Taklampa kök 2024 – 32 snygga kökslampor till tak

Är du på jakt efter en ny taklampa till köket har du kommit rätt. Här visar vi 32 snygga kökslampor till tak i olika storlekar, design och prisklasser. Du hittar takpendlar, plafonder, spotlights och takkronor. Vi går igenom vad som är bra att tänka på, hur taklampan i köket bör placeras och mycket mer!

Inlägget innehåller annonslänkar.

32 snygga taklampor till köket

Takpendel till kök

Takpendeln till köket är förmodligen den vanligaste kökslampan av dom alla. Den hängande kökslampan som passar precis lika bra att ha mitt i kökstaket som över matbordet eller köksön. 

Plafond till kök

En annan typ av kökslampa till tak är en plafond. Plafonder kännetecknas genom att de sitter i direkt anslutning till taket. Till skillnad från takpendeln hänger den med andra ord inte ned från en sladd utan monteras direkt i taket. 

Spotlights till kök

Det finns två typer av spotlights. Den ena varianten är infällda spotlights (också kallade downlights) och den andra är utanpåliggande spotlights. Det vi fokuserar på  här som taklampa till köket är de utanpåliggande varianterna.

takkrona till kök

En takkrona är en fantastisk vacker taklampa som i köket främst passar att placera ovanför matbordet. Den ger en elegant känsla till köket och passar perfekt i ett större kök med mer utrymme. 

Så väljer du rätt kökslampa till tak

Att köpa en ny kökslampa till taket kan vara en relativt stor investering och något som man inte gärna byter ut i onödan. Därför är det viktigt att tänka igenom alla steg så det blir ett bra och lyckat köp. Det kan låta självklart vad man behöver prioritera och tänka på när det är dags för en ny taklampa i köket men här är några tips som är bra att ha i åtanke.

Typ av kökslampa

För att göra besultet lte lättare är det bra att först och främst bestämma sig för vilken typ av kökslampa du vill ha i taket. En takpendel eller plafond är det vanligaste taklamporna för kök men även spotlights och takkronor passar bra där.

Genom att börja med att bestämma typ av lampa så begränsar du utbudet en hel del och kan börja gräva djupare i de sortiment du bestämt dig för helt enkelt. 

Storlek

Taklampans storlek är viktig och bör vara i proportion till storleken på köket eller den plats där lampan ska placeras. En liten taklampa i ett stort kök kan bli att se väldigt plottrigt ut och en för stor kökslampa i ett litet kök blir inte heller bra. 

Dubbelkolla alltid måtten på kökslampan. Ibland kan bilder vara missvisande så det är viktigt att kolla lampans mått, mäta och försöka visualisera lampan framför sig för att det ska bli en passande storlek.

Material

Rotting, mässing, glas, metall och trä. Materialvalen är många oavsett vilken typ av kökslampa till tak du bestämmer dig för, bortsett från takkronorna. Materialet är oerhört viktigt för vilken känsla man vill att lampan ska förmedla i köket. 

Naturmaterial som rotting och bambu ger mycket liv och en bohemisk känsla till köket medan glas förmedlar mer en elegant känsla. Metall, järn och trä står för det rustika. 

Materialet bör alltid tänkas igenom en gång extra innan man bestämmer kökslampa.

Design

Kökslampans design vad gäller form, färg och detaljer är det som ska sätta pricken över i:et. Det är här den snygga taklampan till köket ska knyta ihop säcken och bli kökets absoluta favorit. 

Att bestämma design är helt klart det roligaste när det gäller valet av kökslampa. Kolla runt på olika inredningsbutiker, i sociala medier eller hemma hos nära och kära för att hitta inspiration och tips på snygga taklampor, färg- och materialkombinationer andra finesser som kökslampor har.

LÄS OCKSÅ: TAKLAMPA HALL – SNYGGA HALLAMPOR TILL TAK

Hur placerar man taklampan i köket bäst?

Det som är avgörande för placeringen är förstås var i köket du behöver ditt ljus. Många gånger räcker det inte med en taklampa i köket. Speciellt inte om du har matbordet i köket. Då behövs faktiskt en taklampa i själva köksdelen och en taklampa ovanför matbordet.

Vad gäller placering av taklampan i köket så finns det dock några praktiska och hygieniska aspekter att ta hänsyn till. 

Har man tänkt sig en stor och maffig taklampa har man förmodligen ett stort kök och då är det viktigt att inte placera den för nära spis och ugn där det kan komma mycket matos. Det är helt enkelt inte speciellt hygieniskt och dessutom tenderar lampan tappa sin lyster om den är till exempel i mässing. 

Har man däremot tänkt sig en taklampa till köket som är mindre i form av till exempel en plafond så finns inte så mycket regler. En sådan kan gott monteras i närheten av spis och ugn utan att det gör någonting. 

En sak som kan vara bra att tänka på är själva styrkan på belysningen av taklampan i köket. Just i ett kök vill man ofta både ha möjligheten till en riktigt bra belysning när man ska laga mat eller baka. Under vinterhalvåret får vi ju inte speciellt mycket hjälp av dagsljuset under eftermiddag och kvällstid. Då är det bra att ha en taklampa som kan ge det ljus man behöver i ett kök. 

taklampa-kök-bild

Inspiration på kökslampor i rätt miljö

På tal om rätt kökslampa till rätt kök så är ett avslutande tips att leta efter inspiration som kan underlätta ditt beslut och göra livet lite lättare. Det kan vara svårt att bara via en produktbild med vit bakgrund avgöra hur lampan kommer bli hemma hos dig. 

Att försöka hitta bilder och inspiration där lampan befinner sig i en köksmiljö är ett bra sätt för att bilda sig en bättre uppfattning om hur lampan beter sig i hemmamiljö. Instagram och Pinterest är två bra sociala medier där man hittar mycket inredningsinspiration. Google också en bra källa för att hitta mycket fina bilder. 

Inredningsbutikerna själva har mer och mer börjat visa produktbilder även i hemmamiljö så där finns det också en hel del att se. Sök på lampans namn eller tillverkaren för att därefter fortsätta sin research. Hittar du ingen inspirationsbild på en av återförsäljarna så är det möjligt att det finns på någon annan. 

Hoppas att du fått lite tips och inspiration på kökslampor. Annars kan du läsa mer om taklampor här för att inspireras lite extra!