Inredning, inspiration & design 2021

Vi kan snart lägga det udda inredningsåret 2020 bakom oss och redan nu börja leta lite inspiration till inredningen 2021 istället. Oavsett hur kommande år blir så kan vi i alla fall vara säkra på att nya trender och ny design inom inredning kommer att komma och det ser vi verkligen fram emot.
Ja, det har minst sagt varit ett annorlunda år vi gått igenom med tanke på den rådande pandemin och det har så klart också slagit hårt mot inredningsbranschen. Vi brukar förespråka hur bra det är att få inspiration på inredning bara genom att gå runt i olika inredningsbutiker och känna av miljön, färgerna, materialen och produkterna. Det har så klart inte vara möjligt under stora delar av 2020 men vi hoppas att åtminstone andra halvan av 2021 ska ge oss möjlighet att med gott samvete kunna gå runt i butikerna och få massor av ny inredningsinspiration.

Vi kommer i det här inlägget som handlar om inredning, inspiration och design 2021 prata om hur viktigt det är med bra inspiration för att komma vidare i sin inredning och hur inredning och design går hand i hand. Vi kommer även ge lite små tips & trix men även ta upp vikten av att våga tänka utanför boxen.

Innan vi går in på er inredning, inspiration och design för 2021 så gör vi en liten tillbakablick på hur vår spaning om inredningstrender 2020 gick. I inlägget Inredningstrender 2020 nämnde vi sex olika trender:

  • Jordnära färger
  • Vintage och second hand
  • Lekfull inredning
  • Hållbar inredning
  • Manchester 
  • Fokus på badrum
  • Stilren bäddning

Vi kan väl så här med facit i hand säga att framförallt vintage/second hand och inredning i jordnära färger har varit en av dem stora inredningstrenderna det gångna året och kommer säkert även vara fortsätta vara trendigt en bra bit in på inredningsåret 2021 också.

Inredningsåret 2020 har haft några tydliga karaktärsdrag. Vad gäller material har det synts mycket sammet, tofsar, rotting, trä och andra naturmaterial. Möbler och dekorationer som varit populära är sittpuffar, spektakulära taklampor och skulpturer av ansikten. Vad gäller designers och inredningsmärken har Cooee Design, House Doctor, DBKD, Muubs och Mateus legat i framkant.

Spännande blir nu att se hur inredningsåret 2021 kommer se ut och vilka material, möbler, dekorationer, designers och märken som kommer lysa starkast. Vi hoppas att ni är lika förväntansfulla som vi är på det kommande inredningsåret fyllt av härlig inspiration och design att applicera i våra hem.

Inspiration inredningsåret 2021

På precis samma sätt som vi hittills skrivit om inredning och inspiration kommer vi fortsätta framåt under inredningsåret 2021. Vi kommer inleda inredningsåret 2021 med ett stort sammanfattande inlägg om de hetaste inredningstrenderna 2021. Fler inredningsrelaterade inlägg som kommer framöver är om den skandinaviska inredningsstilen, art deco inredning och inredningstips till bland annat sovrum och badrum.

 Som alltid vill vi mer än gärna höra era förslag och önskemål på kommande inredningsämnen att inspireras av. Kanske finns det en inredningsstil ni vill veta mer om eller en specifik produkt ni vill få fina tips om. Alla förslag och idéer är varmt välkomna som sagt och lättast når ni oss genom att skicka ett mejl. Vi svarar alltid inom 24 timmar.

 Det som är så roligt inför ett nytt år är all ny inredning som dyker upp. Det kommer alltid nya trender i inredningsvärlden inför ett nytt år. Oavsett om man är sådan som tycker om att slaviskt följa rådande inredningstrender eller om man fokuserar mer på en personlig stil så är det roligt att hålla sig uppdaterad. Det är verkligen något vi har ett starkt fokus på här på Inredningsinspiration, att hålla både oss och er uppdaterade. Ingen stor inredningstrend går obemärkt förbi. Vi tycker om att hålla oss uppdaterade i såväl sociala medier som på webshopar för att se vad som är trendigast just nu. Därefter brukar vi gå igenom massor av inredningssidor för att hitta den absolut finaste inredningen som vi kan tipsa och inspirera om. Vi är alltid noggranna med att tipsa om produkter i olika stilar, prisklasser och storlekar. Vi vill att alla ska känna sig inkluderade, oavsett storlek på plånbok eller hem. Det är också det som är så roligt med inredning, det finns verkligen något för alla!

Hitta inredningsinspiration att applicera till en personlig stil

Oavsett vilken inredning som kommer att vara trendigast och vilken inredningsstil som kommer synas mest framöver så är vi alltid förespråkare av ett personligt hem. De vackraste hemmen enligt oss är de hem som har en enhetlig inredningsstil kombinerad med en personlig touch som inte går att återskapa. Det är därför det är så viktigt att inspireras till inredning men inte kopiera inredning. Om man till exempel ser ett vackert hem på Instagram så fundera över vad det är du tycker om. Är det färgsättningen och tonerna på hemmet du gillar? Eller är det kanske en specifik produkt som gör hela hemmet? Kan det vara belysningsdesignen eller kanske förekomsten av gröna växter som väcker ditt intresse? Ofta tror man att man kan kopiera in en stil hemma men det blir sällan bra. Fundera istället över vad det är du inspireras av mer konkret och plocka in detta i ditt eget hem, steg för steg. När du efter en tid sen har plockat in inspiration till inredningen från olika källor och adderat dessa till din egen stil har du kommit långt.

Några inredningsstilar som under de senaste åren varit extra i ropet är den skandinaviska inredningsstilen, den Bohemiska inredningsstilen, den minimalistiska inredningen och Art Deco inredning. Även Shabby Chic inredning har setts i många magasin. Alla dessa inredningsstilar har väldigt typiska karaktärsdrag som starkt förknippas med stilen i fråga. Till exempel är ljusa träslag i kombination med vitt en klassisk matchning för den skandinaviska inredningen. Den bohemiska inredningen karaktäriseras av rotting och mixade färger. Art Deco innebär mycket mörka färger, tjock sammet och gulddetaljer. Det vi tycker är viktigast med alla olika inredningsstilar är att inspireras. Inspireras till din inredning där hemma och att kombinera flera inredningsstilar med varandra blir ofta succé. Det finns verkligen ingenting som säger att en inredningsstil inte bör mixas med en annan. Tvärtom går många inredningsstilar faktiskt väldigt bra ihop och kompletterar varandra otroligt fint. En stil på inredning som präglas av värme och färger ihop med en mer avskalad och dov stil är ett exempel att inspireras av.

Det vi egentligen vill säga med detta är att såväl nutida inredningstrender och populära inredningstrender som trendiga produkter och designers kommer och går. Inredning och hur inredningsinspirationen ser ut går i vågor, precis som allting gör. Därför är det viktigare att hålla i sin personliga stil och addera dessa trender. Ett av våra mest återkommande inredningstips när vi ska leverera inspiration är att byta ut små saker i hemmet. Det är betydligt snällare för plånboken att hålla hemmet uppdaterat med hjälp av att byta ut inredningsdetaljer och textilier än hela möbler. I Inredningsinspirationsbloggen tipsar vi alltid om stort som smått när vi skriver om ett brett ämne. Vi delger produkttips i form av allt från små ljusstakar, plädar och vaser till fåtöljer, mattor och sidobord. Vi vill alltid ge er inspiration till inredning så vi försöker leverera och skapa en känsla varje gång vi skriver om ett inredningsämne. 

Inredning & design 

Inredning är ett begrepp som används för så otroligt mycket olika saker. Inredning innefattar generella inredningsstilar. Inredning innefattar också trender och populära produkter. Inredning innefattar också möbler, dekorationer och färger i ett hem. Inredning är ett begrepp som omfattar mängder av mindre begrepp. Design är också en del av inredning. Inredningsdesign eller design som inredning. Om just du som läser själv skulle formulera vad begreppet inredning betyder för dig låter det förmodligen ganska olikt hur någon annan skulle förklara det. Vi tycker att en stor del av begreppet inredning handlar om design. Inredning och design går hand i hand. Det är förmodligen för att design är en del av inredningen likväl som att inredning består av olika designer. En design är egentligen en formgivning. Utseendet, formerna, storleken och uttrycket på en dekoration eller möbel. All inredning har en viss design helt enkelt. Någon har formgivit precis varenda inredningsprodukt där ute i butikerna. En kreativ själ har satt sig ned och skissat på en design som vidare blev en färdig produkt som vi sedan inspireras av och köper.

När man tänker på inredning, inspiration och design i dessa banor får allt en ny betydelse. Varenda design på allting vi har i våra hem bidrar till inredningen och hemmets känsla i stort. En soffa med raka silhuetter, stilrena kuddar i perfekt rektangulära designer och maxad stoppning bidrar till en mer stilren känsla i hela vardagsrummet. En soffa med kuddar som ger med sig och ryggkuddar i betydligt mjukare stoppning kommer bidra till en känsla av en mer bohemisk och relaxad inredning i vardagsrummet. Likväl som att matsalsstolar i sammet och rundad rygg ger en känsla och trästolar i perfekt raka linjer inger en helt annan känsla. Ett sista exempel på detta är gardinerna. Ett rum med skira gardiner som faller sakta över fönstren ger en mer romantisk och icke- tillfixad känsla. Samma rum med perfekt strukna panelgardiner helt utan veck kommer bidra till en mer strikt och minimalistisk inredning. Varenda liten design åt varenda pryl i våra hem bidrar till inredningen i sin helhet.

Som vi nämnde tidigare handlar designen på inredning om formgivningen. Designen omfattas av material, storlek, form, uttryck, konstruktion och i vissa fall teknik. Att ha olika designer på inredningen i hemmet skapar djup och karaktär. Något man kanske inte alltid tänker på är vikten av de små detaljerna i designen och vad de gör för helheten i inredningen. En strikt design med raka linjer på allt från en fåtölj till skulpturer, ljusstakar eller tavlor ger en viss typ av känsla. Det ger en mer strikt karaktär åt hemmet och rena linjer känns ofta genomtänkt. Mer mjuka och oregelbundna designer i hemmet ger en mindre strikt och mer bohemisk känsla. Det kan vara allt från att kuddfodralen har påsydda tofsar eller att man slängt en fårskinnspläd över soffkanten. Förutom dessa former är även material och ofta små detaljer en mycket större påverkan på inredningen än man kan tro. Att ha dörrknoppar i mässing eller bara mässing på soffans fötter ger en totalt annan känsla åt rummet än om motsvarade vore i metall eller trä. Det är verkligen värt att tänka på när man ska inreda sitt hem. Det är inte för inte som det heter ”det sitter i detaljerna”.

Inredning, inspiration och design 2021 – tips och trix

Förutom att inspirera er läsare till inredning i alla dess former och visa upp vikten av olika typer av designer så har vi även ett stort fokus på inredningstips. Ofta finns det bra tumregler och små saker att tänka på som gör enorm skillnad. Dessa små inredningstips ser vi alltid till att få med när vi skriver inlägg i Inredningsinspirationsbloggen. Om vi till exempel ska visa inredning och inspirera till en matta till vardagsrummet så ser vi till att få in tips kring storlek och form på mattan. För faktum är att i de allra flesta fall finns sådana små inredningsregler och ”do’s and don’ts som finns av en anledning. Självklart är det valfritt att lyssna på dessa regler. De spelar dock oftast en helt avgörande roll för helhetskänslan och inredningen i hemmet.

Till exempel finns tydliga riktlinjer vad gäller lämpliga storlekar på mattor man har under matbordet, mattan under sängen och mattan du har i vardagsrummet. Likväl som att det finns riktlinjer för hur högt en tavla ska sitta på väggen eller hur belysning bör placeras i ett rum. Ser man till att ha lite koll på dessa regler inom inredningen så kommer man kunna nå nya höjder i inredningen i hemmet. Till exempel ger en för liten matta en känsla av att rummet krymper och för få ljuskällor i ett rum förstör känslan. För korta gardiner är ett annat stort misstag många gör. Några andra bra saker att tänka på är att speglar ihop med belysning skapar djup och gröna växter ger hemmet liv. Som sagt, vi fokuserar mycket på att inte bara dela med oss av inredningsinspiration utan även delge värdefulla tips, tumregler och riktlinjer. Med andra ord handlar vår blogg om inredningstips, inspiration till inredning, produkttips och inredningstips. Vi försöker helt enkelt täcka det mesta som rör ämnet i fråga.  

Inredningsinspiration och att våga tänka utanför boxen

En stor del av varför många letar inspiration till inredning i hemmets olika rum är för att man fastnat. Kanske har man haft samma inredningsstil länge och går i samma gamla hjulspår när man letar möbler, inredning och design. Man har ett återkommande beteende i allt från att alltid besöka samma webbshopar/butiker och man går alltid på samma färgskala och mönster. Kanske har man alltid varit en person som gillar vita möbler och känner sig trygg i det och därför fortsätter köpa just vita möbler. Det är lite som ens personliga klädstil, det är svårt att bryta gamla mönster och tänka nytt. Har man hamnat där är det precis då vi vill finnas till och vägleda, tipsa, öppna nya dörrar och leverera massor av härlig inredningsinspiration! Vi vill få er att våga tänka nytt och våga köpa något i en stil ni inte ens hade en tanke på innan. Eller kanske inte gå så långt som att köpa något men har vi åtminstone fått er att fundera över en grön soffa i sammet istället för den klassiska gråa tygsoffan så har vi kommit någonstans.

Det som är så bra med just inredning är att man kan börja med små steg. Det vore ju förödande att komma hem och man inte känner igen sig alls. Men är du fast i en gammal lunk i den skandinaviska, ljusa och enkla stilen till exempel. Då kan du behöva hjälp på traven för att tänka nytt. Just den inredningsstilen är också väldigt trygg. Det blir sällan fel och du tröttnar inte i första taget. Faktum är dock att det inte heller är så spännande. Glädjande nog är det inte långt bort att med små knep förnya och skapa otroliga förändringar med små medel. En klassiker är att börja med att byta ut textilier i ett helt nytt material och en helt ny färg. Känn på det. Byt sedan ut något mer och tillslut kommer du känna själv vad du tycker om. Det här exemplet var bara för att ni ska få en liten känsla för hur vi vill sätta in saker i ett praktiskt sammanhang och dela med oss av inredning och inspiration i stort som smått. Vi försöker i våra blogginlägg ofta resonera kring en vanlig ”fälla” inom inredning och komma med förslag på tips och tricks för att komma vidare.