Bästa Planksteksbräda – Brädor För Plankstek (Bäst i Test)

Planksteksbrädan kan förvandla din hemlagade måltid till en riktig gourmetupplevelse! Denna traditionella, men ofta bortglömda, köksartikel kan lyfta din matlagning till nya höjder genom att ge extra smak och en unik presentation. Vare sig du är ny på plankstekstillagning eller en erfaren kock som vill uppgradera dna plankor kommer du att hitta det du behöver här.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en planksteksbräda?

En planksteksbräda är en tjock träskiva som är designad för att motstå höga temperaturer i ugnen. Denna underbara uppfinning härstammar från Sverige, med syfte att förbereda den omtyckta traditionella rätten – plankstek. Med tiden har dess användning utökats och förflyttats från traditionella gränser. Olika varianter av planksteksbrädor har utvecklats, men de bästa och mest hållbara är ofta tillverkade av ek eller cederträ.

Valet av träsort är avgörande eftersom det inte bara påverkar brädans varaktighet, utan även smaken på de rätter som tillagas på den.

Bästa Planksteksbrädorna – Sammanfattning

 

4 bästa planksteksbrädorna

Planksteksbräda Bäst i Test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Wood Planksteksbräda 2-pack

planksteksbräda-1

Njut av grym plankstek direkt från grillen eller ugnen med det eleganta Wood planksteksbrädset i ett praktiskt 2-pack. Med denna bräda kan du enkelt återskapa restaurangkänslan hemma och imponera på dina gäster med en härlig smakupplevelse.

Brädan är tillverkad av högkvalitativt trä och kommer komplett med en smart köttsaftsskåra och korkunderlägg. De medföljande korkunderläggen ger stabilitet och skyddar dina bord och ytor från eventuell värme.

Med sina 31 cm i längd, 16 cm i bredd och 5 cm i höjd erbjuder Wood planksteksbrädset tillräckligt med utrymme för att tillaga en mästerlig plankstek med en perfekt balans mellan ömhet och rostad yta.

 

2. Backaryd Planksteksbräda 2-pack

Ge din matlagning en smak av tradition med den exklusiva planksteksbrädan från Backaryd. Tillverkad av förstklassigt bokträ och kompletterad med stilfulla underlägg i kork ger denna bräda dig möjlighet att skapa en riktigt klassisk plankstek.

Det naturliga bokträet ger en vacker och rustik estetik till din matlagning samtidigt som det bidrar till att förstärka smakerna och konsistensen hos dina ingredienser.

planksteksbräda-2

3. Planksteksbräda i ek

Ekplanka som är utformad för att tillaga läckra rätter i ugnen. Denna planka är den ultimata följeslagaren för att skapa den perfekta planksteken, där smaker förenas och magin av klassisk grillning återskapas.

Tillverkad av noggrant utvalt ekträ av högsta kvalitet ger denna planka en naturlig och rik smakprofil till dina tillagade rätter. Träets unika egenskaper tillför en subtil rökig smak och ger en rustik estetik till din matlagning.

planksteksbräda-3

4. Underlägg till plankor

Ge din plankstekservering en touch av elegans och funktionalitet med detta exklusiva rostfria underlägg. Designat speciellt för att passa plankor till plankstek.

planksteksbräda-4

Användningsområde för planksteksbrädan

Plankstek är naturligtvis det mest välkända användningsområdet för en planksteksbräda, men sanningen är att det finns mycket mer att utforska i denna värld av “träskensbaserad” matlagning. 

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren kock är planksteksbrädor ett verktyg du kan utnyttja för att förbättra och diversifiera dina kulinariska prestationer. En av de största fördelarna med att använda en planksteksbräda är att den ger maten en unik rostad och rökig smak, vilket gör den till en favorit bland många kockar och middagsgäster. 

Från fisk till kyckling, grönsaker och till och med efterrätter kan du experimentera med en mängd olika recept. Dessutom kan maten serveras direkt på brädan vilket ger en rustik och charmig känsla till middagen.

 

LÄS OCKSÅ: SUSHITALLRIKAR & SUSHITILLBEHÖR

Bra maträtter att tillaga på planka

Fördelen med en planksteksbräda är att du inte är begränsad till en viss typ av maträtt. Du kan experimentera med nästan vad som helst vilket innebär att du kan låta din kreativitet flöda i köket.

Som sagt är plankstek den traditionella rätten, men varför inte prova på att rosta grönsaker med färska örter och olivolja, tillaga en läcker laxplanka med en krämig dillsås eller kanske till och med ta fram det söta i form av en banoffeepaj med mörk choklad och karamell. Alla dessa rätter tillagas långsamt på plankan som gör att de absorberar den distinkta smaken från träet och skapar en maträtt med djup karaktär.

visp-1

Att tänka på när du väljer planksteksbräda

Material

Först och främst är det viktigt att titta på vilket material planksteksbrädan är tillverkad av. Olika trädslag ger olika smaker och hållbarhet. Cederträ och ek är två av de mest populära valen på grund av deras robusthet och förmåga att ge en unik smak till maten. Du bör undvika brädor tillverkade av behandlat trä då kemikalier kan läcka ut i maten vid uppvärmning.

Storlek och form

Storleken och formen på planksteksbrädan bör också vara en faktor att tänka på. Olika maträtter kräver olika storlekar på plankan. Om du främst planerar att göra plankstek så kommer du att behöva en bräda stor nog att hålla en köttbit, potatismos och grönsaker. Om du istället planerar att laga mindre bitar av kött eller fisk kan du kanske klara dig med en mindre bräda. Formen på plankan kan också ha en inverkan på hur maten tillagas och presenteras.

Hållbarhet

När du väljer en planksteksbräda är det också viktigt att tänka på dess hållbarhet. En kvalitetsbräda bör kunna stå emot höga ugnstemperaturer utan att spricka eller böja sig. Kontrollera om tillverkaren har specificerat hur brädan bör underhållas för att förlänga dess livslängd. Bra underhåll kan inkludera att regelbundet olja in brädan och undvika att lämna den i blöt.

Recensioner

Slutligen, ta dig tid att läsa recensioner från andra kunder. Deras erfarenheter kan ge dig värdefull information om brädans prestanda och hållbarhet. Även om alla har olika smaker och behov kan recensioner ge en generell uppfattning om produktens kvalitet.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA PASTATALLRIKEN

leksakskök-bild1

Hur bränner man in planksteksbrädan?

Innan du använder plankan första gången är det viktigt att bränna in den. Detta innebär att man förbereder brädan genom att förse den med en skyddande yta av olja som i sin tur kan förbättra både dess livslängd och smakprofilen på maten. Det är en enkel process som kräver lite tid och tålamod. 

Du börjar med att noggrant rengöra plankan, sedan pensla den rikligt med en olja som tål höga temperaturer, exempelvis rapsolja. Efter att plankan är oljad, placeras den i ugnen på ungefär 200 grader i 20-30 minuter. Under tiden bör du vända den några gånger för att säkerställa att oljan tränger in ordentligt i träet.

Skötselråd

Vad gäller underhåll av en planksteksbräda är det inte särskilt komplicerat, men några grundläggande regler bör följas. För det första bör du aldrig lämna plankan i blöt eller placera den i diskmaskinen då detta kan leda till att träet spricker. 

Efter varje användning rengör du brädan med varmt vatten och en liten mängd milt diskmedel och låter den sedan lufttorka. En annan viktig del av underhållet är att regelbundet olja in plankan, helst var 4-6 användning, för att hålla träet hydratiserat och skyddat mot värme och fukt.

Genom att följa dessa enkla råd kommer din planka att vara en pålitlig följeslagare i köket i många år framöver.

bollhavet-bild1

Planksteksbräda bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-brädor har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är planksteksbrädan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av brädor till plankstek vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa planksteksbrädorna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de planksteksbrädor vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar