fler rustika matbord!

Rustikt matbord för med sig naturlig naturkänsla

Vill du åt en riktigt härlig naturkänsla i hemmet är dom rustika matborden en alldeles ypperlig start på den inredningsresan. Det finns nästan ingenting i inredningsväg som mer naturligt för med sig naturen in i hemmet och inger den känslan så tydligt. 

Det är långt ifrån bara rustika matbord som kan inge naturkänsla i hemmet. Fåtöljer, ljusstakar, tavlor och stolar är andra exempel, däremot är de inte lika kraftfulla som matbordet. Ett matbord, oavsett om det står i köket eller vardagsrummet, blir ofta en central del i rummet. Något som syns väldigt tydligt och tar mycket plats. Därför har matbordet ett kraftfullare uttryck än andra inredningsdetaljer och är avgörande för helhetskänslan i ett rum. 

Det bästa med de rustika matborden är att det är äkta naturmaterial och jordnära färger naturligt i bordet, ingenting känns tillgjort eller konstlat. Det är på riktigt och det smittar verkligen av sig till hela rummet som får en mysig, stilfull och härlig atmosfär att vistas i.

Matcha med snygga stolar

För att få till helhetskänslan kring ett rustikt matbord är det viktigt att stolarna matchar bordet och går i samma linje även om dom inte måste ha precis samma rustika utseende som matbordet. Här handlar det mer om att färgtoner, material och design fungerar bra tillsammans så det blir en riktigt trevlig matplats att umgås kring. 

Köper du en matgrupp i rustik stil ingår så klart alltid stolar och där är jobbet med att hitta några matchande stolar till bordet redan gjort. Där har någon annan sett till så att hela matgruppen passar bra ihop och ger ett behagligt intryck tillsammans. 

Ett tips när du köper ett rustikt matbord och stolar separat är att kika på de färdiga matgrupperna för att få lite inspiration på vilka typer av stolar som passar bra till bordet. Färgen på stolarna är nästan alltid i de mörkare tonerna. Svart, grå och brun är vanligt förekommande men även stolar i beige kan passa bra till ett rustikt matbord. 

Vad gäller form och storlek är det lite blandat men rejäla, stabila stolar med hög rygg är väldigt populärt även om mer nätta stolar med lägre rygg också passar bra till rustika matbord.

Rektangulärt eller runt rustikt matbord?

Förutom att hitta rätt stil på det rustika matbordet tillsammans med ett gäng snygga stolar gäller det att bestämma sig för form på bordet också. Du kanske har ett utrymme där bordet som ska stå som inte är anpassat för ett runt matbord exempelvis, då är ju valet ganska lätt. Har du däremot valmöjligheten gäller det att tänka till. 

Det finns både rektangulära- och runda rustika matbord att ta hänsyn till och här vill vi verkligen slå ett slag för att ett runt rustikt matbord bör vara något du kikar lite extra på. Den runda formen tillsammans med det rustika utseendet blir magiskt!

Runda matbord är tyvärr inte speciellt vanligt även om man kan tro det. Många man pratar med gillar runda matbord eftersom det är socialt att umgås kring. Ingen blir sittandes på en kant och alla kan delta i samtalet. Ändå ser man de runda matborden relativt sällan. Just därför vill vi lyfta det runda rustika matbordet här. Har du möjlighet så våga testa på ett runt matbord i rustik stil, du kommer inte att ångra dig.

Men går du istället mot de klassiska rektangulära matbordet i rustik design får du ett maffigt bord som verkligen kommer att ta för sig i rummet. Det spelar nästan ingen roll om det är ett bord för 4, 6 eller 8 personer. Med sina raka kanter tillsammans med det robusta utseendet blir det ett bord som syns oavsett.

LÄS ÄVEN: 20 SNYGGA LAMPOR ÖVER MATBORD

En tidlös design med myskänsla

Den rustika stilen är ständigt aktuell och det känns som att den heller aldrig kommer gå ur tiden – vilket vi verkligen får hoppas. Med de naturliga träinslagen sprider möblerna en lugn och harmonisk känsla kring sig och det blir genast betydligt mysigare i rummet när rustik inredning tillförs.

Ett rustikt matbord kommer med andra ord vara lika trendigt om 10 år som det är idag. De smälter bra in i alla olika typer av inredningsstilar och sätter verkligen tonen för köket eller vardagsrummet. 

Så även om du skulle byta stil helt och hållet i hemmet kommer matbordet alltid fungera och finnas där som en stabil möbel att luta sig mot.