Vilken inredningsstil är du?

Det finns massor av olika inredningsstilar och inredningsdetaljer som förknippas med dessa stilar. Idag benar vi ut sex läckra inredningsstilar och tipsar om hur du får till de olika stilarna. Vi ger också specifika produkttips som är karaktärstypiska. Vilken inredningsstil är du? Skandinavisk, bohemisk, lantlig, modern eller kanske marockansk? Ta reda på det nu! 
(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Urban Living, Åhléns, Confident Living, Reforma, Ellos, Granit, Nordic Nest, Designtorget och Cervera.)
Vilken stil har du på inredning? Ta reda på vilken inredning som passar din stil bäst här!
Det kan kännas rörigt och oklart vilken stil på inredning man egentligen har. Det kan ta sig uttryck i ett spretigt hem med olika stilar. Det är givetvis inte ett måste att ta reda på vilken stil just du har på inredning men det kan vara roligt att veta och ett användbart verktyg när du ska inreda hemmet för att få det enhetligt. Du märker säkert vilka inredningsdetaljer du föredrar och vilka färgtoner du oftast blickar mot i affären. Du kan också se dig omkring i hemmet och ändå få en hyfsat bra bild av vad du uppenbarligen drar mot. Det är dock lätt att tycka om saker i olika stilar och det är definitivt en konst att få till det snyggt. Vi tycker däremot att det är jätteviktigt att mixa inredningsstilar för att få till ett personligt hem med och inte bara följa en viss inredningsstil rakt av. Det går också bra att leka med färger och toner bland de olika stilarna om du vill behålla hemmets enhetliga känsla men ändå har olika ambition i olika rum. Kanske vill du att vardagsrummet ska vara mer mysigt, sovrummet mer dovt och stillsamt men samtidigt ha en ljus och fräsch hall. Då är det perfekt att hålla sig till samma materialval men jobba med olika färgval, belysning och dekorationer. Ett rum med mycket textilier som kuddar, filtar och gardiner ger direkt en mer mysig känsla medan ett rum utan sånt känns mer avskalat.

Vi tror att det viktigaste för att trivas i sitt eget hem är att skapa ett personligt hem. Ett hem där du med omsorg valt ut en stil, färger och material som just du tycker inte. Att kolla inredning och inspiration i tidningar, på bloggar och inspireras av andras hem i sociala medier är ett kanonbra komplement. Att däremot försöka kopiera någon annans hem eller det perfekta uppslaget i tidningen är många gånger istället ett recept för att misslyckas och inte trivas. Vi tror mer på att hitta massor av inredning och inspiration men att sen utgå från vad du själv tycker om och trivs med. Den mixen kommer att skapa ett hem att trivas i. Det är ju du som ska trivas i ditt hem och ingen annan. Jo din familj eller den du lever med såklart.

Vi ska idag gå igenom några klassiska och stora stilar inom inredning för att bena ut det här litegrann. All inredning och stil på inredning bidrar till olika helhetskänsla. En del stilar skapar ett hem fullt av värme och personlighet med hjälp av tjocka tyger, varma toner och mycket detaljer. Andra stilar skapar ett mer avskalat och stilrent hem och det är ofta mycket vit inredning och sparsmakat med inredningsdetaljer. Ingen stil är mer rätt än någon annan. Men det kan vara roligt att öppna upp ögonen för de olika stilar som finns och ta inspiration från en stil du kanske inte tidigare tänkt på. Samma gäller med inredningstrender, det är bara en trend att inspireras att inreda efter men inte facit. Trender kommer och går men hemmet består 😉

De stilar vi idag kommer gå igenom idag är Lantlig inredning, Art Deco, Modern inredning, Bohemisk inredning, Skandinavisk inredning och Marockansk inredning. För att göra det hela lite roligare skriver vi också om vilka personlighetsdrag och egenskaper som kan passa de olika stilarna.

 

Bohemisk inredning

 

Passar dig som..
.. är en fri själ som helst vill leva ett liv utan måsten
.. mår som bäst i ett riktigt personligt hem
.. behöver känna lugn och trygghet hemma
.. uppskattar färg och form
.. är konstnärlig och äventyrlig
.. gillar att resa och upptäcka nya ställen och människor

Den bohemiska inredningsstilen är ett riktigt guldkorn som inte får tillräckligt med uppmärksamhet enligt oss. Det är en stil inom inredning som inte är helt lätt att beskriva med ord för att ge den rättvisa. Den bohemiska stilen präglas av personlighet, känsla, jordnära toner och ett avslappnat hem att känna sig välkomnad i. Ihop med detta ger den bohemiska stilen också en känsla av exklusivitet. Några typiska särdrag hos denna vackra inredningsstil är gröna växter i massor, en mix av olika träslag och en mix av olika färg- och materialval. Det finns egentligen inget rätt och fel när det gäller det bohemiska hemmet. Det är mycket små stilleben och känslan är otroligt personlig. Den bohemiska stilen innehåller mycket naturnära inslag. Både i form av gröna stora växter och terrakottakrukor men också i de jordnära färgvalen och naturliga materialen. Ett typiskt material för stilen är linne. Linne kuddfodral, linne dukar och linne påslakan för att nämna några.

En sak att verkligen beundras över hos denna stil är att våga. Våga massor av kuddar i soffan, våga mixa färger och former på ljuslyktorna på bordet och våga häng upp en matta på väggen. Allt det här ihop skapar den karaktäristiska personliga och harmoniska känslan. Hemma hos någon med bohemisk inredning kan du slänga upp benen i soffan och öppna en öl och dricka direkt ur flaskan utan att ens fundera.

Vill du inte gå all in i den bohemiska inredningen är även denna en suverän inredningsstil att sno inslag från och inspireras av. Kanske kan du ta in inslag av denna stil i ditt i övrigt stilrena och moderna hem för att få en mer personlig prägel. Eller skapa en balkong eller uteplats i denna stil för den där riktiga pintrest-känslan. För med denna stil kan du verkligen skapa det där magiska balkonghänget när den sena sommarkvällen övergår till morgon utan att du ens kollat på klockan.

Bohemisk inredning – Fixa stilen!

 • In med allt som känns personligt
 • Avslappnad känsla utan överdriven perfektion
 • Maxa med gröna växter, stora som små
 • Terrakottakrukor är ett måste
 • In med färg blandat med naturnära toner i en härlig mix
 • Mixa material och textilier
 • Jobba mycket med små stilleben i hemmets alla hörn

 

Bohemisk inredning – Inspiration och produkter

Skandinavisk inredning

 

Passar dig som..
.. trivs i enkla avskalade miljöer
.. föredrar det naturnära och inte för mycket färg
.. inte vill ha ett hem med för mycket saker
.. uppskattar finess och funktionalitet
.. mår bäst i ett ljust hem och ljusa miljöer
.. är en enkel person med varm personlighet

Den skandinaviska inredningsstilen är något vi sett mer och mer av senaste åren. Det är en stil som finns till fullo eller till viss del i många hem och butikerna kryllar av passande skandinavisk inredning. Det är en stil inom inredning som kännetecknas av den ljusa, enkla, avskalade och funktionella inredningen. En skandinaviska inredning är avskalad och innehåller inte massa onödiga prylar. Ofta är varenda pryl genomtänkt och få saker lämnas åt slumpen. Vad gäller färger så är det de enfärgade och naturnära tonerna, gärna i bomullstyger som utmärker stilen. Enkelhet, nordisk design och finess präglar denna avskalade inredningsstil.

Skandinavisk inredning passar lika bra i det vanliga hemmet som i lantstället eftersom de naturnära tonerna gör stilen mer ombonad än den moderna inredningsstilen vi nämnde ovan. Ska vi beskriva den skandinaviska inredningen med en enkel målande mening blir det helt klart: Less is More! Vill du åt denna svala och genomtänka inredningsstil eller bara få in några såna inslag har vi några tips. Köp ett par enkla, tunna, vita eller ljust beige gardiner med mycket ljusinsläpp. Byt ut dina påslakan mot krispiga, ljusa och enfärgade sängkläder i fin bomullskvalitet eller linne. Ett skandinaviskt hem är ljust och luftigt. Därför behöver du också ta bort all ”onödig” inredning och låta få saker stå framme.

Även denna inredningsstil är en utmärkt bas att utgå från för att sedan mixa med till exempel bohemiska inslag för ett per personligt hem. Blanda gärna in mycket gröna växter och bestäm dig för en accentfärg så har du personifierat hemmet lite mer men behåller den skandinaviska avskalade stilen. Nedan tipsar vi om några av våra personliga favoriter bland det stora utbud av inredning i skandinavisk design som finns i butikerna.

Skandinavisk inredning – Fixa stilen!

 • Ljusa och dova färgval
 • Tänk naturligt och jordnära i dina färgval
 • Avskalat utan massa onödiga prylar
 • Lämna inte något åt slumpen
 • Bomullstyger och linne
 • Enkelhet och luftigt två ledord

 

Skandinavisk inredning – Inspiration och produkter

Lantlig inredning

 

Passar dig som..
.. är varmhjärtad
.. älskar att få ta hand om dina gäster
.. är mån om att få folk att trivas
.. gillar att mysa hemma
.. uppskattar bakning och att laga husmanskost från grunden
.. föredrar ett mjukt, pudrigt hem med gullig känsla

Lantlig inredning är en tidlös vacker inredningsstil som funnits länge och som skapar ett välkomnande, ombonat hem. Stilen har ofta många inslag av vitt, ljusa pudriga pasteller, vita träinslag och blommiga mönster. En lantlig inredning skapar lugn och harmoni tack vare de dova och ljusa inslagen och för inte sällan tankarna till en mysig sommarstuga eller en liten villa i en mindre by. Personligen förknippar vi den lantliga inredningen med romantisk inredning i shabby chic stil där det vid spisen står en kvinna med lantligt förkläde med spetskant och bakar kanelbullar. Det är också en bild man gärna vill ha av en shabby chic, lantlig stil. Mer personligt och inbjudande blir knappast ett hem. Några andra typiska inslag hos den lantliga inredningen är mycket små gulliga detaljer som knoppar med spets, brödkorgar i vit trä och burkar med texter på. En klassisk färg som ofta visar sig i denna romantiska inredning är ljusrosa kuddar och plädar. Skira gardiner i vitt och terrakottakrukor med egenodlade örter. Helst med skyltar där det står vilken ört som är på väg upp. Ja ni hör ju, den lantliga inredningen i shabby chic stil är helt fantastisk och det är svårt att inte trivas i ett hem i denna stil. Det här är också en inredningsttil där du kan hitta allt från möbler till mindre inredningsdetaljer. Shabby chic bord, lantliga byråer och lantliga kuddar är bara några exempel på inredning som finns i butikerna. Vi visar nedan våra favoriter från den lantliga inredningen.

Lantlig inredning – Fixa stilen!

 • Inredning i ljusa pudriga pasteller
 • Vita träinslag
 • Blommiga mönster
 • Shabby chic
 • Tänk romantiskt
 • Gulliga detaljer i spets
 • Citat och texter på burkar och askar

Lantlig inredning – Inspiration och produkter

Marockansk inredning

 

Passar dig som..

.. uppskattar naturliga material
.. vill ha in skog och mark i hemmet
.. vill ha ett enkelt hem med personlighet
.. är trött på det opersonliga
.. mår bra i själen av naturen
.. gärna bjuder in släkt och vänner
.. behöver lugn och stillhet för återhämtning

Marockansk inredning är lika mycket en inredningsstil som bara enskilda detaljer. Det är oavsett en stil inom inredning som är full av liv och personlighet som vi på inredningsinspiration.com älskar. Marockansk inredning har verkligen fått mer och mer utrymme och det är en tidlös stil perfekt att mixa upp de perfekt ljusa hemmen med. Den marockanska inredningen kännetecknas av operfekta former, handgjorda designer, flätade korgar, jutemattor, svartvitt porslin och väggdekorationer. För att bara nämna några exempel. Det är en inredningsstil full av liv som känns väldigt nära förknippat med naturen. Det är givetvis tack vare de naturliga materialen och jordnära tonerna. Mycket av den marockanska inredningen är handgjord av palmer, palmblad, gräs, rotting, naturligt obehandlat trä och keramik. Keramiken i form av tallrikar, muggar, skålar och fat har det klassiska marockanska mönstret som karaktäriserar hela den marockanska stilen.

Något vi verkligen gillar med den marockanska inredningen är att det tack vare de sparsamma designerna och jordnära färgerna är lätt att behålla ett stilrent hem trots dessa unika inredningsdetaljer. En taklampa i rotting, bordstabletter i jute eller korgar gjorda av sjögräs blir liksom inte för mycket. Det sätter bara en unik och personlig känsla på hemmet. Ett bra inredningstips är att mixa en skandinavisk avskalad inredningsstil med marockanska inslag. Det här är en stil som håller året om och som passar lika bra i villan eller lägenheten som i sommarstugan. Att inreda terassen, uteplatsen eller balkongen med marockansk inredning är även det en hit. Stilen för tankarna utomlands till värmen bland palmer, sandstränder och kokosnötter. Det är några inslag i alla fall inte vi tackar nej till här hemma där verkligheten är en annan 😊

Marockansk inredning – Fixa stilen!

 • Handgjord keramik som gärna får stå framme
 • Flätade korgar i jute
 • Jute-mattor
 • Väggdekorationer av naturliga material
 • Marockanska mönster på ditt porslin
 • Möbler i rotting är helt rätt
 • Sjögräs, jute, palmblad, trä och keramik!

 

Marockansk inredning – Inspiration och produkter

Art Deco

 

Passar dig som..
.. vågar sticka ut och vara dig själv
.. vill ha ett utstickande hem
.. uppskattar exklusivitet
.. gillar att dricka ett gott glas rödvin och charkbricka
.. gillar långa middagar vid en lyxig dukning

Inredning i Art deco är helt fantastisk. Det är en inredningsstil som är personlig, varm och dekorativ. Art deco betyder dekorativ konst och det är också den mest målande beskrivningen av denna inredningsstil. Art deco är en inredningsstil från 20-talet som är den raka motsatsen till den skandinaviskt avskalade inredningen. Istället kännetecknas Art deco inredning av vågade och starka färger, mycket mönster (ofta sicksackmönster!) och geometriska formgivningar. De klassiska materialen är sammet, guld, stål och aluminium. Inredningsstilen Art deco sträcker sig som sagt från 20-talet och fram till början av andra världskriget. Efter kriget öppnar sig en massiv marknad och konsumtion blir ett nytt fenomen i samband med att det moderna samhället tar form. Art deco är en inredningsstil som kan ses som en protest mot massproduktion. Istället skulle fokus nu ligga på att belysa den artistiska skickligheten i inredningen men också konsten och designen. Ett hem i Art deco stil har ofta parkettgolv och linoleumgolv i geometriska mönster eller den klassiska svartvit-rutiga vinylen. Det är inte sällan kvinnans former används i designer av allt från lampor till vaser. På tal om lampor så är belysningen ofta i krom. Vi har en mängd belysning här på Inredningsinspiration.com så spana gärna in vår belysningsdesign oavsett om du är ute efter en art deco lampa eller en lampa i helt annan stil!

Vanligt förekommande färger i Art deco stil är mörkare toner som svart, silver, gult, krom, rött, grönt och beige. När man kliver in i ett hem i klassisk Art deco stil slås man av en känsla av lyx, elegans, värme och en person med stil och klass! Det är helt klart resultatet av de tjocka sammetstygerna, lyxiga färgvalen och guldiga detaljerna. Nedan har vi samlat några guldkorn i typisk Art deco stil att inspireras av.

Art deco – Fixa stilen!
 • Starka färger i mjuka toner
 • All in på mönster
 • Geometriska formgivningar
 • Sammet på allt från soffor och fåtöljer till prydnadskuddar och lampor
 • Gulddetaljerna kan inte bli för många
 • Svartvit-rutiga vinylgolv
 • Inspireras av kvinnans vackra former
Art deco – Inspiration och produkter

Modern inredning

 

Passar dig som..
.. behöver stillhet och enkelhet i hemmet
.. finner ro i det stilrena
.. är pedant och tycker att var sak har sin plats
.. inte har stökiga småbarn hemma 😉
.. är designintresserad
.. är spirituell och kan se det vackra i det enkla

Modern inredning är en inredningsstil som präglas av nedtonade färger, avskalade detaljer, raka linjer och stilrena silhuetter. Det är en inredningsstil som står i motsats till den traditionella inredningen och som tyvärr ofta används omväxlande med samtida inredning. Faktum är att samtida inredning avser inredning som är trendig och poppis just nu medan modern inredningsstil är en stil som syftar till just den stilrena stil vi kallar modern. Den moderna inredningsstilen kan sägas ha skapats i Tyskland år 1919 av ett gäng europeiska designers och arkitekter. Det unika med den moderna inredningsstilen är att den rena, korrekta och fläckfria finishen lämnar enormt utrymme åt oss som människor att använda vår egen fantasi. Att se modern inredning på det vackra sätt gör stilen till mer betydelsefull och djup än vad den till en början kan ge skenet av.

En annan stor charm med just den moderna inredningen är att det är en helt perfekt bas att utgå från för att sedan applicera en personlig touch ovanpå. Den stilrena, ljusa och avskalade stilen lämnar ju de bästa förutsättningarna för att bygga vidare på. Så gillar du denna stil men vill ha ett lite mer dekorativt och varmt hem kan du med glädje mixa denna stil med någon av de andra härliga inredningsstilar som finns. Vi har här nedanför samlat ihop några av våra personliga favoriter bland den moderna inredning som finns i butikerna just nu.

Modern inredning – Fixa stilen!

 • Mycket vita och dova färger
 • Raka linjer på möbler och inredning
 • Tänk stilrent
 • Fläckfri finish utan något krångel

Modern inredning – Inspiration och produkter

 

 

 

En ytterligare inredning och stil vi verkligen tycker om är den mysiga och inbjudande Lodge stilen! Vi har gjort ett helt separat blogginlägg om Lodge inredning så in och spana in ännu mer inredning och inspiration i det inlägget!
Det vore superroligt att höra vilken inredning och stil på inredning ni känner igen er själva bäst i. Även om ni fått upp ögonen för någon ny stil att smyga in i era hem. Värt att tillägga är att personlighetsdragen vi kopplar samman med de olika inredningsstilarna är helt och hållet egna åsikter men även det vore roligt att höra om ni håller med! Hoppas iallafall ni funnit någon inspiration och inredning ni gillar. 
Ha nu en superhärlig lördag och fortsatt trevlig helg så hörs vi givetvis inom kort igen med ny inredningsinspiration,