Sänglampa vägg: 16 snygga sovrumslampor till väggen

Är du på jakt efter en sänglampa att ha på väggen har du hittat rätt! Hör visar vi 16 snygga sovrumslampor för väggen som passar alla olika typer av sovrum. Sänglampor för väggen skapar en härlig hotellkänsla och blir lika mycket en fin inredningsdetalj som en användbar sänglampa. 

Sänglampor för vägg finns i en mängd olika storlekar, design och prisklasser. Vi har här försökt hittat en bra mix mellan moderna lampor, lampor i retro, dimbara sänglampor och sovrumslampor med justerbar arm. Vägglampan i sovrummet fungerar ofta som en läslampa så att kunna rikta ljuset är av största vikt.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför vägglampor i sovrummet?

Letar du efter en fin sänglampa till väggen i sovrummet så tycker vi du gör helt rätt. Det är nämligen vår favorit när det kommer till sänglampor. Golvlampan och bordslampan i all ära, men som sänglampa är vägglampan helt klart det bästa valet! 

Det finns flera fördelar med vägglampan och det är tyvärr en lampa som används alldeles för lite i de svenska hemmen. Det är inte bara snyggt att placera en lampa på väggen bredvid sängen utan det passar även utmärkt med vägglampor i hallen eller vardagsrummet också. Men oftast är det andra typer av lampor som prioriteras före.

Men varför är vägglampor så bra att ha i sovrummet då?

Bra som läslampa 

Vill du ha en läslampa i sovrummet är en sovrumslampa på vägg ett utmärkt val. Nästan alla vägglampor till sovrummet är justerbara så det går att rikta ljuset mot boken eller tidningen så att du tydligt ser texten där i kvällsmörkret. 

Ett tips är också att använda sig av en dimbar ljuskälla så du kan höja och sänka ljusets styrka efter behov. Det gör lampan även till en lampa som kan skapa en mysig och harmonisk känsla i rummet och inte bara vara en stark läslampa.

Tar liten plats 

Sänglampor på vägg tar liten plats vilket oftast är en stor fördel när det kommer till ytan bredvid sängen. Det är sällan man ser överdrivet mycket plats bredvid sängen och kan man spara in på den ytan med hjälp av att montera sänglampan på väggen är det så klart ett stort plus. 

Genom att få upp lampan en bit från golvet underlättar man också städningen en hel del. 

Dekorativ inredningsdetalj

Om vi bortser från de praktiska delarna med en vägglampa i sovrummet så är det också en otroligt snygg inredningsdetalj som lyfter sovrummet ett par nivåer. Sänglampor på vägg inger ett lyxigt och exklusivt intryck som få andra, eller ingen annan, sänglampa kan matcha.

16 fina sänglampor för väggen

Mer om några utvalda favoriter

1. Klassisk sänglampa för vägg i guld/mässing

äggkopp-djurmotiv

Stilren och fin vägglampa i guld/mässing-färg som passar utmärkt att ha bredvid sängen i sovrummet. Vägglampan har en flexibel och justerbar arm som gör lampan användbar som läslampa. Lampan finns i flera olika färger.

2. Vit sänglampa i stilren design

äggkopp-djurmotiv

Vit sänglampa för väggen som kommer ta sovrummet till en ny nivå! För visst är lampan läcker? Enkel, men känns väldigt lyxig och exklusiv. Den fina läderdetaljen och lampans design som ska efterlikna en ficklampa är väl genomtänkt och väldigt tilltalande. Lampan finns även som bordslampa och golvlampa.

3. Svart sänglampa för vägg i svensk design

äggkopp-djurmotiv

Svensk design när den är som bäst! Denna svarta sänglampa från Care of Bankeryd passar utmärkt att placera ovanför eller bredvid sängen i sovrummet. Lampan heter Svejk och ska ha inspirerats från en soldat med stolt hållning. Skärmen är vridbar och lampan har även ett bländskydd.

4. Sänglampa i retrostil

äggkopp-djurmotiv

Vägglampa i retrostil som passar lika bra bredvid sängen som i vardagsrummet eller i hemmakontoret. Skärmen kan vridas 365 grader för maxad flexibilitet. Denna retroinspirerade vägglampa finns i flera olika färger.

5. Dimbar vägglampa för sovrum

äggkopp-djurmotiv

Dimbar vägglampa som kommer bli lika mycket en snygg inredningsdetalj i sovrummet som en användbar sänglampa. Lampans stilrena design gör att den passar i alla sovrum och är även vridbar så den med fördel kan användas som läslampa.

Hur ska sänglampan på väggen placeras?

När det gäller placering av sänglampan på vägg så finns det några saker som är bra att tänka på så placeringen blir så bra och praktiskt som möjlig samtidigt som det självklart ska se snyggt ut också. 

Här är några snabba tips för placering av sovrumslampan på väggen:

Rätt höjd

Ett vanligt misstag är att placera lampan för högt upp så att ljuset inte når ner till sängen som önskat. Det är framför allt viktigt för dig som vill kunna använda sovrumslampan på väggen även som sänglampa. 

Lagom avstånd från sängen

För att vägglampan ska fylla hela sin funktion både vad gäller det praktiska och funktionalitet så är avståndet från sängen, eller snarare madrassen, viktigt att tänka på. Lampan ska inte sitta för nära sängen för att vara i vägen, samtidigt så får den inte sitta för långt bort så att ljuset når fram till sängen. 

Enligt Studiokarin så är 20 cm från madrasskanten ett bra mått att utgå från och sedan ska det vara 60 cm därifrån upp till ljuskällan. 

Dubbelsäng 

Ska lamporna användas vid en dubbelsäng är det viktigt att mäta noga så lamporna placeras i jämnhöjd. Det går antingen att placera lamporna i mitten ovanför sängen för att få en fin symmetri men det är också snyggt att ha varsin lampa på sidorna av sängen. Vilket som är bäst är en smaksak men ibland tillåter sovrummet bara ett av alternativen och då blir så klart valet lätt.

Enkelsäng

Om sovrumslampan på väggen ska placeras vid en enkelsäng är det bäst att montera lampan bredvid sängen och inte ovanför sängen. Ett tips är att lampan placeras på vänster sida om du är högerhänt och på höger sida om du är vänsterhänt. Detta för att det blir mer praktiskt och enklare att tända och släcka vägglampan.

LÄS OCKSÅ: SÄNGBRICKOR MED BEN

Använda sovrumslampa som läslampa vid sängen

Oavsett om du är en person som älskar att läsa i en bok innan du ska sova, bläddra lite i en tidning eller om du hellre bara scrollar på telefonen innan läggdags och inte alls är beroende av ljuset från sänglampan så är det bra att utgå från att sänglampan även ska kunna fungera som läslampa. Förr eller senare kommer den komma till användning. 

Vad utmärker en bra läslampa då?

Förutom att ljuskällan är viktig, och helst dimbar (mer om det här nedan), så är en höj- och sänkbar arm eller ett justerbart huvud på lampan att rekommendera. 

Den justerbara armen gör att du både kan sitta upp eller ligga ner och läsa medan det justerbara huvudet kan rikta ljuset mot boken eller tidningen. 

Ljuset på en läslampa bör vara ganska kallt och vitt för bästa skärpa men eftersom det sällan är ett behagligt sken att ha i sovrummet när du inte läser är ett dimbart alternativ det bästa.

Dimbar sänglampa för mysig belysning i sovrummet

Finns det något mysigare med en svag belysning över den bäddade sängen samtidigt som det är alldeles mörkt runt omkring? När man kikar in i sovrummet är det lugnt och harmoniskt och det enda man vill är att lägga sig i sängen och bara koppla av en stund. 

Fördelen med en dimbar sänglampa är just den att det går att skapa ett mysigt och harmoniskt sovrum men samtidigt använda lampan vid läsning eller bara när man vill lysa upp sovrummet lite extra. 

Flexibiliteten i den dimbara sänglampan på väggen gör att det alltid borde vara ett första du tittar efter. Den går sällan att bli missnöjd med en dimbar sänglampa så länge den matchar snyggt med övriga inredningen i rummet.

Lyxig hotellkänsla med sänglampa på vägg

Att ha en sänglampa på väggen istället för att använda en golv- eller bordslampa kommer direkt ge ett lyxigare och mer elegant intryck. 

Det blir en hotellkänsla helt enkelt!

Hotellkänsla i hemmet är eftertraktat av många och det finns nog inget så enkelt knep att få just hotellkänsla som genom ett par snygga sänglampor på väggen i kombination med lyxiga sängkläder  Bäddar man sedan med ett fint överkast så är man hemma. Eller ja, på hotell fast hemma. Du fattar.. 

Det är också viktigt att försöka matcha sovrumslamporna med den övriga inredningen i sovrummet för få till inredningen på rätt sätt. 

Försök hitta några sänglampor som går i samma stil och färg som dina övriga inredningsdetalj i sovrummet. Att skaffa ett par sänglampor som inte alls går i samma stil som övriga rummet kan förstöra hela känslan och du kommer snabbt börja kolla på andra alternativ. 

Genom att fundera ett varv extra på vad som verkligen skulle passa och göra sin research ordentligt så slipper man det bekymret.

sovrumslampa-vägg

Bra att tänka på när du köper sänglampa till vägg

Eftersom alla vägglampor kräver montering på ett eller annat vis så är det lite jobbigare att byta ut den typ av lampa jämfört med exempelvis en golv- eller nattduksbordslampa. Därför är det bra att vara extra säker i sitt beslut och här är några saker som är bra att tänka på.

Storlek 

Storleken på sänglampan bör avgöras delvis på tycke och smak, delvis på hur mycket plats det finns på väggen bredvid sängen där lampan ska placeras. Lampan får inte vara för stor så den blir i vägen när du behöver springa upp på toaletten i mörkret men en för liten sänglampa kan också bli ett se lite malplacerad ut. 

Mät hellre en gång för mycket för att vara säker på att lampan är i rätt storlek.

Dimbar och/eller läslampa

Funktionaliteten på sänglampan kommer självklart vara avgörande för hur användbar den blir och naturligtvis vill vi ha ett så stor användningsområde som möjligt. Sänglampan bör kunna användas som läslampa men den bör också kunna användas när man vill ha mysig belysning i sovrummmet. 

Fundera på vilket sätt du tror att lampan kommer att användas och utgå därifrån. 

Justerbar 

Ett stort plus är om sänglampans arm är justerbar upp och ner men det viktigaste är ändå att kunna vrida på lampans huvud. Det är få sänglampor med justerbar arm, det är mer vanligt bland skrivbordslampor, men att på ett eller annat sätt kunna rikta sin belysning åt ett eller annat håll är alltid bra. 

Matchar övrig inredning

Snygga sänglampor till vägg som matchar övrig inredning är nyckeln till ett trivsamt sovrum. Lamporna i sig kommer ge ett planerat och elegant intryck och det tillsammans med en fin design kommer göra sänglamporna till din favorit detalj i sovrummet.

Snygg LED-lampa som sätter pricken över i:et

Avslutningsvis vill vi även slå ett slag för hur viktigt det är att välja rätt typ av ljuskälla, eller glödlampa om man heller vill kalla det så, till sänglampan på vägg, framför allt om ljuskällan inte göms bakom en lampskärm. 

Den klassiska glödlampan är inte särskilt tilltalande om vi ska vara helt ärliga. 

Försök istället hitta någon dekorationsbelysning i LED som är tillräckligt stark för att även kunna användas som läslampa. 

Dekorationsbelysning i LED är en otroligt tilltalande och snygg ljuskälla som både kan ge ett industriellt och rustikt intryck, men också ett varmt och ombonat intryck beroende på vilken typ av ljuskälla man väljer. 

En snygg sänglampa på vägg passar i alla sovrum!  Vi hoppas att du fått lite bra tips och inspiration på fina sovrumslampor här annars kommer du garantera hitta något passande alternativ någon annanstans.