Taklampa kök 2022 – 25 fina taklampor till alla kök

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

I dagens inlägg visar vi upp ett stort gäng taklampor perfekta för just köket. Det finns förstås lampor som lämpar sig olika bra till olika rum i hemmet och idag fokuserar vi på köket. Alla kök ser olika ut och har olika förutsättningar i form av allt från storlek och upphängning till takhöjd och behov av ljus. Därför är det viktigt att ha koll på vilken taklampa som passar bäst i just ditt kök!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Taklampa kök 2022 – Plafonder till köket

Taklampa kök 2022 – Takpendlar perfekta för ett kök

Taklampa till kök – Spotlights är en perfekt kökslampa

Taklampa ovanför matbordet

Du kanske också gillar..

Taklampa kök – Olika typer av lampa

Som bekant finns många typer av taklampor. Det är viktigt att ha koll på alla dessa typer av taklampor. Helt enkelt av den anledningen att man då kan göra det perfekta valet till sitt egna unika kök. Annars är det lätt hänt att fastna i en typ av taklampa till köket som man sedan tidigare är bekant med. Så låt oss gå igenom alla typer av taklampor som finns att välja på så att du får bästa möjliga förutsättningar för att välja rätt lampa. De typer av taklampor vi går igenom här nedan är takpendel, plafonder, spotlights, hängande taklampor, takskenor/skensystem och takkronor. En hel del med andra ord. Dessutom finns alla dessa sex typer av taklampor förstås i mängder av utföranden och stilar.

Takpendel

En takpendel är en hängande lampa som finns i mängder av utföranden. Ett typiskt karaktärsdrag hos en klassisk takpendel är att lampan helt enkelt hänger ned från en sladd. Den sladden går att justera i höjd och därmed en lampa som passar perfekt ovanför ett matbord, soffbord eller i just ett kök. Ljusets riktning på en takpendel går ofta nedåt men beroende på hur själva lampskärmen eller lamphuvudet ser ut så blir ljusets riktning spritt olika mycket. En takpendel i rotting till exempel släpper igenom mycket ljus och ger en mer spridd riktning på ljuset än vad en helt stängd takpendel i till exempel glas ger.

Det som är så bra med en takpendel är att den passar lika bra i ett kök med högt i tak som i ett kök med lägre takhöjd. Det eftersom den justerbara sladden gör att man kan justera höjden på sin takpendel efter behov. Skulle man ha lyxen att ha extremt högt i tak löser man det med enkelhet med en förlängningssladd.

En takpendel kan vara stor och fånga ordentligt med uppmärksamhet likväl som att den kan vara diskret och bara smälta in fint i den övriga inredningen. Allt hänger på vilken typ av takpendel du väljer. Bland de större varianterna finns takpendlar med stora lamphuvuden i till exempel rotting. En sådan takpendel gör sig perfekt i ett stort kök, ovanför matbordet eller varför inte ovanför köksön. En riktigt fin takpendel i rotting från PR Home hittar ni här.

Vanliga typer av takpendlar med större lamphuvud är ofta varianter i naturmaterial som rotting, bambu eller sjögräs. Andra klassiker är takpendlar i glas, antingen frostat glas, klart glas eller i rökfärgat glas. Dessa finns ofta i olika storlekar och kan därför anpassas efter det utrymme man har att utgå från. 

Bland de mindre varianterna på takpendel hittar vi antingen takpendlar med små lamphuvuden eller också varianter helt utan lamphuvud. En klassisk fin takpendel med mindre lamphuvud hittar du här.

Även ljuskällor och däribland takpendlar utan lamphuvud har blivit väldigt trendigt de senaste åren. Då ligger istället fokus på valet av själva glödlampan. Det som är så bra med dessa typer av takpendlar är du enkelt byter stil på lampan genom att byta ut själva glödlampan. Det finns allt från klassiska klotrunda och avlånga glödlampor till varianter i betydligt mer unik och udda utformning!

En sista grej vi vill nämna när det gäller mindre takpendlar är att dessa blir riktigt fina att placera flera stycken ihop. Har du ett avlångt kök till exempel, blir det fint att hänga tre takpendlar bredvid varandra i samma höjd. Eller också tre stycken i en cirkel där dom istället hänger i tre olika höjder. Det skapar en personlig taklampa till köket som garanterat ingen annan har! Det är också ett bra tips till dig som har ett avlångt matbord. Då kan du placera tre stycken mindre takpendlar med dekorativt ljus i rad så får hela bordet ljus och inte bara platserna i mitten av bordet.

Plafond

En annan typ av taklampa som passar bra i köket är en plafond. En plafond är en typ av taklampa som kännetecknas av att den sitter i direkt anslutning till taket. Till skillnad från takpendeln hänger den med andra ord inte ned från en sladd utan monteras direkt i taket. Plafonder finns i alla möjliga utföranden, stilar och storlekar. Det finns allt från klassiska och diskreta plafonder till utstickande design mästerverk. Och förstås allt däremellan.

Tidigare har plafonder haft ett lite tråkigt rykte om att vara en trist intetsägande typ av taklampa. Förmodligen för att plafonder ofta är den typ av taklampa man sett i omklädningsrum och väntrum på vårdcentralen. Så är det dock inte längre. Plafonden har definitivt fått ett uppsving och är nuförtiden ett givet val i alla hemmets rum. Plafonden passar med andra ord alldeles perfekt som taklampa i köket oavsett vilken typ av taklampa och belysning du är i behov av i just ditt kök.

Plafonden finns, precis som takpendeln, i mängder av material. Allt från de naturnära materialen i rotting och bambu till plafonder i tyg, glas och plast. Med andra ord är det bara ditt eget tycke och smak som sätter gränserna för hur taklampan i just ditt kök ska se ut. Antingen vill du kanske ha en taklampa till köket som verkligen sticker ut och bryter av. Eller också en taklampa som i första hand bara fyller funktionen att agera belysning men i övrigt bara smälta in i rummets övriga inredning. Om du är ute efter det förstnämnda finns många olika varianter av plafonder för dig. Är du ute efter det mer diskreta som taklampa till ditt kök finns förstås mängder av fina varianter för dig också. Här ovan visar vi upp flera fina takplafonder i olika stilar som passar perfekt för köket. Ännu fler magiskt fina plafonder hittar du här.

Spotlights

Det finns två typer av spotlights. Den ena varianten är infällda spotlights (också kallade downlights) och den andra är utanpåliggande spotlights. Det vi tipsar om här idag som taklampa till köket är de utanpåliggande varianterna. Det eftersom infällda spotlights behöver installeras och byggas in i taket och så avancerade ska vi inte vara idag. När vi nu pratar utanpåliggande spotlights som fästs som en taklampa så finns det även här två typer. Det är spotlights på skena och spotlights på fast armatur. Fördelen med spotlights på skena är att lampan blir flexibel åt alla håll eftersom själva lamporna kan skjutas fram och tillbaka. Det är dock inte alla som känner ett behov av detta och då funkar spotlights på fast armatur precis lika bra.

Att ha spotlights som taklampa i köket passar egentligen alla typer av kök. Det passar lika bra i ett stort kök som i ett litet kök och passar även ovanför en köksö. Framför allt är spotlights ett perfekt val av taklampa för dig som har ett behov av eller tycker om när ljuset går att rikta åt olika håll. Dessutom finns spotlights med olika många ljuskällor eller armar som det kallas. Det finns egentligen allt från enarmade spotlights till spotlights med många armar. Avgörande för hur många ljuskällor du bör ha på din spotlight är helt enkelt beroende på hur stor yta du vill kunna ljusa upp. Ett stort kök kan med fördel ha en flerarmad spotlight med uppåt fem eller till och med sju armar. I ett mindre kök kan det räcka med enarmad eller kanske trearmade spotlights. 

Förutom antalet armar på spotlights finns även olika utföranden i form av färg och stil. Det finns mer diskreta spotlights i vitt och svart för den som önskar en taklampa till köket som inte i sig väcker så mycket uppmärksamhet. Det finns också mer dekorativa spotlights som blir en viktig del av inredningen. Däribland spotlights i mässing, silver, guld, och varianter med antik finish. Dessutom finns också varianter där själva spotlighten har små lamphuvud med andra material som rotting eller med dekorativa mönster eller nät. I collagen här ovan finns massor av fina spotlights perfekta för dig som söker en sådan variant av taklampa till köket. Vi har valt ut våra absoluta favoriter i olika stilar och storlekar, allt för att alla ska hitta något som passar just sitt eget kök. Fastna dock inte i vilken färg lamporna vi visar upp i bildcollagen har. Oftast finns alla spotlights i flera olika färger.

Vad gäller upphängningen av utanpåliggande spotlights så finns egentligen två huvudsakliga sätt att fästa dessa taklampor. Antingen fästs de på takkrok eller också så skruvas de upp i taket. Det fixar du lätt själv om du är lite händig och annars är det en enkel match för någon i din närhet som är lite fixig av sig. Hur respektive spotlight ska monteras framgår på produktens produktsida så se till att läsa igenom den innan du beställer hem en lampa om du önskar en viss typ av upphängning.

Takkronor

En takkrona är en fantastisk vacker typ av taklampa. En takkrona ses vanligtvis i sovrummet, hallen eller ovanför matbordet. Det finns dock ingenting som säger att en takkrona inte kan placeras i ett vardagsrum eller i ett kök heller. Ett mer självklart ställe i köket att placera takkronan är som sagt ovanför matbordet. Men en takkrona kan man faktiskt absolut ha i ett kök ändå. Det ger en elegant känsla till köket och passar perfekt i ett större kök med mer utrymme. Den bör förstås inte placeras allt för nära själva spisen eller ugnen så att den utsätts för matos. Då blir den smutsig och behöver göras rent ofta för att behålla sin finish. Däremot ovanför en annan del av köket kan den göra sig superbra. 

En takkrona finns precis som alla andra taklampor i flera olika utföranden och stilar. Det finns enorma takkronor som är pampiga och äger ett helt rum. Det finns också mer diskreta och mindre takkronor även om en takkrona per definition är en iögonfallande taklampa. En takkrona ska dock inte förväxlas med en kristallkrona som är en typ av takkrona. Takkronor finns i massor av andra varianter än den klassiska kristallkronan. Bland annat finns flerarmade takkronor i modern design. Det finns också takkronor där man istället har stearinljus. En sådan variant passar över matbordet och blir en superfin och uppslukande detalj till en vacker dukning. Vi går djupare in på taklampor till köket och mer specifikt just lampor att ha över matbordet längre ned i inlägget.

Bland våra produkttips visar vi upp flera fina takkronor som passar olika inredningsstilar. Allt från de klassiska kristallkronorna till de mer moderna takkronorna. Både pampiga eleganta och iögonfallande varianter som för tankarna till slott men också de mer stilrena varianterna som passar perfekt i ett skandinaviskt kök. Hoppas just du hittar en takkrona som passar ditt kök!

Hängande taklampor

En hängande taklampa är egentligen detsamma som en takpendel. En del inredningsbutiker kallar det hängande taklampa och andra benämner denna typ av taklampa som en takpendel. Vi vill ändå klargöra dessa begrepp när vi pratar om just taklampor eftersom ni säkerligen kommer stöta på båda dessa begrepp i er jakt på den perfekta taklampan till köket. 

Skensystem/Takskenor

Skensystem, eller också kallat takskenor är en lampa som är justerbar i sidled längst en skena. Tidigare har denna typ av taklampa endast förknippats med kontor, kontorsmiljö och andra offentliga rum. Det håller dock på att bli ett minne blott i takt med att skensystem blir allt vanligare i våra hem. Skensystem går att likna vid flerarmade spotlights men den stora skillnaden är alltså att skensystem innebär att lamporna är justerbara längst med skenan. Skensystem kan vara olika stora beroende på hur mycket ljus man behöver. Det finns allt från långa till kortare skenor med många eller färre ljuskällor.

Förutom att ljuskällorna i denna typ av lampa går att justera i sidled går de även, precis som med spotlights, att vinkla lamporna runt sin egen axel också. För dig som är ute efter en taklampa till köket är faktiskt ett skensystem ett perfekt alternativ. Speciellt om du är ute efter en taklampa till köket där största fokus ligger på de praktiska delarna i form av ett riktigt bra och funktionellt ljus som går att anpassa. Och med mindre fokus på utseende och design. Därmed inte sagt att skensystem inte är fina taklampor. De känns moderna och industriella i sin utformning. Dessutom finns dessa taklampor i mer och mindre utstickande designer för att passa alla stilar och behov. Läs mer och spana in många fina och funktionella skensystem här.

Kökslampa över matbord – Bra att tänka på

Vi var tidigare inne på kökslampor ovanför matbordet. Det är ju faktiskt en stor skillnad på att leta taklampa till köket och att leta taklampa som ska hänga ovanför matbordet. Många har sitt matbord i köket och andra har en matsal eller ett vardagsrum där matbordet står placerat. Vad som passar i dessa olika miljöer behöver inte skilja så mycket åt. Det viktiga är att hitta en lampa som passar behovet just du behöver till matbordet. 

Det finns några bra saker att tänka på när det gäller kökslampan över matbordet. För det första behöver ett stort matbord en fylligare och bredare ljuskälla än vad ett mindre matbord behöver. Ett vanligt misstag är att placera en mindre kökslampa med smal ljusstråle i mitten av ett stort bord. Det som dessvärre händer då är att de som sitter på platserna i utkanten av matbordet helt enkelt får sitta och äta i mörker. Så tänk på att, vilken ljusstyrka du än vill ha på lampan, ljuset räcker till för hela matbordet och inte bara platserna i mitten. 

En annan sak som är bra att tänka på är vilken känsla man önskar och behöver vid sitt matbord. En småbarnsfamilj har förmodligen ett helt annat behov av ordentligt ljus vid matbordet än vad ett par eller singelhushåll utan småbarn behöver. Då kanske man snarare önskar en matplats med mysig, harmonisk och dämpad belysning. Även om det förstås går att själv välja styrkan på glödlampan man stoppar i sin kökslampa ovanför matbordet så spelar ändå valet av lampa in mycket här. En kökslampa i rotting ger till exempel ett dovare och mer spritt ljus än vad en takpendel med glaskupa gör.

Vad gäller stilen på kökslampan över matbordet så finns inga regler! Utgå från det du tycker om och den övriga stilen du har på matplatsen. I ett väldigt vitt hem med vitt matbord och vita matstolar kan det bryta av snyggt med en kökslampa i något vackert naturmaterial för att få en mer levande känsla i hela köket. I ett annat hem kan en kökslampa i industriell stil bli en snygg kontrast. En sista viktig sak att tänka på vid valet av kökslampa över matbordet, eller lampor generellt egentligen är färgen på ljuskällan. Det finns varma gula glödlampor och det finns kalla vita glödlampor. Effekten från dessa två är helt avgörande och de är totala motsatserna till varandra och ger helt olika ljus. Den förstnämnda ger ett varmt och harmoniskt ljus och är den vanliga typen av lampa till hemmets alla rum. Den andra, kalla vita lampan, är inte lika vanlig men förekommer absolut. Antingen i badrummet eller i andra delar av hemmet där man önskar ett mer klart och modernt ljus.

Svarta och vita taklampor passar alla kök

Går man i tankarna på att köpa en fin taklampa till köket men är osäker på färg och stil så finns två helt säkra kort. Det är de svarta och vita taklamporna. Det kan helt enkelt inte bli fel med en taklampa till köket i svart eller vitt. Det är två färger som går ihop med alla andra färger och stilar. Den vita taklampan smälter in mest av alla taklampor, åtminstone om man har ett vitt tak som de flesta har i köket. Den svarta taklampan å andra sidan skapar en större kontrast till ett vitt tak och ger ett mer uttrycksfullt och kaxigt uttryck. 

Både svarta och vita taklampor finns i alla de typer av taklampor vi gått igenom här ovan. Allt från takpendlar och takkronor till spotlights och plafonder finns i svart och vitt. Bra att tänka på om du väljer en taklampa med lamphuvud är att en vit taklampa släpper igenom mer ljus än vad en svart taklampa gör. I collagen här ovan visar vi upp flera taklampor perfekta för köket i både svart och vitt.

Vart placerar man taklampan bäst i köket?

Vi har tidigare varit inne och nosat på ämnet kring placering av taklampan i köket. Det som är avgörande är förstås var i köket du behöver ditt ljus. Många gånger räcker det inte med en taklampa i köket. Speciellt inte om du har matbordet i köket. Då behövs faktiskt en taklampa i själva köksdelen och en taklampa ovanför matbordet. Mer om placering och tips kring taklampan ovanför matbordet har vi skrivit om här ovanför.

Vad gäller placering av taklampan i köket så finns några praktiska och hygieniska aspekter att ta hänsyn till. Har man tänkt sig en stor och maffig taklampa har man förmodligen ett stort kök och då är det viktiga att inte placera den för nära spis och ugn där det kan komma mycket matos. Det är helt enkelt inte speciellt hygieniskt och dessutom tenderar lampan tappa sin lyster om den är till exempel i mässing. Har man däremot tänkt sig en taklampa till köket som är mindre i form av till exempel en plafond så finns inte så mycket regler. En sådan kan gott hänga i närheten av spis och ugn utan att det gör någonting. 

En sak som kan vara bra att tänka på är själva styrkan på belysningen av taklampan i köket. Just i ett kök vill man ofta både ha möjligheten till en riktigt bra belysning när man ska laga mat eller baka. Under vinterhalvåret i vårt kära land får vi ju inte speciellt mycket hjälp av dagsljuset under eftermiddag och kvällstid. Då är det bra att ha en taklampa som kan ge det ljus man behöver i ett kök. Däremot när man inte lagar mat eller bakar så vill man förmodligen inte ha ett starkt ljus i köket. Då vill man ha en mer dekorativ, dov och mysig belysning i köket. Det löser man enkelt med antingen en dimmer på taklampan i köket, eller också så har man annan belysning i köket för detta ändamål. Lite bordslampor, vägglampor eller fönsterlampor.

Leta inspiration på kökslampor för att hitta rätt

Något som alltid är viktigt när man ska köpa saker till hemmet är att leta inspiration, tips och idéer innan man gör sitt köp. Det finns massor av inspiration online och i sociala medier likväl som i inredningstidningar. Letar man inte inspiration innan sitt köp finns en risk att man köper något i en stil av gammal vana och man går miste om chansen att hitta en ny stil man tycker om. Det kan skapa ett helt nytt liv till hemmet att börja tänka i nya banor och våga in med nya saker i andra stilar än de man är van vid.

Vad gäller kökslampor och inspiration till kökslampor så har du ju faktiskt hittat helt rätt. I detta inlägg försöker vi just inspirera till kökslampor och allt som har med ämnet att göra. Vi visar här ovanför upp massor av fina kökslampor att inspireras av. Allt från klassiska kökslampor till mer unika designer i utstickande designer. Inget kök är det andra likt och alla har helt olika förutsättningar i form av allt från storlek till ljusinsläpp, takhöjd och hjälp av annan belysning. Vi hoppas iallafall just du vågar tänka nytt och inspireras till en kökslampa du tidigare kanske aldrig hade tänkt på!

Ha en fantastisk dag så hörs vi snart igen!