Golvljusstake: 12 höga golvljusstakar för ett lyxigare hem!

Här visar vi 12 höga golvljusstakar som garanterat kommer förgylla hemmet framöver. En golvljusstake är en snygg inredningsdetalj som passar lika bra i köket eller vardagsrummet som i hallen eller badrummet. 

Det finns massor av fina golvljusstakar i olika utföranden, former och storlekar. Välj på ljusstakar med levande ljus eller LED-lampor. 

Golvljusstakar passar även väldigt bra i grupp, gärna med lite nivåskillnad, men det är även en inredningsdetalj som klarar sig bra på egen hand också.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 snygga golvljusstakar till hemmet

Mer om några utvalda favoriter

1. Grasil golvljusstake för 3 levande ljus 

äggkopp-djurmotiv

Stilren och snygg ljusstake från danska AYTM. Med plats för tre levande ljus kommer denna golvljusstake garanterat dra ögonen åt sig och bli hemmets nya favorit. Ljusstaken har ett material i mässing och metall, foten är av marmor. 

2. Cobra golvljusstake från George Jensen

äggkopp-djurmotiv

Ännu ett exempel på när dansk design är som bäst! Du kanske känner igen ljusstaken från tidigare då den även finns i mindre storlek som kan placeras på bordet. Denna golvljusstake är på 60 cm och redan en riktig designklassiker.

3. Hög golvljusstake med LED-belysning

äggkopp-djurmotiv

Ge julen en modern touch med denna höga ljusstake på hela 120 cm från stilsäkra Star Trading. Golvljusstaken ger ett maffigt intryck och lyser upp fint i vintermörkret.

4. 5-armad ljusstake i aluminium

äggkopp-djurmotiv

Med plats för hela fem levande ljus kommer denna ljusstake göra rummet till en mycket mysigare plats oavsett var du placerar den. Ljusstaken är tillverkad i aluminium och är 100 cm hög.

5. Golvljusstake för blockljus

äggkopp-djurmotiv

Dekorativ golvljusstake för blockljus tillverkad i bambu. Här blir mysfaktorn maxad när blockljuset sprider ett mysigt sken mellan ribborna. En snygg inredningsdetalj som passar i alla hem.

6. Svart golvljusstake med rund fot

äggkopp-djurmotiv

En lyxig och nätt golvljusstake i svart som passar i vilket hem som helst. Den är enkel att placera men gör att hela rummet får en helt ny karaktär.

7. Hög golvljusstake i mässing

äggkopp-djurmotiv

Hög och ståtlig golvljusstake i mässing som definitivt kommer bli årets höjdpunkt bland juldekorationen. Lampor ingår så det är bara att koppla in sladden och vänta in vintermörkret.

8. Ljusstake med stjärnor 

äggkopp-djurmotiv

Dekorativ ljusstake med stjärnor som är ett måste till julen! Stjärnorna är genomskinliga och tillverkad i plast vilket gör att det släpper ifrån sig ett väldigt fint och behagligt sken.

Vad är en golvljusstake?

Precis som namnet antyder är en golvljusstake en ljusstake som används på golvet. Golvljusstakar finns i flera olika utföranden, storlekar och material. Det vanligaste materialet är smide. 

Storleken kan skilja en hel del och det finns allt från höga golvljusstakar på över en meter till lite lägre varianter som har en höjd på 50-60 cm. Självklart skiljer även bredden de olika ljusstakarna åt där vissa är mindre och nätta medan andra är mer stabila och rejäla i storleken. 

Golvljusstakar finns både för levande ljus och med LED- eller glödlampa.

Höga golvljusstakar ger rummet ett lyxigt intryck

Det är något speciellt med att inreda ett rum med golvljusstakar. Det går inte riktigt att sätta fingret på vad det är, men rummet får genast ett lyxigt och mer ombonat intryck. 

Kanske är det för att golvljusstakarna är relativt sällsynta de svenska hemmen eller så är det bara en inredningsdetalj som har de positiva egenskaperna helt enkelt. 

Så vill du ge hemmet lite extra elegans är en eller flera golvljusstakar absolut något du bör kika på. Vi tycker att de framförallt är de lite högre och nätta golvljusstakarna som står för elegansen medan de lite lägre och bredare varianterna ofta ger ett mer rustikt intryck. 

För att få till den där lyxiga känslan vi pratar om bör en hög golvljusstake vara minst 100 centimeter hög. Det är lätt att tro det ska blir för högt och ta för mycket plats men så är det inte. Det är bättre att dra på lite så det inte blir för fjuttigt. Det kommer bara se fel ut.

En golvljusstake i varje rum?

Att inreda med golvljusstakar behöver inte vara svårt men ibland kan det vara lite lurigt att veta vart ljusstakarna passar bäst. Är det i hallen? Vardagsrummet? Sovrummet, badrummet eller ska jag kanske ha en golvljusstake i varje rum? 

Nej, en golvljusstake i varje rum är inte att rekommendera. Då blir det lätt för mycket av det goda och den exklusivitet som finns i dessa ljusstakar försvinner snabbt. 

Vad gäller i vilket rum golvljusstaken passar bäst beror så klart på hur övrig inredning i hemmet ser ut men det är definitivt en produkt som gör sig bra i hemmets alla rum. 

Vill du stoltsera och visa upp din fina golvljusstake för gäster så ska den placeras i rum där de ofta befinner sig. Hallen, badrummet, köket eller vardagsrummet brukar vara populärt medan om du placerar den i sovrummet är det förmodligen bara du och eventuellt din partner som får ta del av den.

Levande ljus eller LED-lampa

Som du säkert redan förstått så finns det olika typer av golvljusstakar där vissa använder levande ljus medan andra har LED-lampor. Vilket som är bäst är en smaksak men det finns helt klart ett större utbud på de varianter som kräver levande ljus men även här finns det skillnader. Golvljusstake med blockljus eller mer klassiska smala stearinljus. 

De modeller där tanken är att använda blockljus är ofta mer rustika i sin design. Det brukar vara en rejäl fot eller några stabila fötter som håller ljusstaken på plats och det är inte ovanligt att dessa modeller är lite lägre på höjden. 

Den vanligaste modellen på golvljusstakar är den som är anpassad för de vanliga stearinljusen och här finns det ett ganska stort utbud att välja på. Denna modell tycker vi står för lyx och elegans och det är verkligen snyggt med flera ljusstakar bredvid varandra, gärna med lite nivåskillnad. 

Ljusstakar för golv med LED-lampa är som mest populärt under juletid även om det så klart är något som kan användas året om. Här finns det stora klassiska adventsljusstakar som specifikt är till för julen men och enklare varianter som går att ha framme årets alla dagar.

Välj mellan billiga golvljusstakar eller exklusiv design

Vad gäller pris på golvljusstakar så finns det både billiga och dyra alternativ att välja på. Det finns exklusiva golvljusstakar i trendig design från välkända varumärken men det finns också enklare alternativ som inte alls är lika dyra. 

Att köpa inredningsdesign är dyrt oavsett vilken produkt man letar efter och detsamma gäller golvljusstaken. De alternativ som kommer från välkända designers som exempelvis Georg Jensen kan kosta en bit över 3000 kronor medan de billiga golvljusstakarna kostar kring 300 kronor. 

Som du ser är prisspannet ganska stort men det som är bra är att det finns något för alla. Alla vill inte lägga flera tusen kronor på inredning medan andra verkligen älskar design och exklusiv inredning. När det kommer till kvalité behöver inte det ena utesluta det andra men som med mycket annat så får man ofta det man betalar för.

En inredningsdetalj som passar året om

Ljusstakar förknippas mycket med vintertid och det är väl kanske inte så konstigt med tanke på adventsljusstaken som används flitigt under juletid. Men man ska inte blanda ihop adventsljusstakar med övriga ljusstakar. 

Golvljusstaken är helt klart en inredningsdetalj som passar lika bra året om även om den så klart gör hemmet lite extra mysigt under de mörka perioderna. Men visst är trevligt att placera ljusstakar även i uterummet eller på altanen när man sitter uppe varma sommarkvällar. 

Ljusstakar till golvet är också lätta att flytta på för att få lite variation i hemmet. De har massor av alternativ att placeras på vilket dekoration för väggen eller fönsterbrädan inte har på samma vis. Det finns med andra ord ett stort användningsområde samtidigt som de också kan ha sin bestämda plats. 

Vi hoppas att du fått lite inspiration och tips på fina golvljusstakar som kan förgylla ditt hem i framtiden. Det är en inredningsdetalj som inte är alltför vanlig så vill du sticka ut lite bland bekantskapskretsen inredningsmässigt är det helt klart något att satsa på.