Bästa Degskrapa 2023: 4 Snygga Degskärare (Bäst i Test)

Här hittar du 5 riktigt bra och snygga degskrapor som garanterat kommer underlätta bakningen framöver. Degskrapan har många bra egenskaper när det gäller att hantera deg, dela deg och städa upp fastklibbad deg när man bakat klart. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en degskrapa?

En degskrapa, eller degspatel, är ett köksredskap som används för att hantera deg när man bakar. Den vanligaste typen av degskrapa består av en rak kantad platta som ofta är gjord av plast eller metall som är fäst vid ett handtag. Degskrapan används för att skrapa deg från en yta eller skärbräda, forma och hantera degen när man arbetar med den. Degskrapan kan också användas för att skära deg eller smör i mindre bitar vilket gör det till ett bakverktyg med flera användningsområden.  

Degskrapor finns i olika storlekar och material och är vanligt förekommande i de flesta professionella- och hemmakök runt om i världen.

Bästa Degskärare – Sammanfattning

 

5 bästa degskärare

Snygga degskärare bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Stor degskrapa med trähandtag

degskrapa-1

Snygg degskräpa i rostfritt stål med ett dekorativ handtag i trä. Handtaget är tillverkat i bokträ och är skönt att hålla i när du arbetar med degen. Degskrapan kommer med en 10-års garanti. Handdisk rekommenderas. 

Storlek: 14.9 cm (B), 11.4 cm (H).

2. Degskärare i metall

degskrapa-3

Ergonomisk degskrapa i rostfritt stål från populära De Buyer. Det här är en degskrapa i högkvalitativt material och kommer vara din bästa vän vid bakningen. Den har en slät, rak kant som är idealisk för att skapa jämna plattor av degen, och den har en skarp kant som gör det lätt att skära ut både runda och fyrkantiga former.

3. Snygg degskrapa med handtag i trä

degskrapa-2

Här är en handgjord degskärare i rostfritt stål med handtag i oljad björk. Det här blir lika mycket en fin inredningsdetalj som användbar degskrapa. 

Mått: 14,5 x 9,5 cm

4. Degskrapa i silikon

degskrapa-4

Denna degskrapa är helt gjord i BPA-fri silikon som är ett av de mest praktiska materialen både vad gäller funktion och hållbarhet. Degskrapan tål maskindisk och har även hål för upphängning för praktisk förvaring när den ej används.

Varför använda en degskrapa?

Att använda en degskrapa kan ha flera fördelar jämfört med att hantera deg med andra typer av köksredskap.

Här är några delar där vi tycker degskrapan har sina främsta fördelar:

Effektiv hantering

En degskrapa gör det enklare att hantera och forma degen när man bakar. Med hjälp av en degskrapa kan man lätt skrapa upp degen från arbetsytor eller skärbrädor och forma den till önskad storlek eller form.

Sparar deg

Genom att använda en degskrapa kan man skrapa upp och samla upp även små degrester som annars skulle kastas bort. Detta sparar deg och minskar svinn vilket så klart är önskvärt.

Förhindrar kladd

En degskrapa gör det enklare att hantera degen utan att kladda ner händerna. Det kan vara särskilt användbart när man arbetar med klibbiga degar eller när man behöver forma degen till specifika former.

Minskar tid

Genom att använda en degskrapa kan man snabbt och enkelt forma och hantera degen vilket kan minska den tid för bakningen.

 

LÄS OCKSÅ: PIZZASKÄRARE BÄST I TEST

När kan man behöva degskärare?

Användningsområdet för degskrapan under bakningen är stort och det är flera moment under bakningen där den kommer till användning.

Här är några moment under bakningen där degskrapan är användbar:

Blanda deg: När man blandar ihop ingredienser till en deg kan en degskrapa användas för att se till att alla ingredienser blandas ordentligt.

Skrapa upp degen från köksbänken: När man arbetar med degen kan en degskrapa användas för att skrapa upp degen från arbetsytor eller skärbrädor. Detta gör det enklare att forma och hantera degen och ser till så man får med sig all deg i ett svep.

Skära upp deg: En degskrapa kan också användas för att skära upp degen i mindre bitar.

Rengöra arbetsyta: Efter att man arbetat med degen kan en degskrapa användas för att rengöra arbetsytan genom att skrapa bort degrester och smulor.

LÄS ÄVEN: KAVEL BÄST I TEST

deg-2

Degskrapor i olika material

Som med de flesta köksprodukter så finns det olika varianter att välja på när det kommer till materialval och det gäller förstås även degskrapor. Här är det främst plast, metall och trä som är de vanligaste materialen. 

Metall: Degskrapor i metall är ofta tillverkade av rostfritt stål och är slitstarka och lätta att rengöra. De kan också användas för att skära degen på ett smidigt sätt.

Plast: Degskrapor i plast är lätta och oftast ett billigare alternativ än degskrapor i metall. De är också lätta att rengöra och kan användas för att skrapa upp deg från arbetsytor.

Trä: Degskrapor i trä är särskilt användbara för att skrapa upp deg från känsliga ytor som exempelvis bakstenar eller lergrytor eftersom de inte repar ytan på samma sätt som exempelvis en metallskrapa kan göra.

Rengöring och skötselråd

Rengöring och skötsel av en degskrapan är viktig för att den ska hålla sig ren och fräsch och för att den ska kunna leverera år efter år.

Rengöringen är inte speciellt svår men här är några tips hur du kan gå till väga:

Handdiskning: De flesta degskrapor ska handdiskas i varmt vatten med diskmedel. Tänk på att torka av degskrapan ordentligt efter rengöring för att förhindra rost eller mögel beroende på material.

Maskindisk: Vissa degskrapor kan dock tåla maskindisk men det bör alltid dubbelkollas på produktbeskrivningen.

Rengöring av svåra fläckar: Om det finns svåra fläckar eller matrester på degskrapan kan man använda en mjuk skurborste eller en trasa för att få bort dem.

Förvaring: Förvara degskrapan på en torr och ren plats, gärna i en skål eller låda för att undvika att den blir smutsig eller blöt.

 

LÄS ÄVEN: LÖKHACKARE BÄST I TEST

pizzaskarare-1

Ett måste för alla hemmabagare

En degskrapa är ett måste för alla hemmabagare! Det kan låta löjligt men degskrapan kan verkligen få en att känna sig som en riktig bagare. Den tillför verkligen något till bakningen både vad gäller känsla och funktion. 

När det kommer till bakning tycker vi degskrapan är ett underskattat hjälpmedel som får alldeles för lite uppmärksamhet. Det är ett billigt, prisvärt och väldigt användbart bakverktyg som verkligen borde finnas i alla kökslådor. 

Det blir dessutom mycket roligare att baka när man har grejer som underlättar lite både vad gäller själva bakningen men också städningen efteråt. 

Degskrapa bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-degskrapa har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är degskrapan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av degskrapor vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa degskraporna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de degskärare vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar