Vinställ till väggen

Ett riktigt snyggt och välfyllt vinställ på väggen är en inredningsdetalj som alltid drar blickarna till sig. Kanske är det flaskorna, kanske är det vinstället i sig men troligtvis är det kombinationen av flaskorna och vinstället som gör att det blir en fantastisk fin inredningsdetalj i framförallt köket eller vardagsrummet.

Inlägget innehåller annonslänkar från Nordic Nest, Cervera, Solhem inredning, Trendrum, Trendzone och Bagaren och Kocken.

Det är något speciellt med vägghängda vinställ. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är men man får en helt annan känsla av ett vinställ som sitter på väggen än av ett vinställ som står på golvet eller i en hylla. Förmodligen är det för att det oftast blir lite pampigare. Det kommer upp en bit på höjden och sticker ut mot övrig väggdekoration.

Det finns en rad olika varianter på vinställ till väggen men i det här inlägget kommer vi fokusera på vinställ till väggen i trä, vinställ till väggen i metall/rostfritt stål samt vinställ i läder. Vinställ i trä inger en skön naturkänsla och tillsammans med några mörka rödvinsflaskor blir helheten väldigt fin. Vinställ i metall ger mer en känsla av stilren och modern inredningsstil medan ett vinställ i läder går att anpassa till dem flesta inredningsstilarna faktiskt. Så vilket vinställ som passar bäst hemma hos dig beror helt på vilken inredningsstil du har.

Vinställ till väggen i trä

Har du ett hem med mycket natur i din inredning, kanske mycket inslag av den bohemiska inredningsstilen till exempel, då är förmodligen ett vinställ i trä det som kommer passa allra bäst på väggen hemma hos dig. Ett vägghängt vinställ i trä kommer smälta in fint i hemmet och bidra med ännu mer natur samtidigt som vinflaskorna kommer sätta en liten modern touch på det hela.

Det kan vara bra att tänka på vilket typ av trä vinstället är gjort av. Ett lite mörkare trä ger känslan av ett lugnt och ombonat hem. Har du en inredningsstil med mycket mörka inslag och dova toner är det helt klart ett mörkare trä vinstället bör vara gjort av. Den lite ljusare trätypen förmedlar istället mer mjuk- och lekfullhet och ett vinställ i ljusare trä passar därför perfekt till hem som är lite ljusare och har en mer naturell inredningsstil.

Vinställ till väggen i metall och rostfritt stål

Till skillnad från det vägghängda vinstället i trä så ger ett vinställ i metall eller rostfritt stål en mer modern känsla som vi varit inne på tidigare. Har du ett hem i mycket vitt med en mer avskalad och stilren inredning kommer ett vägghängt vinställ i metall eller rostfritt stål vara rätt melodi. Den silvriga färgen på det rostfria stålet tillsammans med en vit vägg är riktigt snyggt.

Precis som vi skrev angående färgtonerna på vinställ i trä så kan mörka och ljusa färger förekomma här också, framförallt mörk eller ljus metall, så efter du bestämt vilket material det vägghängda vinstället ska ha är det bra att ta sig en funderare över vilka toner i färgen som passar bäst. Vinställ i rostfritt stål är precis som allt annat i rostfritt stål – silverfärgat. Där finns det inte så mycket att välja mellan vad gäller färg vilket i och för sig kan vara bra för dig med beslutsångest. Vinställ i metall däremot kan vara allt från vit till svart metall så där finns det större utrymme för valmöjligheter.

Vinställ till väggen – läder

Läder är ett exempel på ett annat material som vinställ till väggen kan vara gjort av. Vinställ i läder är väldigt snyggt och lite udda jämfört med vad dom allra flesta har för material på sina vinställ. Vinställ i trä och metall/rostfritt stål är helt klart dem dominerade varianterna.

Just av den anledningen att lädret är mer sällsynt vad gäller vinställ gör att det sticker ut lite extra och drar gärna blickarna till sig.

Vid en första anblick får man kanske känslan av att vinstället i läder bara skulle passa riktigt bra i exempelvis en mörkare fjällstuga med mycket lodge-inredning. Men där är det lätt att lura sig själv lite. Ett vinställ i läder passar faktiskt dem allra flesta inredningsstilarna bra bara man har en väl planerad plats på väggen till vinstället samt anpassar inredningen intill lite grann.

Missa inte inlägget om Coffee Table Books.

Vinställ till väggen – Tänk på storleken

Det kanske inte alltid är så. Men när det kommer till vinställ till väggen så har faktiskt storleken betydelse. Ibland är det lätt att vara allt för impulsiv och trycka på köpknappen innan man riktigt tänkt till ordentligt.

Risken med att inte planera sitt köp är att man inte helt och hållet har koll på måtten, varken på vinstället eller väggen, och att det ena då blir alldeles för stort och det andra alldeles för litet. Skulle detta inträffa så finns det två typer av människor. De som returnerar vinstället och beställer ett nytt som passar bättre till väggen, eller de som tänker att ”äh, det får duga” och skruvar upp vinstället på väggen i alla fall. Den senare kategorin kommer förmodligen förr eller senare att börja störa sig mer och mer på det där opassande vägghängda vinstället som mest ser för stort ut och är i vägen och då tappar det vägghängda vinstället naturligtvis hela sin charm.

Gör rätt direkt från början och var noga med att kolla upp storleken på vinstället innan köp. Du kommer ångra dig när du inser att vinstället inte kommer passa som tänkt och du vet att det egentligen bara tar fem minuter och hämta tumstocken för att vara väck med storleksproblemet.

Anpassa flaskorna i vinstället efter årstid

För att vinstället på väggen ska bidra ytterligare en nivå till inredningen så är det fint att anpassa flaskorna i vinstället efter årstid. För visst är det ju så att vi förknippar olika viner med olika årstider, även om vinerna så klart finns tillgängliga året runt.

På hösten och vintern är det dem röda vinerna som oftast syns till tillsammans med någon god varm god gryta eller lite plockmat. Det är då vi sitter inne i värmen och njuter att ett rumstempererat gott rödvin samtidigt som regnet och mörkret härjar fritt där ute. Då är det också väldigt passande att vinstället på väggen är fyllt med massor av enbart röda viner så det blir ett enhetligt och fint vinställ med endast mörka flaskor.

Våren och sommaren är det vita vinet och rosévinets tid. Nu börjar värmen krypa sig på och då är det trevligare med något mer lätt och svalkande i glaset än ett mörkt och mustigt rödvin. Efter en varm dag på stranden kanske det är dags för en lång och ljummen kväll på balkongen, då finns det risk att det går åt en flaska rosé eller två snarare än att rödvinsboxen åker fram. Just därför är det fint att vinstället på väggen är fyllt med ljusare flaskor i form av vitt- eller rosévin. Antingen kan man varva dem olika sorterna eller använda en och samma variant om man kanske bara gillar en av sorterna.

Det vi vill åt här är känslan. Vinstället på väggen är som vi varit inne på tidigare en tydlig inredningsdetalj som verkligen tar plats och syns.

Fina flaskor eller gott vin?

Bör vinställ till väggen innehålla fina flaskor för syns skulle eller goda viner som du faktiskt kommer njuta av när det är dags att korka upp? Ja, det är så klart en smaksak och här finns inga rätt eller fel. Det bästa är givetvis en kombination, vi brukar köra på en blandning. För den sakens skull köper vi naturligtvis inte ett vin som vi inte tycker om bara för flaskans skulle. Vinet kommer ju förmodligen drickas upp för eller senare. Däremot fyller vi nödvändigtvis inte vinstället med enbart våra favoritviner eftersom många av dem har ett litet tråkigare yttre.

Det är roligt med fina flaskor och tilltalande etiketter! Det är en viktig del i hela inredningsdetaljen ”vinställ”. Väggen är som vi varit inne på tidigare ett bra skyltfönster för dina finaste inredningsdetaljer, då gäller det att maxa dem så mycket som möjligt.

Ett bra tips är att fylla upp vinstället på väggen och sedan inte använda dem flaskorna utan istället köpa nya flaskor när det är dags för middag eller fest. Då är det lättare att planera vilka flaskor som passar bra ihop, placering osv. Annars är det väldigt lätt att ta en flaska ur vinstället och sedan gapar ett hål tomt i flera veckor, det är inte alls lika fint som ett välfyllt vinställ. Har flaskan skruvkork går det faktiskt då att göra en liten fuling. Fyll upp flaskan med något snarlikt innehåll och stoppa tillbaka den i vinstället igen till dess att du köpt en ny så slipper vinstället på väggen se halvtomt ut.

Så hur ska man göra då? Fina flaskor eller ett gott vin, vad väger tyngst? Det gäller att testa sig fram och som vi tidigare skrev försöka hitta en kombination av goda viner med fina flaskor och etiketter, där är nyckeln till ett perfekt vinställ. Riktiga vinentusiaster med dyra vinsamlingar och stora vinkällare håller naturligtvis inte med här, där är det 100% smak och historia som viktigt. Men riktigt sådana finsmakare är inte vi, vi är här för inredningens skull och vi tycker att vinflaskorna är en kul inredningsdetalj och något mer än bara något gott att dricka på fredagkvällen.

Älskar du bohemisk inredning precis som vi? Läs mer bohemisk inredning här. 

Dags för ny pedalhink till badrummet? Läs mer här.

Vinställ till väggen – värt att tänka på

Avslutningsvis tänkte vi bara ge några snabba tips på vad som kan vara värt att tänka på när det gäller vägghängda vinställ. Vinställ är ju en sådan där grej man inte köper eller byter ut allt för ofta, därför är det bra att inte bara gör ett snabbt impulsköp utan planera, mäta och tänka igenom vilket som faktiskt skulle passa bästa hemma dig.

  • Placeringen – ha en väl utvald plats där vinstället ska sitta innan du skaffar det. Det är betydligt lättare att anpassa storleken på vinstället än att anpassa väggen och övrig inredning efter vinstället.
  • Storleken – Hur stor plats ska vinstället få ta? Hur många flaskor vill du ha plats för? Hur långt ska det vara? Hur brett ska det vara? När det gäller storleken på vinstället finns det många parametrar att väga in och ta hänsyn till. Se till och gör det.
  • Materialet – Vi har skrivit om det tidigare men tänk igenom vilket material som passar bäst hemma vid dig och framförallt vilket material du förhoppningsvis inte kommer tröttna på. Som sagt är vinstället inte något vi oftast byter ut allt för ofta, då gäller det att ha ett vinställ man faktiskt gillar.

 Vi hoppas du har fått upp ögonen för några fina vinställ till väggen här och en sak är säker. Har du inte ett vägghängt vinställ idag så kommer du ångra att du inte skaffade ett tidigare när du väl gör det. För förr eller senare kommer du att göra det. Var så säker.