Belysningsdesign

Belysning och belysningsdesign till hemmets alla rum

En fin och genomtänkt belysning till din inredning är A och O för att ditt hem ska få den där avgörande känslan på plats. En belysningen är så mycket mer än bara något som får dina rum att lysa upp. Det är en viktig inredningsdetalj. Lampor har förmågan att highlighta rätt delar av rummet och skapar stämning. Utöver storlek och lampvariant ska inte färgen på ljuskällan glömmas bort. Varmt ljus? Kallt ljus? Stark eller svag lampa? Dimmer eller ej? Allt spelar roll för helheltskänslan! Vi har samlat några favoriter inom belysningsdesign här. 

Vägglampa svart apa

Vägglampa flerarmad

Vägglampa svart & mässing

Vägglampa banan i guld

Stilig vägglampa i rotting

Guldfärgad vägglampa

Vägglampa med svängarm

Vägglampa bollar belysningsdesign

Vägglampa House Doctor

Vägglampa rottingimitation

Vägglampa utan skärm

Vägglampa industriell

Elegant vägglampa guld

Taklampa rotting 

Stilren vit taklampa

Taklampa solfjäder natur

Lyxig taklampa By Rydéns

Taklampa från Markslöjd

Svart stilren taklampa i tyg

Häftig taklampa av horn 

 Taklampa från PR Home

Brun taklampa i rotting

Taklampa i krom Tom Dixon

Taklampa cirkel 8 lampor

Industriell avlång taklampa

Naturfärgad golvlampa

Svart golvlampa Artwood

Golvlampa med lintyg

 Modern svart golvlampa

Golvlampa med prismor

Golvlampa med glasglob

Vit skandinavisk golvlampa

Praktisk golvlampa i guld

Rustik bordslampa Artwood

Rökgrå bordslampa design

Bordslampa hög lampfot

Bordslampa med grå fot

Bordslampa orange Iittala

Bordslampa från By Rydéns

Bordslampa tropiskt trä

Bordslampa i brunt glas

Beige och silver bordslampa

Uppladdningbar bordslampa

Guldfärgad bordslampa

Unik svävande bordslampa

Belysningsdesign – en viktig del av inredningen

Belysningsdesign är en viktig inredningsdetalj och ditt val av belysning kommer påverka hela rummet. Det kommer bli en stor del av hela känslan i rummet. Därför är det en otroligt viktig inredningsdetalj som du bör välja med stor omsorg och eftertanke. Det är stor skillnad på om du till exempel bara vill åt själva ljuset från en lampa eller om du vill att lampan ska vara en betydligt större del av hela inredningen i rummet. Det finns ju verkligen båda typerna av lampor och det finns förstås också allt däremellan när det kommer till belysningsdesign. Vill du att lamporna ska ha en betydande del av inredningen så är valet av rätt belysningsdesign väldigt viktig. Idag finns det mängder av olika alternativ och varianter på olika belysningsdesign och det är inte bara valet av rätt ljus eller design som kommer att påverka din inredning som helhet. Det som kanske gör den absolut avgörande skillnaden är faktiskt vilken typ av lampa du väljer. Det finns ju lampor i form av golvlampor, vägglampor, bordslampor och taklampor. Det finns också belysningsdesign som faktiskt har som främsta syfte att vara dekorativ snarare än att bidra med ett väldigt sken. Listan kan göras lång på typer av belysningsdesign helt enkelt. När du ska välja lampa eller lampor till ett rum finns det därför ett stort värde i att tänka igenom beslutet noggrant. Det kommer göra en stor skillnad för hela känslan om du till exempel väljer en vägglampa eller en golvlampa.
Belysningsdesign och vikten av att ha tillräckligt många ljuskällor är verkligen värt att lyfta. Många har faktiskt alldeles för få ljuskällor i ett rum för vad som gör rummet mest rättvisa. Belysningsdesign är verkligen inte att underskatta. In med belysning och belysningsdesign i flera delar av alla rum. Det ska inte glömmas bort att belysning inte bara ska användas för att man inte ska svamla runt i mörker. Belysningsdesign är också ett magiskt inredningstricks att använda för att sätta andra inredningsdetaljer i fokus. Rikta en dekorativ vägglampa mot en läcker golvväxt eller ställ en bordslampa intill ett stilleben för att rikta fokus och uppmärksamhet ditåt. Att placera belysning och belysningsdesign på bara ett ställe i rummet gör att rummet upplevs mindre och att det bara finns en del i rummet som är i fokus. Så se till att leka med belysningen och använd framförallt den stora bredden av läcker belysningsdesign för att få in den i inredningen.

Det finns belysningsdesign i form av djur och andra häftiga skulpturer som ananaser, lyktstolpar, fåglar, korallrev och allt däremellan. Med andra ord, lek med belysningsdesignen och nyttja det stora utbudet av rolig och smakfull belysning som finns i butikerna just nu. Speciellt passande med roligare belysningsdesign är det i hallen, i vardagsrummet eller i sovrummet. Helt enkelt i de rum eller på de ställen i hemmet där det inte i första hand är ett superstarkt ljus man är ute efter. Snarare mer dekorativ belysningsdesign för att skapa känsla och ett välkomnande hem. En typ av belysningsdesign som tyvärr används alldeles för sällan enligt oss är faktiskt väggbelysningen. Kanske att det beror på att sladden behöver hänga längst med väggen. Idag finns dock massor av färger på sladdar som gör att du kan anpassa belysningsdesignen efter just det rum du ska placera belysningen i.

Välj rätt typ av belysning

Som vi tidigare nämnt är valet av belysning helt avgörande för vilken känsla man får när man kliver in i ett rum. Därför är det viktigt att tänka igenom valet noggrant och faktiskt lämna lite eftertanke och inte bara göra ett spontanköp. I en liten hall till exempel, där passar det förmodligen bättre med en vägglampa än en golvlampa som tar upp en massa onödig golvyta. I vardagsrummet behöver du kanske en bordslampa i hörnet där du har ett sidobord. Utöver det kanske det passar bra med en golvlampa intill golvväxten och dessutom en fönsterlampa som hänger ovanför din favoritskulptur. Det finns verkligen en typ av belysningsdesign som lämpar sig bäst för olika syften och sammanhang. Visualisera och testa dig fram så kommer du få en känsla för vad som känns rätt! Här nedan kommer vi lite kort gå igenom alla typer av belysning. Vi går in lite närmare på de olika typerna av belysning och i vad just den belysningen bidrar med. Vi ger tips på i vilka sammanhang en viss belysningsdesign gör sig bra. De typerna av belysning vi går igenom nedan är golvlampan, vägglampan, bordslampan och taklampan. Hoppas ni ska få lite tips till inredning och inspiration bland nedan belysning och belysningsdesign.
  • Golvlampan– Golvlampan ger oftast ett ljus underifrån och från sidorna och når sällan hela vägen upp till taket. Den är perfekt i ett hörn av rummet eller ihop med en stor golvblomma. Det kan också vara perfekt med en golvlampa i till exempel en stor hall som känns tom och behöver få mer personlighet och karaktär. Då tycker vi speciellt att en kaxig golvlampa som tar plats gör sig bra. Golvlampor finns i en mängd olika varianter, antingen med en lampskärm eller med öppna ljuskällor. Det finns golvlampor med flera armar som är speciellt trendiga just nu. Vi har tagit med flera varianter på såna belysningsdesigner ovan. Den varianten på belysningsdesign i form av golvlampa med lampskärm ger ett mer avskärmat och stämningsfullt intryck än vad en ”öppen” lampa ger och passar utmärkt i vardagsrummet eller hallen.

 

  • Vägglampan– Vägglampan är kanske den mest underskattade och bortglömda lampan enligt oss på Inredningsinspiration.com. Det är dock också den lampa och belysningsdesign som kan ge mest effekt i ett rum beroende på vilken typ av vägglampa du väljer. Det finns en mängd olika vägglampor som blir riktiga ”statement-detaljer” och som verkligen kommer att dra uppmärksamhet till sig. Vi har tagit med ett gäng såna belysningsdesigner här ovan. Bland annat vägglampor i form av Selettis riktigt snygga ap-lampa. Är man inte ute efter en vägglampa som ska dra så mycket uppmärksamhet till sig finns mängder av vägglampor som mer eller mindre bara bidrar med ett enkelt sken i den del av rummet man själv vill. Det är lätt att koppla vägglampor till endast sänglampor men där tycker vi att man ska tänka om. Vägglampor passar i hemmets alla rum och i till exempel hallen är det en perfekt belysningsdesign för att få dekorativ belysning som inte tar upp halva rummet. Med hjälp av en vägglampa finns också här möjligheten att sätta fokus dina favoritsaker i ett rum. Sätt upp vägglampan ovanför en vacker växt, ihop med en tavelvägg eller för att belysa en spegel. En väl genomtänkt vägglampa kommer bli en vacker och iögonfallande inredningsdetalj, var så säker!

 

  • Bordslampan– Även bordslampan en viktig inredningsdetalj och ska inte glömmas bort. Bordslampor är perfekta att ha i fönsterbrädan, på sängbordet eller på en byrå i hallen. Kanske behöver du en extra ljuskälla i köket och även då är bordslampan ett perfekt alternativ till spotlights i taket. Bordslampan kan ta minimal med plats och göra sitt jobb som ljuskälla såväl som att den kan ta stor plats och verkligen bli en del av känslan i ett helt rum. Det är just nu trendigt med belysningsdesign i form av en kraftigare lampfot ihop med en snygg ljuskälla. Ljuskällorna blir då avgörande för hur hela lampan kommer att se ut och du har möjlighet att byta ut ljuskällan om du vill förnya hela lampan. Bordslampor finns verkligen i alla möjliga stilar. Det finns bordslampor i modern minimalistisk design och det finns belysningsdesign i form av bordslampor i mer rustik och lantlig stil. Självklart också allt däremellan. Vi har här ovan försökt samla flera olika stilar på bordslampor för att fånga in flera stilar och smaker.

 

  • Taklampan– Taklampan kan verkligen skapa en lyxig och genomtänkt känsla i ett rum. Det finns mängder av taklampor som kan förändra och skapa precis den känsla du vill förmedla. Är det belysning till vardagsrummet du är ute efter funkar allt från en nätt plafond till en betydligt större taklampa som ger en mer effektfull känsla. Takbelysningen i köket är oftast något mer sparsam i designen men även där finns det så klart en hel del olika möjligheter. I butikerna idag finns oändligt med belysningsdesign i form av taklampor. Det finns spektakulära taklampor som gör hela rummet och drar all uppmärksamhet till sig likväl som taklampor som är mer nätta och bara bidrar som en ljuskälla. Allt hänger på vilken effekt och känsla du vill åt i rummet och hur mycket fokus du vill att taklampan ska ta. Vi har tagit med ett brett urval av belysningsdesign i kategorin taklampor, allt från taklampor i rotting perfekt ovanför matbordet till kristallkronor perfekta till det romantiska sovrummet.

Skapa rätt stämning med rätt belysningsdesign

Belysning är otroligt viktigt för att skapa ljus och värme i ett hem, men det finns massor av andra anledningar till att belysningen är en viktig del av inredningen i hemmet. Med hjälp av omsorgsfullt vald belysning och belysningsdesign kan du skapa den stämning du vill, beroende på vilken stämning du eftersöker. Att till exempel välja en kall eller en varm lampa är avgörande för vilken känsla du kommer att få. De två vanligaste varianterna av lampor är ”kall vit” och ”varm vit”, där den kalla vita är mer vanlig i badrum och kök medan den varma belysningen ofta används i sovrum, vardagsrum och vid matbordet. Valet av belysning är så klart en smaksak och föredrar du en mer modern stil är den kall vita-belysningen att föredra medan den varma vita belysningen inger mer en känsla av värme, lugn och stämning.

Oavsett vilken belysning eller typ av lampa du är ute efter kan du kolla in våra tips här på sidan. Vi försöker samla alla möjliga typer av belysning och hålla koll på de senaste trenderna inom belysningsdesign. Just nu trendar naturmaterial eftersom det är en av de stora inredningstrenderna 2020. Vi har därför självklart tagit med ett gäng olika belysningsdesigner i just naturmaterial som rotting, sjögräs och jute. Det där med trender är för övrigt bara en smaksak, det viktigaste är att just du trivs med din belysningsdesign. Ingen trend i världen spelar någon roll om inte du som bor i hemmet trivs med din belysning! Och en sista sak – våga tänk utanför boxen, det blir sällan fel.