Bästa Sauteuse 2023: 4 Snygga Sauteusepannor (Bäst i Test)

Vilken är egentligen den bästa sauteusen? Vilka snygga alternativ finns det som gör matlagningen ännu roligare och vad är bra att tänka på för hitta den rätta sauteusepannan för mig? Det är några av sakerna går igenom här samt visar våra 4 favoriter när det kommer till sauteusepannor.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en sauteuse?

En sauteuse är en typ av stekpanna eller gryta som används för att steka, sautera och koka mat i. En sauteuse har högre sidor än en vanlig stekpanna vilket gör den mer lämplig för att steka mat som behöver mer utrymme eller har mycket vätska, till exempel visst kött, grönsaker och såser.

Sauteusepannor är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, koppar eller kolstål. Vissa sauteusepannor har ett medföljande lock för att hjälpa till att bibehålla fukten i maten under tillagningen.

En sauteuse är en viktig köksredskap för många kockar och hemmakockar eftersom det är en mångsidig panna som kan användas för att laga en mängd olika rätter på spisen eller i ugnen.

Bästa sauteuse – Sammanfattning

 

sauteuse-bild

4 Snygga sauteuser

Snygga sauteusepannor bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Sauteuse från Culimat

sauteuse-1

Stilren och fin sauteuse från Culimat som tagit fram tillsammans med den svenska stjärnkocken Mathias Dahlgren. Med sina höga kanter leder sauteusepannan bort en del värme vilket gör pannan utmärkt att tillaga känslig mat i såsom grönsaker och risotto. 

Det fastsvetsade handtaget som är utformat för maxad bekvämlighet gör att pannan är skön att arbeta med och gör det enklet att sautera. Pannan mäter 18 cm och har 5 lager av rostfritt stål vilket för att det blir en otoligt fin och jämn värmefördelning. Tillverkad i japanskt stål och klarar alla typer av värmekällor, inklusive induktion och ugn.

Med nästan 40 betyg och recensioner tillsammans på Cervera och Bagaren och Kocken och ett snitt betyg mer eller mindre 5 av 5 möjliga är det här en sauteuse som verkligen lever upp till förväntningara.

2. Snygg sauteuse i rostfritt stål och koppar

sauteuse-2

Scanpan har tagit fram många favoriter genom åren och levererar alltid köksprodukter i absoluta världsklass både vad gäller funktion och design. Sauteusepannan Maitre D’ Sauteuse 1,8 L/20 cm Koppar är inget undantag. Med sin snygga kopparbeläggning kommer det här bli en pannan du mer än gärna ställer fram på middagsbordet.

Sauteusepannan har en kapacitet på 1.8 liter vilket gör den utmärkt för exempelvis sås. Den är tillverkad i rostfritt stål vilket gör att den har en god värmefördelning och en fin kopparbeläggning på utisdan som verkligen blir pricken över i:et.

Tål ej maskindisk.

3. Sauteusepanna i kolstål från De Buyer

sauteuse-3

Sauteusepannan Mineral B Elements från de Buyer är en större sauteuse tillverkad i kolstål. Kolstål har fått ett riktigt uppsving senaste tiden och är ett vanligt materialval i restaurangkök numer. Kolstål får med tiden en bättre och bättre naturlig non stick-beläggning vilket gör att maten inte bränner fast så lätt. 

Denna sauteuse är hela 28 cm vilket gör den utmärkt till att tillaga allt från mindre saker som såser till hela matträtter som fisk och kött. Fördelen med kolstål är att det är ett tåligt material så här kan du använda alla olika typer av kösverktyg, även metall. Pannan klarar alla värmekällor och ugn upp till 200 grader.

Med nästan 70 recensioner och ett snittbetyg på 4.9 av 5 möjliga är det här en sauteuse av högsta klass!

4. Sauteusepanna i rostfritt stål med varvad aluminium

sauteuse-4

Elegant sauteuse från Anders Petter tillverkad i rostfritt stål och som är varvad med aluminium för bästa värmeledningsförmåga. Anders Petter lägger alltid stor vikt vid materialval, hållbarhet och prestanda så är du på jakt efter en sauteuse som upplever dem kriterierna har du här ett bra val.

Sauteusen är av 0,8 mm tjockt rostfritt 18/10 stål. Botten har en stålinkapslad 5 mm aluminiumkärna. Sauteusepannan kan användas på alla värmekällor och kan även användas i ugnen. Pannan har en diameter på 20 cm. Tål maskindisk. 

4.8 av 5 i betyg är en bra indikation på att det här är en sauteuse som verkligen lever upp till förväntningarna.

Fördelar med sauteusepannor

Sauteusepannor har flera fördelar jämfört med exempelvis vanliga stekpannor. Pannan har ett stort användningsområde och är ett populärt köksredskap bland både professionella kockar och hemmakockar. Här är några bra egenskaper som vi gillar med sauteusepannor:

Mångsidighet

Sauteusepannor kan användas för att laga en mängd olika rätter. Allt från stekning av kött och grönsaker till tillagning av såser och grytor.

Höga kanter

Sauteusepannor har högre kanter än vanliga stekpannor vilket gör dem idealiska för att laga mat som behöver mer utrymme eller har mycket  vätska i sig. De högre sidorna gör det också lättare att röra om och hantera maten vid tillagning.

Jämn värmefördelning

Sauteusepannor är vanligtvis tillverkade av material som sprider värmen jämnt över ytan vilket ger en jämn och fin tillagning av maten.

Ugnssäker

Många sauteusepannor är ugnssäkra vilket gör dem användbara för att tillaga mat även i ugnen.

Det är framförallt sauteusepannans höga kanter som är en stor fördel jämfört med vanliga stekpannor. Att kunna tillaga såsiga maträtter som t.ex. köttfärsås utan att det skvätter på spisen är väldigt praktiskt. 

Användningsområde för sauteusepannan

En sauteusepanna är ett allsidigt köksredskap som kan användas till massor av olika maträtter. Den djupa pannan med höga kanter och en rund botten gör den perfekt för att tillaga mat som kräver hög värme och varsamma tillagningsmetoder. 

Här är några tips på saker som med fördel kan tillagas i en sauteuse:

Stekning – En sauteusepanna är utmärkt för att steka kött, fisk, kyckling och grönsaker. Du kan steka dem på hög värme för att få en fin och krispig yta.

Sautering – Sautering är en matlagningsmetod där maten steks snabbt på hög värme för att behålla sin färg, smak och krispighet. Detta är perfekt för grönsaker, lök, vitlök och svamp.

Risotto – Risotto är en risrätt som med fördel tillagas i en sauteusepanna. Genom att steka riset tillsammans med lök och vitlök i olivolja får man en unik och intensiv smak.

Grytor – En sauteusepanna är också bra för att tillaga grytor eftersom den är tillräckligt djup och kan hålla en jämn temperatur över lång tid.

Såser – Du kan också använda sauteusepannan för att göra såser och röror som behöver en hög temperatur och varsam tillagning. De höga kanterna är en stor fördel vid såsiga rätter.

risotto-sauteuse

Snygg sauteuse för roligare matlagning

Att ha en snygg sauteusepanna kan definitivt göra matlagningen roligare och mer inspirerande! Det finns flera tillverkare som har sauteusepannor i eleganta designer och stilar så det är enkelt att hitta en som passar din personliga stil och smak.

Här är några tips på vad du kan leta efter när du väljer en snygg sauteuse:

Färg och finish

Tänk på vilken färg och finish du vill ha på din sauteuse. Välj en färg som matchar din köksinredning eller en finish som speglar din personliga stil.

Material

Sauteusepannor kan vara tillverkade av olika material, som rostfritt stål, kolstål eller gjutjärn. Varje material har sin charm så materialvalet har stor inverkan för helheten.

Handtag

Tänk på handtagets design och placering eftersom det kan påverka hur lätt det är att hantera pannan.

 

Självklart är det viktigt att hitta en sauteusepanna som inte bara ser snygg ut utan som också är funktionell och passar din matlagningsstil. Men det är ett extra plus om man kan kombinera dessa två egenskaper. 

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA KASTRULLSET

Hitta bästa sauteusepannan för dig

En sauteusepanna kan vara en relativt dyr investering och det är viktigt att hitta en panna som man verkligen trivs med.

Här är några faktorer att tänka på när du är på jakt efter en ny sauteuse:

Storlek

Sauteusepannor finns i en mängd olika storlekar. Det är viktigt att välja en som passar dina behov och matlagningsvanor. Om du vanligtvis lagar mat för en eller två personer kanske en mindre sauteusepanna är lämplig, medan en större sauteusepanna passar bättre för större familjer eller om du gillar att laga mat i större mängder.

Design

Designen på sauteusepannan kan vara viktig för att passa din personliga smak och för att passa in i ditt kök. Det finns sauteusepannor i olika färger, former och stilar så välj en som passar din stil och smak.

Material

Materialvalet på sauteusepannan påverkar hur väl den fungerar på olika spistyper, hur länge den håller och hur den ser ut. De vanligaste materialen för sauteusepannor är rostfritt stål, aluminium, gjutjärn och kolstål. Tänk på att olika material kan ge olika resultat vid matlagning så välj det som passar dina behov bäst.

Betyg och recensioner

Läs recensioner och betyg på sauteusepannor för att få en uppfattning om kvaliteten på olika märken och modeller. Detta kan hjälpa dig att undvika att köpa en panna som inte lever upp till förväntningarna.

Sauteuse med lock

En sauteuse med lock är ett bra alternativ för dig som tycker om att göra långkok. Locket hjälper till att bevara ångan och värmen vilket gör den perfekt för att laga maträtter som kräver längre tillagningstid eller för att tillaga mat som behöver ångas.

Tack vare dess design och material kan en sauteuse med lock också användas i ugnen vilket öppnar upp för fler möjligheter att laga maträtter som exempelvis gratänger, pajer och bröd.

sauteuse-mussla

Sauteusepannor i olika material

Sauteuser finns i en hel del olika material och vilket material som är bäst är egentligen en smaksak. Det finns fördelar och nackdelar med respektive material så läs på lite extra om du är osäker på vad du ska välja.

Här är iallafall lite kort om populära materialval:

  • Koppar: Sauteusepannor av koppar är populära på grund av sin utmärkta värmeledningsförmåga och snygga utseende. De är dock ganska dyra och kräver en del underhåll.
  • Kolstål: Sauteusepannor av kolstål är lätta, slitstarka och prisvärda. De fungerar bra på alla typer av spisar men kräver väldigt lite underhåll.
  • Rostfritt stål: Sauteusepannor av rostfritt stål är tåliga och lätta att rengöra. De fungerar på alla typer av spisar men har inte den bästa värmeledningsförmågan.
  • Gjutjärn: Sauteusepannor av gjutjärn är slitstarka och har utmärkt värmeledningsförmåga. De är mångsidiga och kan användas på alla typer av spisar samt i ugnen, på grillen och över öppen eld.

Så steker du i en sauteuse på bästa sätt

För att steka i en sauteuse på bästa sätt rekommenderas följande steg:

  1. Innan du börjar steka, värm upp sauteusen på medelhög värme. Tillsätt sedan olja eller smör och låt det smälta.
  2. Lägg i de ingredienser du vill steka i sauteusen och rör om med en stekspade eller träslev. Se till att alla bitar är jämnt fördelade i pannan.
  3. Fortsätt att röra om maten ofta med stekspaden eller träsleven så att den steks jämnt. Detta är särskilt viktigt när du steker grönsaker eller andra livsmedel som snabbt kan brännas.
  4. Om maten börjar bränna eller färgas för snabbt kan du sänka värmen något för att undvika att den bränns vid. Tycker du att de behövs mer yta kan du justera värmen uppåt istället.
  5. När maten är klar, ta av sauteusen från värmen och låt maten svalna en kort stund innan du serverar den.

LÄS OCKSÅ: 4 SNYGGA VATTENKOKARE

Skötselråd och rengöring

För att förlänga livslängden på din sauteuse är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt.

Här är några skötselråd och rengöringstips som kan vara bra att veta:

Handdiska din sauteuse: Det rekommenderas ofast att handdiska sauteusen i varmt vatten med en mild diskmedel och en mjuk tvättsvamp eller borste. Undvik att använda grova skrubbningar och slipande medel då det kan skada pannan.

Rengör den med bakpulver och vatten: Om det finns envisa fläckar på pannan kan du blanda bakpulver med vatten till en pasta och gnugga det på fläcken med en mjuk trasa eller svamp. Skölj sedan av pannan med varmt vatten och torka den torr.

Undvik använda stålull: Stålull kan skada ytan på sauteusen, så det är bäst att undvika att använda det för att rengöra pannan.

Förvara sauteusen rätt: Förvara sauteusen torrt och skyddat från fukt och damm. Det är också bra att förvara den med något som separerar pannorna, exempelvis en kökshandduk eller tidningspapper.

Historien bakom sauteuse

Det är oklart exakt när sauteusepannan uppfanns, men det finns indicier som tyder på att den har funnits sedan 1700-talet eller tidigare. Sauteusepannan har sitt ursprung i Frankrike och används fortfarande flitigt inom fransk matlagning idag. Namnet ”sauteuse” kommer från det franska verbet ”sauter”, vilket betyder att hoppa eller steka raskt i en panna.

Snygga sauteuser bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-sauteuser har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är sauteusepannan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av sauteuser vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa sauteusepannorna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de sauteuser vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en sauteusepanna?

Priset på en sauteusepanna varierar beroende på faktorer som märke, material och storlek. En enkel sauteusepanna av aluminium eller rostfritt stål kan kosta från cirka 200 till 1000 kronor beroende på storlek och märke. En sauteusepanna av gjutjärn eller koppar kan kosta från cirka 1500 kronor och uppåt. Det finns också sauteusepannor med beläggningar av exempelvis keramik eller teflon som kan vara lite dyrare än de enkla sauteusepannorna av metall. Det är alltid en bra idé att jämföra priser och läsa recensioner innan man köper en sauteusepanna för att hitta den som passar ens behov och budget.