Golvljusstake: 12 Höga Golvljusstakar 2024

Här visar vi 12 höga golvljusstakar som garanterat kommer förgylla hemmet framöver. En golvljusstake är en snygg inredningsdetalj som passar lika bra i köket eller vardagsrummet som i hallen eller badrummet. 

Det finns massor av fina golvljusstakar i olika utföranden, former och storlekar. Välj på ljusstakar med levande ljus eller LED-lampor. 

Golvljusstakar passar även väldigt bra i grupp, gärna med lite nivåskillnad, men det är även en inredningsdetalj som klarar sig bra på egen hand också.

Inlägget innehåller annonslänkar.

12 snygga golvljusstakar till hemmet

Mer om några utvalda favoriter

1. Grasil golvljusstake för 3 levande ljus 

äggkopp-djurmotiv

Stilren och snygg ljusstake från danska AYTM. Med plats för tre levande ljus kommer denna golvljusstake garanterat dra ögonen åt sig och bli hemmets nya favorit. Ljusstaken har ett material i mässing och metall, foten är av marmor. 

2. Cobra golvljusstake från George Jensen

äggkopp-djurmotiv

Ännu ett exempel på när dansk design är som bäst! Du kanske känner igen ljusstaken från tidigare då den även finns i mindre storlek som kan placeras på bordet. Denna golvljusstake är på 60 cm och redan en riktig designklassiker.

3. Hög golvljusstake med LED-belysning

äggkopp-djurmotiv

Ge julen en modern touch med denna höga ljusstake på hela 120 cm från stilsäkra Star Trading. Golvljusstaken ger ett maffigt intryck och lyser upp fint i vintermörkret.

4. 5-armad ljusstake i aluminium

äggkopp-djurmotiv

Med plats för hela fem levande ljus kommer denna ljusstake göra rummet till en mycket mysigare plats oavsett var du placerar den. Ljusstaken är tillverkad i aluminium och är 100 cm hög.

5. Golvljusstake för blockljus

äggkopp-djurmotiv

Dekorativ golvljusstake för blockljus tillverkad i bambu. Här blir mysfaktorn maxad när blockljuset sprider ett mysigt sken mellan ribborna. En snygg inredningsdetalj som passar i alla hem.

6. Svart golvljusstake med rund fot

äggkopp-djurmotiv

En lyxig och nätt golvljusstake i svart som passar i vilket hem som helst. Den är enkel att placera men gör att hela rummet får en helt ny karaktär.

7. Hög golvljusstake i mässing

äggkopp-djurmotiv

Hög och ståtlig golvljusstake i mässing som definitivt kommer bli årets höjdpunkt bland juldekorationen. Lampor ingår så det är bara att koppla in sladden och vänta in vintermörkret.

8. Ljusstake med stjärnor 

äggkopp-djurmotiv

Dekorativ ljusstake med stjärnor som är ett måste till julen! Stjärnorna är genomskinliga och tillverkad i plast vilket gör att det släpper ifrån sig ett väldigt fint och behagligt sken.

Materialets betydelse: Från smidesjärn till mässing – hur materialval påverkar din inredning

Materialvalet i inredningsdesign är inte bara en fråga om estetik. Det påverkar också funktion, hållbarhet och den känsla ett rum förmedlar. När vi tittar på golvljusstakar, som finns i allt från smidesjärn till mässing, blir materialets betydelse särskilt tydlig. Låt oss utforska hur dessa materialval kan forma din inredning.

Smidesjärn: Rustik styrka och tidlös charm

Smidesjärn, känt för sin hållbarhet och rika svarta finish, för med sig en rustik och jordnära känsla till rummet. Det har en rå, handgjord kvalitet som passar särskilt bra i lantliga eller traditionella inställningar. Dess robusta utseende gör det till ett utmärkt val för större rum som behöver starka designelement.

Mässing: Elegans och värme

Mässing, med sin gyllene glans, tillför elegans och värme till varje utrymme. Det reflekterar ljus vackert vilket skapar en rik atmosfär. Perfekt för både moderna och traditionella inredningar, mässing förmedlar en känsla av lyx och sofistikering.

Trä: Naturlighet och mångsidighet

Trägolvljusstakar ger ett naturligt och organiskt inslag till din inredning. Beroende på finish och design kan trä passa in i allt från skandinaviska till rustika inredningsstilar. Trä kan också målas eller bevaras i sin naturliga ton som erbjuder stor flexibilitet i designval.

Glas: Modernitet och ljushet

Glasljusstakar skapar en känsla av rymd och öppenhet. De kan vara både diskreta och dramatiska, beroende på designen. Glas passar särskilt bra i moderna eller minimalistiska rum, där dess transparens och glans kan spela huvudrollen eller komplettera andra starka designelement.

Kombinationer av material: Dynamik och kontrast

Många golvljusstakar kombinerar material, som smidesjärn med glasdetaljer eller mässing med träbas. Dessa kombinationer skapar en dynamik och kontrast som kan bli en fascinerande fokuspunkt i ett rum.

Så väljer du rätt storlek: Tips för att matcha golvljusstaken med ditt rum

Golvljusstakar är mer än bara ljuskällor; de är inredningsdetaljer som kan förstärka eller förändra ett rums känsla. För att skapa en harmonisk balans mellan ljusstaken och rummet den är placerad i, är det viktigt att välja rätt storlek. Här följer några tips som hjälper dig att hitta den perfekta matchningen.

Mät platsen där den ska stå

Innan du köper en golvljusstake, ta några minuter att mäta det utrymme där du planerar att placera den. Tänk på både höjd och bredd för att försäkra dig om att ljusstaken inte blir för dominerande eller försvinner i rummets omfång.

Tänk på rummets proportioner

I ett rum med högt i tak kan större golvljusstakar hjälpa till att fylla utrymmet och skapa en visuell balans. Omvänt kan mindre ljusstakar vara mer lämpliga i rum med lägre takhöjd eller i trängre utrymmen.

Overstaging kan förminska effekten

Även om en stor, imponerande ljusstake kan vara en konversationsstartare, kan för stora objekt göra att rummet känns trångt och överfyllt. Sträva efter en balans där ljusstaken kompletterar snarare än överväldigar.

Kombinera storlekar för dynamik

Om du är osäker, överväg att kombinera golvljusstakar av olika storlekar. Detta skapar djup och intresse och tillåter dig att experimentera med placering och proportion.

Tänk på andra möbler och inredningsdetaljer

En golvljusstake bör inte bara matcha rummet i storlek utan också komplettera de andra möblerna och inredningsdetaljerna. Se till att den inte kolliderar med andra stora föremål eller skapar en obalans i rummets övergripande design.

Testa innan du bestämmer dig

Om möjligt, placera ljusstaken i det tänkta utrymmet innan du gör ett slutgiltigt beslut. Detta ger dig en känsla av hur den faktiskt kommer att se ut och fungera i sitt nya hem.

Avslutande tankar om golvljusstakar

Golvljusstakar är mer än bara ljuskällor; de är konstverk, historiska artefakter och uttryck för personlig stil. De erbjuder en unik kombination av funktion och estetik, skapar fokus i rummet och skänker en viss atmosfär som är svår att uppnå med andra inredningselement. Från minimalistiska designval till påkostade smidesjärnskreationer kan golvljusstakar förvandla ett vanligt rum till något extra.

Oavsett om du vill förbättra atmosfären, belysa ett mörkt hörn eller helt enkelt lägga till en touch av elegans i ditt hem så finns det en golvljusstake som passar din smak och dina behov. I en tid där inredning handlar lika mycket om att uttrycka vem du är som att fylla en funktion står golvljusstakar fram som tidlösa och mångsidiga val för hem över hela världen.

Tänk på att välja rätt storlek, material och ljuskälla, men framför allt, låt ditt val reflektera din personliga stil och de känslor du vill förmedla i ditt hem!