Trädgårdsdekoration: Dekorera trädgården med fin trädgårdskonst!

Är du på jakt efter fina trädgårdsdekorationer, vacker trädgårdskonst eller mysig utomhusbelysning har du hittar rätt! Här visar vi massor av snygg trädgårdsdekoration att pynta trädgården med. Vi är duktiga på att fixa till altanen och balkongen, men av någon konstig anledning glöms ofta trädgården bort. Det vill vi ändra på och fokuserar därför här just på det – trädgården och trädgårdsdekorationer.

Vad är trädgårdsdekoration?

Trädgårdsdekoration är olika typer av prylar som användas för att dekorera trädgården med. Trädgårdsdekorationer kan vara olika typer av figurer, fontäner och fågelbad. Men det kan också vara dekorativ belysning i form av ljusslingor, lyktor eller annan trädgårdsbelysning. Växter och trädgårdsklockor är två andra exempel på trädgårdsdekoration som är vanligt att pryda trädgården med. 

Trädgårdsdekorationer används året om i svenska trädgårdar och det är enkelt att anpassa sina trädgårdsfigurer efter årstid. På sommaren är vacker trädgårdskonst i form av vattenfontäner, fågelbad och växter vanligt medan på vintern under juletid är ljusslingor, tomtar och snögubbar ofta det som ses i trädgårdarna runt om i landet.

Inlägget innehåller annonslänkar.

TRÄDGÅRDSFIGURER

Staty Cesar

trädgårdskonst-lejon

Stående lejon

Sittande hund

Vägghängd trädgårdsängel

Trädgårdssnigel

trädgårdskonst-lejon

Trädgårdsgrisar

Groda på näckrosblad

Två högerhänder

Rostfärgad fågelmatare

trädgårdskonst-lejon

Väggdekoration rost

Fågelbad rost

Uggla på pinne

Tomte med lykta

trädgårdskonst-lejon

Tomte med kikare

Små trädgårdstomtar

Sittande tomte

BELYSNING OCH FONTÄNER

Portabel utomhusbelysning

trädgårdskonst-lejon

Dekorationsbelysning Trassel

Ljuslykta utomhus

Lampskärm för utomhusbruk

Dekorativ ljusslinga rotting

trädgårdskonst-lejon

Ljusslinga röd lykta

Ljusslinga grön

Dekorativ partyslinga

Dekorationsbelysning kaktus

trädgårdskonst-lejon

Belysning ananas

Dekoration papegoja

Belysning flamingo

Vacker trädgårdsfontän

trädgårdskonst-lejon

Fontän – kvinna med urna

Fontän – Glada fisken

Fontängroda

Fler trädgårdsdekorationer och trädgårdsbelysning hittar du här!

Varför ska man ha trädgårdsdekorationer?

Det är viktigt att göra sin trädgård mysig för att känna att man verkligen vill spendera sina sommarkvällar där och samtidigt vara tillfreds med omgivningen. Då är trädgårdsdekorationer i olika former ett utmärkt hjälpmedel för att få till den där hemtrevliga känslan. 

Att noga välja ut sin trädgårdskonst, belysning och växter gör att du sätter en personlig touch på hela trädgården och det kommer bli din egna lilla oas att ta hand om. Med hjälp av trädgårdsfigurer och annan dekoration kan du på egen hand skapa den atmosfär och känsla du vill att trädgården ska utstråla. 

Oavsett om det är varma sommarkvällar eller kalla, mörka vinterdagar kommer din trädgårdsdekoration spegla mycket av ditt hem, och det är inte bara trevligt för dig själv att ha det fint i trädgården utan det uppskattas alltid även av grannar och förbipasserande som får se en omhändertagande och tillpiffad trädgård.

LÄS ÄVEN: BÄSTA SEKATÖR

Trädgårdsdekoration i betong, sten eller andra slitstarka material

Vilket material är då bäst tillämpat för trädgårdsfigurer? Ja, det är så klart mycket en smaksak vilket material man gillar bäst då det finns flera bra materialval för utomhusbruk. Förr i tiden var lera och andra naturmaterial väldigt vanligt förekommande medans det nuförtiden är vanligare med figurer och skulpturer i sten, betong och glasfibercement. Trädgårdsdekoration i smide och metall syns också ofta till i trädgårdar. 

All trädgårdskonst du köper kan du räkna med klarar av att stå ute året om inget specifikt anges. Så vad gäller materialet handlar det inte om hur hållbart det är, utan mer vilken stil du gillar. Vissa föredrar den klassiska stilen med vitfärgade marmorfigurer medan andra vill åt den mer spartanska stilen med rostfärgade trädgårdsdekorationer. Har du en stor trädgård kanske du delar in den i olika stilar och får det bästa av två världar helt enkelt!

Trendigt med rostfärgade trädgårdsdekorationer

Precis som med mycket annat kan även trädgårdsdekorationer i olika former trenda under vissa perioder för att sedan försvinna under ett par år. Vad som styr dessa trender är allt från tillverkare, återförsäljare, kunder och andra delar i omgivningen. Det behöver inte vara direkt kopplat till en viss trädgårdsdekoration utan det handlar mer om material och form. 

Något som är väldigt trendigt just nu är rostfärgade trädgårdekortationer. Trädgårdsdekorationer i rost kan vara en vattendelare. Vissa älskar det, medan andra inte alls förstår grejen med “rostiga” prylar. Vi tycker att det finns en viss charm med trädgårdskonst i rost, men det får inte bli för mycket av den varan. 

De rostiga trädgårdsfigurerna är ofta tillverkade i järn eller metall. Det är med andra ord väldigt tåliga och klarar alla olika typer av väderförhållanden under året.

LÄS OCKSÅ: SÅ INREDER DU MYSIGT UTERUM!

Tomtar och troll vaktar fortfarande trädgården från otyg?

Trädgårdskonst i olika former har genom alla år varit en stor del av dekorationen i trädgården, men det har inte alltid enbart varit i dekorativt syfte. 

Förr i tiden användes trädgårdstomtar och trädgårdstroll för att skrämma bort otyg från trädgården. Det var dessa små trädgårdsfigurer som vaktade området så inte oinbjudna gäster skulle komma på besök. Och även om det idag är svårt att och tro att det fungerade speciellt bra, så blev det början på en trend som håller i sig än idag. Trädgårdsfigurer i form av tomtar och troll är nämligen fortfarande bland de populäraste figurerna att dekorera trädgården med. 

Idag används istället exempelvis fågelskrämman för att skrämma iväg “otyg”, det vill säga fåglar och rådjur från att äta på växter eller jordgubbarna i trädgårdslandet. Att kalla fågelskrämman för en dekoration kanske är en överdrift men visst finns det några fina fågelskrämmor för dig som behöver det.

Djur, fontäner och skulpturer – vacker trädgårdskonst för alla

Tomtar och troll i all ära, men vi får inte glömma de andra trädgårdsdekorationerna som förgyller våra trädgårdar. Trädgårdsdekorationer av djurfigurer, klot, stenar, vaser, fontäner och skulpturer av kvinnor och män är alla olika varianter av dekoration till trädgården som skapar en både en mysig, härlig och ombonad känsla. Det är lätt att prata om inredningsprylar vad gäller inomhus. Men det är precis lika roligt med dekorativ inredning för utomhus. 

Vacker trädgårdskonst i form av en fontän som står och skvalpar, en skulptur som vilar under äppelträdet eller ett par stora fina utomhuslyktor som lyser upp sommarkvällen är något som alla uppskattar men tyvärr inte utnyttjar i så stor utsträckning. 

Trädgårdsägare lägger mycket krut på att hålla gräsmattan perfekt, altanen ska vara mysig och grillen ska alltid stå redo. Men själva trädgården glöms lätt bort. Äger du en trädgård så testa ge den lika mycket kärlek som altanen eller balkongen vad gäller inredning och dekoration så ska du se vilken stor skillnad det gör för helheten av ditt hem – inomhus som utomhus. Du hittar några bra tips på att planera trädgården här.

LÄS OCKSÅ: FINA BLOMLÅDOR PÅ BEN

Dekorationer gör trädgården mer levande

Ett vardagsrum utan gardiner gör rummet ganska kalt och trist även om du har en soffa, soffbord och en matta. Det kommer ändå kännas som att det är något som saknas. På precis samma sätt kan en trädgård utan piff kännas ganska tom och tråkig även om du har en hammock och ett bord placerat någonstans i trädgården.

Trädgårdsdekorationer i olika material, motiv, former och figurer kommer göra trädgården mer levande både när du är ute och vistas mitt i den, men även om du står inomhus och tittar ut. 

Vi tycker att det används alldeles för lite trädgårdsdekorationer runt om i landet, men helt ärligt så är inte inrednings- och trädgårdsbutikerna superduktiga på att ta hem och marknadsföra det heller. Utbudet är tyvärr ganska litet. Det blir en ökning kring jul, men då är det framför allt olika sorters belysning och tomtar som är aktuella. 

Hur som helst finns det trots allt ett utbud och visst finns det en hel del trädgårdskonst att välja på. Vi hoppas att du fått lite inspiration och tips på fina trädgårdsdekorationer här och att du ska kunna piffa till trädgård lite extra nu!