Bästa Adventsljusstake 2024 – Fina Elljusstakar (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en snygg adventsljusstake har du hittat rätt. Här har vi samlat 20 elljusstakar som garanterat kommer ta julmyset till nästa nivå.

Vi kommer även att utforska både de traditionella och de moderna aspekterna av dessa lysande skapelser och lyfta fram de bästa adventsljusstakarna och elljusstakarna för 2023

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bästa Adventsljusstaken – Sammanfattning

 

20 snygga adventsljusstakar

Adventsljusstake/Elljusstake Bäst i Test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Klassisk adventsljusstake i guld 

adventsljusstake-1

Adventsljusstaken Gylling utgör en ikonisk elljusstake med en tidlös charm, vars guldiga skimmer kommer fånga uppmärksamheten. Med en klassisk design som inkluderar sju armar erbjuder denna ljusstake ett vackert och skulpturalt uttryck på alla sätt och vis. 

Gylling är en snygg adventsljusstake från älskvärda Markslöjd som passar alla hem, och som gör sig lika bra i det moderna hemmet som i hem med mer gammaldags touch.

2. Snygg adventsljusstake med LED-belysning

adventsljusstake-5

En grå elljusstake för adventstidens magiska kvällar, försedd med modern LED-belysning. Kommer direkt från det välrenommerade märket SMD Design. Med sina sju eleganta armar är denna ljusstake inte bara en belysningskälla utan också en detalj och juldekoration för alla typer av inredningar samtidigt som den ger en varm känsla till varje rum den pryder.

3. Elljusstaken Elflugan – Modern ljusstake med 19 lampor 

adventsljusstake-8

Upptäck den magiska elljusstaken Elflugan – en modern tolkning av den klassiska adventsljusstaken som kan förgylla alla årstider! Oavsett om det är vintertid eller sommarvärme så lyser denna elektriska ljusstake upp tillvaron. Med hela nitton små lampor sprider Elflugan en förtrollande och inbjudande känsla som omfamnar rummet i en atmosfär av magi och harmoni.

Varje detalj i Elflugans design är noggrant utformad för att skapa en unik visuell upplevelse. De små lamporna är strategiskt placerade för att ge en jämn och behaglig belysning, samtidigt som de skapar en känsla av lekfullhet och elegans.

4. Bågformad elljusstake med pulverlackerad finish

adventsljusstake-12

Här är en elegant bågformade adventsljusstake, tillverkad av högkvalitativ metall och smyckad med en förtjusande pulverlackerad yta. Denna elektriska ljusstake är inte bara en symbol för festlig julstämning utan också ett konstverk i sig.

Ljusstaken har ett mått på 80 cm (b), 9 cm (d) och 40 cm (l).

 

Klassiska designval: Tidlösa adventsljusstakar som alltid är aktuella

Adventsljusstakar och elljusstakar är en central del av den svenska julfirandet och trots att trender kommer och går, finns det vissa designval som alltid förblir aktuella. Här är några av de mest tidlösa elljusstakarna som fortsätter att förgylla svenska hem år efter år:

1. Trästakar med röda eller vita ljus: En av de mest traditionella och älskade designerna. Dessa stakar i naturligt eller målat trä, ofta med sju ljus, är ett populärt val i många hem under advent.

2. Metallstakar: Gjorda av mässing eller borstat stål, dessa stakar ger en elegant touch till vilket rum som helst. De reflekterar ljuset på ett vackert sätt, vilket skapar en varm och inbjudande känsla oavsett vart dem placeras.

3. Bågformade elljusstakar: Denna design, där ljusen är placerade i en bågformad rad, ger en estetisk balans och är ofta associerad med den traditionella svenska juldekorationen.

4. Stjärnformade elljusstakar: Stjärnor är ett klassiskt julmotiv och dessa elljusstakar kombinerar formen av en stjärna med den varma glöden av ljus.

5. Kronformade elljusstakar: Inspirerade av de traditionella adventskronorna, dessa elljusstakar är ofta hängande och kan placeras i fönster för att skapa en vacker silhuett mot den kalla vinternatten.

Det som gör dessa elljusstakar så tidlösa tror vi främst är deras enkelhet och deras förmåga att komplettera en rad olika inredningsstilar, från det traditionella till det moderna. Genom att välja en klassisk elljusstake kan du vara säker på att den kommer att fortsätta att lysa upp ditt hem jul efter jul.

 

LÄS OCKSÅ: STORA ADVENTSLJUSSTAKAR FÖR FÖNSTER

Moderna adventsljusstakar i nutida design

När tradition möter modern teknik och design föds ofta spännande och innovativa produkter. Även i världen av adventsljusstakar kan man se denna blandning av gammalt och nytt. Här är några av de mest intressanta trenderna och innovationerna inom elljusstakar den senaste tiden.

LED med färgväxling

Många moderna elljusstakar använder LED-teknik som inte bara är energieffektiv, men som också kan ändra färg. Med dessa kan du skapa en anpassad julstämning varje dag.

Eko-vänliga material

Med en ökad medvetenhet om hållbarhet, ser vi fler ljusstakar tillverkade av återvunna eller hållbara material, vilket minskar deras ekologiska fotavtryck.

Multifunktionella design

Förutom att vara adventsljusstake, inkluderar vissa moderna designprodukter även andra funktioner som trådlös laddning för mobiltelefoner eller inbyggda Bluetooth-högtalare.

Minimalistiska stakar

Med skandinavisk design som en stark influens har vi sett en uppgång i minimalistiska elljusstakar som betonar rena linjer, neutrala färger och enkelhet.

Integrerade timers och ljussensorer

För dem som vill ha sina ljusstakar tända endast under vissa tider eller när det är mörkt erbjuder många nu inbyggda timers och ljussensorer.

Dessa innovationer visar att även om vi värdesätter traditioner, finns det alltid utrymme för förbättring och nytänkande. Nuförtiden erbjuder elljusstakarna en perfekt balans av gammalt och nytt, och ger oss möjligheten att verkligen personifiera vår juldekoration.

adventsljusstake-bilden

Materialval: Trä, metall eller plast – välj rätt för ditt hem

När det kommer till inredning och dekoration kan valet av material göra en stor skillnad i den övergripande känslan och stämningen i hemmet. Det gäller naturligtvis även för juldekorationer som adventsljusstakar. Låt oss dyka ner i de mest populära materialen och hur de kan påverka ditt hem under julen:

Trä

 • Känsla och utseende: Trä erbjuder en naturlig och varm känsla. Det kan variera från mörka till ljusa nyanser och lägga till en rustik eller skandinavisk touch till ditt hem.
 • Hållbarhet: Trä är hållbart om det sköts om ordentligt. Dock kan det vara känsligt för fukt.
 • Miljövänlighet: Trä är ett förnybart material och när det kommer från hållbart skogsbruk kan det vara ett miljövänligt val

Metall

 • Känsla och utseende: Metall, som mässing eller koppar, ger en lyxig och modern känsla. De reflekterar ljuset vackert och kan skapa en glittrande effekt.
 • Hållbarhet: Metall är mycket hållbart och tål oerhört mycket.
 • Skötsel: Vissa metaller, som koppar, kan oxidera över tid. Därför kan de behöva poleras för att behålla sin lyster.

Plast

 • Känsla och utseende: Plast kan vara mångsidigt och imitera andra material. Med rätt design kan plastljusstakar faktiskt se mycket eleganta ut.
 • Hållbarhet: Plast är hållbart och tål slitage väl. Det är också mindre känsligt för fukt än trä.
 • Miljövänlighet: Beroende på typen av plast och dess källa, kan plast vara mindre miljövänligt än andra material. Återvunnen plast eller bioplast är mer hållbara alternativ.

När du väljer material för din adventsljusstake bör du tänka på både material, design och funktionalitet. Vilket material passar bäst med din inredning? Vilket material är mest praktiskt för ditt hem och din livsstil? Genom att tänka igenom dessa frågor kan du hitta den bästa adventsljusstaken för dig och som kommer att lysa upp ditt hem under många jular framöver.

 

LÄS ÄVEN: ADVENTSLJUSSTAKAR BLOCKLJUS – 4 SNYGGA ALTERNATIV

adventsljusstake-bilden2

Köpguide: Att tänka på för att hitta den bästa eljusstaken för ditt hem

Hur vet man egentligen vilken som är den bästa elljusstaken för sitt hem? Det finns som du säkert redan sett ett stort utbud av ljusstakar och det kan vara svårt att bestämma sig för vilken man ska välja. Här är några aspekter vi tycker du ska överväga när du letar efter den perfekta elljusstaken:

Design 

Stil: Önskar du en traditionell skandinavisk design, en minimalistisk modern stil eller kanske något mer unikt?

Färg: Tänk på vilka färger som redan finns i ditt hem. Vill du att ljusstaken ska smälta in eller bli en färgstark accent?

Material

Hållbarhet: Vissa material, som trä eller metall, kan vara mer hållbara än andra.

Utseende: Medan metall kan ge en lyxig känsla, erbjuder trä en mer naturlig och hemtrevlig atmosfär.

Skötsel: Tänk på hur lätt det är att rengöra och underhålla materialet.

Ljuskälla

LED vs. traditionella lampor: LED-lampor är energieffektiva, har längre livslängd och blir inte lika varma som traditionella glödlampor.

Färgtemperatur: Vill du ha ett varmt, gyllene ljus eller ett kallare, vitare sken?

Dimbar funktion: Möjligheten att justera ljusstyrkan kan vara en fördel för att skapa önskad stämning.

Säkerhet

Stabilitet: Se till att ljusstaken har en stabil bas, särskilt om den ska stå i närheten av barn eller husdjur.

Överhettning: Vissa elljusstakar kan bli heta vid användning. Kontrollera produktspecifikationerna och användarrecensioner för att få en uppfattning om detta.

Pris och kvalitet

Budget: Bestäm en budget innan du börjar handla för att förenkla ditt val.

Kvalitet vs. pris: Ett högre pris betyder inte alltid bättre kvalitet. Läs recensioner och jämför produkter för att säkerställa att du får valuta för pengarna.

Funktioner och extra tillval

Timer: Vissa elljusstakar har en inbyggd timer som automatiskt stänger av ljuset efter en viss tid.

Fjärrkontroll: Möjligheten att tända och släcka ljuset på avstånd kan vara ett praktiskt tillägg.

Batteridrift vs. el: Beroende på var du vill placera ljusstaken kan en batteridriven variant vara ett bra val.

Recensioner

Innan du gör ett köp, läs igenom recensionerför att få en bättre uppfattning om produktens kvalitet och funktion.

Tips för att förlänga livslängden på din elljusstake

Elljusstakar kan vara en relativt dyr investering och då vill man självklart kunna använda dem år efter år.. Här är några tips för att hålla din elljusstake i toppskick:

Rengöring

Avdammning: Använd en mjuk borste eller dammtrasa för att regelbundet ta bort damm.

Fuktig trasa: För hårdare smuts, använd en lätt fuktad trasa. Se till att inte låta någon fukt komma in i de elektriska komponenterna.

Undvik slipande rengöringsmedel: De kan skada ytan eller färgen på din elljusstake.

Förvara rätt

Ursprunglig förpackning: Använd ljusstakens originalförpackning för att minimera risk för skador under förvaring.

Mörkt och torrt: Förvara på en mörk, torr plats för att förhindra blekning eller skador från fukt.

Undvik att trassla ihop sladden: Rulla upp sladden noggrant för att undvika att den blir trasslig eller skadad.

Hantering

Var försiktig: Även om många elljusstakar är robusta, bör de hanteras varsamt för att förhindra fall eller skador.

Undvik att dra i sladden: Dra alltid i kontakten och inte i sladden när du kopplar ur ljusstaken.

Överhettning

Placering: Se till att din elljusstake står på en stabil yta där den har gott om utrymme runt sig för god luftcirkulation.

Tidsbegränsning: Även om de flesta elljusstakar är säkra att använda under långa perioder, kan det vara bra att ge dem pauser för att förhindra överhettning.

Kontrollera regelbundet

Lampor: Kontrollera lamporna regelbundet för att se till att de fungerar. Byt ut brända lampor för att förlänga ljusstakens livslängd.

Sladd och kontakter: Inspektera regelbundet för tecken på slitage eller skada. Om sladden eller kontakten verkar skadad, överväg att ersätta ljusstaken eller konsultera en elektriker.

Undvik fukt

Använd aldrig din elljusstake utomhus om den inte är avsedd för det. Undvik att placera den nära fönster eller andra områden där fukt kan komma åt den.

Barn och husdjur

Placera ljusstaken på en hög yta eller i ett rum där barn och husdjur inte kan nå den. Detta förhindrar inte bara olyckor utan hjälper också till att hålla ljusstaken ren och fri från skador.

Genom att följa dessa skötselråd kan du njuta av din elljusstake under många kommande julsäsonger!

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA JULGARDINERNA – SNYGGA GARDINER TILL JUL

adventsljusstake-bilden1

10 tips att inreda med adventsljusstakar

Att inreda med elektriska adventsljusstakar kan verkligen förhöja stämningen i hemmet under den mörka vinterperioden. Här följer några av våra bästa tips för att skapa en mysig atmosfär och få det mesta ut av dina ljusstakar:

1. Fönsterplacering: Placera din elljusstake i fönstret för att inte bara lysa upp ditt hem inifrån, men också ge en välkomnande känsla till alla som passerar förbi.

2. Varierad höjd: Om du har flera ljusstakar kan du placera dem på olika höjder med hjälp av fönsterbrädor, bokhyllor eller bordsställ för att skapa ett dynamiskt intryck.

3. Gruppering: Gruppera flera elljusstakar tillsammans för att skapa ett mäktigt ljusfält. Det kan ge en känsla av lyx och överflöd.

4. Kombinera stilar: Våga blanda traditionella trästakar med moderna metallversioner för att skapa ett unikt och personligt uttryck.

5. Dekorera basen: Placera granris, kottar eller julgranskulor runt basen av din ljusstake för extra festlig känsla.

6. Använd dimmer: Om din elljusstake har inbyggd dimmer, använd den för att justera ljusstyrkan beroende på tid på dagen eller stämningen du vill uppnå.

7. Incorporera färg: Medan många elljusstakar kommer i neutrala färger, finns det också de som har färgade ljus. Använd dessa för att matcha eller kontrastera mot ditt rumsschema.

8. Säkerhet: Se till att alla sladdar är säkert placerade och undanröjda så att det inte finns någon risk för snubbling eller andra olyckor.

9. Flera rum: Tänk inte bara vardagsrummet. Placera elljusstakar i andra rum som kök, sovrum och till och med badrum för att sprida ljuset och värmen överallt.

10. Förnya: Om du har en äldre elljusstake som har sett bättre dagar, överväg att måla om eller dekorera den. Lite glitter, några snören eller andra prydnader kan ge nytt liv åt en gammal favorit.

Oavsett hur du väljer att inreda med dina adventsljusstakar, kom ihåg att deras viktigaste uppgift är att sprida ljus och värme. Så, tänd dina ljusstakar, luta dig tillbaka och njut av den mysiga stämningen de skapar i vintermörkret.

Adventsljusstakar bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-adventsljusstakar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är adventsljusstaken som helhet som ska bedömas.

Vi har analyserat massor av advetnsljusstakar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa adventsljusstakarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de adventsljusstakar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa adventsljusstaken?

Den bästa adventsljusstaken tycker vi är Gylling från Markslöjd. Det är en otroligt fin elljustake i all sin enkelhet. Den har en traditionell look med modernt inslag och blir en fin belysningsdetalj oavsett vart den placeras.

Hur länge ska man ha adventsljusstaken framme?

Hur länge man ska ha adventsljusstaken är enligt eget tycke och smak. Däremot är det traditionellt sett populärt att använda adventsljusstaken främst under advents- och jultiden. De tas ofta fram den första advent och står framme till Tjugondag Knut (13 januari), då julen traditionellt sett avslutas.

Hur mycket el drar en adventsljusstake?

Elkonsumtionen för en adventsljusstake beror på flera faktorer, däribland typen av ljuskälla den använder, hur länge den är tänd, samt effekten (watt) på ljuskällorna. För att ge en uppskattning, låt oss gå igenom några vanliga typer av ljuskällor:

Glödlampor: Äldre adventsljusstakar kan använda små glödlampor, ofta kring 3-5 watt var. Om en ljusstake har sju glödlampor skulle det innebära en total konsumtion på omkring 21-35 watt.

LED-lampor: Moderna adventsljusstakar använder ofta LED-lampor eftersom de är energieffektiva och har en längre livslängd. En LED-lampa i en ljusstake kan förbruka så lite som 0,5 watt till 1 watt. För en ljusstake med sju ljus skulle det vara en total konsumtion av 3,5-7 watt.

Om vi antar att adventsljusstaken är tänd 6 timmar per dag i december:

 • För glödlampor: 35 watt x 6 timmar = 210 wattimmar eller 0,21 kWh per dag. För hela december (31 dagar) blir det 6,51 kWh.

 • För LED-lampor: 7 watt x 6 timmar = 42 wattimmar eller 0,042 kWh per dag. För hela december (31 dagar) blir det 1,302 kWh.

För att räkna ut hur mycket det kostar att driva adventsljusstaken, multiplicera den totala kWh med det aktuella elprisen i ditt område. Men generellt sett, med tanke på den korta tid de är tända varje dag under en begränsad period är elkostnaden för en adventsljusstake relativt låg, särskilt om du använder LED-lampor.