Vit inredning 2022

Vit inredning är en trend som består. Inredning i vitt passar alla hem och stilar och bidrar till en smakfull, modern, minimalistisk känsla. Oavsett om du önskar ett hem helt i vitt eller bara är ute efter lite vita detaljer så har du hittat helt rätt. Vi visar upp massor av inredning i vitt, allt från större möbler till mindre inredningsdetaljer och textilier!

Inlägget innehåller annonslänkar. 

Som vi alla vet är inredning högst individuell och allt som har med inredning att göra är tycke och smak. Oavsett om man som person är inredningsintresserad och tycker om att följa inredningstrender och aktuella märken och produkter så slutar det hela ändå med den personliga smaken. Vissa trender inom inredning faller en bättre i smaken än vad andra gör helt enkelt. Färger i inredningen fungerar förstås precis likadant. Vissa föredrar ett mörkare hem med inslag av mörkare träslag och svarta detaljer. Andra föredrar det motsatta. Ett vitt och ljust hem med få mörka inslag. Ingenting är finare än det andra, det handlar bara om vad man själv tycker om och trivs med.

Vi har tidigare skrivit om beige inredning och idag handlar det om en annan specifik färg på inredningen i hemmet. Nämligen vit inredning.

Läs också inlägget om inredning till vardagsrum där vi visar massor av magiska produkter.

Vi inredning – Läcker belysning i vitt

Klicka på bilden för att göra den större!

Vit inredning – Mysiga vita textilier

Klicka på bilden för att göra den större!

Vackra dekorationer

Klicka på bilden för att göra den större!

Vit inredning – Möbler i avskalat vitt

Klicka på bilden för att göra den större!

Missa inte! 50 trendiga inredningsbutiker i stor sammanställning (heminredning, mattor, belysning & köksinredning)

De minimalistiska vita hemmen

När vit inredning kommer på tal dras tankarna ofta till de minimalistiska och avskalade hemmen. Hem där inte en enda inredningsdetalj står på sin plats av en slump och där färg inte syns så långt ögat kan nå. Förutom på eventuellt en grön växt eller två. Detta är dock bara en av många vita inredningsstilar och kanske den typen av vit inredning som är mest extrem i sin stil. Hem som går helt i vitt på allt från väggar och möbler till textilier, köksluckor och konst är en stil i sig. En stil där man anammat den vita inredningen till fullo och lever ut den i varenda vrå i hemmet. Detta inger ett avskalat och läckert hem som för tankarna till funkisstilen.

Vit inredning i dessa hem är vanligt bland många influencers idag och inte sällan ser vi dessa ”perfekta” hem i just sociala medier. Det är helt klart fotovänliga hem och det ger en väldigt typisk och karaktärsstark känsla som sällan går obemärkt förbi. Vanligt i helt vita hem är högglans vita möbler som tv-bänkar, köksluckor och soffbord. Värt att nämna och viktigt att komma ihåg är dock att denna mer extrema vita inredningsstilen är långt ifrån det enda den vita inredningen har att erbjuda.

De lantliga hemmen med vita trämöbler

Den kanske största kontrasten till de kritvita funkishemmen är de gammeldags lantliga inredningen. I dessa hem speglas den vita inredningen istället av mer rustika möbler i slitet vita möbler som känns allt annat än nyköpta och orörda. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om just lantlig inredning där vi går djupare in på denna vackra och romantiska inredningsstil. Gillar du lantlig inredning eller bara vissa inslag av den lantliga inredningen har även du hittat helt rätt. Vit inredning fångar allt från den vita funkisstilen till den mer gammeldags vita inredningen.

Det bästa av allt är att det går jättebra att använda olika stilar av den vita inredningen i hemmet. Att både ha avskalade vita möbler med skarpa silhuetter och mer rustikt vita möbler i kombination är inte en dum idé. Vitt kan aldrig skära sig med vitt och att våga mixa olika stilar är sällan en dålig idé. Precis som med all inredning är det bara att testa sig fram!

Förutom de mer rustika möblerna med slitage ser vi i den lantliga inredningen mycket vitt i form av textilier. Där handlar det snarare om att textilierna i sig står för den mer romantiska och lantliga stilen. Vanligt förekommande material är linne och spets. Det är också värt att nämna att vitt är inte bara en färg. Vitt finns i allt från kallare till varmare nyanser utan att för den sakens skull varken bli beige eller grått. De små nyanserna i de vita färgerna kan göra stor skillnad. De vita funkishemmen vi skrev om ovan innehåller ofta en mer kall, blå underton. Den vita lantliga inredningen är oftare mer varm i undertonen. Det kan vara bra att ha i åtanke om man söker en viss känsla.

 

LÄS ÄVEN: 8 FINA SVAMPLAMPOR

Vit inredning som bas i hemmet

Att ha en vit bas i hemmet är otroligt vanligt. Vita väggar syns i mer eller mindre alla hem och det är verkligen inte konstigt. Det är ju nämligen den perfekta basen att skapa från. Ett tomt papper att bygga vidare din personliga inredningsstil från. Vita väggar sviker aldrig. Förutom de vita väggarna är vita möbler även det vanligt förekommande ute i hemmen. Vi går igenom varför både vita väggar och/eller vita möbler är guld värt och en grym bas att bygga din personliga inredningsstil från!

Det finns oändligt många fördelar med att ha vita väggar i hemmet. Det kan kännas tråkigt och kalt men allt handlar om vad du skapar med inredningen i övrigt. Självklart finns det rum i hemmet som med fördel kan ha andra färger på väggarna än vitt, till exempel hallen eller sovrummet. Men om vi fokuserar på fördelarna av de vita väggarna och den vita inredningen som bas i hemmet så är de många. Även om det kan låta som ett tråkigt skäl till en väggfärg så är det ju faktiskt så att vita väggar har du otroligt liten risk att tröttna på. Risken är betydligt större att tröttna på en galen väggfärg eller poppiga tapeter. Har du vita väggar kan du skapa precis vad du vill.

Gillar du massor av färg, mönster och färg i hemmet är det perfekt att ha vita väggar just för att undvika att få en stökig känsla. Har du en avskalad bas har du ännu mer utrymme att leka med just färger och mönster. Gillar du i motsats till detta ett hem med mer jordnära färger utan större utsvävningar är den vita grunden i hemmet lika bra för dig. Dessutom har man alltid möjlighet att fylla väggarna med konst i olika former. Tavlor, posters och väggdekorationer finns i mängder av färger och mönster. Det är också betydligt lättare att byta färg på en tavla eller annan väggkonst än vad det är att måla om hela väggarna med allt vad det innebär.

Precis som vi var inne på tidigare så finns mängder av nyanser av vita väggar. En väldigt vanlig och vedertagen nyans av vitt till just väggfärg är stockholmsvit. Även kallad äggskalsvit. Precis som man kanske kan ana på det namnet är det en färg som går mer åt den gula undertonen. En vit som på väggen upplevs som vit men som upplevs som något gulaktig intill en kritvit färg. Stockholmsvitt är en varmare nyans av en kritvit färg och passar bra i alla hem. Förutom då kanske om man önskar ett minimalistiskt, avskalat helvitt hem som vi skrev om tidigare. För ihop med mycket andra möbler som är helt kritvita kanske väggar i stockholmsvitt kan upplevas som för varma i tonen.

Förutom väggfärg finns givetvis mängder av annan inredning i vitt. Inredning som också räknas till basen i hemmet. Det vi syftar på då är inredningen i form av de större möblerna. Alltså vit inredning som färg på basmöblerna. Satsar man på vita möbler hemma, dvs vit tv-bänk, soffbord, matbord, byråer, hyllor, garderober, sängbord osv så har man även där en guldgruva till bas. De stora möblerna som vi nämnde nu är möbler man sällan byter ut. Det görs när man flyttar och väldigt sällan därefter. I de allra flesta hem. Därför finns det stora fördelar i att satsa på att ha dessa större möbler i vitt. Vit inredning som bas går sedan att leka fritt med hur mycket som helst utan att hemmet kommer upplevas stökigt eller ogenomtänkt.

Om du önskar ett personligt, mysigt och inbjudande hem får du inte vara rädd för den vita inredningen i basen i hemmet. Det går definitivt att bygga vidare på det och skapa den där varma och ombonade känslan ändå. Det är ju faktiskt så att känslan sitter i detaljerna. Med en vit grund i hemmet kan du snarare skapa nästan vilken stil du vill. In med massor av textilier, växter, dekorationer, mattor, gardiner och annat i de färgerna och de stilar du önskar. En vit grund behöver verkligen inte leda till ett hem som är opersonligt. Det är snarare en väldigt bra bas som du har alla möjligheter att bygga önskvärt hem från. Du har då dessutom utrymme att ångra dig och byta stil hemma, om och om igen. Värre är det förstås om du skaffat massa mörka möbler hemma och kommer på att du önskar ett ljust och fräscht hem. Så ha inte allt för mycket fördomar om vit inredning som bas i hemmet. Det går snarare att skapa precis allt från den grunden!

Vita inredningsdetaljer

Vit inredning i form av vita inredningsdetaljer är även det en hit i alla hem, oavsett stil. Det kan spontant kännas tråkigt med vita inredningsdetaljer men tvärtom går det att skapa både värme och djup med hjälp av vit inredning och detaljer. Det som är så bra med vita inredningsdetaljer är att det inte riskerar att bli plottrigt och stökigt, även om du skulle vilja ha väldigt mycket dekorationer och textilier. Exempel på inredningsdetaljer kan vara allt från textilier som gardiner, kuddar, plädar och sittdynor till tavlor, vita statyer, vita krukor och tavelramar. För att bara nämna några exempel.

Något som är tacksamt med vit inredning och just vita inredningsdetaljer är att det är perfekt att satsa på olika material. En kuddhörna i soffan med massor av vita kuddfodral i allt från sammet och spets till lurviga kuddar med tofsar eller fårskinnskuddfodral. Allt blir tillåtande och smälter ihop när man håller sig till en och samma färgskala.

Den vita elektroniken

Något som verkligen synts mer och mer de senaste åren är snygg elektronik. Elektronik som blir en del av inredningen i hemmet istället för ett fult måste man helst hade ställt undan. Detta har verkligen gett inredningen ett lyft! Elektroniken finns ju i mer eller mindre varenda rum i hemmet. I köket har vi allt från kaffekokare och brödrost till blenders, elvispar och köksmaskiner. I vardagsrummet har vi tv:n, högtalare, tv-spel och fjärrkontroller. I sovrummet kanske vi också har en tv och i badrummet hårfönar och värmeverktyg till håret. Överallt finns den – elektroniken. Så det är klart den ska vara tjusig och inte förstöra känslan i inredningen!

Självklart finns massor av fin vit elektronik som en del av den vita inredningen. Vi har här ovanför samlat ihop ett helt collage av snygg vit elektronik. Där har vi fokuserat på mindre elektronik så som just kaffekokare, vattenkokare, brödrostar, radioapparater/stereo och högtalare. Helt enkelt sån typ av elektronik som alltid står framme och därför blir en del av inredningen. Det ska ju helst inte göra något att till exempel vattenkokaren alltid står framme på köksbänken. För börjar man plocka in elektroniken i köksskåpen är risken att man inte orkar dra fram maskinerna och då står dom där oanvända i stället. Det finns med andra ord flera anledningar till att det är av vikt att skaffa elektronik som är både bra och snyggt designade.

Sammanfattande tips och tricks!

  • Vit inredning passar alla inredningsstilar
  • Vita väggar som bas i hemmet är inte tråkigt
  • Våga ha vitt som bas på möblerna och lek med färger och mönster utöver det
  • Det finns massor av snygg vit elektronik som blir en del av inredningen i hemmet
  • Vita textilier i olika material skapar liv!
  • Inom den vita inredningen finns något för alla
  • Vit inredning kan vara allt från funkis till lantis!
Missa nu inte heller inläggen om..

Hoppas ni fått lite härlig inspiration till vit inredning och att ni som var ute efter produkttips och inredningstips i vitt fått lite bra inspiration. Men också att ni som inte gått i banorna att satsa på inredning i vitt även ni fått inspiration och nytänk. Det som är så bra med inredning är att det aldrig behöver vara allt eller inget. Det är bara bra att skaffa sin egna personliga inredningsstil genom att plocka vissa delar av olika stilar. Så även om du inte är ute efter ett hem som går helt i vitt kanske du har fått lite tips eller inspiration till att plocka in vissa delar av den vita inredningen hemma. Kanske bara en inredningsdetalj i vitt. Eller också så kanske du har gått i tankarna om att måla om men varit rädd att vita väggar blir tråkigt och efter detta inlägg tänkt om litegrann. Vi är alltid ute efter att inspirera och hoppas att oavsett vad just du är efter, så önskar vi att vi nått ut med lite sköna produkter. Vi tycker också det är kul att få er där hemma att tänka i lite nya banor när det kommer till inredningen i just era hem. Inredning ska vara kul och få oss att trivas! Kanske kan delar av den vita inredningen få just dig att vilja ändra om lite hemma.

Som vi sagt tidigare så är vi alltid nyfikna på vad ni tycker om och vill se mer eller mindre av här i inredningsinspirationsbloggen. Så släng gärna iväg ett mail till oss och berätta om du har några idéer eller önskemål!

Ha det fint så hörs vi igen alldeles snart,