Plastmatta kök 2024 – 16 snygga köksmattor i plast 

Plastmattor till köket är både en snygg och praktisk matta som passar alla hem. Mattor i plast är enkelt att rengöra och det räcker oftast med lite ljummet vatten. Perfekt för köket där det kan skvätta och spillas en hel del! Här har vi samlat 16 snygga plastmattor i olika storlekar, design, färger och former.

Det som kan vara bra att tänka på är att nästan alla plastmattorna här nedan finns i olika storlekar. Färgen på mattan kan också finnas i andra alternativ så förhoppningsvis kan du hitta något som verkligen matchar ditt kök.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför en plastmatta i köket?

Plastmattor i kök är en praktisk klassiker som passar lika bra i alla hem. Det spelar ingen roll om det är en barnfamilj, ensamhushåll, gammal eller ung. En snygg plastmatta i köket är lika användbar överallt. 

Köksmattor i plast är väldigt slitstarka och håller otroligt länge bara man tar hand om mattan på rätt sätt. Det är dessutom en matta som är lätt att torka av och tvätta om behovet skulle uppstå. Spiller man på en plastmatta räcker det oftast att torka av den med lite ljummet vatten. Skulle någon större olycka ske så går många plastmattor även göra rent i tvättmaskin. 

Förutom plastmattans egenskap med enkel rengöring så är det även en matta som är tunn och lätt. Den är enkel att flytta på och dessutom har plastmattor en större användningsområde än enbart till kök. En plastmatta i badrum, hallen eller på balkongen fungerar alldeles utmärkt och det är också på platser där det kan behövas en matta som är extra slitstark.

Plastmattor till kök finns i en mängd olika storlekar, färger, mönster och design och en matta i plast går att hitta till alla olika hem och inredningsstilar. Mattan blandar nytta med nöje och är ett snyggt och praktiskt val av köksmatta.

16 snygga plastmattor till köket

Så väljer du bästa plastmattan till ditt kök

Att hitta den bästa plastmattan till sitt kök är inte det lättaste. Det finns det stort utbud av mattor i plast och det ska väljas på bland annat storlek, färg och mönster, design och prisklass. Vi går igenom de olika delarna här och hoppas du får några värdefulla tips på vägen. 

Storlek

Först och främst är det noga att mäta platsen där mattan ska ligga för att veta hur stor den kan vara. Överlag när det kommer till mattor vill vi höja ett varningens finger för att de flesta väljer en för liten storlek. Står du i valet och kvalet mellan två olika storlekar så kommer förmodligen den större storleken bli bäst. 

Färg och mönster 

Färg och mönster på köksmattor i plast finns i stor variation och här gäller det att vara noggrann så mattan matchar köket övriga inredning. Förr var det nästan alltid randiga plastmattor som hörde hemma i köket men nuförtiden finns det ett stort utbud på massor av olika varianter. Välj på lekfulla och färgglada mattor till mer enkla och stilrena plastmattor och allt däremellan. 

Design 

Vad gäller designen på köksmattor i plast handlar det främst om två saker. Ska mattan ha fransar eller ej och ska den vara vändbar. Plastmatta med fransar va mer populärt förr i tiden men det finns fortfarande ett stort utbud av plastmattor med fransar att välja på. Vändbara mattor i plast är en annan smart designlösning som gör att mattan helt enkelt går att använda på båda sidorna. 

Pris 

Priset på plastmattor kan variera väldigt mycket och vilken prisklasser man ska lägga sig i är så klart upp till var och en. Billiga plastmattor kostar mellan ca 350 kronor – 600 kronor. Huruvida de billiga plastmattorna håller sämre kvalité eller inte kan vi inte uttala oss om men som med mycket annat får man ofta vad man betalar för. Det kan dock bara bra att veta att det finns plastmattor i olika prisklasser så kan man ta ett beslut därefter. 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA MATTOR TILL KÖKET

Köksmattor i plast – ett praktiskt val för alla hem

Att kunna blanda nytta med nöje och både få en snygg köksmatta men också en praktisk matta till köket är det förmodligen bara fina plastmattor till kök som kan leverera. Den största fördelen med köksmattor i plast jämfört med andra köksmattor är dess egenskap av enkel rengöring. 

Att kunna torka av mattan med endast lite ljummet vatten är inte bara något som är smidigt för barnfamiljen. Det är praktiskt för alla. Även om det kanske passar barnfamiljer extra bra. 

Eftersom utbudet av köksmattor i plast är stort så är det en matta både för det lilla-, stora-, smala- och breda köket. Det finns en mängd olika storlekar att välja på och samma sak gäller inredningsstil. Det spelar ingen roll om du har ett kök i modern stil, retrostil eller industriell stil. Det finns en plastmatta för alla. 

Hittar du ingen köksmatta här eller på nästa ställe du letar så ge inte upp! Du kommer garanterat hitta en matta i plast som passar ditt hem och som kommer förgylla köket framöver.

plastmatta-kök-bild

Matta i plast – användbar till mer än kök

Det är inte bara i köket som plastmattor kan användas utan de har ett betydligt större användningsområde än så. Hallen är en plats som mår bra av en slitstark matta. Det blir ofta ganska smutsigt i hallen och även om man försöker undvika mattan så är det inte alltid så lätt. Då är det bra att bara kunna torka av den med lite vatten. 

balkongen kan mattor i plast med fördel användas då de tål lite hårdare väderförhållanden som det kan vara där. Skulle mattan bli fuktig är det inte heller hela världen. Plastmattor tål det mesta. 

Badrummet och källaren är två andra delar av hemmet som kan tänkas inredas med en plastmatta då det i badrummet kan bli blött när man kliver ur badet och o källaren är det inte helt ovanligt att utomhusskor förekommer. Det är alltså två rum som är i behov av en slitstark matta. 

Plastmattor kan med andra ord flyttas runt lite överallt i hemmet så skulle man tröttna på mattan i köket. Placera den i hallen istället och skaffa en ny matta till köket så har du trollat lite med inredningen där hemma utan att det behöver kosta speciellt mycket. 

Pappelina plastmattor – Svensk design när den är som bäst 

Känner du inte till företaget Pappelina sedan tidigare så kommer du att göra det alldeles strax. Pappelina är den svenska mattillverkaren som grundats av Lina Rickardsson och fick sitt stora genombrott när hon fick utmärkelsen Formex Formidabel 2001 för bästa textil på Formex-mässan. 

Det var när Lina hittade mängder av färgstarka plastband från 70-talet i väveriet där hon höll till som idén till den omåttligt populära plastmattan dök upp. Hon började experimentera med de nyfunna plastbanden för att komma på en ny typ av plastmatta där plasten och färgerna skulle få ta mer plats än tidigare. Experimentet blev med tiden en allt större succé och idag har Pappelina fler än 40 anställda och försäljning i över 26 länder. Det vävs ca 100.000 mattor varje år och även om Pappelinas flaggskepp är plastmattan så tillverkas det också andra typer av mattor där. 

Massor av fina Pappelinamattor hittar du här.

Pappelina har all sin tillverkning i Sverige och köper du en matta därifrån kan du vara säker på att den är framtagen med högsta miljötänk och under goda arbetsförhållanden. Produktionskostnaderna är högre än andra delar av världen vilket så klart även påverkar priset på plastmattorna. Men eftersom mattorna är av högsta kvalité och miljövänliga på alla sätt är de helt klart värda sitt pris!

Kännetecken

Pappelina har mycket färgstarka mattor med tydliga mönster som blir en snygg inredningsdetalj oavsett i vilket rum den används. Mattorna är väldigt slitstarka, lite tjockare än många andra plastmattor och håller under många år.

Mer om Pappelina och deras historia kan du läsa om här.

Vanliga frågor

Hur rengör man bäst mattor i plast?

För det mesta räcker det med att torka av mattan med ljummet vatten, ibland kan även lite rengöringsmedel behövas. Plastmattor går annars att tvätta på 30 grader i tvättmaskin. Dock ska man undvika centrifugering då mattan kan ta skada av det. 

Vad kostar en plastmatta till kök? 

Priset på köksmattor i plast kan variera väldigt mycket och billiga plastmattor kostar´från ca 350 kronor medan de dyrare alternativen kan kosta upp mot 8000 kronor.