17 fina viskosmattor i beige, vit och grå

En fin viskosmatta är ett säkert kort för dig som vill ha en matta som är såväl snygg och trendig som lättskött och hållbar. Viskosmattan har verkligen tagit våra hem med storm, det är en typ av matta som syns i inredningstidningar, bloggar och vackra inspirerande hem. Viskosmattan är med andra ord helt rätt i tiden sett till rådande inredningstrender!

Det är inte helt lätt att välja rätt matta till alla rum i hemmet. Alla rum har olika förutsättningar och olika mattor lämpar sig förstås olika bra i olika rum. I ett badrum behövs en matta med god uppsugningsförmåga som tål slitage och fukt. I ett kök behövs en lättskött matta likväl som att mattan under matbordet också med fördel behöver vara lättskött. Mattan i sovrummet och vardagsrummet har mindre krav på slitage och tålighet men i stället mer krav på design och utseende. Du hör, det är mycket att tänka på och då har vi inte ens nämnt utmaningen gällande att välja rätt storlek på mattan.

Fina viskosmattor är fokus idag. En viskosmatta gör sig bäst i ett vardagsrum, sovrum, barnrum eller i en stor hall där den inte används som dörrmatta. Viskosmattor finns i massor av färger och storlekar. Det finns runda viskosmattor likväl som rektangulära och fyrkantiga varianter. Självfallet finns också både enfärgade, melerade och mönstrade viskosmattor. Här nedan har vi letat fram några av våra absoluta favoriter som vi vill tipsa er om.

Läs även: Inredning 2022 – vilka är årets inredningstrender?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Viskosmatta beige

Viskosmatta grå

Viskosmatta vit

Vad är en viskosmatta?

Att viskosmattan kommit att bli så het i inredningsvärlden är verkligen helt förståeligt. Det är en magiskt vacker matta som uppfyller såväl funktion som design. Det tydligaste karaktärsdraget hos en viskosmatta är den vackra lystern som skapar liv åt mattan. Den skapas tack vare utformningen av dessa mattor som skapar ett liv av färgtoner eftersom de små fibrerna i mattan reflekterar ljuset på ett otroligt vackert sätt. Mattan blir med andra ord att upplevas olika beroende på vilket håll du kommer från eller från vilken vinkel du tittar på mattan. Det är vad vi kallar en levande matta! Dessutom är det en matta som känns och upplevs väldigt lyxig, välgjord, robust och exklusiv. Ofta är viskosmattor något tjockare och därför mjuk och härlig att gå på.

Viskosmattan är gjord av materialet viskos, det är en matta som handvävs vilket bidrar till mattans både något högre pris men även kvalitet. Viskos i sig är ett konstgjort material, ett typ av konstfiber som kan liknas vid silke. Några exempel på de naturliga material som viskos består av är cellulosa och bomull. När mattan vidare ska tillverkas frigörs fibrer från cellulosan för att sedan kunna brytas ned och därefter vävas till ett tyg. Det blir nästan som att varje unik viskosmatta har en egen historia att berätta.

Läs också: Så inreder du med mattor

Vad gäller kvaliteten så är det av vikt att se till att viskosmattan du köper är tillverkade av bra råvaror. Viskosmattor tillverkade av sämre råvaror tenderar nämligen att kunna ludda efter användning. Det är sällan något att oroa sig över när man köper sin viskosmatta från en välkänd leverantör eller återförsäljare men hittar man en viskosmatta på en mysko hemsida med förhållandevis väldigt låga priser så bör man åtminstone göra lite research innan man klickar hem mattan.

Viskosmattor i beige, vit och grå

Även om viskosmattor, precis som alla andra mattor, finns i en uppsjö av färger och mönster så måste vi slå ett extra slag för viskosmattor i naturnära toner. Många vill att just en matta ska vara lite neutral och inte sticka ut för mycket. Valet kanske hamnar på en klassisk beige ullmatta, en grå bomullsmatta eller en vit långluggad matta. Gemensamt för dessa mattor är dock att de saknar den effektfulla och livfulla lyster som en viskosmatta ger. Går man i tankar om att köpa en beige, vit eller grå matta så vill vi därför gå i god för att en fin viskosmatta är ett alldeles utmärkt val av material på mattan. Just eftersom att dessa färger i sig är relativt intetsägande så kommer istället att viskosen i mattan att trots det göra att mattan ger liv åt rummet. Viskosmattor i olika nyanser av grått, vitt, brunt och beige tipsar vi om här ovanför. Det härliga är också att du inte behöver fastna i valet av till exempel vilken nyans av grått du ska välja eftersom en viskosmatta naturligt är i flera olika nyanser beroende på vinkel och ljussättning.

LÄS OCKSÅ: VÄLJ RÄTT HALLMATTA – 24 FINA MATTOR TILL HALLEN

Viskosmatta 200×300 – ett praktiskt val för alla hem

Viskosmattor finns naturligtvis i massor av storlekar och både i runda och kantiga former. Precis som mer eller mindre alla mattor med andra ord. Vi slår ett extra slag för att viskosmattan passar sig extra bra i rum där de får ta den plats den förtjänar. Ett vardagsrum, under ett matbord eller i sovrummet är alldeles ypperliga platser för en viskosmatta. Det är också rum och sammanhang som kräver en stor matta. Som vi tidigare varit inne på i våra inlägg om matta under matbord och matta till vardagsrummet så gäller det att ha koll på måtten i rummet så man inte går på den klassiska fällan att köpa en för liten matta.

En viskosmatta passar dessutom alldeles extra bra i stort format. Eftersom den innehåller så mycket färgskiftningar så förtjänar den sin storlek. Det behövs liksom för att man ska uppleva och se mattans fulla potential. En viskosmatta i 200x300cm är ofta ett perfekt mått för såväl vardagsrummet som sovrummet eller matsalen. Det är ett mått som sväljer en hel del både golvyta och möblemang så som matsalsmöbler, soffbord, säng och så vidare. Med det sagt är det inte det perfekta måttet för alla rum eller för alla vardagsrum men i väldigt många fall fungerar den storleken väldigt bra. Speciellt en viskosmatta i 200x300cm.

Stora viskosmattor 300×400 ger rummet ett maffigt intryck

En viskosmatta i 300x400cm ger definitivt mattan den uppmärksamhet den faktiskt förtjänar att få. Det är en stor matta som passar perfekt i de större rummen. Ett stort vardagsrum, en matsal eller återigen ett sovrum förtjänar verkligen en sådan matta. En matta i 300×400 täcker mycket golvyta och det vill man göra med stil vilket en snygg viskosmatta verkligen gör. Dessutom väljer du förstås själv om du vill ha en färgglad stor viskosmatta eller en som är mer neutral i tonen. En så stor viskosmatta kommer inge liv och personlighet till vilket rum den än placeras i, det är iallafall en sak som är säker.

VIlken storlek man bör välja på sin matta har vi skrivit mer om i inlägget om matta till vardagsrum, matta till sovrum och matta under matbord. Där finns bra tumregler att förhålla sig till beroende på vilket rum mattan ska placeras i. Dock kan vi redan nu säga att rent generellt är en större matta alltid bättre än en mindre. Står du i valet mellan två storlekar så kan vi nästan garantera att den större kommer att göra sig bättre. Det handlar helt enkelt om proportioner och en för liten matta skapar skeva proportioner och ger känslan av att rummet förminskas och att helheten inte sammanfaller. I de länkade inläggen ger vi tips kring placering och hur möbler ska placeras i förhållande till och på mattor i olika rum.

Så rengör du viskosmattan från fläckar och annan smuts

Många som ska köpa en ny matta är rädda för smuts och fläckar och lägger därför stor vikt vid mattans praktiska egenskaper. Det är ingenting man behöver oroa sig för med en viskosmatta. Rengöring av viskosmattan är nämligen enkel. Dels för att den flammiga ytan är väldigt tillåtande för mindre fläckar men också för att förvånansvärt mycket går att få bort med hjälp av dammsugaren. Se till att din viskosmatta dammsugs med jämna mellanrum så att inga fläckar sitter länge. 

Utöver detta så finns ett ovärdeligt och oväntat no-no när det kommer till rengöring av viskosmattan. Det är att aldrig använda vatten för att rengöra viskosmattan! Det tåls nästan att sägas både en och två och tre gånger just för att vatten ofta är det första många av oss tar till för smutsborttagning. Viskosmattan vill dock inte veta av något vatten, faktum är att mattan skadas av vatten och kan få svåra fläckar av vätskor. Speciellt obehandlade viskosmattor är extra känsliga för vatten och andra vätskor. Ett förebyggande tips är därför att behandla din viskosmatta med en impregnering framtagen för textilier och synnerlighet viskosmattor. Sådana impregneringar till viskosmattor finns i de flesta välsorterade mattaffärer både i butik och online. Det kan vara en billig livförsäkring för din viskosmatta helt enkelt.

Viskosmattor är en fin, lyxig och trendig matta som finns att hitta i alla färger och designer. Så är det inget av våra tips på fina viskosmattor som passar ditt hem finns det garanterat andra varianter du kommer att älska!