Taklampa vardagsrum 2024 – 32 snygga vardagsrumslampor till tak

Här hittar du 32 snygga taklampor till vardagsrummet som passar alla hem! Vardagsrumslampan till taket är den viktigaste belysningen i rummet för att få det att kännas ombonat och hemtrevligt. Man ska givetvis kombinera med bordslampor och golvlampor också för att öka mysfaktorn men en fin taklampa i vardagsrum sätter prägeln för hela hemmet.

Vardagsrumslamporna här nedan är i olika storlekar, design och prisklasser. Vi har försökt hittat lite olika stilar både vad gäller material, detaljer och typ av taklampa. Pendellampor, plafonder och takkronor är framför allt våra favoriter i vardagsrummet!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför en taklampa i vardagsrum?

Vardagsrummet är hemmets samlingspunkt och det är här vi sätter oss när vi vill luta oss tillbaka och koppla av en stund. Vardagsrummet ska vara en plats som inger lugn, trivsel och harmoni. Inredningen är en avgörande faktor för det och taklampan i vardagsrummet spelar en av huvudrollerna.

Vardagsrumslampor hjälper till att ge vardagsrummet den där extra mysfaktorn med hjälp av sin härliga belysning. När det gäller just mysbelysning spelar bordslampor, fönsterlampor och golvlampor kanske en viktigare roll än taklampan även om den fyller en betydligt viktigare funktion än man kan tro. 

Taklampor i vardagsrummet ger oss möjlighet att tända upp och få ett ordentligt ljus när det behövs. De dimbara taklamporna kan även ge en liten dov belysning som är trevlig när vintermörkret kryper på. 

Men förutom sin egenskap i att vara en viktig ljuskälla är vardagsrumslampor i tak även en stor del av inredningen och helhetskänslan i vardagsrummet. Ett vardagsrum utan taklampa kan kännas väldigt tomt och tråkigt. Man känner direkt att någonting saknas. 

Vardagsrumslampor till taket fyller med andra ord en lika viktig funktion vad gäller inredning och känsla som att vara en användbar belysningskälla.

Taklampa vardagsrum – Modernt och trendigt

taklampa-fjäder

Eos fjäderlampa

kaffemugg-mateus

Solar taklampa rökgrå

kaffemugg-mateus

Fair taklampa vit

kaffemugg-mateus

Mobil 100 taklampa

kaffemugg-mateus

Heroes By Rydéns

kaffemugg-mateus

Como taklampa Brass

kaffemugg-mateus

Moon Chandiler Space

kaffemugg-mateus

Taklampa Paris 9L

kaffemugg-mateus

Rökfärgad taklampa

kaffemugg-mateus

Modern LED-lampa tak

kaffemugg-mateus

Vertigo slokhatt

kaffemugg-mateus

Unik fluffig taklampa

Taklampor i naturmaterial

kaffemugg-mateus

Platt taklampa natur

kaffemugg-mateus

Pilke signature pendel

kaffemugg-mateus

Rope taklampa

kaffemugg-mateus

Anna pendel

kaffemugg-mateus

Cebu taklampa natur

kaffemugg-mateus

Missy pendel natur-vit

kaffemugg-mateus

Taklampa i trä

kaffemugg-mateus

Cloud taklampa

kaffemugg-mateus

Vilda natur 56 cm

kaffemugg-mateus

Taklampa Buster

kaffemugg-mateus

Trendig jordnära lampa

kaffemugg-mateus

Pendel i bambu

kaffemugg-mateus

Discoco Wood

kaffemugg-mateus

Bau Nature

kaffemugg-mateus

Diego taklampa i rotting

kaffemugg-mateus

Taklampa Coral

Fina plafonder till vardagsrum

kaffemugg-mateus

Plafond matt svart

kaffemugg-mateus

Plafonden Kolme

kaffemugg-mateus

Gross plafond matt-vit

kaffemugg-mateus

Monarque plafond

kaffemugg-mateus

Plafond stonewash

kaffemugg-mateus

Magali plafond rotting

kaffemugg-mateus

Kinan plafond svart/guld

kaffemugg-mateus

Aneta Lightning

kaffemugg-mateus

Plafond Gross bärnsten

kaffemugg-mateus

Modern takplafond

kaffemugg-mateus

Taklampa i nickel

kaffemugg-mateus

Modern LED-plafond

Snygga taklampor till vardagsrum – Blandade favoriter

kaffemugg-mateus

Chandelier taklampa

kaffemugg-mateus

Ellipse taklampa

kaffemugg-mateus

Taklampa Krom

kaffemugg-mateus

Hayden taklampa guld

kaffemugg-mateus

Manola 12 armar

kaffemugg-mateus

Taklampa Gold-LED

kaffemugg-mateus

Picasso Pendel

kaffemugg-mateus

Tage 50, mässing

kaffemugg-mateus

Verona LED

kaffemugg-mateus

Taklampa Snowflower

kaffemugg-mateus

Pendel Ray

kaffemugg-mateus

Pendel Bellora

Olika typer av vardagsrumslampor till taket

För att hitta den bästa vardagsrumslampan för tak kan det vara bra att veta vilka olika typer av taklampor som passar just i vardagsrummet. Vi har valt att fokusera på tre olika typer av taklampor; Takpendel, plafond och takkrona. 

Vi har i inlägg som exempelvis taklampa till sovrum och taklampa kök  nämnt även spotlights som ett alternativ men just i vardagsrummet är det ingen favorit för oss så vi utesluter spotlights här. 

Takpendel

En takpendel i vardagsrummet är den mest klassiska vardagsrumslampan av dem alla. En takpendel hänger ner från taket från en sladd, rep eller något annat som fäster mellan taket och lampan. Pendellampor kan hänga själva i kombination med flera stycken. Har man två pendellampor bredvid varandra brukar de vara i jämnhöjd. Annars är tre pendellampor som hänger i en ring med nivåskillnader en vanlig kombo.

Utbudet är takpendel till vardagsrum är väldigt stort så här går det att hitta en lampa i alla olika storlekar och stilar. 

Plafond

Plafonder i vardagsrum är en annan populär taklampa som aldrig går ur tiden. Plafonder tar väldigt liten plats och monteras i direkt anslutning till taket. Det är med andra ord ingen lampa som hänger ner från taket som pendellampor gör. Plafonder finns i alla olika inredningsstilar du kan tänka dig. Utbudet är stort så här kan alla hitta sin egna favoritplafond för vardagsrummet. 

Takkrona

Takkronor och kristallkronor, de pampiga taklamporna som ofta syns över matbord i vardagsrummet. Takkronor i alla dess slag ger vardagsrummet en lyxig och elegant känsla. Det är en vardagsrumslampa som kräver sin plats och är sällan ett alternativ för det lilla vardagsrummet.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA TAKLAMPORNA TILL KÖKET

Så väljer du rätt taklampa till vardagsrummet

Vardagsrummet är förmodligen det rummet vi spenderar vår vakna tid mest i hemmet. Här umgås vi med vänner och familj eller bara chillar i soffan. För att skapa rätt harmoni i vardagsrummet så är belysningen väldigt viktigt och taklampan är naturligtvis en stor del i det. Här är några tips för att pricka rätt med sin vardagsrumslampa till taket. 

Typ av taklampa

Först och främst är det lättast att bestämma vilken typ av taklampa man vill ha i vardagsrummet och det är tre typer av vardagsrumslampor till tak som vi tycker du ska fokusera på. Det är takpendel, takkrona och plafond. Genom att börja med att bestämma sig för vilken typ av taklampa man vill ha så är det lättare att börja begränsa sig och leta inom rätt kategori utan att behöva vara så spretig. 

Det brukar vara ett ganska enkelt val att bestämma typ av taklampa. Känner man in takhöjden, inredningen och den övriga miljön runt omkring så brukar det falla sig naturligt. 

Storlek

Storleken på vardagsrummet bör delvis avgöra storleken på vardagsrumslampan. Inte alltid, men för det mesta är det snyggast med en taklampa som är i proportion till rummet. En för stor taklampa i ett litet rum kommer göra att rummet känns ännu mindre och lampan blir lätt att se felplacerad ut. En för liten taklampa i ett stort och rymligt vardagsrum kommer kännas malplacerad. Var noga med storleken och dubbelkolla alltid måtten på taklampan. Beställer du en lampa via nätet kan man lätt luras av bilden och tro att lampan är större än vad den egentligen är och vice versa. 

Material 

Materialet på taklampan är det som tillsammans med designen förmedlar den känsla man vill åt. Ska belysningen i taket inge en känsla av lyx och elegans, mysigt och ombonat, enkelt och bohemiskt eller kanske robust och rustikt? Materialet har en stor påverkan här och en lampa i trä eller rotting kommer ge mycket naturkänsla till vardagsrummet medan en kristallkrona står för lyx och elegans. 

Design

Sist med inte minst kommer vi till designen. Det är nu hela säcken ska knytas ihop och bli den där perfekta taklampan till vardagsrummet som du drömt om! Designen kan sammanfattas som lampans helhet men med design menar vi även de små finesser och detaljer som vissa lampor har. Det kan vara allt från lampsladden till dekorativa detaljer på lampskärmen. Det viktigaste vi tycker du bör tänka på är att lampan förmodligen ska hänga i vardagsrummet i många år framöver. Välj en design som du inte kommer tröttna på för snabbt helt enkelt och som naturligtvis matchar den övriga inredningen i vardagsrummet. 

LÄS OCKSÅ: ALLT DU BEHÖVER VETA OM TAKLAMPOR

lampa-vardagsrum

Matcha vardagsrumslampan med övrig inredning

För helhetskänslan i vardagsrummet är det inte bara taklampan, soffan eller tv-bänken i sig som behöver vara fina. De måste passa bra ihop också. Ett tips är att du ser till ditt vardagsrum i helhet. Vilka färger och vilken stil är det på rummet? 

Det kan antingen bli snyggt att följa den stilen när det gäller vardagsrumslampa eller använda belysning för att bryta den övriga stilen i vardagsrummet. Då blir taklampan en riktigt statement-detalj! 

Har du till exempel väldigt mycket vitt, avskalade ytor och rena linjer skapar du personlighet och värme med en stor rottinglampa till exempel.

Har du istället ett vardagsrum fullt av färger, former och textilier i varma toner kan en svart mer avskalad och stilren taklampa ett bra alternativ. En taklampa är ett utmärkt sätt att ge vardagsrummet den karaktär du vill.

Det är snyggt om lamporna i vardagsrummet följer en röd tråd.

Tänk på takhöjden

Att välja rätt vardagsrumslampa är inte det lättaste och en av sakerna som bör påverka valet bör vara vad som lämpar sig bäst för takhöjden i vardagsrummet. 

Har du lågt i tak är det förmodligen snyggast med en taklampa i form av en plafond, eller åtminstone en lampa som inte hänger ned på tok för långt. Det som händer är annars att möblerna runt i kring hamnar ”bakom” taklampan. Det är lätt att rummet känns mindre och något man nästan alltid eftersträvar är motsatsen – att rummet ska kännas större. Risken är alltså att resultatet blir det omvända om du i ett vardagsrum med lågt i tak placerar en för stor hängande taklampa.

Har du istället högt i tak har du stora möjligheter när det gäller val av taklampa till vardagsrummet. Givetvis kan du ha en liten plafond men vi vill verkligen slå ett slag för och inspirera till att satsa på en stor taklampa. En taklampa som får ta plats och gärna hänga ner en bit från taket i vardagsrummet.

Här har du möjlighet att påverka hela rummets känsla. 

Går du för en maffig kristallkrona får du en elegant och lyxig känsla i vardagsrummet. Väljer du en stor taklampa i rotting får du en mer jordnära, rå och naturlig känsla som vi personligen älskar. Storlek, material och form på taklampan sätter prägeln för hela rummet, men det är också viktigt att tänka på takhöjden och anpassa vardagsrumslampa därefter. 

Avslutande tips och sammanfattning

Avslutande tips och sammanfattning

  • Våga ta ut svängarna och satsa på en stor taklampa till vardagsrummet.
  • Matcha lampan med övrig inredning.
  • Se till rummets takhöjd när du ska välja taklampa till vardagsrum.
  • En snygg design taklampa är alltid ett säkert kort!
  • Kom ihåg att taklampan sätter karaktär och personlighet åt hela vardagsrummet.

Vardagsrummet är ju en sån central del av hemmet och en plats att umgås och må bra. En plats som står lika mycket för återhämtning och lugn som gemenskap och sociala utbyten. Därför tycker vi det är ett av hemmets viktigaste rum och ett rum att ta hand om. Vi har gjort ett helt inlägg om att inredning till vardagsrum som du kan kika på för mer inspo.