Bästa bäddfåtölj: 6 fina bäddbara fåtöljer (Bäst i Test)

Här hittar du 6 snygga bäddfåtöljer som passar alla hem. Bäddfåtöljer är en alltmer populär möbel som kombinerar funktionalitet och stil. Dessa fåtöljer är utformade för att fungera som både en bekväm sittplats och en sovplats vilket gör dem till ett utmärkt val för mindre utrymmen eller som en extra gästsäng. Men vilken är den bästa bäddfåtöljen och vad är bra att tänka på inför ett köp? Det och mycket mer går vi igenom här.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en bäddfåtölj?

En bäddfåtölj är en möbel som kombinerar en fåtölj med en bäddsoffa vilket ger möjlighet att använda den som både en sittmöbel och en gästsäng. Bäddfåtöljer kan vara ett utmärkt alternativ för mindre rum, gästrum eller för personer som bor på en liten yta som inte har tillräckligt med utrymme för en stor säng eller en soffa. När bäddfåtöljen inte används som en säng kan den enkelt vikas upp och användas som en vanlig fåtölj för avkoppling eller läsning. 

Det finns ett relativt stort utbud av bäddfåtöljer på marknaden i olika storlekar, stilar och material att välja mellan.

6 bästa bäddfåtöljer

Mer om några utvalda favoriter

1. Bäst i test: Fällbar bäddfåtölj i brun/svart

baddsoffa-3

Snygg bäddfåtölj med svarta metallben och brunt linnetyg. Fåtöljen är fällbar i tre steg och den maximala liggytan är på 130 x 90 cm. Fåtöljen är tillverkad av Skånska Möbelvaruhuset och har en stoppning av skum för maxad komfort.

2. Bäddfåtölj med flera färgval

baddsoffa-2

Skön och stor bäddfåtölj som finns i en mängd olika färgval så du kan hitta någon som verkligen passar dig och din inredning. När fåtöljen fälls ut blir den 207 cm x 75 cm vilket gör att den passar utmärkt som en extra säng i gäst- eller vardagsrummet.

3. Snygg bäddfåtölj i metall och polyester

baddsoffa-4

Fällbar fåtölj i grön som blir 175 cm x 60 cm vid helt utfällt läge. Fåtöljen är väldigt estetiskt tilltalande och blir en fin inredningsdetalj och möbel oavsett i vilket rum den placeras. 

4. Snurrfåtölj med justerbara inställningar

baddsoffa-6

Stilig snurrfåtölj med justerbara inställningar så du kan anpassa fåtöljen efter dina egna önskempl. I utfällt läge är den 186 x 60 x 26 cm vilket gör att fåtöljen passar både vuxna och barn.

Så inreder du bäst med bäddbara fåtöljer

Bäddbara fåtöljer har ett stort användningsområde och är ett utmärkt tillskott till hemmet och kan användas på flera sätt. Här är några tips på hur du kan inreda med bäddbara fåtöljer och använda dessa på bästa sätt:

Använd som extra sittplats

Bäddbara fåtöljer kan fungera som en extra sittplats när du har gäster. Placera den bredvid soffan eller vid matbordet för att skapa extra sittplatser.

Skapa ett gästrum

Om du har en mindre bostad utan gästrum kan du använda en bäddbar fåtölj för att skapa ett eget litet gästrum på specifik plats. Placera fåtöljen i ett hörn av vardagsrummet eller sovrummet och låt den fungera som en extra sovplats för gäster.

Använd som avkopplingsplats

Bäddbara fåtöljer kan vara en perfekt plats att koppla av efter en lång dag. Placera fåtöljen bredvid en bokhylla eller en TV för en skön avkoppling.

Skapa en multifunktionell yta

Om du har en mindre bostad kan en bäddbar fåtölj användas som en multifunktionell möbel. Placera fåtöljen bredvid ett skrivbord eller en hylla för att skapa en arbetsplats eller läshörna.

Välj rätt stil

Bäddbara fåtöljer finns i olika stilar och material så välj en som passar in med resten av din inredning. Om din stil är modern kan du välja en fåtölj med stilrent och modernt utseende, medan en mer traditionell stil kan kräva en fåtölj med mer dekorativa detaljer.

LÄS OCKSÅ: PORTABLA OCH UPPLADNINGSBARA LAMPOR

Bra att tänka på när du ska välja bäddfåtölj

Att köpa en bäddbar fåtölj är en investering som man verkligen vill ska bli bra. Risken är annars att man släpar hem en stor möbel som inte används utan bara står och tar onödig plats. 

Här är några saker som är bra att tänka på för att köpet ska bli så bra möjligt:

Storlek

Se till att välja en fåtölj som är lagom stor, främst när den används som fåtölj. Kolla måtten på fåtöljen och se till att den verkligen passar och får plats på ytan där den är tänkt att användas.

Komfort

Komforten är avgörande för en bäddbar fåtölj eftersom den ska kunna fungera både som sitt- och sovplats. Se till att välja en fåtölj som har tillräckligt med stöd för rygg och nacke och som är bekväm att både sitta och ligga i.

Material

Välj ett material som passar din inredning. Om du har husdjur eller små barn kan även ett material som är lätt att rengöra vara att föredra. Materialet påverkar även känslan så om du vill ha en mer lyxig känsla kan du välja en fåtölj i exempelvis skinn eller sammet.

Funktion

Kolla vilken typ av bäddmekanism som används i fåtöljen. Vissa modeller har en enkel utfällbar bädd, medan andra har en mer avancerad bäddmekanism som kan vara svårare att använda. Om fåtöljen kommer användas relativt sällan som säng kanske inte mekanismen behöver vara avgörande. Men kommer fåtöljen ofta bäddas ut som säng vill man helst ha en enkel funktion.

bäddfåtölj-bild

När behövs en bäddfåtölj?

Vart är då bäddfåtöljen som allra mest användbar? Vi tycker det går att använda bäddfåtöljen mer eller mindre överallt. Här är några populära placeringar:

Gästrum – Om du har ett mindre gästrum och vill kunna erbjuda dina gäster en bekväm sovplats kan en bäddfåtölj vara ett utmärkt alternativ. Det är också en platsbesparande lösning eftersom du alltså kan använda fåtöljen som en extra sittplats när den inte används som säng.

Sovrum – Om du har en liten lägenhet eller inte har plats för en traditionell säng kan en bäddfåtölj fungera som en alternativ sovplats i ditt sovrum. Det kan också vara praktiskt om du vill ha en extra sängplats för tillfälliga besökare eller om du vill kunna flytta sängen lätt mellan rummen.

Kontor eller arbetsrum – Om du har ett kontor eller arbetsrum där du ibland behöver övernatta kan en bäddfåtölj vara en smidig lösning. Du kan använda fåtöljen som en extra sittplats när du inte behöver sova och som en säng när du behöver övernatta.

En skön bäddfåtölj kan vara en praktisk och platsbesparande lösning i många olika situationer. Det är ett utmärkt alternativ för gästrum, lägenheter eller studios, sovrum, hemmakontor, arbetsrum och massor av andra ställen där man kan ha användning för att växla mellan fåtölj/säng ofta.

LÄS OCKSÅ: 16 FINA GOLVLAMPOR

Stor eller liten bäddfåtölj – vad ska jag välja?

Valet av storlek på din bäddfåtölj beror på flera faktorer och det finns fördelar och nackdelar med både en stor bäddfåtölj och en liten bäddfåtölj. Här är några tips som är bra att tänka på när det kommer till storleken på fåtöljen.

  1. Tillgängligt utrymme: Det första du bör tänka på är hur mycket utrymme du har tillgängligt. Om du har en liten lägenhet eller ett litet rum kan det vara bättre att välja en mindre bäddfåtölj som inte tar upp för mycket plats.Annars brukar den större varianten vara ett bättre alternativ eftersom sängen blir större.
  2. Användning: Vad ska du använda fåtöljen till? Om du planerar att använda den som en extra sovplats, behöver du en större fåtölj som är tillräckligt stor för att du ska kunna sova bekvämt. Om du däremot bara planerar att använda den som en extra sittplats kan en mindre fåtölj vara tillräckligt.
  3. Kroppsstorlek: Din egen kroppsstorlek spelar också in i valet av storlek på din bäddfåtölj. Om du är längre eller bredare än genomsnittet kan en mindre fåtölj kännas obekväm att använda som sovplats.
  4. Övriga möbler: Tänk också på vilka andra möbler du har i rummet. Om du redan har mycket möbler kan en mindre fåtölj vara att föredra för att undvika att rummet känns övermöblerat och vice versa.

Det viktigt att överväga faktorer som tillgängligt utrymme, användning, kroppsstorlek, övriga möbler och stil när du väljer storlek på din bäddfåtölj.

Viktigt med rätt rengöring och underhåll

För att hålla din bäddbara fåtölj ren och fräsh  är det viktigt att regelbundet ta hand om den på rätt sätt.

Här är några tips på hur du kan rengöra och underhålla din bäddbara fåtölj:

  • Dammsug fåtöljen regelbundet för att ta bort damm och smuts. Använd en möbelborste för att undvika att skada tyget.
  • Fläckar kan behandlas med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Det är viktigt att du testar rengöringsmedlet på en dold yta först för att se till att det inte skadar tyget. Läs alltid instruktion!
  • Om din bäddbara fåtölj har avtagbar klädsel, följ tvättanvisningarna för att tvätta den. Vanligtvis kan du tvätta klädseln i maskin på låg temperatur. Låt klädseln torka helt innan du sätter tillbaka den på fåtöljen.
  • Om din bäddbara fåtölj har en madrass, rengör den regelbundet genom att dammsuga den och vända den. Madrassen kan också behandlas med en desinfektionsmedel för att ta bort eventuella kvalster.

För att undvika obehagliga lukt eller fukt, lufta din bäddbara fåtölj regelbundet genom att öppna fönster eller använda en luftavfuktare.

Vad kostar en bäddfåtölj?

Priset på en bäddfåtölj kan variera beroende på många faktorer, såsom kvalitet, material, storlek och märke. Generellt sett kan priset på en bäddfåtölj variera från några tusen kronor upp till tiotusentals kronor. En mindre enkel bäddfåtölj kan ha ett pris på cirka 2 000-3 000 kronor medan en större och mer avancerad modell kan kosta upp till 10 000 kronor eller mer. 

Avslutningsvis vill vi bara säga att bäddfåtöljen kan vara både en praktiskt och snygg möbel att inreda med. Den har egenskaper som många andra fåtöljer saknar och användningsområdet är stort. Vi hoppas att du fått några bra tips vad gäller bäddbara fåtöljer och att du hittar något fint alternativ som passar hemma hos dig.