Väggljusstake – 16 snygga vägghängda ljusstakar

En väggljusstake är en snygg inredningsdetalj som passar i alla hem. Dekorativa och vägghängda ljusstakar finns det gott om så det finns något för alla inredningsstilar.
Här visar vi 16 snygga väggljusstakar i bland annat mässing, smide och rostfritt stål. 

Ljusstakarna här nedan är i olika storlek, design och prisklasser. Vi har försökt blandat lite olika modeller för att visa vilka olika varianter det finns att välja på. Det finns naturligtvis massor av andra väggljusstakar också men här är några av våra utvalda favoriter.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför en väggljusstake?

Det är få inredningsdetaljer som med en sådan enkelhet kan ge ett rum en känsla av lyx och elegans som en väggljusstake kan göra. Det spelar ingen roll om det är en liten eller stor väggljusstake. Bara att den sitter där ger rummet ett extra lyft.

Ljusstakar är vi främst vana vid att se på bord eller i fönster. Ljusstakar för väggen är inte alls lika vanligt och det är synd tycker vi. Kan det vara så att vi är för lata över lag för att mäta och montera fast något på väggen? Det är ju lättare att bara ställa en ljusstake i fönstret, på bordet eller byrån. 

Men för att få lite extra elegans i vardagsrummet, sovrummet eller hallen så är en snygg väggljusstake ett tips! Det finns ett stort utbud av ljusstakar att ha på väggen så det går att välja och vraka bland olika storlekar, färger och design. Kombinera sedan med ett vacker stearinljus och du kommer direkt få en ny favorit att vila ögonen på.

16 snygga väggljusstakar

Mer om några utvalda favoriter

1. Vacker väggljusstake i mässing

rottinglampa-tak

Supersnygg väggljusstake som blir en fin inredningsdetalj i hemmet. Ljusstaken som är tillverkad i mässing och rostfritt stål går att ha både i ett hörn och på plan vägg. Det levande ljuset reflekterar fint i ljusstakens vägg och blir en extra detalj för helheten.

2. Vägghängd ljusstake med spegel

rottinglampa-karen

Rund spegel med tillhörande plats för ett ljus som reflekterar fint i spegeln. Med sin svarta och stilrena design blir det här en favorit i alla moderna hem. Ljusstaken passar lika bra ensam som i kombination med flera stycken. Ramen är tillverkad i stål.

3. Väggljusstake för blockljus

rottinglampa-plafond1

Hur snygg är inte den här vägghängda ljusstaken med plats för ett blockljus och glaslykta? Det blir garanterat en ny favorit i hemmet och passar lika bra i vardagsrummet som i köket eller sovrummet.

4. Ljusstake för vägg i läcker design

golvlampa-rotting

Dansk design när den är som bäst! Denna ljusstake är från danska tillverkaren Menu och ger hemmet en varm och ombonad känsla samtidigt som den lyfter vilket rum som helst.

Populära väggljusstakar i svart, mässing och smide

Som du säkert redan sett finns det massor av olika vägghängda ljusstakar att välja på. Stora, små, långa, runda, detaljrika eller enkla. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för med vilken väggljusstake man kan dekorerar hemmet med. Några av de mest populära ljusstakarna till vägg är de i svart, mässing och smide. 

Svart väggljusstake

En svart väggljusstake är en stilren och tidlös klassiker som aldrig kommer gå ur tiden. Här är fokusen på ljusstakens färg snarare är design eller material. Att den svarta väggljusstaken är så populär tror vi främst är för att det är en neutral färg som passar i alla inredningsstilar. Men också att vi i Sverige ofta har vita väggar i hemmet och då blir det väldigt snyggt att matcha väggen med den svarta väggljusstaken. Det blir en tydlig inredningsdetalj som inte går någon obemärkt förbi. 

Väggljusstake i mässing

Lyx och elegans, så kan vi sammanfatta väggljusstakar i mässing. Den guldfärgade ljusstaken för väggen är en favorit för många och det är inte konstigt med tanke på vilken otroligt fin inredningsdetalj det är. Mässing är ett material som blandar både en gammal och antik känsla men också samtidigt känns väldigt modern. Vägghängda ljusstakar i mässing passar lika bra i hemmets alla rum och sätter lite extra prägel på hemmet. 

Väggljusstake smide 

Vill du få in lite mer rustik känsla i ett rum är väggljusstake smide något som du verkligen bör satsa på. Smide är ett robust och slittåligt material med mycket karaktär. Smide är ett typ av järn så det är inte konstigt att smidesljusstakar för med sig mycket rustik in i hemmet. Väggljusstakar i smide passar bra att kombinera flera stycken tillsammans med varandra för att det ska bli en ännu mer tilltalande dekoration där på väggen. 

LÄS OCKSÅ: 12 SNYGGA BORDSLJUSSTAKAR

Vägghängd ljusstake – en inredningsdetalj för alla hem

En av fördelarna med ljusstakar till väggen och dess breda utbud är att det finns en ljusstake för varje inredningsstil. Oavsett om du gillar den moderna och skandinaviska inredningsstilen, den mer rustika industristilen eller kanske den mysiga och lantliga inredningsstilen så finns det väggljusstakar för alla hem.

Material, färger, design och detaljer går att anpassa precis efter den stil man vill åt. Vi har gått igenom de populäraste ljusstakarna till väggen här ovan i smide, mässing och svarta väggljusstakar men det finns självklart fler material att välja på än så. Trä är ett annat snyggt material som ger hemmet lite härlig naturkänsla och är en favorit i den bohemiska inredningen. 

På flera av de vägghängda ljusstakarna kan man även dekorera och pynta upp den precis som man vill med exempelvis ljusmanschetter eller andra små detaljer.

väggljusstake-biild

Kombinera flera vägghängda ljusstakar med varandra

Ett tips som vi vill skicka med är att ha flera väggljusstakar bredvid varandra för att göra det ännu mer dekorativt. Det är snyggt att ha två vägghängda ljusstakar bredvid varandra med lite nivåskillnad men det är också fint att placera tre eller fyra väggljusstakar bredvid varandra i ett härligt mönster. Men att kombinera två, tre eller fyra väggljusstakar med varandra kräver så klart att både väggen de ska sitta på och ljusstakens design tillåter det. Det är inte alla väggljusstakar som passar bra i par. 

Vägghängda ljusstakar i smide är ett exempel på ljusstakar som med fördel kan placeras i par. Den ofta nätta och stilrena designen gör att det blir en trevlig och naturlig kombo som tillsammans skapar en trevlig inredningsdetalj. Mässingsljusstakar för väggen är dock en variant som nästan alltid fungerar bäst solo. De guldfärgade ljusstakarna kan lätt ta över ett rum och bli lite för mycket om de placeras i par eller fler. 

För att hitta lite inspiration på hur du kan placera väggljusstakar tillsammans brukar det räcka med att besöka olika heminredningsbutiker online och kika på deras produktbilder. För även om du inte gillar just den ljusstaken så får man inspiration som man kan ta efter och använda till sina egna favoriter.¨’

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA BLOCKLJUSSTAKAR FÖR ALLA HEM

Trendigt, snyggt och praktiskt med ljusstakar på väggen

Vill du följa trender och samtidigt få en snygg och praktisk inredningsdetalj är en väggljusstake rätt väg att gå. Vi har lagt märke till att fler och fler inredningsbutiker börjar få ett allt större utbud samtidigt som det läggs ut mycket bilder på sociala medier på vägghängda ljusstakar och att de börjar dyka upp hos vänner och bekanta. Det är kul tycker vi och hoppas att trenden fortsätter! 

Det är inte bara snyggt utan också väldigt praktiskt med ljusstakar på väggen. Dels är dem i en bra höjd när de är dags att tända ljusen, men sen är dom heller sällan iväg vid exempelvis städning som en golvljusstake kan vara. 

Om du saknar dekoration på någon vägg nu eller i framtiden så hoppas vi att den första tanken inte är att inreda med en tavla eller spegel som annars är ett populärt alternativ. Välj en väggljusstake istället! Den förtjänar den platsen och kommer förmodligen vara mycket mer iögonfallande än något annat alternativ.