Stora prydnadskuddar till sängen – 5 tips: Så bäddar du snyggt med kuddar!

Är du ute efter stora prydnadskuddar till sängen har du hittat rätt. Här nedan tipsar vi om ett stort gäng riktigt fina stora prydnadskuddar. Stora prydnadskuddar passar perfekt till en lyxig sängbäddning men kan vara svåra att få tag på. Här har vi samlat ett stort urval tillsammans med några vassa inredningstips till sängen och sovrummet.

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Därför ska du inreda med stora prydnadskuddar i sovrummet

Sovrummet är verkligen ett av de rum i hemmet som förtjänar extra mycket kärlek. Tyvärr är det ofta raka motsatsen, att sovrummet är det rum som bortprioriteras till fördel för andra rum. Ofta lägger vi mycket energi på till framförallt vardagsrum och kök. Låt oss här och nu ändra på det och låta våra sovrum få lite extra omtanke. Det gör vi förstås genom att få sovrummet att kännas inbjudande, mysigt, ombonat och genomtänkt. Och det i sin tur, det gör vi med hjälp av inredningen!

Det huvudsakliga fokuset i ett sovrum är givetvis sängen. Oavsett om man har ett litet eller stort sovrum så kommer sängen vara hela rummets fokus. Precis som det ska vara! Sovrummets hela inredning ska synka med sängen och därmed bäddningen. Därför är det av största vikt att veta hur man lyckas med den perfekta bäddningen. Vi alla önskar ju en säng som vid direkt anblick ger en känsla av att man bara vill krypa ner för en god natts sömn tillsammans med sköna, lyxiga sängkläder

Det bästa tipset för att lyckas med en bäddning är att jobba i lager. Flera lager skapar flera dimensioner och därmed ett djup och den där mjuka inbjudande känslan vi nämnde tidigare. Lager i en bäddning kan skapas med hjälp av överkast, plädar, sänggavel, sängkappa och prydnadskuddar i kombination med sovkuddarna. Prydnadskuddar finns det massor om och vi har ägnat ett stort inlägg till just fina prydnadskuddar som passar såväl soffan som sängen. Det vi fokuserar på här är dock mer specifikt stora prydnadskuddar perfekta för sängen och sovrummet!

Orsaken till att stora prydnadskuddar blir en succé att inreda sovrummet och sängen med är i huvudsak för att de känns lyxiga och sticker ut. Med hjälp av stora prydnadskuddar kan du skapa den där eftersträvansvärda hotellbäddningen utan att det tar en kvart. För låt oss vara ärliga, att bädda sängen måste gå snabbt. Ingen har varken tid eller lust att låta bäddningen bli ett långt projekt på morgonen. De stora prydnadskuddarna underlättar detta enormt. Stora prydnadskuddar behöver inte ligga i en perfekt vinkel på sängen, tvärtom kan du med fördel bara kasta ett par stora prydnadskuddar på sängen och vips så har du skapat lager och lyx till sovrummet.

Läs även: Sovrumsinspiration: Mysiga tips till sovrummet!

15 stora prydnadskuddar som passar bra till sängen

Stor kudde med struktur 80×80

Beige linnekudde &Tradition

Sandfärgad kudde 80×80

Beige kudde från Mimou

Kudde med fransar 80×80

Kuddfodral nougat 90×50

Stor randig kudde 78×78

Kudde i mjuk fuskpäls

Zebrakudde 70×70

Blå sammetskudde 70×100

Grön sammetskudde 70×100

Kudde med struktur &Tradition

Kudde i linnemix 60×90

Randig stor kudde 80×50

Naturfärgad kudde Mimou

Hittade du inget som passade?
Här hittar du massor av fler stora prydnadskuddar!

Så bäddar du snyggt med stora prydnadskuddar i sängen – 5 magiska tips!

1. Matcha de stora prydnadskuddarna med andra textilier

Ett klassiskt och användbart inredningstips är att matcha textilier med varandra för att skapa en helhet i hemmet. Det är ett tips som i allra högsta grad är applicerbart på stora prydnadskuddar i sängen. Se till att du håller en röd tråd i sovrummet genom att helt enkelt gå på ett färgspår som du håller. Värt att nämna är att färgen mer än gärna får skifta i nyans, har du blått i sovrummet blir det läckert att jobba med allt från ljusblått till mörkt marinblått och alla nyanser däremellan. Med andra ord, matcha dina stora prydnadskuddar med överkastet, gardinerna, påslakan, krukor, vaser eller varför inte tavlorna på väggen. Att plocka upp en färg på flera ställen i rummet är något som alltid går hem.

2. Välj innerkudde med omsorg

En del prydnadskuddar säljs som hela kuddar och andra som endast ett kuddfodral. När du köper ett löst kuddfodral har du all chans att köpa en innerkudde som skapar den effekt du vill åt. En stor prydnadskudde till sängen kan vara lika fin med en fylligare och tjockare innerkudda som med en lösare och mindre fyllig variant. Det gäller bara att veta vilken effekt man vill åt i sitt sovrum. En innerkudde av äkta fjädrar skapar ofta en fylligare och tjockare kudde som dessutom håller bra över tid. En vegansk innerkudde i polyester blir luftigare och lite mer pösig. Dessa två skapar helt olika känsla till sovrummet och bäddningen. En fyllig och tjock kudde skapar en mer stilren bäddning och en mjukare och pösigare kudde skapar en mindre tillrättalagd bäddning. 

3. Byt kuddfodralet för att förnya sovrummet

Ett inredningstips som är schysst mot både plånboken är att byta ut textilier i hemmet för att förnya känslan. Det krävs inte speciellt mycket varken tid eller pengar för att klicka hem några nya kuddfodral men det gör enormt stor skillnad i ett rum. Speciellt när vi pratar stora prydnadskuddar som tar relativt mycket plats och uppmärksamhet i ett sovrum. Tänk dig ett sovrum som går i mycket ljusa toner med vita sängbord, ljusa påslakan, gardiner och mattor. Att byta ut kuddfodralen där från till exempel ljusgrått till mörkgrått gör förvånansvärt stor skillnad. I just det exemplet kommer rummet gå från att upplevas mildare och mjukare till att upplevas mer kaxigt och kontrastfyllt. Testa dig fram och upplev själv hur stor skillnad de små detaljerna faktiskt gör. 

Har du dessutom bytt ut kuddfodralet till dina stora prydnadskuddar i sovrummet ett par-tre gånger så har du plötsligt ett “lager” att byta mellan. Det är både hållbart och snällt mot plånboken. Vi vågar också lova att när du plockar fram de där “gamla” kuddfodralen som du inte haft framme på ett halvår så kommer de kännas som nya.

4. Placeringen av din stora prydnadskudde

För någon som aldrig haft stora prydnadskuddar i sängen kanske det känns främmande att ha så stora kuddar i sovrummet. Många väljer mindre prydnadskuddar eller kuddar i standardmått (50x50cm uppfattas som standardmått). Då kanske det kan hjälpa på traven att få tips gällande placering och bra saker att tänka på.

Det finns egentligen två sätt att snyggt placera stora prydnadskuddar i sängen. Antingen kan du alltid komma undan med att slarvigt bara slänga ett par kuddar i mitten av sängen efter att övriga sängen är bäddad. Att de med fördel kan slängas lite slarvigt tål att upprepas. Två stora prydnadskuddar som är perfekt tillrättalagda på sängen kan se aningen tillgjort ut nämligen. Det andra sättet är att istället placera de stora kuddarna bakom alla andra kuddar. Det gör att du bakifrån bygger upp en mysig bäddning i flera lager. Eftersom dessa kuddar är större än vanliga sovkuddar så kommer de synas trots att de ligger längst bak. Denna variant skapar verkligen en hotellkänsla i bäddningen.

5. Överdriv inte antalet prydnadskuddar

När det gäller stora prydnadskuddar så finns det ingen anledning att ha mer än två kuddar i sängen. Kuddar i mindre storlek får gärna ligga i grupp om tre eller fem stycken men när vi pratar stora kuddar så blir det oftast snyggast med två. En ensam stor kudde kan kännas malplacerad och fler än två kan snarare göra att hela sängen känns som ett enda kuddhav där man själv inte får plats att krypa ner. Två är lagom i de allra flesta fall helt enkelt!

Stora kuddar i olika former – runda, avlånga och fyrkantiga

Stora kuddar är oftast fyrkantiga eller avlånga/rektangulära. Det finns dock stora prydnadskuddar i andra former också även om de kan vara svårare att få tag i. Bland annat finns stora runda kuddar och stora kuddar i andra unika former. Vi har med några fina stora kuddar i andra former än de klassiskt fyrkantiga och avlånga här ovan. Alla inredningsdetaljer som sticker ut från normen och de klassiska formerna skapar en lekfullhet och ett personligt hem. Dessutom upplevs det ofta designmässigt och som att man är hemma hos någon med bra koll på inredning när det dyker upp lite udda former och originella inslag. Det är kul att våga sticka ut och att göra det med ett par stora prydnadskuddar i en unik form är ett perfekt första steg.

Bra att tänka på när du letar stora prydnadskuddar till sängen

Är du på jakt efter stora prydnadskuddar till sängen finns några handfasta tips som är bra att ha i åtanke. Det första handlar om vad som faktiskt klassas som en stor prydnadskudde. Många uppfattar en 50x50cm kudde som standard, det är en kudde som varken är stor eller liten. Men en kudde som är 55×55 eller 60×60 är inte för den sakens skull en kudde som klassas som stor. När vi pratar om stora kuddar menar vi prydnadskuddar i 80x80cm eller motsvarande i andra former än fyrkantiga. Det måttet sticker ut och upplevs som stor men inte för stor för en säng.

Ett annat bra tips är något vi var inne lite på tidigare. Det handlar om den stora vikten av att välja rätt färg och stil på kudden. Anledningen till att det är så viktigt är just för att en stor prydnadskudde tar så mycket uppmärksamhet. Har du två såna kuddar som är färgstarka och bohemiska så kommer det göra att hela sovrummet får en bohemisk touch. Har du istället ett par kuddar i vitt linnetyg kommer det bringa rummet en luftig, lätt och ljus känsla. Detta är egentligen precis samma sak som när man vid jul tar in en massa röda textilier i hemmet, det skapar en känsla av jul. På precis samma sätt skapar andra färger, mönster och material andra sinnesstämningar och olika puls.

Hoppas du fått lite inspiration bland stora prydnadskuddar till sovrummet och att du hittar någon som passar dig och ditt sovrum perfekt!