Snyggaste golvlampan 2023 – Våra 16 favoriter!

Snygga golvlampor kan verkligen förvandla ett helt rum och bli den självklara inredningsdetaljen att ha i fokus. Golvlampans stora användningsområde gör att det är en väldigt användbar lampa till både belysning, dekoration och läsning. Utbudet av fina golvlampor är stort men vi har här samlat några av våra favoriter!

Golvlampor finns i en mängd olika storlekar, stilar och med smarta funktioner. Det går tyvärr inte samla hur mycket som helst men vi har försökt hittat golvlampor i lite olika stilar och storlekar. Vissa har dimmer, andra inte. Men vi älskar alla dessa golvlampor! Vilken tycker du är den snyggatse golvlampan? 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Fördelar med golvlampor

Golvlampan är en användbar, mysig och snygg ljuskälla som passar i alla hem och rum. Det är en lampa som har har flera användningsområden och som kommer till användning varje dag. Men vilka fördelar finns det få med golvlampor och varför är det en sådan populär belysning att använda sig av?

För det första så tycker vi att golvlampor är en snygg inredningsdetalj och inte bara en användbar belysning. Lampan blir en viktig del av inredningen när den inte används då många golvlampor tar ganska stor plats. Det finns riktigt spektakulära golvlampor som behöver en stor del av rummet för att få plats samtidigt som man kan välja en nätt och mer anonym golvlampa om så önskas. 

Andra fördelar med golvlampan är bland annat att man kan använda den för att lysa upp ett rum, använda som läslampa eller för att ha som mysbelysning. Det sistnämnda förutsätter dock dimmerfunktion. Mer om det längre ner i inlägget. Men det breda användningsområdet är helt klart en stor fördel med golvlampan och det är en lampa man vet verkligen kommer till användning. 

Sist men inte minst så är golvlampans flexibilitet en stor fördel som egentligen endast bordslampan kan matcha. Enkelheten i att flytta på lampan om man skulle vilja ha den i ett annat rum är mycket bra.

16 snygga golvlampor 2023

Fina golvlampor för alla rum

Att inreda med fina golvlampor är något man kan göra i hemmets alla rum. Det spelar ingen roll om du är på jakt efter belysning till vardagsrummet, sovrummet, barnrummet, köket eller hallen – en snygg golvlampa passar överallt! Oavsett rum som golvlampan befinner sig i så är det en minst lika fin inredningsdetalj som användbar belysning. Har du en plats i hemmet som känns tom och du inte vet vad du ska fylla den med så är en snygg golvlampa ingen dum idé. 

Det går även bra att anpassa golvlampa efter vilket rum den ska vara i för att den ska smälta in så bra som möjligt. En golvlampa till barnrum eller sovrum skulle till exempel kunna vara en golvlampa med fluffig lampskärm som inger mycket mys och värme. Behöver du en golvlampa till källaren kanske inte den fluffiga lampskärmen är så passande utan här skulle en golvlampa i industriell stil förmodligen passa bättre. 

Det finns med andra ord en passande golvlampa för alla rum, hem och inredningsstilar. Det gäller bara att göra sin research ordentligt för att hitta den den finaste golvlampan till just den platsen där du tänkt använda den.

LÄS OCKSÅ: SNYGGA KÖKSLAMPOR TILL TAKET

Så hittar du den snyggaste golvlampan för ditt hem

För att hitta den perfekta golvlampan för just ditt hem så är det några saker som är bra att tänka på. Vilken stil ska lampan ha, är det någon speciel design och storlek som passar bra och vilken belysning och ljuskälla är bäst? Här är några tips. 

Stil 

Stilen på golvlampan bör gå i samma linje som den övriga inredningen i rummet där lampan är tänkt att användas. Har du en bohemisk stil så passar exempelvis en golvlampa i rotting eller bambu väldigt bra. Försök håll samma röda tråd, det brukar alltid bli bäst så. 

Design 

Designen på golvlampan är allt från färg och form till detaljer och funktioner. Ska golvlampan vara stilren och avskalad, exklusiv och detaljrik eller något mittemellan? Det finns otroligt enkla och avskalade golvlampor men också spektakulära alternativ som verkligen hörs och syns i ett rum. Färg och form brukar falla sig naturligt. Man har sin favoritfärg eller så brukar man bestämma sig ganska fort vilken färg lampan ska ha när man väl börjar leta.

Storlek 

Hur mycket vill du att lampan ska ta för sig? Ska det vara en liten detalj i hörnet eller en stor maffig lampa som verkligen sätter prägel på ett helt rum? Storleken på lampan kommer avgöra hur betydelsefull den blir för helhetskänslan i rummet. En viktig faktor som är ack så viktig.

Belysning

Med eller utan lampskärm? Med eller utan dimmerfunktion? Det är egentligen dessa två faktorer du ska väga in när det kommer till belysning – ljuskälla och ljusstyrka. Vad som är snyggast och vad som passar bäst i ditt hem har så klart du bäst koll på! 

rotting-lampa-bild

Golvlampor i olika stil

Precis som all annan inredning finns golvlampor i olika stilar. Det finns fina golvlampor för alla inredningsstilar men här är några av de vanligaste.

Industriella golvlampor

Golvlampor i industristil för tankarna tillbaka till gamla industrier och hur dessa typer av lampor stod uppradade där. Det finns moderna tappningar av industrilampor men det nästan alla har gemensamt är den rustika känslan med tydliga detaljer av skruvar och spikar.

Bohemiska golvlampor

Den bohemiska golvlampan inger mycket naturkänsla och har ofta detaljer av trä eller gräs. Det är en lampa med lite utlandskänsla som ofta gör att hemmet känns mer levande. Vi älskar den bohemiska stilen och golvlampor i exempelvis rotting.

Golvlampor retro 

Retrostilen är en stil som aldrig går ur tiden och känns ständigt aktuell. Här får man känsla av 60-tal och 70-tal och kännetecken för golvlampor i retro är ofta färgen, de raka kanterna och enkelheten i designen.

Lyxiga golvlampor 

Eleganta och lyxiga golvlampor är kanske ingen egen stil, men det får sammanfatta flera stilar där design och snygga detaljer är i fokus. Det finns massor av golvlampor i exklusiv design som passar de flesta inredningsstilar. Lyxiga golvlampor har mycket fokus på design och stilrenhet. 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA GOLVLAMPOR TILL SOVRUM

Mysiga golvlampor med dimmer

Avslutningsvis vill även lyfta golvlampor med dimmerfunktion lite extra. Hur bra är det inte att kunna höja och sänka ljusstyrkan när man vill? Det borde vara dimmer på alla lampor! Hur som helst. Golvlampor med dimmer är det vi rekommenderar alla dagar i veckan. Med en dimbar golvlampa kan du göra läshörnan till en mysplats när du lagt ifrån dig boken. 

En snygg golvlampa med dimmer. Det blir inte bättre än så. 

Att kunna sänka ljusstyrkan utan att stänga av lampan gör att man kan ha lite mysbelysning istället för att behöva tända taklampan eller vägglampan. Dimmer gör att man kan få ett behagligt och dovt ljus när man vill ha det så men också kunna använda golvlampan som läslampa när det önskas. 

Oavsett om du bestämmer dig för en fin golvlampa med dimmer eller en golvlampa som inte är dimbar så hoppas vi att du fått lite tips och inspiration på golvlampor här och du hittat den snyggaste golvlampan för ditt hem.