Taklampa kök 2023 – 32 snygga kökslampor till tak

Är du på jakt efter en ny taklampa till köket har du kommit rätt. Här visar vi 32 snygga kökslampor till tak i olika storlekar, design och prisklasser. Du hittar takpendlar, plafonder, spotlights och takkronor. Vi går igenom vad som är bra att tänka på, hur taklampan i köket bör placeras och mycket mer!

Taklampor är en viktig del för både belysningen och inredningen i ett kök. Utan en eller flera taklampor, beroende på kökets storlek, känns det väldigt tomt och inte så ombonat. Kökslampan i taket ger rummet trivsel, värme och en hemtrevlig känsla. Det är kökets viktigaste belysning och behövs både vid matlagning och bakning.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Därför ska du ha en taklampa i köket

Köket – hemmets hjärta och där vi spenderar massor av våra vakna tid när vi är hemma. Här är det lika viktigt att trivas med inredning och belysning  som med planlösning och funktion. 

En taklampa i köket är ett måste för alla hem för att kunna baka och laga mat i bra belysning men också för att köket blir att kännas väldigt tomt och mörkt utan taklampa. 

Det finns några saker som är viktigare än andra i var och ett av hemmets alla rum. Sängen är en viktig del av sovrummet, soffan har stor betydelse för vardagsrummet och taklampan måste finnas i köket. Så är det bara. Andra typer av kökslampor bör också finnas i varje kök, men utan taklampa går det mer eller mindre inte att få ett funktionellt kök för alla de sysslor vi utför där. 

Visst är det mysigt med dekorativa bordslampor eller snygga vägglampor i köket också men de bör främst vara ett komplement till kökslampan i tak som bör vara kökets hjärta och den belysningskälla som prioriteras först.

32 snygga taklampor till köket

Takpendel till kök

Takpendeln till köket är förmodligen den vanligaste kökslampan av dom alla. Den hängande kökslampan som passar precis lika bra att ha mitt i kökstaket som över matbordet eller köksön. 

Takpendlar till kök finns det ett stort utbud av och flera av dessa takpendlar passar dessutom bra att kombinera tillsammans med varandra. Att hänga två likadana pendlar i samma höjd bredvid varandra eller tre pendlar i en cirkel i olika höjd bredvid varandra är två vanliga kombinationer av takpendlar i kök.

Några andra saker som är bra att tänka på när du väljer takpendel till kök.

Material

Det finns liksom inga rätt eller fel när det gäller materialval till kökslampan i taket. Däremot kan materialet förmedla en viss känsla så där gäller det att tänka till lite. Rottinglampor i köket inger exempelvis en naturnära känsla som gör att det känns luftigt och rymligt. Lampor i rotting släpper igenom mycket ljus och ger en spridd riktning på ljuset till skillnad mot mer stängda kökslampor.

Takpendlar i glas, metall eller med lampskärm i textil är också populära pendellampor att ha i köket. Det finns med andra ord pendellampor i mer eller mindre alla material man kan tänka sig.

Design

Designen på takpendlar varierar väldigt mycket och här finns det mycket att välja på. Enklare pendellampor i stilren och minimalistisk design till taklampor som tar för sig mer med mycket detaljer och spektakulära former. 

Takpendlar till kök i industriell-, skandinavisk-, bohemisk- eller lantlig design är några av de populära stilarna som går hem i de svenska hemmen. Det finns massor av takpendlar till köket oavsett inredningsstil så här är det bara att välja och vraka.

Med eller utan lamphuvud 

På senare år har takpendlar till kök utan lamphuvuden blivit mer och och mer populära. Här låter man ljuskällan sätta tonen för lampan som helhet istället för lampskärmen. Pendellampor utan lamphuvud passar bra att hänga flera stycken tillsammans för en förhöjd känsla. 

Men visst är det så att takpendlar med lamphuvud fortfarande är det vanligaste pendellampan och något som passar lika bra i alla hem – oavsett inredningsstil.

Ljuskälla

Valet av ljuskälla är viktigt, framför allt om du väljer en takpendel utan lampskärm. Dels är ljuskällans design och form viktig för rätt känsla, men det är också viktigt att bestämma vilket sken du vill ha. Ska det vara varmt och gult eller kallt och vitt? 

Sladd, kedja eller rep

Sist men inte minst vill vi belysa vikten av att välja rätt fäste till taklampan också En sladd är så klart den vanligaste länken mellan lampan och fästet i taket, men det finns andra alternativ som både är roligare och mer dekorativa. 

Replampan är både en kul och fin takpendel där man gömt strömsladden inuti ett rep för att göra lampans fäste mer dekorativt. Lampor som fästs med kedjor är ett annat spännande val som sätter en industriell känsla på takpendeln.

Plafond till kök

En annan typ av kökslampa till tak är en plafond. Plafonder kännetecknas genom att de sitter i direkt anslutning till taket. Till skillnad från takpendeln hänger den med andra ord inte ned från en sladd utan monteras direkt i taket. Plafonder finns i alla möjliga utföranden, stilar och storlekar. Det finns allt från klassiska och diskreta plafonder till plafonder i riktigt exklusiv design. Och förstås allt däremellan.

Vi tycker att plafond i kök fått ett lite oförtjänt dåligt rykte och något de pratas alldeles för lite om. 

Plafonden till kök finns, precis som takpendeln, i mängder av material. Allt från de naturnära materialen i rotting och bambu till plafonder i tyg, glas och plast. Med andra ord är det bara ditt eget tycke och smak som sätter gränserna för hur plafonden i i just ditt kökstak ska se ut. 

Antingen vill du kanske ha en taklampa till köket som verkligen sticker ut och bryter av. Eller också en taklampa som i första hand bara fyller funktionen att agera belysning men i övrigt bara smälta in i rummets övriga inredning. Om du är ute efter det förstnämnda finns många olika varianter av plafonder för dig. Är du ute efter det mer diskreta som taklampa till ditt kök finns förstås mängder av fina varianter för dig också. 

Här visar vi några plafonder som kan förgylla vilket kök som helst.

Spotlights till kök

Det finns två typer av spotlights. Den ena varianten är infällda spotlights (också kallade downlights) och den andra är utanpåliggande spotlights. Det vi fokuserar på  här som taklampa till köket är de utanpåliggande varianterna. Det eftersom infällda spotlights behöver installeras och byggas in i taket och så avancerade ska vi inte vara.

När vi pratar utanpåliggande spotlights som fästs som en taklampa så finns det även här två typer. Det är spotlights på skena och spotlights på fast armatur. 

Fördelen med spotlights på skena är att lampan blir flexibel åt alla håll eftersom själva lamporna kan skjutas fram och tillbaka. Det är dock inte alla som känner ett behov av detta och då funkar spotlights på fast armatur precis lika bra.

Att ha spotlights som taklampa i köket passar alla typer av kök. Det passar lika bra i ett stort kök som i ett litet kök och passar även ovanför en köksö. Framför allt är spotlights ett perfekt val av kökslampa för dig som har ett behov av eller tycker om när ljuset går att rikta åt olika håll. 

Antal ljuskällor 

Dessutom finns spotlights med olika många ljuskällor eller armar som det kallas. Avgörande för hur många ljuskällor du bör ha på din spotlight är beroende på hur stor yta du vill kunna lysa upp. Ett stort kök kan med fördel ha en flerarmad spotlight med uppåt fem eller till och med sju armar. I ett mindre kök kan det räcka med enarmad eller kanske trearmade spotlights. 

Form och stil

Förutom antalet armar på spotlights till kök finns även olika utföranden i form av färg och stil. Det finns mer diskreta spotlights i vitt och svart för den som önskar en spotlight till köket som inte i sig väcker så mycket uppmärksamhet. 

Men det finns också mer dekorativa spotlights som blir en viktig del av inredningen, däribland spotlights i mässing, silver, guld, och varianter med antik finish. Dessutom finns också varianter där själva spotlighten har små lamphuvud med andra material som rotting eller med dekorativa mönster eller nät

Montering av spotlights

Vad gäller upphängningen av utanpåliggande spotlights så finns egentligen två huvudsakliga sätt att fästa dessa taklampor. Antingen fästs de på takkrok eller också så skruvas de upp i taket. 

Monteringen fixar du lätt själv om du är lite händig och annars är det en enkel match för någon i din närhet som är lite “fixig” av sig. Hur respektive spotlight ska monteras framgår på produktens produktsida så se till att läsa igenom den innan du beställer hem en lampa om du önskar en viss typ av upphängning.

takkrona till kök

En takkrona är en fantastisk vacker taklampa som i köket främst passar att placera ovanför matbordet. Den ger en elegant känsla till köket och passar perfekt i ett större kök med mer utrymme. 

Takkronor finns precis som alla andra taklampor i flera olika utföranden och stilar. Det finns enorma takkronor som är pampiga och äger ett helt rum. Det finns också mer diskreta och mindre takkronor även om en takkrona per definition är en iögonfallande taklampa i sig. 

En takkrona ska dock inte förväxlas med en kristallkrona som är en typ av takkrona. Takkronor finns i massor av fler  varianter än den klassiska kristallkronan. Bland annat finns flerarmade takkronor i modern design. Det finns också takkronor där man istället har stearinljus. En sådan variant passar över matbordet och blir en superfin och uppslukande detalj till en vacker dukning. 

Så väljer du rätt kökslampa till tak

Att köpa en ny kökslampa till taket kan vara en relativt stor investering och något som man inte gärna byter ut i onödan. Därför är det viktigt att tänka igenom alla steg så det blir ett bra och lyckat köp. Det kan låta självklart vad man behöver prioritera och tänka på när det är dags för en ny taklampa i köket men här är några tips som är bra att ha i åtanke.

Typ av kökslampa

För att göra besultet lte lättare är det bra att först och främst bestämma sig för vilken typ av kökslampa du vill ha i taket. En takpendel eller plafond är det vanligaste taklamporna för kök men även spotlights och takkronor passar bra där.

Genom att börja med att bestämma typ av lampa så begränsar du utbudet en hel del och kan börja gräva djupare i de sortiment du bestämt dig för helt enkelt. 

Storlek

Taklampans storlek är viktig och bör vara i proportion till storleken på köket eller den plats där lampan ska placeras. En liten taklampa i ett stort kök kan bli att se väldigt plottrigt ut och en för stor kökslampa i ett litet kök blir inte heller bra. 

Dubbelkolla alltid måtten på kökslampan. Ibland kan bilder vara missvisande så det är viktigt att kolla lampans mått, mäta och försöka visualisera lampan framför sig för att det ska bli en passande storlek.

Material

Rotting, mässing, glas, metall och trä. Materialvalen är många oavsett vilken typ av kökslampa till tak du bestämmer dig för, bortsett från takkronorna. Materialet är oerhört viktigt för vilken känsla man vill att lampan ska förmedla i köket. 

Naturmaterial som rotting och bambu ger mycket liv och en bohemisk känsla till köket medan glas förmedlar mer en elegant känsla. Metall, järn och trä står för det rustika. 

Materialet bör alltid tänkas igenom en gång extra innan man bestämmer kökslampa.

Design

Kökslampans design vad gäller form, färg och detaljer är det som ska sätta pricken över i:et. Det är här den snygga taklampan till köket ska knyta ihop säcken och bli kökets absoluta favorit. 

Att bestämma design är helt klart det roligaste när det gäller valet av kökslampa. Kolla runt på olika inredningsbutiker, i sociala medier eller hemma hos nära och kära för att hitta inspiration och tips på snygga taklampor, färg- och materialkombinationer andra finesser som kökslampor har.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA HALL – SNYGGA HALLAMPOR TILL TAK

Hur placerar man taklampan i köket bäst?

Det som är avgörande för placeringen är förstås var i köket du behöver ditt ljus. Många gånger räcker det inte med en taklampa i köket. Speciellt inte om du har matbordet i köket. Då behövs faktiskt en taklampa i själva köksdelen och en taklampa ovanför matbordet.

Vad gäller placering av taklampan i köket så finns det dock några praktiska och hygieniska aspekter att ta hänsyn till. 

Har man tänkt sig en stor och maffig taklampa har man förmodligen ett stort kök och då är det viktigt att inte placera den för nära spis och ugn där det kan komma mycket matos. Det är helt enkelt inte speciellt hygieniskt och dessutom tenderar lampan tappa sin lyster om den är till exempel i mässing. 

Har man däremot tänkt sig en taklampa till köket som är mindre i form av till exempel en plafond så finns inte så mycket regler. En sådan kan gott monteras i närheten av spis och ugn utan att det gör någonting. 

En sak som kan vara bra att tänka på är själva styrkan på belysningen av taklampan i köket. Just i ett kök vill man ofta både ha möjligheten till en riktigt bra belysning när man ska laga mat eller baka. Under vinterhalvåret får vi ju inte speciellt mycket hjälp av dagsljuset under eftermiddag och kvällstid. Då är det bra att ha en taklampa som kan ge det ljus man behöver i ett kök. 

Däremot när man inte lagar mat eller bakar så vill man förmodligen inte ha ett starkt ljus i köket. Då vill man ha en mer dekorativ, dov och mysig belysning i köket. Det löser man enkelt med antingen en dimmer på taklampan i köket, eller också så har man annan belysning i köket för detta ändamål.

taklampa-kök-bild

Rätt taklampa till rätt kök

Det är inte bara kökslampan i sig som måste uppfylla ett gäng olika faktorer för att man ska bli riktigt nöjd med sitt kök. Taklampan i köket bör även matcha den övriga stilen i köket för att det ska bli en bra matchning. 

Har du en väldigt tydlig inredningsstil som exempelvis industriell inredning, bohemiskt eller lantlig inredningsstil i köket så gör det valet av taklampa lite enklare. Då finns det en tydlig linje att förhålla sig till och utgå därifrån. 

Många brukar dock försiktigt blanda lite olika stilar i hemmet även om det så klart måste finnas en röd tråd men det kan göra valet av exempelvis en kökslampa lite lurigare. 

Det viktigaste, och det vi främst vill poängtera, är att inte blanda för mycket färger, för mycket gammalt med modernt och för mycket detaljrik inredning med mer stilrena produkter. Det kan snabbt bli en rörig och ogenomtänkt känsla som man helst vill undvika. 

Rätt taklampa till rätt kök är lika viktigt som valet av kökslampa i sig. 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA KÖKSHANDDUKAR MED MOTIV

Hemligheten att hitta den bästa kökslampan till taket

Hur hittar man då den bästa kökslampan för taket i sitt kök? Förutom några av de tipsen vi har givit här ovan (och även gör längre ner) så är det en sak vi vill belysa för att du ska hitta den bästa kökslampan: Jobbet måste göras. Och låt det ta tid. 

Det går inte ta ett köpbeslut direkt utan att det är noga genomtänkt och sen räkna med att det ska bli ett superlyckat köp. En taklampa till köket kan vara både en viktig och dyr inredningsdetalj som behöver tänkas igenom både en och två gånger. 

Inspireras av sociala medier, vänner och bekanta eller dina favoritbutiker. Hitta en taklampa du verkligen gillar och låt det sjunka in någon dag. Ibland räcker det att sova på saken för att sedan ändra sig och inse att lampan förmodligen inte alls skulle passa så bra som man först tänkt. 

Hemligheten för att hitta den bästa kökslampan är alltså att vara påläst och låta det ta tid. Ta inte första bästa taklampa utan fundera ett varv extra. 

taklampa-kök-bild

Inspiration på kökslampor i rätt miljö

På tal om rätt kökslampa till rätt kök så är ett avslutande tips att leta efter inspiration som kan underlätta ditt beslut och göra livet lite lättare. Det kan vara svårt att bara via en produktbild med vit bakgrund avgöra hur lampan kommer bli hemma hos dig. 

Att försöka hitta bilder och inspiration där lampan befinner sig i en köksmiljö är ett bra sätt för att bilda sig en bättre uppfattning om hur lampan beter sig i hemmamiljö. Instagram och Pinterest är två bra sociala medier där man hittar mycket inredningsinspiration. Google också en bra källa för att hitta mycket fina bilder. 

Inredningsbutikerna själva har mer och mer börjat visa produktbilder även i hemmamiljö så där finns det också en hel del att se. Sök på lampans namn eller tillverkaren för att därefter fortsätta sin research. Hittar du ingen inspirationsbild på en av återförsäljarna så är det möjligt att det finns på någon annan. 

Hoppas att du fått lite tips och inspiration på kökslampor här. En fin taklampa i köket är ett måste för ett trivsamt hem.